Til hovedinnhold

Fedora 8

Introduksjon

Vi har tidligere testet nye versjoner av Ubuntu, Mandriva, OpenSUSE og PCLinuxOS. Nå er det på tide å sjekke ut nyeste versjon av Fedora, Red Hats operativsystem for hjemmet.

Fedoras fokus er å tilby det nyeste og beste fra den åpne verdenen, noe som resulterer i en veldig oppdatert og funksjonell Linux-distribusjon. Dessverre betyr det også at systemet ikke inneholder proprietær og/eller lukket programvare som f.eks. drivere fra AMD og Nvidia.

I denne testen skal vi sammenligne Fedora med de tidligere nevnte distribusjonene. Hvordan skiller den seg fra de andre?

Testoppsett og Installasjon

Testoppsett

Maskinvare-
HovedkortAsus M2N-E
ProsessorAMD Athlon 64 X2 6000+
RAMCorsair 2 GB PC2-6400 @ 4-4-4-12
NettverkskortSMC EZ Connect 108 Mbps PCI (Trådløst)
StrømforsyningHiper 580 Watt
MusLogitech MX 1000
TastaturLogitech Media Keyboard PS2/USB
SkjermAcer AL2623W 26" Widescreen DVI-D
SkjermkortXFX Geforce 7900 GT 256 MB
HarddiskMaxtor 250 GB SATA, 8 MB cache

Installasjon

Fedora 8 er som de fleste andre brukervennlige Linux-distribusjoner tilgjengelig på en LiveCD. Men det er ikke fullt så enkelt. Fedora 8 kommer på en LiveCD med skrivebordsmiljøet KDE eller Gnome. Hver av disse har gjerne en versjon for 32-bit-, 64-bit- og PowerPC-arkitekturene. Som om det ikke var nok kan du også laste ned en DVD som inkluderer langt flere programmer enn LiveCD-en.

Last ned

Du kan laste ned LiveCD-en eller installasjons-DVD-en her.

For denne testen lastet vi ned Fedoras LiveCD med Gnome skrivebordsmiljø for x86 32-bit-arkitekturen. Installasjonsprogrammet som følger med gir ikke brukeren like mange muligheter som i Mandriva One 2008, men er likevel veldig lett å bruke samtidig som vi får større kontroll over installasjonen enn i Ubuntu.

Det vi legger i større kontroll er at du får tilgang til et kraftig partisjoneringsverktøy, muligheter til å stille inn nettverkskort(ene) og endre oppsettet til oppstartsmenyen Grub. Hvis du installerer med bruk av en DVD, får du ikke bare muligheten til å velge hva som skal installeres utifra hva som ligger på mediumet, men du kan også legge til en pakkebrønn for å få tilgang til enda flere programmer.

Med tanke på Fedoras fokus på åpen og fri programvare, er det litt kjedelig at de proprietære driverne for det trådløse nettverkskortet vårt ikke følger med som standard. Det betyr at vi må installere distribusjonen uten nett, noe som kan være litt kjedelig hvis installasjonen tar en tjue minutters tid. Heldigvis bruker installasjonsprogrammet ikke lenger enn fem minutter på å installere Fedora 8, etter at alle partisjonene er formatert og klar for installasjonen.

Hvis du installerer fra DVD vil det ta lenger tid. Dette kommer av at installasjonsprogrammet på LiveCD-en kopierer over et "bilde" av installasjonen, istedenfor å pakke ut ett og ett program om gangen, som er vanlig. Siden du bestemmer selv hvilke programmer du skal installere med DVD, så er du nødt til å gjøre det på den gamle måten og installasjonen tar derfor lengre tid.

Ved første oppstart av systemet vil du først måtte gå igjennom "firstboot". Dette er et program som lar deg stille inn brannmuren, SELinux (et ekstra sikkerhetslag i Linux), tid og dato instillinger og lar deg lage en brukerkonto slik at du får logget deg på systemet. Når dette er gjort kreves det en omstart til før du endelig kan bruke Fedora 8.

I bruk

Standard skrivebord i Fedora
(Klikk for større bilde)

Red Hat har alltid vært flinke til å gi hver utgave av Fedora et unikt visuelt tema, og Fedora 8 er intet unntak. Det nye visuelle temaet gir et godt førsteinntrykk for brukeren og gjør også sitt til å skille Fedora fra konkurrentene.

