Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestUlefone Power 5

Vi trengte ikke lade før etter fem dager!

Det sitter fast en mobiltelefon i Ulefones digre batteri.

Torstein Norum Bugge, Tek.no
Torstein Norum Bugge

Kort om Ulefone Power 5

De siste årene har vi sett et stadig større jag mot å lage de tynneste, peneste og kraftigste mobilene man kan. Dette har flere konsekvenser, og på veien har man ofret både designmangfoldet, batteristørrelse og – ikke minst – den en gang så kjære hodetelefoninngangen.

To plater glass, metallramme og så mye minimalisme som overhodet mulig virker å være det nye paradigmet, rett og slett.

Dette vil ikke Ulefone være med på med dagens testmodell. Møt Ulefone Power 5, telefonen med det som etter alle solemerker er verdens største batteri!

Hvor stort, spør du? Vel, om ikke de 13 000 mAh-ene fra spesifikasjonslista til høyre/under sier deg noe, så kan vi melde om at det er mer enn du finner i for eksempel iPad Pro med 12,9 tommers skjerm (10 307 mAh) – og omtrent 5 ganger mer enn batteriet i en iPhone 8 Plus (2 691 mAh).

Med andre ord burde du kunne forvente mange dagers batteritid ut av denne doningen, selv med relativt tung bruk. Derfor var det jo også perfekt timet at undertegnede parallelt med denne testen skulle ut på fire dagers fjelltur! Kunne vi overleve hele turen uten å lade én eneste gang?

Dette er for øvrig en oppsummering. Hele testen finner du på side 2 >>

Spoiler alert: jepp, det gikk helt fint!

Vel, ja – med god margin, skulle det vise seg. Fjellturen startet ved Bergensbanen på Finse, og foregikk ved å gå fra DNT-hytte til DNT-hytte i fjellheimen mot det endelige målet: Flåm. Vår bruk startet så smått på toget opp, med litt enkel musikklytting og surfing. Underveis på turen skulle vi oppleve svært varierende dekning, hvilket betydde at telefonen ville måtte jobbe ekstra hardt for å faktisk få inn signal – noe som kan ta livet av et mobilbatteri på null komma svisj.

Underveis ville selvsagt bildeknipsing og Snapchat være den store batterityven, samt noen telefonsamtaler innimellom. På hyttene fikk vi imidlertid ofte Wi-Fi, så om kveldene ble det anledning til å både surfe og se litt video. Også PUBG fikk svingt seg noen runder.

Poenget med alle beskrivelsene over er å gi et bilde av hvordan telefonen ble brukt underveis; den lå overhodet ikke stille i en sekk og hvilte seg. Til dét er undertegnede allerede for avhengig av duppeditter og internett (sorry, norsk natur!). Og resultatet? Vel, det kan du se selv i bildekollasjen under, knipset tidlig på dagen hver dag i løpet av turen:

Batteritiden varte hele fjellturen og vel så det!
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Det siste bildet, fra dag 5, er da undertegnede var hjemme igjen – fortsatt med 10 prosent batteri på Ulefonen. Så tro oss, dette er telefonen med best batteritid på markedet – og den mest utholdende vi noensinne har testet.

Batterikonge med få andre paradegrener

Men kan den noe annet da? Vel, den kan i alle fall benyttes som slagvåpen om behovet skulle være der. Vekten på 330 gram og tykkelsen på 1,6 centimeter tilsier et ganske mye større skadepotensiale enn det som er gjengs for telefoner flest. Med dét sagt håper vi selvsagt ingen anvender den slik. Størrelsen og vekten merkes best i trange bukselommer og når man må holde telefonen over tid – eksempelvis når man surfer liggende sideveis i senga om kvelden. Da kan man bli regelrett sliten i håndleddet.

Ulefone Power 5 er tykk. iPhone 8 Plus på topp, Xperia XZ2 Compact i midten, Ulefone Power 5 nederst.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Om størrelsen merkes i litt romsligere bukser eller i en veske? Vel, knapt. Etter en uke med Ulefonen hadde i alle fall undertegnede vent seg til kolossen, og det var først da en «normal» telefon ble plukket opp at den virkelige forskjellen kom til syne.

Det medfølgende gummidekselet gjør den massive telefonen enda mer massiv.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Samtidig er dette nok ikke noe du vil bekymre deg nevneverdig over om du kjøper en telefon som dette. Jepp, den er tung, men det er heldigvis en svært god grunn til det også.

Man skulle kanskje tro at det var vann- og støvtetting her, eller sågar beskyttelse mot knall og fall, men akk nei. Utseendet er mest av alt kosmetisk, selv om gummieringen på utsiden nok gjør sitt for å gjøre den mer robust enn de fleste andre telefoner der ute.

