Programmer til Linux
Introduksjon
På denne tiden av året blir flere Linux-distribusjoner sluppet i en ny og oppdatert utgave. Naturligvis øker disse nye utgavene interessen for å prøve en ny Linux-distribusjon eller, for noen, Linux generelt.
For sistnevnte gruppe er det kanskje ikke så lett å vite hva det beste alternative til MSN Messenger eller Winamp er, så vi har tatt på oss oppgaven med å hjelpe dere med nettopp denne oppgaven.
Vi har gravd gjennom pakkebrønnen til Ubuntu 8.04 LTS og funnet en rekke programmer i kategoriene: lynmeldingsklient, musikkavspiller, filmavspiller og eyecandy.
Så... Hva venter du på?
Denne artikkelen bruker Ubuntu som utgangspunkt og tester programmer ut fra hva som er tilgjengelig i Ubuntus pakkebrønn. Disse programmene er også tilgjengelig i andre Linux-distribusjoner.
Lynmeldingsklienter
Vårt behov for kommunikasjon har gjort lynmeldingsklienter som MSN Messenger uhyre populært over årene. Vi er faktisk så glad i lynmeldinger at vi nå har mulighet til å sende dem fra mobilen, så hvorfor skal Linux være noe dårligere?
Emesene
Emesene er en ny, men funksjonsrik, MSN Messenger-klient med støtte for Linux og Windows - støtte for MacOS er under utvikling. Emesene har ikke støtte for lyd- eller video-funksjoner, winks og heller ikke delte mapper. Det meste av annen funksjonalitet er derimot på plass.
Gjennom tilleggsmoduler har Emesene også utvidet funksjonalitet som stavekontroll, loggføring av samtaler, ta og sende skjermbilder og mer...
Emesene har også et veldig godt grafisk grensesnitt som de fleste MSN Messenger brukerne vil kjenne seg igjen i. Det er også godt integrert med skrivebordsmiljøet Gnome.
Les mer om Emesene på produktets hjemmeside.
Amsn
Amsn er nok den lynmeldingsklienten i Linux som har best støtte for Messenger-protokollen. Foruten støtte for Lyd-samtaler, delte mapper, chatte mens du ser ut til å være avlogget, MSN Spaces og Yahoo Messenger kontakter, så er det få funksjoner Amsn ikke støtter.
Den store nedsiden med Amsn er at det er skrevet i tcl/tk. Et rammeverk som ikke matcher Gnome, KDE eller Xfce i utseende eller oppførsel, men for den som bryr seg mer om funksjonalitet enn at noe skal passe inn i skrivebordet så er dette et godt kompromiss å inngå.
Som med Emesene har også Amsn muligheten for utvidet funksjonalitet gjennom tilleggsmoduler som f.eks. å bli påminnet om den forrige samtalen med en person ved hjelp av de siste setningene fra den samtalen.
Amsn har også muligheten for å logge på med flere kontoer samtidig, men vi skulle ønske det også var mulig å ikke vise brukere som ikke er tilkoblet, slik som de andre lynmeldingsklientene i denne testen kan.
Les mer om Amsn på produktets hjemmeside.
Pidgin
Pidgin er nok den lynmeldingsklienten som har dårligst støtte for MSN-protokollen av disse programmene. Pidgin kan derimot skryte på seg støtte for 16 lynmeldingsprotokoller, deriblant MSN, ICQ, IRC og AIM.
Pidgin tillater deg også å bruke flere protokoller parallelt. Du kan mao. bruke Pidgin til å chatte over MSN, IRC og ICQ samtidig uten problem. Du kan også være tilkoblet flere kontoer med samme protokoll samtidig.
Som Emesene, har Pidgin et godt og enkelt grensesnitt som er godt integrert i Gnome.
Hvis du kun er ute etter å bruke MSN Messenger i Linux, så er nok de to overnevnte klientene et bedre alternativ for deg. Hvis du derimot trenger støtte for flere protokoller så er Pidgin et godt valg.
Les mer om Pidgin på produktets hjemmeside.
Kopete
Kopete er, i likhet med Pidgin, en lynmeldingsklient som støtter flere protokoller. Kopete støtter riktignok ikke like mange protokoller som Pidgin (11 mot 16), men gjør opp for dette med mer funksjonalitet som f.eks. støtte for video-samtaler (ikke lyd).
Kopete lar deg også endre utseendet i samtalene dine ved bruk av forskjellige stilarter. Hvis du ikke liker de som følger med, har Kopete en innebygd funksjon for å laste ned flere. Det samme gjelder også smilefjes, hvis du ikke liker de som brukes ved standard, er det ingen problem å laste ned smilefjesene du er vant med fra din tidligere lynmeldingsklient.
