Tek.no

Test

Canon EOS 1000D

17 Okt 2008 08:00

Overblikk

I det siste har Canon omrokkert speilrefleksrekken sin en smule, og ikke lenge etter at 450D meldte sin ankomst ble et nytt billigkamera annonsert, i form av Canon EOS 1000D. Der 450D var en betydelig oppgradering av gamle 400D, er 1000D i langt mindre grad forbedret i forhold til dette, i alle fall om man utelukkende ser på spesifikasjonslisten. Men hvordan klarer Canons rimeligste speilreflekskamera seg i test?

På denne siden finner du en oppsummering av testen. Dersom du ønsker å lese mer kan du enten lese hele testen eller hoppe til de forskjellige delene ved å klikke på overskriftene. Du kan også se galleribilder vi har tatt med kameraet ved å klikke her.

Fysisk

Kamerahuset er i 1000D mindre forseggjort enn 400D, men nettopp på grunn av det virker det hakket mer tillitsvekkende. Grepet er forbedret, og linjene er renere og enklere. Det er ingen tvil om at det er et kamera for nybegynnere vi snakker om her, men Canon har likevel klart å gi 1000D en ikke ubetydelig fysisk forbedring fra 400D. Canon EOS 1000D er ikke noe proffkamera som er laget for å tåle en tur ned trappen på egenhånd, men det er mer enn solid nok til å tåle vanlig bruk, med et visst minimum av hensyn til at det faktisk er et presisjonsinstrument man har mellom sine slepphendte fingre.

I likhet med 450D har 1000D fått et nytt batteri, med større kapasitet enn tidligere. 500 bilder skal det klare per lading, om man bruker blits på halvparten av bildene. De fleste bruker blitsen langt mindre enn det og vil derfor få tilsvarende flere bilder per lading.

Canon EOS 1000Ds skjerm er av den typen som var den vanligste for kun kort tid siden, det vil si 2,5" (6,3 cm) og 230 000 bildepunkter, og selv om mange kameraer nå har fått bedre skjermer enn som så, er den grei nok for et så rimelig speilreflekskamera som dette. Søkeren er heller ikke den største og lyseste i verden, men den har fått en liten forbedring i forhold til 400D, og selv om det fremdeles er et lite hakk opp til søkeren i 450D er søkeren i 1000D helt grei i bruk for de aller fleste som ikke har spesielle behov.

I bruk

1000D har et noe begrenset utvalg av funksjoner, som nok egner seg best for nybegynnere og ferieknipsere som ikke har ambisjoner om å la fotohobbyen ta av og få en stadig større bit av årslønna. Selv om 1000D har de fleste basisfunksjonene, med unntak av punktmåling, så mangler det naturlig nok en del mer avanserte funksjoner som mange entusiaster liker å leke med. Er det funksjoner du er ute etter, bør du vurdere 450D eller høyere om du vil holde deg til Canon, eller andre og litt dyrere kameraer dersom du ikke er spesielt merkelojal av deg.

Canon EOS 1000D er utstyrt med en autofokus som er overraskende god i forhold til prisen, og forskjellen mellom 1000Ds 7 fokuspunkter og 450Ds 9, er i all hovedsak ubetydelig. At den midtre fokussensoren er bedre på 1000D enn på 450D er da langt mer interessant og viktig.

Opptakstempoet på 1000D er greit nok, og ligger ikke langt unna de spesifiserte tre bildene per sekund, på det beste. De fleste vil være fornøyd med dette, om de ikke allerede vurderer et annet kamera også av andre grunner.

Bildekvalitet

Canon 1000D har fundamentalt samme bildebrikke som 400D, men den har blitt flikket på og finpusset i de to årene siden 400D så dagens lys. Som et direkte resultat av dette er faktisk bildekvaliteten på 1000D bedre enn på 400D, samtidig som kameraet er merkbart billigere. Detaljgjengivelsen er bra nok til utskrifter opp til A2-format, i god kvalitet, noe som er langt mer enn selv mange profesjonelle fotografer har behov for. Fargegjengivelsen er helt på det jevne, men er svært konsekvent uavhengig av ISO-verdi, noe som gjør en eventuell etterbehandling svært mye enklere for de som har interesser og behov for det.

Det beste ved 1000Ds bildekvalitet er imidlertid mangelen på støy. Selv ved kameraets høyeste ISO-verdi, 1600, er støynivået svært lavt, og det hadde nok vært rom her for 3200 ISO, om ikke Canon hadde ment det ville tatt av markedet for 450D. Støynivå henger i stor grad sammen med dynamisk omfang, det vil si hvor mange nyanser mellom helt svart og helt hvitt kameraet er i stand til å gjengi, og som en følge av det lave støynivået er 1000D svært god også på dette området. Skal man ha et konkurrerende kamera som kan hamle opp med 1000D på dynamisk omfang, må man nærmest doble budsjettet sitt.

Kitobjektivet

Canons gamle kitobjektiv er mildt sagt utskjelt, og ikke uten grunn. Var man heldig kunne man få et helt OK eksemplar (men ikke mer) og var man det ikke fikk man et eksemplar som var nærmest ubrukelig. Canons kvalitetskontroll var mildt sagt variabel på disse objektivene, noe mange merket for så å bytte dem ut med dyrere og bedre objektiver, og dette hadde Canon neppe noe imot. Tredjepartsleverandører levde også godt på denne effekten, i alle fall så lenge det varte. Med 450D kom nemlig Canon med et nytt kitobjektiv som ikke bare hadde fått en høyst brukbar bildestabilisator, men også var jevnere i kvaliteten og forbedret på nær sagt alle områder. Det er fremdeles snakk om et billigobjektiv, noe konstruksjonen med både fatning og det meste annet i plast klart vitner om, men med en utsalgspris på under kr 1500,- og et pristillegg i pakke på omtrent tusenlappen, får man med dette objektivet så absolutt valuta for pengene. På blender 5.6 ga det i vår test like skarpe resultater på 1000D som vårt 50mm f1.4 USM på samme blender. Det ville neppe vært resultatet på et kamera med markant høyere oppløsning, men for potensielle kjøpere av Canon EOS 1000D med det nye kitobjektivet er det så absolutt gode nyheter.

Oppsummering

Les også