Maskinvare

Fedora støtter ingen komponenter som krever proprietære eller lukkede drivere, som vårt trådløse nettverkskort. De offisielle driverne til vårt Nvidia-baserte skjermkort er heller ikke installert av samme grunn.

Fedora 8 er derfor litt dårligere på maskinvare-kompatibilitet enn andre distribusjoner, men dette kommer av fokuset på åpen og fri programvare og ikke inkompetanse hos utviklerne.

Brukervennlighet

Et av de største irritasjonsmomentene med Fedora 7 og tidligere utgaver var at harddisker måtte monteres manuelt. Dette er endelig blitt fikset i Fedora 8, og for å få tilgang til en annen harddisk er det bare å trykke på den rette snarveien på skrivebordet, selv om det ligger en NTFS-partisjon (Windows) på gjeldende disk.

Hva er mest brukervennlig?

Et av de andre store irritasjonsmomentene fra forrige utgave av Fedora var at nautilus (Gnomes filbehandler) ble åpnet i ikke-utforsk modus. Dette er ikke blitt rettet på i Fedora 8 og jeg skjønner virkelig ikke hvorfor. Det er selvfølgelig ikke vanskelig å endre, men når alle andre Linux-distribusjoner har gjort dette til standard, er det rart at Fedora ikke følger etter.

Ikke mange valgmuligheter her nei...

Fedora har alltid hatt gode konfigurasjonsverktøy - så gode at Canonical ikke har noe imot å bruke enkelte av dem i Ubuntu. Det er derfor litt skuffende at det mangler et skikkelig verktøy for å stille inn 3D-effektene som er tilgjengelig i Compiz. Det offisielle konfigurasjonsverktøyet for Compiz er dog tilgjengelig gjennom pakkesystemet - Yum.

Fedora 8 er den første distribusjonen vi har testet som inneholder PulseAudio. Dette er en lydserver som inneholder flere funksjoner enn andre tradisjonelle lydservere som f.eks. ESD eller Arts.

Med PulseAudio har du muligheten til å endre lydstyrken per program, istedenfor global lydstyrke (se bildet over). Dette har du også mulighet til i Windows Vista. Dette er selvfølgelig ikke alt PulseAudio har å by på, du kan også benytte deg av PulseAudio for å blant annet, spille inn lyd med en mikrofon som er koblet til en annen datamaskin.

PulseAudio er heller ikke Linux-spesifikt, og har vært testet i Solaris, FreeBSD, Windows 2000 og Windows XP. Hvis du er interessert kan du ta en titt på hjemmesiden her.

Til slutt er det verdt å nevne at Fedora er en av de få Linux-distribusjonene som har tatt seg tid til å kategorisere enkelte menyer, slik at ting blir mer ryddig og lettere å finne frem i. Dette er kanskje ikke det helt store, men er likevel noe en setter pris på. I forhold til f.eks. Ubuntu, er også Fedora ganske godt oversatt (iallfall til norsk).

Pakkesystemet

Fedoras pakkebehandler - Yum - har fått en god del oppussing de siste årene og er nå blant de raskeste og letteste pakkebehandlerne å bruke. Ubuntus Apt er likevel hakket bedre, med mulighet for å laste ned flere pakker samtidig.

Det som likevel irriterer meg med Fedora 8 er at nedlastingen alltid går sørpe tregt. Det kan godt hende at jeg er uheldig og blir koblet opp mot en treg pakkebrønn, men det er fortsatt irriterende.

Pirut - Yums grafiske grensesnitt

Yums grafiske grensesnitt - Pirut (avbildet ovenfor) - er heller ikke noe å skryte av. Programmet lider etter min mening av et dårlig design og inneholder de mest nødvendigste funksjoner. Det finnes heldigvis et annet grafisk grensesnitt i pakkebrønnen, Yumex. Sistnevnte er mer oversiktlig å bruke og ser bedre ut.

Litt flere detaljer takk

Det som irriterer mest med pakkehåndteringen i Fedora 8 er at du aldri får vite nøyaktig hva som skjer. Hvis du starter en nedlasting får du aldri beskjed om hva du laster ned, hvor mange pakker som er igjen, hvor raskt du laster ned osv. Dette er noe jeg håper forbedrer seg i neste utgave av distribusjonen.