For dere som bruker Gnome som skrivebordsmiljø så kan det være en liten nedtur at Kopete er et KDE-program, dvs. at utseendet og oppførselen matcher innstillingene til KDE. Det er likevel ikke noe problem å kjøre lynmeldingsklienten i Gnome hvis du vil det.
Les mer om Kopete på produktets hjemmeside.
Musikkavspillere
De fleste, spesielt oss studenter, liker å høre på musikk mens de sitter på datamaskinen. Dessverre finnes det bortimot ti musikkavspillere i Ubuntus pakkebrønn. Så hvilken musikkavspiller er best?
Amarok
Amarok er en KDE-basert musikkavspiller som har en rekke interessante funksjoner i tillegg til at det ser bra ut.
Med Amarok kan du handle musikk gjennom Magnatune, overføre musikk fra og til Ipod-, Iriver-, Zune-, Nomad- og generelle MTP- og USB-spillere. Amarok kan også laste ned sangtekster, albumcover og hente artistinformasjon fra wikipedia, i tillegg kan Amarok også anbefale mer musikk som passer deg gjennom integrasjon med Last.fm.
Dette er bare noen av de få funksjonene som gjør Amarok til en virkelig god musikkavspiller for Linux. Hvis du synes Amarok mangler funksjonalitet, så er det ikke utenkelig at du kan finne denne funksjonaliteten i en tilleggsmodul, som du kan laste ned direkte fra Amarok selv.
For øyeblikket jobbes det hardt med Amarok 2.0, som er designet for bruk med KDE 4. Amarok 2.0 vil ha et helt nytt utseende og få støtte for MacOS og Windows.
Les mer om Amarok på produktets hjemmeside.
Exaile
Hvis du irriterer deg over at Amarok er et KDE-basert program kan du prøve Exaile. Denne musikkavspilleren har nemlig som mål å ligne Amarok i de fleste områder, bare at det også skal være godt integrert med skrivebordsmiljøet Gnome.
Exaile har derfor et grafisk grensesnitt som ligner det vi finner i Amarok, pluss en del lignende funksjoner som henting av sangtekster, albumcover og artist informasjon fra wikipedia. Exaile har også støtte for Ipod og generiske USB-spillere ved hjelp av tilleggsmoduler - som, i likhet med Amarok, kan lastes ned direkte fra musikkavspilleren selv.
Les mer om Exaile på produktets hjemmeside.
Rhythmbox
De fleste vil kjenne igjen Rhythmbox, som er den forhåndsinnstallerte musikkavspilleren i Ubuntu og en rekke andre Linux-distribusjoner. Rhythmbox var opprinnelig inspirert av Itunes, og er laget for bruk med skrivebordsmiljøet Gnome.
Rhythmbox har noen funksjoner som vi også finner i Amarok og Exaile, som henting av albumcover og sangtekster, samt noen funksjoner som vi ikke finner i nevnte musikkavspillere som f.eks. å brenne lyd-filer ut på en CD. Siden musikkavspilleren er er inspirert av Itunes er det heller ikke overraskende å finne støtte for å dele lyd-filer med Itunes, Banshee og andre Rhythmbox programmer med DAAP, høre på podcasts (Amarok og Exaile har mulighet for de sistnevnte via tilleggsmoduler) og støtte for Ipods og andre MP3-spillere.
Les mer om Rhythmbox på produktets hjemmeside.
Banshee
Banshee er nok en musikkavspiller for Gnome, skrevet i mono (Linux implementasjon av .NET). Med Banshee kan du, i likhet med Rhythmbox, hente albumcover, deler filer over DAAP, brenne sanger til en CD og høre på podcasts. Lik Amarok kan Banshee også anbefale deg musikk utifra hva du hører på gjennom integrasjon med Last.fm.
Foruten musikkanbefaling gjennom Last.fm, er det ingen grunn til å bruke Banshee fremfor Rhythmbox da de har mer eller mindre identisk funksjonalitet. Dette vil endre seg med neste utgave av Banshee (foreløpig i Beta), med bedre Last.fm integrasjon, støtte for fullskjerms videoavspilling, forbedre grensesnitt, en mer avansert søkemotor og generelt bedre ytelse, i tillegg til nåværende funksjoner.
Les mer om Banshee på produktets hjemmeside.
Audacious
Brukere av Winamp vil utvilsomt kjenne seg igjen med Audacious. Audacious er en videreutvikling av BMP, som igjen er en videreutvikling av XMMS, en multimedia-avspiller for Linux med sterke likhetstrekk med Winamp.
