Tek.no

Test

Canon EOS 450D

28 Juli 2008 04:01

Overblikk

Canons rimelige speilreflekskameraer har tidligere vært preget av en del kompromisser, og selv om de har blitt svært populære og har solgt godt, har de høstet er del kritikk for enkelte billige løsninger, som dårlig grep og mangelen på spotmåling. Men hva skjer når Canon nå har lansert 450D en halv nisje høyere enn forgjengeren?

På denne siden finner du en oppsummering av testen. Dersom du ønsker å lese mer kan du enten lese hele testen eller hoppe til de forskjellige delene ved å klikke på overskriftene. Du kan også se galleribilder vi har tatt med kameraet ved å klikke her.

Fysisk

Grepet som Canons rimeligere modeller har fått mye kritikk for kjenner vi igjen også på 450D, men ikke uten noen heldige endringer, takk og lov. Canon har nå tatt noen enkle grep - unnskyld morsomheten - som har gjort grepet på EOS 450D langt mer behagelig å holde enn forgjengerne, selv om det ikke akkurat er snakk om noen radikal redesign. Ergonomien er imidlertid forbedret, man har fått større anti-skli-overflater i grepet, og kamerahuset er blitt bedre sammensatt og utformet siden sist. Det er fremdeles langt til Canon EOS 40D og dets ergonomi og byggekvalitet - litt for langt synes vi - men forbedringene i 450D passer kameraet, og vi er glade for det vi har fått.

Unntaket er en batteriluke som er langt under par, og den totale mangelen på værtetning. At Canon nekter plent å gi alle sine kameraer som er priset under 35000,- skikkelig beskyttelse mot støv og fukt er flaut og ikke så rent lite speuklativt, med tanke på at Pentax tilbyr slikt i alle sine modeller. Skjerpings, Canon!

I bruk

Canon EOS 450D har fått en riktig fin funksjonsliste, og det er nok her forbedringene fra forgjengeren et halvt steg nærmere nybegynnernisjen merkes best. Spotmåling er endelig på plass etter lenge å ha hatt omtrent samme status som værtetning nå later til å ha, og 450D har også fått en rekke andre nye funksjoner, deriblant en LiveView som til tross for at den er en smule treg, fungerer helt greit.

Hastighetsmessig er kameraet midt på treet, men noe annet er heller ikke å forvente. Er man ute etter høyt tempo kjøper man ganske enkelt ikke et kamera i denne prisklassen. Dette ser man på sett og vis igjen på brukervennligheten, som helt tydelig er noe mer påkostet enn resten av kameraet. Også her er det en del forbedringer fra 400D, og den største av disse er nok den egendefinerbare menyen vi kjenner igjen fra storebror 40D. Også de øvrige menyene er oversiktelige og logisk lagt opp, og selv for relativt ferske speilrefleksbrukere er det neppe noe større problem å navigere seg rundt i disse menyene.

Bildekvalitet

Canon EOS 450D leverer god, men ikke spektakulær, bildekvalitet. Detaljgjengivelsen er god, men JPG-bilder rett fra kameraet krever litt etterbehandling for å bli optimale, eventuelt bør man fininnstille dette på menyen for bildestiler. Man bør også være oppmerksom på at 450D later til å undereksponere noe, sannsynligvis for lettere å bevare detaljene i høylysene.

Mens de fleste kameraer leverer merkbart dårligere dildekvalitet desto mer man øker ISO-verdien, holder 450D seg langt mer stabil. På lavere ISO-verdier forbigås det av mange konkurrenter, men få andre kameraer leverer så jevn kvalitet over hele ISO-fjøla som 450D. Litt bildestøy er det selvsagt, men den er godt under kontroll, og dette påvirker også andre resultater hva bildekvaliteten angår. I et dyrere kamera hadde dette vært et potensielt problem, men i et kamera i 450Ds nisje er det meget mulig en fordel at kameraet leverer langt mer forutsigbar bildekvalitet enn mange av sine konkurrenter som på ISO 100 gir bedre bildekvalitet enn 450D, men som også har dårligere bildekvalitet på høyere ISO.

Oppsummering og konklusjon

Joda, Canon EOS 450D duger det, og det er akkurat forbedret nok til å være der det skal være - en halv nisje over 400D - men fremdeles med klart rom opp til neste Canon-trinn på stigen, som er 40D. Og kanskje det er der problemet ligger, for selv om 450D så absolutt er et godt kamera som gir kjøperen akkurat det han forventer, så er det liksom ingen overraskelser i dette kameraet, og det er langt fra spektakulært. Det som mangler er det lille ekstra - 450D er uten den ekstra snerten som vi finner i enkelte andre kameraer, og som vi lar oss begeistre av. Kanskje Canon her har valgt å hvile på sine laurbær en smule, og satse på at navnet vil være nok? Men misforstå oss rett - 450D er bra nok til at Akams redaksjon valgte å kjøpe inn et eksemplar, og det er dette eksemplaret som er testet. 450D er absolutt et godt kamera - men spesielt spennende er det ikke, verken på godt eller vondt.

Sammenlign spesifikasjoner for Canon EOS 350D, 400D, 1000D og 450D side ved side her.

Klikk her for å lese hele testen.

Klikk her for å hoppe rett til konklusjonen.

Bildegalleri

Les også