Multimedia

Som nevnt flere ganger setter Fedora fri og åpen programvare foran alt annet. Proprietære og lukkede formater som MP3 og Divx er derfor ikke så godt støttet i denne distribusjonen, men i forhold til tidligere utgaver hjelper Fedora 8 deg hvis du vil spille av filene dine.

Lyst å betale for å se filmene dine?

Som de fleste vil være vant med fra Ubuntu, dukker det nå opp et vindu som lar deg installere de nødvendige kodekene for å kunne spille av gjeldende fil. Det er dog et unntak, i Fedora er det ikke snakk om kodeker du ikke må betale for.

Bakgrunnen for dette tilpasninger for land hvor programvare-patenter gjelder, eksempelvis USA, hvor Red Hat er lokalisert. For disse landene ville den eneste lovlige løsningen bli å betale for visse kodeker, noe Red Hat tilbyr i Fedora. For oss i Norge kan vi da enten legge til en pakkebrønn som tilbyr disse kodekene gratis, eller benytte oss av et program på neste side...

Nyttig programvare

I denne delen av testen nevner vi noen nyttige programmer særegent for distribusjonen. Vi begynner med...

Fedora Frog

Fedora Frog er et tredjepartsprogram som lar deg installere ekstra programvare som ikke er tilgjengelig i Fedoras standard pakkebrønn. Eksempler på slik programvare kan være kodeker, drivere fra Nvidia eller AMD, Microsoft-skrifttyper, Flash, Acrobat Reader osv.

Du kan laste ned Fedora Frog her.

Revisor

Med Revisor gir Red Hat deg muligheten til å lage din egen installasjons CD/DVD eller LiveCD av Fedora 8. Dette kan være en fordel om du skal re-installere Fedora men ikke har lyst å bruke så mye tid på å oppdatere systemet etter installasjon, eller om du vil ha et bedre utvalg programmer som del av en standard installasjon. Det er heller ikke noe problem å inkludere proprietær eller lukket programvare i disse selvlagde installasjons/Live-mediumene.

Revisor kan installeres via Yum og standard pakkebrønn.

Virtual Machine Manager

Vista Virtualisering
Klikk for større bilde

Virtualisering begynner idag å bli mer og mer vanlig. Hvis du har lyst å teste en annen Linux-distribusjon eller operativsystem, er virtualisering en veldig grei måte å gjøre det på. Derfor er det veldig fint at Red Hat har gjort dette så enkelt som overhodet mulig for brukerne sine.

Virtual Machine Manager kan beskrives som en enkel veiviser for å sette opp en virtuell PC. Veiviseren støtter KVM, Xen og Qemu og burde derfor tilfredsstille de fleste.

Virtual Machine Manager, Xen, KVM og Qemu kan installeres via Yum og standard pakkebrønn.

Konklusjon

Fedoras svakeste punkt er og blir mangelfull støtte for proprietær og lukket programvare. Hvis vi derimot ser bort ifra dette, er Fedora 8 virkelig en av de beste Linux-distribusjonene der ute, av de som fokuserer på brukervennlighet.

Programmer som Revisor, PulseAudio og Virtual Machine Manager er nyttige verktøy for den litt mer avanserte bruker - som gjerne kjennetegner Linux-brukere - som er vanskelig å finne i noen annen distribusjon. At Fedora også hele tiden holdes oppdatert med det nyeste av det nyeste innen programvare er også noe som appellerer, selv om det kan ha en liten innvirkning på stabiliteten.

Så hva er vår dom? Vi vil gjerne anbefale Fedora 8 til de litt mer avanserte Linux-brukerne, for nybegynnere er fortsatt Ubuntu kongen på haugen. Grunnen er at Fedora satser mer på avanserte funksjoner og oppdaterte pakker enn Ubuntu, som har lagt fokuset på stabilitet og enkelhet. Ubuntu er også hakket bedre på brukervennlighet.

Hvis du vil prøve deg på denne Linux-distribusjonen anbefaler vi følgende nettsteder:

  • fedoraforum - Diskusjonsforum for Fedora-distribusjonene
  • fedorafaq - FAQ for alle Fedora-utgavene
  • livna - Pakkebrønn for Fedora med lukket og proprietær programvare

Hvis du har egne erfaringer må du for all del ikke glemme å dele de med oss andre i diskusjonstråden under.

annonse