Det meste av utsiden er gjort i gummiert plast, også lærimitasjonen som dekker hele baksiden. Ved kameraet sitter det imidlertid en forseggjort metallplate. Det er ikke direkte griselekkert, men det er bedre enn veldig mange andre billigmobiler vi har tatt i. «Læret» bak gir dessuten et godt grep om telefonen.

18:9-skjerm, trådløs lading og fire halvdårlige kamera

En stor nyhet her er 18:9-aspektet på skjermen, som gjør at Ulefone Power 5 føles langt mer håndterbar enn tidligere «rugged»-telefoner. Det gjør den smalere og mer moderne, og lettere å holde i hånden. Skjermaspektet og de avrundede kantene forteller oss dessuten at dette panelet er relativt nytt, og ikke en del hentet fra nederste hylle for å spare penger.

Panelet som sådan oppleves som et friskt pust. Oppløsningen er skarp og fin, lysstyrken langt bedre enn forventet og fargene levende og fine. Kort sagt noe vi glatt ville akseptert også om prislappen var en tusenlapp eller to høyere.

Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

At det finnes trådløs lading her med opptil 10W via Qi-standarden er også bare positivt, og overhodet ikke forventet. Derimot hadde vi ikke forventet at hodetelefoninngangen skulle forsvinne, men det har den altså. Heldigvis gir Ulefone oss en overgang fra USB Type-C til 3,5 mm i boksen.

Hva angår kameraene, så sitter det to bak og to foran. Om du vil vite hvordan de presterer kan du hoppe til neste side; her nøyer vi oss med å si at de ikke akkurat imponerer stort (men treffer godt innimellom).

Konklusjon – En jevnt over god opplevelse

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Å konkludere i tester av telefoner som Ulefone Power 5 er alltid vanskelig, fordi de skiller seg så kraftig ut. Vi skal allikevel forsøke.

Brukeropplevelsen er faktisk relativt god. Det er blodfersk Android 8.1 Oreo på innsiden, nær null egne tilpasninger og massive 6 GB minne om bord. Menyer og apper glir som regel friksjonsfritt over skjermen – tross MediaTek-brikken på innsiden. Kudos, Ulefone!

Det er enkelte punkter vi går nærmere inn på på neste side som gjør at du kan bli skuffet over telefonen, dog – hvorav de største er kameraet, størrelsen og mulighetene for musikklytting.

Ingen av problemene er kritiske gitt prisnivået; det er knapt noen billigtelefoner som leverer på alle områdene i våre tester. Batteritiden er dessuten den desidert beste i noen telefon i dagens marked. Punktum.

Basert på dette kan vi knapt gjøre annet enn å gi en klar anbefaling av Power 5. For rett over 3 000 kroner får du en overraskende solid mobilopplevelse, som ikke forkludres i noen grad på programvarefronten. Slikt er ikke vanlig kost fra kinesiske produsenter. Ulefone Power 5 er definitivt ikke for alle, men om du virkelig hater strømstøpsler er den absolutt for deg.

Ta også en titt på alternativene under:

UleFone Power 5
Meget bra
Anbefalt

UleFone Power 5

Meget bra
sitatEn konge av batteritid – en ganske god telefon på mange andre områder også.

Fordeler

  • +
    Super skjerm med 18:9-format
  • +
    Helukes batteritid
  • +
    Trådløs lading + hurtiglading
  • +
    Super brukeropplevelse (masse RAM)
  • +
    USB Type-C
  • +
    Frontblits

Ting å tenke på

  • Laber kamerakvalitet
  • SVÆR og TUNG
  • Ingen hodetelefoninngang
  • Ikke vanntett eller støtsikker
  • Dårlig bunnhøyttaler

Hele testen av Ulefone Power 5

Første gang vi stiftet kjennskap med Ulefones Power-serie var i fjor, da vi testet Power 2. Dette var også en telefon med et stort batteri, men ikke på langt nær like stort som det vi finner i Power 5.

Som vi forklarte på forrige side greide vi fint å bruke Power 5 i fem dager i strekk uten å lade, så batteridelen skal vi la ligge her.

Vi skal heller fokusere på Power 5 sine mer «vanlige» deler; hvordan fungerer den helt generelt som smarttelefon?

Vel, for å starte med det viktigste: den oppfører seg ganske bra. Den opplevde ytelsen er svært så ålreit, med kun veldig små og sjeldne hikk innimellom. Da snakker vi mest av alt om lastetid på enkelte tunge apper (PUBG, eksempelvis), og tidvis sveiping innad i menyer.

For alle formål er imidlertid dette en lynrask mobil i bruk, noe vi tilskriver to ting:

  • Mengden minne, 6 GB RAM
  • Programvaren, ren Android 8.1 Oreo

Minnet avhjelper samkjøring av mange oppgaver samtidig, mens programvaren først og fremst hjelper ved å være, eh, mindre av seg selv. Det vil si, Ulefone har ikke lesset på med egne tilpasninger her. For alle formål er dette kliss ren Android rett fra Google.