Audacious kan takke tilleggsmoduler for mesteparten av sin funksjonalitet, deriblant avspilling av MP3-, Ogg Vorbis-, WMA- og FLAC-filer. Audacious har kanskje ikke funksjoner som henting av sangtekster, albumcover og artist informasjon, men det er lite trolig at Audacious/Winamp-elskere bryr seg om denne funksjonaliteten.
Les mer om Audacious på produktets hjemmeside.
Filmavspillere
Å kunne spille av videofiler er et must for et hvert operativsystem. Her har vi tatt en titt på de mest populære filmavspillerne for Linux.
Totem
Totem er den offisielle filmavspilleren for skrivebordsmiljøet Gnome, og kommer forhåndsinnstallert på en rekke distribusjoner. Totem benytter seg av Xine eller Gstreamer for å spille av filmer, hvilken motor du vil bruke bestemmer du selv ved å installere enten totem-gstreamer (forhåndsinnstallert) eller totem-xine.
Totem støtter det meste du forventer av en filmavspiller, og så litt til. Med Totem kan du spille DVD-filmer (kun Xine utgaven av Totem støtter DVD-menyer og undertekster), se på digital TV med DVB TV-kort, søke etter og se på filmer fra Youtube og spille av alle filer støttet av Xine/Gstreamer (praktisk talt alt av lyd eller video).
Les mer om Totem på produktets hjemmeside.
VLC
VLC er en avansert filmavspiller for Windows, Mac og Linux, og kan spille av de aller fleste lyd- og videofiler ved bruk av interne codecs. Du trenger mao. ikke å installere noen ekstra codecs for å se en film i VLC. Filmavspilleren kan også brukes som en server for å streame multimedia.
I motsetning til Totem, som følger Gnomes filosofi om å holde alt så enkelt som mulig, så får du tilgang på alle mulige innstillinger i VLC. Dette kan være forvirrende for de som ikke vet nøyaktig hva de driver med, men for motparten er nok dette et stort pluss.
Les mer om VLC på produktets hjemmeside.
Gxine
Gxine er et av mange grafiske grensesnitt for Xine, en avansert og funksjonsrik filmavspiller for Linux, FreeBSD og Mac basert på XMMS.
Xine skal kunne spille av de aller fleste lyd- og videofiler uten problemer, og støtter også de fleste funksjonene du forventer fra en filmavspiller. Det skal nevnes at Totem også er et grafisk grensesnitt for Xine, og med støtte for Youtube og integrert søk med Tracker har Totem mer å by på.
Les mer om Gxine på produktets hjemmeside.
Smplayer
Smplayer er et KDE-basert grafisk grensesnitt til Mplayer, en avansert og funksjonsrik filmavspiller for Windows, Mac og Linux.
Med Smplayer kan du se på de fleste lyd- og videofiler som finnes, og som i VLC har du også tilgang på en rekke innstillinger for å finstille Smplayer til å fungere akkurat slik du vil.
Det som uansett er Smplayers mest unike egenskap er at den husker innstillingene fra videoen du så sist. Det betyr at hvis strømmen plutselig går mens du ser en DVD, så fortsetter denne der den slapp med de samme innstillingene (f.eks. språk på undertekst og lyd).
Les mer om Smplayer på produktets hjemmeside.
Totem, VLC, Gxine og Mplayer har alle tilleggsmoduler som tillater avspilling i en mozilla-kompatibel nettleser som Firefox. Dvs. at du kan bruke nevnte filmavspillere for å se en filmtrailer eller lignende i Firefox eller Opera.
Eyecandy
Visuelle effekter er alltid morsomt og selv om de aller fleste Linux-distribusjoner nå har innebygde 3D-effekter i form av Compiz, så er det alltids mer å hente.
Compiz, emerald og fusion-icon
De fleste har hørt om eller sett Compiz i aksjon. Compiz er ansvarlig for de kule 3D-effektene som f.eks. kuben og vindusanimasjoner. Men visste du at du selv kan skreddersy animasjonene til Compiz fra hvilke effekter som skal være aktivert til hvor lang tid animasjonene skal ta? Det offisielle konfigurasjonsverktøyet gir deg full kontroll over Compiz og kan lastes ned fra pakkebrønnen. Det heter compizconfig-settings-manager.
Emerald er på sin side en vindusdekoratør, og er blant annet ansvarlig for å tegne panelet som inneholder navn, minimer-, maksimer- og lukk-knappene over hvert vindu. Emerald er mer fleksibelt enn Gnomes innebygde vindusdekoratør, men er ikke aktivert som standard. I videoen over er Emerald brukt istedenfor standard vindusdekoratør.
