På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Find X er lekker og nyskapende
... men Oppo hopper bukk over noen viktige funksjoner.
Innhold
- Introduksjon til Oppo Find X
- Rask ansiktslås og diger skjerm
- Trenger litt bearbeiding
- Har ikke alt en toppmodell bør ha
- ... men er lett å få lyst på likevel
- Alternativer til Oppo Find X
- Hele testen av Oppo Find X
- Mer omstendelig enn Apples løsning
- Enorm skjerm
- Mangler et par «obligatoriske» ting
- ... og Google-tjenestene må du legge til selv
- Android 8.1 og Color OS
- Ikke helt som andre Androider
- Oppos tjenester ...
- Målt ytelse
- Underholdning
- Som telefon
- Overraskende ålreit kamera
- Godkjent for en toppmodell
Introduksjon til Oppo Find X
Oppo Find X likner neppe på noen annen mobil du har sett. Den mangler tilsynelatende kamera foran og bak. Skjermen dekker hele forsiden og telefonen er dekket i et glassdeksel som får hele greia til å minne vagt om et blankpolert sukkertøy.
Men kameraene er her, selv om du ikke ser dem ved første øyekast.
Oppo har bare gjemt dem på en motorisert del, slik at de ikke skal ta opp plass på forsiden eller baksiden. Dermed kan skjermen dekke hele forsiden av telefonen.
Frontkameraet brukes også til ansiktslåsen på telefonen. Dette er en relativt avansert ansiktslås som skanner også konturene i ansiktet ditt, slik Apples iPhone X gjør. Når du skal låse opp telefonen kommer kameraene opp på en motorisert del, før telefonen lynende raskt fotograferer deg og slipper deg inn hvis du er riktig eier.
Dette er bare et sammendrag. Les hele testen av Oppo Find X på neste side »
Rask ansiktslås og diger skjerm
Løsningen er rask nok, selv om den motoriserte delen ikke flytter seg så fort. Hvis det er ett enkelt ankepunkt her så er det at telefonen ikke selv starter opplåsingen på veien fra lomme og opp i bruksposisjon, slik iPhone X gjør. Det kunne økt inntrykket av hurtighet.
Kameraene som sitter i den bevegelige delen er forresten av det helt ålreite slaget. Find X henger ikke med de beste telefonene ned til de dunkleste omgivelsene, men den klarer seg bra både i dagslys, solsteik og dempet innebelysning.
Den voldsomme AMOLED-skjermen er trekkplasteret her. Telefonen er så godt som rammeløs, og det lille som er igjen av en svart strek rundt skjermen er akkurat nok til at du slipper å holde telefonen etter selve skjermen.
Selve menynavigasjonen minner forresten også mye om nevnte iPhone X. For å gå ut av en app på Find X trekker du bare fingeren oppover fra bunnen av skjermen, akkurat som Apples telefon. Hvis du vil se listen over kjørende apper trekker du fingeren opp fra bunn og holder den der en liten stund. Igjen, akkurat som på den heftigste iPhonen. Men sveipegrensesnittet er ikke spesielt gjennomført her. Det er i praksis bare bunnsveipet som har fått bli med, mens sidesveipene man bruker for å navigere inni appene på iPhone i begrenset grad er med.
I testperioden har jeg hatt forsvinnende få problemer med uheldig trykking langs sidene. Det virker som om den lille streken som tross alt går rundt skjermen enten er nok til å holde unna vådetrykk, eller så har telefonen god programvare for å unngå det. Uansett har det ikke vært noe problem i testperioden.
Se alle testbildene fra Oppo Find X på side to av testen »
Trenger litt bearbeiding
Du må uansett forberede deg på litt kronglete oppsett av telefonen hvis du skal bruke denne som en hvilken som helst Android-telefon. For foreløpig finnes den ikke i en utgave som har Google Play-butikken forhåndsinstallert. De kinesiske utgavene kommer med Oppos egen appbutikk som standard i stedet. Her må du altså tilpasse litt for å få telefonen til å fungere optimalt.
En pussighet som er verdt å nevne er at selv om du gjør jobben og får på plass Google Play, er ikke alle apper like enkle å finne umiddelbart. Netflix måtte jeg eksempelvis installere med løs fil nedlastet fra internett. Det fungerte utmerket, men det er også et godt eksempel på at du i skrivende stund bør være litt teknisk for å vurdere denne telefonen. Så fort den globale utgaven blir klar burde dette problemet forsvinne.