Ytelse og programvare – Svært kurant

Det betyr også at sjansen for oppdateringer burde være større enn vi ellers er vant med fra kinesiske produsenter. Det umiddelbart største aberet på spesifikasjonslisten er imidlertid prosessoren: MediaTek P23.

Vi har, eh, litt blandede erfaringer med MediaTek-innmat. Innimellom er det helt håpløst, andre ganger kan det fungere helt kurant. Under ser du syntetiske ytelsestall (Ice Storm Unlimited ville ikke kjøre):

Slike tall trenger ikke bety så mye. Det er mange faktorer som virker inn på ytelsen, og én av disse kan være mengden støtte hver produsent får fra brikkeprodusenten. Det er nok ikke helt av skaftet om vi antar at Ulefone, som ekslusivt benytter MediaTek-brikker, får bedre støtte til å sy sammen maskinvaren enn for eksempel Sony, som kun unntaksvis viker fra Qualcomms rekker. Det er imidlertid bare en antagelse.

Nyttige tillegg i innstillingene

Faktum er uansett at brukeropplevelsen her er bedre enn i de fleste andre kinesere, kanskje med unntak av Xiaomi Mi A1 (som er en del av Googles Android One-program).

Vi skal ikke bruke mye tid på programvaren her, siden den er så nært ren Android som det nesten er mulig. Der Ulefone har endret litt, er i innstillingsmenyen. Her finner vi en del nye valg, deriblant noen vi synes er svært nyttige.

«Gesture Motion» inneholder tre undermenyer med mer eller mindre nyttige valg, der noen peker seg ut som spesielt interessante. Tre fingre opp på skjermen kan for eksempel ta deg inn i kameraet, mens tre fingre ned tar en skjermdump. To fingre kan regulere volum.

Fingeravtrykksleseren kan også tildeles funksjonalitet; et kort trykk kan stanse/starte musikk, mens to trykk bytter spor. Du kan også bruke samme funksjonalitet til å ta bilder i kameraappen. Smart!

Ellers kan vi melde om at Ulefone har kuttet kraftig i mengden egne tjenester siden i fjor, så stort mer er det egentlig ikke å ta tak i.

Design – Har de stjålet Vertu-designet?

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det første i alle fall undertegnede tenkte da han så baksiden av Power 5 var at de hadde latt seg inspirere kraftig av den nå konkursrammede britiske luksusprodusenten Vertu. Skinn og sømmer bak, samt en avlang metallstripe øverst, er nettopp det Vertu har vært kjent for i lang tid.

Skjønt, skinnet her er bare en imitasjon. Metallet er imidlertid ekte nok, og «læret» skal ha at det gir et godt grep om en ellers litt uhåndterlig telefon. Spesielt for undertegnede, som grunnet små hender synes selv Galaxy S9 er en litt stor telefon, virket Power 5 massiv.

Kun unntaksvis er dette noe annet enn en tohåndstelefon. Det er du sannsynligvis forberedt på om du vurderer å kjøpe den, dog.

Byggekvaliteten virker imidlertid strålende, og gummieringen gir oss tiltro til at den skal tåle et par knall og fall uten problemer. Dét kan det jo hende du vil oppleve også, gitt vekten på 330 gram.

For øvrig: designet gir inntrykk av at dette er en vann- og støvtett dings. Det er det ikke.

Knallgode knapper

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det er sjelden vi gir en shoutout til selve knappene på en telefon, men akkurat i Power 5 sitt tilfelle er det på sin plass. De er store, teksturerte og godt plasserte – og har dessuten en taktil og tydelig tilbakemelding. Kudos!

I tillegg til volum- og strømknappene finner vi dessuten en tredje knapp, som både fungerer som snarvei til kameraet (fra opplåst skjerm) og som kamerautløser. Kjekt når telefonen er så massiv som her.

På samme side som knappene finner vi også den sidemonterte fingeravtrykksleseren, tilsynelatende av nøyaktig samme type som Sony lenge benyttet i sine toppmodeller.

Den er ikke den raskeste vi har vært borti, men gjør nytta. Den kunne kanskje vært litt høyere plassert, for inntil man venner seg til å gripe telefonen riktig er det lett at den feilregistrerer håndbaken som input og tvinger deg til å bruke PIN-kode etter for mange forsøk. Dette er imidlertid veldig pirkete, og ikke et utpreget problem om man bare er bevisst på det.