Fusion-icon er et lite ikon som kjører i varslingsområdet og er gjør det enkelt å bytte mellom vindusbehandlere og/eller vindusdekoratører. Med Fusion-icon kan du f.eks. aktivere Emerald eller skru av Compiz. Fusion-icon gir deg også rask tilgang til Compiz eller Emerald sitt konfigurasjonsverktøy.
Avant-window-navigator
Avant-window-navigator (awn) er en løsning de fleste vil kjenne igjen fra MacOS (nederst i midten på demonstrasjonsvideoen). Awn er kort fortalt en mer tiltrekkende og animert erstattning for Gnome panelet, og kan huse applets (små programmer som kjører i panelet), programsnarveier og minimerte programmer.
Awn har et eget konfigurasjonsverktøy hvor du kan konfigurere utseende og animasjoner, samt hvilke snarveier og applets du vil bruke. Awn vil kun fungere hvis Compiz er aktivert, dog det jobbes for å fjerne denne avhengigheten i fremtidige utgaver.
Merk: Ubuntus pakkebrønn inneholder kun awn og konfigurasjonsverktøyet awn-manager, men ikke awn-extras som er en samling tilleggsmoduler og applets for awn. Hvis du vil bruke awn til mer enn å starte, minimere og gjennopprette programmer er du nødt til å ty til en tredjeparts pakkebrønn som inneholder awn-extras.
Les mer om Avant-window-navigator på produktets hjemmeside.
Screenlets
Screenlets er et rammeverk som tillater deg å kjøre widgets - programmer som kjører på skrivebordet. Screenlets inneholder et konfigurasjonsverktøy som lar deg velge hvilke widgets du vil kjøre på skrivebordet ditt, og hvilke widgets som skal starte automatisk når du logger deg inn. Du bestemmer også selv om du vil ha disse widgetsene i bakgrunnen, forgrunnen, eller om de bare skal komme frem når du aktiverer Compiz' widgets-lag.
Screenlets pakken inneholder en rekke widgets, som en klokke, kalender, værinformasjon, systeminformasjon, en potteplante, sensorinformasjon (temperatur, viftehastighet, systemlast osv.) og mer. I demonstrasjonsvideoen øverst på siden ser du tre slike widgets i aksjon, du får også en titt på konfigurasjonsverktøyet.
Les mer om Screenlets på produktets hjemmeside.
Oppsummering
Vi har nå gitt deg en rask introduksjon til ca. 15 programmer i fire forskjellige kategorier, men hvilke programmer anbefaler vi deg å bruke?
Lynmeldingsklient
Når det gjelder lynmeldingsklienter så kommer det hele an på hva du trenger. Pidgin og Emesene passer utvilsomt best inn i skrivebordsmiljøet til Ubuntu, men Amsn støtter flest funksjoner i MSN-protokollen og er nok klienten du vil bruke hvis du trenger webcam-støtte og vil sende lydklipp eller winks til dine kontakter.
Kopete er kanskje veien å gå hvis du trenger støtte for flere protokoller enn MSN, og samtidig vil nyte en video-samtale med dine kontakter. Dersom du trenger støtte for flere protokoller enn Kopete kan tilby, er det godt mulig at du finner løsningen i Pidgin.
Du kan vel egentlig ikke gjøre noen dårlige valg her da alle er gode lynmeldingsklienter. Det handler, som sagt, om hva du trenger av funksjonalitet.
Musikkavspiller
Om du sitter i Gnome eller KDE, så er Amarok utvilsomt den beste musikkavspilleren for Linux. Amarok har flere funksjoner enn du kunne drømme om, og tilbyr også utviddet funksjonalitet gjennom enkel nedlasting av tilleggsmoduler.
Om du foretrekker å kjøre Gnome programmer i Gnome, så kan Exaile eller Rhythmbox være et greit nok valg. Men det kan være verdt å holde et øye med den kommende utgaven av Banshee som blant annet tilbyr videoavspilling.
Hvis du heller foretrekker noe lignende Winamp så er også Audacious et godt valg.
Filmavspiller
Når det gjelder filmavspillere mener undertegnede at Xine utgaven av Totem er mer enn godt nok i de aller fleste tilfeller. Dersom du trenger flere muligheter kan kanskje VLC være verdt en titt. Uansett får du en fin filmopplevelse på Linux med disse programmene.
Eyecandy
De tre programmene vi har presentert i denne kategorien er så forskjellige både i utseende og funksjonalitet, at det blir umulig å peke på ett program som er bedre enn de andre.
Vi mener du burde prøve alle tre og bestemme selv hvilke du vil beholde. De tre alternativene tilbyr alle en fin balanse av funksjonalitet og eyecandy, og burde gi skrivebordet det lille ekstra.
Egne anbefalinger
Har du noen egne programanbefalinger å komme med? Skriv det ned i forumtråden under!