Find X er ikke bare en enorm underholdningsskjerm. Den fungerer faktisk utmerket som telefon også. Den har god batteritid, god lyd under samtale og god støtte for norske mobilnett. Det den tilsynelatende ikke har er støtte for samtaler over 4G - da kobler den seg ned til 3G før den mottar eller starter anropet.
Har ikke alt en toppmodell bør ha
Samtidig som det meste som er inkludert her fungerer rimelig bra, i en kjapp og brukervennlig telefon, er det en del ting som mangler her. Det er ikke nødvendigvis ting vi hadde reagert på for en telefon til halve prisen, men når vi snakker oppunder 10 000 kroner stiger kravene.
Det viktigste, sett med norske vær-øyne er at Find X ikke er vanntett. Vi hadde også ønsket oss hakket bedre kamera i mørket og stereolyd rett fra telefonen. HDR-støtte for skjermen og bedre strømmestøtte skulle også vært med.
Konklusjonen om Oppo Find X blir altså litt delt. På det den gjør og kan er den nær suveren. Det er veldig lite i Find X-pakken som ikke gjør akkurat det som står på merkelappen. Men samtidig har den soleklare mangler mange gjerne ønsker seg i en toppmodell akkurat nå.
Dette er mest sannsynlig en elsk-/hat-telefon, der designen og hele futurismen over dingsen vil appellere til noen, mens andre heller vil ha en mer komplett pakke. Og i denne prisklassen kan du stort sett velge og vrake blant gode konkurrenter, inkludert iPhone X, Galaxy S9 og Huawei P20 Pro.
... men er lett å få lyst på likevel
Den enorme skjermen uten busslomme øverst er faktisk vanedannende, med eller uten både HDR og Netflix i HD. Har du først brukt en Find X en stund, blir alle andre mobilskjermer en liten nedtur enkelt og greit på grunn av det vanvittige arealet i en relativt kompakt pakke.
Vi velger å ikke anbefale Find X på generelt grunnlag, ettersom du her må holde tunga rett i munnen for å få på plass Google Play og tilpasse menyene, som i utgangspunktet er fulle av apper og funksjoner rettet mot kinesiske brukere. Slikt er ikke like relevant for oss fjellaper.
Alternativer til Oppo Find X
Apples toppmodell
Apple iPhone X (10) 64 GB
iPhone X er den første telefonen fra Apple som har byttet ut fingerleser med ansiktslås. Det er også en av de mest avanserte ansiktslåsene på markedet. Dette er Apples så langt eneste telefon med tilnærmet rammeløs skjerm, og telefonen som har gjort sensorleppen øverst i skjermen kjent. Her får du både vanntetting, stereolyd og HDR-skjerm, for å nevne noe. Du får ikke noe radikalt bedre kamera, men enkelte av morofunksjonene som utnytter FaceID-kameraet foran på telefonen fungerer vesentlig bedre enn Oppos tilsvarende.
Det beste kameraet
Huawei P20 Pro Dual SIM
Huaweis P20 Pro har høstet skryt for kamerakvaliteten fra en nær samlet teknopresse. Ikke bare har den hele tre kamera på baksiden - ett av dem har også vanvittige 40 megapikslers oppløsning. Sammen med litt kløktig programvare sørger løsningen for at du kan ta omtrent uslåelige bilder i mørket, og den høye oppløsningen gjør dessuten at du kan få fem ganger zoom ut av telefonen - her brukes en kombinasjon av optisk og digital zoom. Så kan vi legge til at P20 Pro har et digert batteri som varer og varer, og rask og fin maskinvare slik at menyene aldri stopper opp.
Samsungs nyeste
Samsung Galaxy S9 Plus SM-G965F 64GB
Galaxy S9+ blir Samsungs nærmeste modell til Oppo Find X, og det er også telefonen som likner mest på Oppoen. Her får du også avrundede skjermkanter på langsidene, og hjørnene er også avrundet. Men Samsung har vesentlig tykkere rammer over og under sin skjerm enn det Oppo har. Til gjengjeld får du en fantastisk HDR-kapabel AMOLED-skjerm som fungerer nesten som arbeidslampe når den lyser for fullt. Telefonen har dessuten svært rask innmat og et fantastisk kamera. Samsungs Galaxy S-modeller har vært vanntette i flere generasjoner nå. Ved siden av Apples iPhone-modeller må dette sies å være folketoppmodellen, hvis noe slikt finnes.