Skjerm og lyd – God på det ene, dårlig på det andre

Torstein Norum Bugge, Tek.no

I fronten av telefonen finner vi noe vi aldri har sett i en «rugged» telefon før: en 18:9-skjerm med avrundede hjørner. Dette har noen hyggelige bieffekter. For det første gjør det telefonen mer håndterbar enn mange andre, bredere telefoner med noenlunde likt design (ja, vi tenker på deg, DeWalt MD501). For det andre betyr aspektet at dette er et nytt panel, ikke noe man har plukket fra et restlager fra 2013.

Dermed kan du nyte godt av både kurant lysstyrke, gode farger, kurant kontrast og en oppløsning som ikke skjemmer noen (2 160 x 1 080 piksler). Det gjør også at telefonen ser relativt moderne ut forfra. Vi liker skjermen kanskje best av alt i hele Power 5, med unntak av batteriet.

Du går egentlig glipp av fint lite her. HDR får du uansett ikke i noen telefoner til denne prisen.

Minijacken er borte...
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Selv om skjermen er en vinner liker vi dårligere lydløsningen. Man har ikke greid å skaffe plass til en hodetelefoninngang, noe som – gitt telefonens størrelse – er mer eller mindre latterlig.

Apple kan gjerne argumentere for at de prioriterte plass til andre ting, men akkurat i Power 5 sitt tilfelle er det direkte unødvendig å kutte en slik nyttig ting. Du får riktig nok med en adapter fra USB Type-C-kontakten i bunnen til minijack med i boksen, men løsningen leverer relativt lavt volum og dårlig lydkvalitet.

Vi prøvde med et par USB Type-C-hodetelefoner, og da ble lyden ganske så kurant. Likevel, dette er en omvei vi helst ikke skulle sett at var nødvendig. Det siste og nesten eneste brukbare alternativet ditt er egentlig blåtann, så her bør du budsjettere for et par kurante trådløse hodetelefoner attåt.

Det følger med mye ekstrautstyr – og det er også en ferdiginstallert skjermbeskytter (som vi tok av).
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Det hjelper heller ikke om du velger å bruke den bunnmonterte høyttaleren. Lyden er skral og ubalansert, og det laveste volumet er dessuten knapt lavere enn det høyeste. Power 5 er ingen vinner på lydsiden, dessverre.

For underholdning er det imidlertid knallbra at vi finner 64 GB lagring internt, samt mulighet for både minne- og SIM-kort samtidig.

Kamera – Vrang HDR-funksjon

Billige, kinesiske telefoner stiller sjelden med de beste kameraene. I Ulefone Power 5 sitt tilfelle ser kameraet imponerende ut på papiret. På baksiden finner vi en 21 megapikslers brikke med blendertall f/1.8, kombinert med en fem megapikslers hjelpebrikke.

I utgangspunktet er dette en god kombinasjon, men vi så lite til lysfølsomheten et så lavt blendertall skulle gitt oss. I mørke omgivelser er bildene fra Power 5 mer eller mindre ubrukelige.

I godt lys og halvmørke omgivelser fungerer det bedre, og kan gi noenlunde skarpe og balanserte bilder om man treffer riktig. Skjønt, det er en lang vei herfra og opp til opplevelsen du får fra modeller som Galaxy S9 og Moto G6 Plus.

Spesielt HDR-funksjonen kan være litt «wonky», med ghosting rundt objekter og tvilsom behandling av lyskilder. Noen ganger dras også fargene langt utenfor det som naturlig er.

For alle formål er ikke dynamikken i dette kameraet den beste – men det kan også levere helt greie bilder, som i eksemplene under.

Den ekstra 5-megapikslers brikken skal i teorien gi deg bokeh-effekt i blur-modusen, men det tror vi lite på. Bokeh-effekten ligner den vi så fra Moto G5S Plus, og er følgelig veldig programvarebasert (og dårlig).

Samme regle skjer i fronten, der man har én åtte megapikslers brikke og nok en fem-megapiksler. Bildene blir helt greie til vanlig bruk, men sliter i mørke omgivelser. HDR finnes ikke. Og bokeh, vel, det er og blir en løgn også her. Men Ulefone skal ha bonuspoeng for frontblits!

  • Flere bilder? Se karusellen nederst!
UleFone Power 5
Meget bra
Anbefalt

UleFone Power 5

Meget bra
sitatEn konge av batteritid – en ganske god telefon på mange andre områder også.

Fordeler

  • +
    Super skjerm med 18:9-format
  • +
    Helukes batteritid
  • +
    Trådløs lading + hurtiglading
  • +
    Super brukeropplevelse (masse RAM)
  • +
    USB Type-C
  • +
    Frontblits

Ting å tenke på

  • Laber kamerakvalitet
  • SVÆR og TUNG
  • Ingen hodetelefoninngang
  • Ikke vanntett eller støtsikker
  • Dårlig bunnhøyttaler
annonse
Tek.no er en del av Schibsted.Schibsted er ansvarlig for dine data på denne siden.Les mer her