Vil du skille deg ut er Oppo Find X suveren, men den har sine mangler.
Fordeler
- +Lynende rask
- +Heldekkende skjerm
- +Bra kamera
- +Lynrask lading
- +Medfølgende deksel
- +Masse lagringsplass inkludert
- +Nylig oppdatert Android
- +Ansiktslåsen fungerer meget godt
- +Svært uvanlig og stilig design
Ting å tenke på
- —Ikke vanntett
- —Ikke stereolyd fra høyttalerne
- —Kameraet kunne vært litt bedre i mørket
- —Ikke HDR-støtte i skjerm
- —Ikke støtte for Netflix i HD
- —Google Play må legges inn selv (Kina-utgave)
- —Ikke trådløs lading
Hele testen av Oppo Find X
Oppo Find X er en helt uvanlig mobiltelefon.
Det sedvanlige kameraøyet på baksiden er ingen steder å finne. Skjermen dekker dessuten så godt som hele forsiden.
... og hvor er selfie-kameraet?
Her er sensorer og kamera er skjult i en liten bit av telefonen som skyves opp av en motor. Hver gang ansiktslåsen eller kameraene er i bruk kommer den lille fliken opp.
Ved å skjule flere av sensorene og kameraene på denne måten har Oppo klart å dra skjermandelen opp i nesten 94 prosent.
Og det er også den som tar seg av selve ansiktslåsen på telefonen. Her har forresten Oppo bakt inn en ansiktslås som likner på den du finner i iPhone X. Det betyr at den ikke er basert på ett enkelt kamera, og bare det, slik andre Android-telefoner gjør det.
Her er det to LED-projektorer som lager et tredimensjonalt rutemønster over ansiktet ditt, som kameraet bruker til å snappe opp konturene i ansiktet. Også sikringen som gjør at du må se på telefonen for at den skal åpne er med her, som hos Apple. Oppo kaller løsningen O-Face, et navn som neppe er helt heldig i engelsktalende land.
I løpet av testperioden har selve identifiseringen kun sviktet et par ganger, og da som regel i solstek så sterk at jeg har slitt med å holde øynene åpne så jeg kunne se på skjermen. Akkurat det samme fenomenet dukker opp en gang i blant med iPhone X. Men ingen av telefonene svikter ofte på denne fronten.
Mer omstendelig enn Apples løsning
At Find X bruker en motorisert del til å sjekke hvem du er betyr at heving og senking av delen tar litt tid, men selve identifiseringen skjer svært fort. I praksis oppleves ikke dette som mye tregere enn Apples Face ID.
Men det er ett lite forbehold her; der iPhone X-kameraet begynner å speide etter ansiktet ditt så fort telefonen er på vei opp av lommen, gjør ikke Find X det samme.
Oppos variant kan skru på skjermen når den er på vei opp av lommen, men den hever ikke kameraet for å se etter ansikter uten at du sveiper opp på skjermen når den har skrudd seg på. Det er også mulig å sette telefonen til å automatisk bruke O-Face om du trykker på låsetasten for å åpne telefonen.
Det er, så langt jeg har funnet ut, ikke mulig å kombinere mobilløfting med automatisk ansiktsgjenkjenning.
Siden du må aktivere Find X' ansiktsgjenkjenning manuelt når du skal bruke den, går ikke opplåsing fullt så raskt og smidig som med iPhone X. Selv om løsningen fungerer omtrent like godt når den faktisk jobber og ikke oppleves som treg.
Kroppsdeteksjonen i Find X avhjelper det en del, ettersom telefonen kan holde seg ulåst så lenge den blir båret rundt. Med funksjonen påskrudd låses ikke telefonen før den har ligget i ro i ett minutt.
Enorm skjerm
Oppo Find X er på størrelse med Samsung Galaxy S9+, men skjermstørrelsen har økt med 0,22 tommer fra 6,2 til 6,42 tommer. Økningen i skjermstørrelse er i praksis rammer som har blitt mindre, siden selve telefonstørrelsen ikke har økt nevneverdig.
Det er en AMOLED-variant som er valgt, og fargeprofilen telefonen leveres med er forholdsvis livlig på den typiske OLED-måten der alt gnistrer litt mer. Du kan selv endre fargetemperatur i menyene hvis du vil.
Men det er mange som liker den ekstra OLED-futten, og Find X er definitivt en imponerende tass å se video eller bilder på når innholdet strekker seg helt fra kant til kant.
Mangler et par «obligatoriske» ting
Men det er et par hindringer i veien her. Den ene er kanskje ikke så viktig, men verdt å nevne; Find X-skjermen er såvidt vi klarer å finne ut ikke HDR-kapabel.
Det finnes en videoforbedringsfunksjon i telefonen, men den gir stort sett bare økt fargemetning. Funksjonen er faktisk er relativt irriterende hvis du bruker høy fargemetning på skjermen i utgangspunktet. Det blir rett og slett litt for mye av det gode. Men helt HDR ser det ikke ut til å bli.
En annen ulempe med Find X er at den ikke støtter Widevine-kryptering opp til level 1. Her er det level 3 som gjelder. Det låter kanskje ikke så spennende, men i praksis betyr dette at du ikke vil få HD-strømming gjennom Netflix og Amazon Prime - to viktige tjenester som bruker denne krypteringen.
Det sagt ser innhold fra begge steder likevel ganske bra ut på denne skjermen. Vi har sett forholdsvis store variasjoner i hvor stor forskjell steget ned i kvalitet gjør. Det er merkbart i ulike grader på ulike telefoner, muligens litt avhengig av hvor god skjermen er i utgangspunktet og hvor god telefonen er til å oppskalere innholdet den viser.
... og Google-tjenestene må du legge til selv
Fersk ut av esken kom vår Find X uten Google Play, Chrome eller noen av de andre Google-funksjonene vi har blitt vant til. En appbutikk levert av Oppo selv og en mengde tredjeparts apper fulgte imidlertid med. Beregn noen minutter til å rydde opp i menykaoset hvis du kjøper en Find X.
Før du beregner alt fra noen minutter til et par timer for å få på plass Google-tjenestene.
Det finnes nemlig guider i bøtter og spann på internettet til hvordan man skal gå frem for å legge til Google Play på en telefon som ikke har det fra før. Men for en telefon som er så ny som Find X kan det ofte være vanskelig å finne guider.
Heldigvis skiller ikke fremgangsmåten seg så mye fra telefon til telefon, og du slipper å drive med rooting og avansert opplåsing av telefonen for å få det til.
Undertegnede brukte den første guiden for å installere Google Apps på en Android 8-basert telefon Google serverte. Dermed lastet jeg ned en zip-fil med flere av Google-appene som installasjonsfiler i APK-format (tilsvarer .exe i Windows). For sikkerhets skyld tok jeg ned flere av Google-appene som løse APK-filer. Det dukket opp flere feilmeldinger underveis, men etter å ha installert alt som hadde lyst inn på telefonen virket både kalendersynkronisering, kontaktsynkronisering og Google Play.
Google-støtten er altså forholdsvis enkel å fikse, men det er neppe en prosess jeg hadde ønsket å begi meg ut på uten litt bakgrunnskunnskap. Det er eksempelvis greit å ha en forestilling om hvordan du skal resette en død telefon helt hvis du gjør noe galt. Igjen; slett ikke umulig, men det er litt teknisk og ikke noe hvem som helst burde prøve.
Android 8.1 og Color OS
Programvaren her er greit oppdatert, og det er Android 8.1 som kjører i bånn. I skrivende stund er siste sikkerhetspatch fra 5. juli. Det er bare drøyt et par uker siden.
Selv om Android-versjonen i bånn er ny, er ikke dette en Android-telefon helt som alle andre. Color OS er navnet på Oppos menyer, og det er forholdsvis ulikt Android slik du og jeg kjenner det i mobiler flest.
For det første kjører Find X uten appskuff. Den har altså alle appene spredt utover hjemmeskjermene, og har ikke appmenyen «bak» hjemmeskjermen slik de fleste nok er vant til. Dette har blitt en ganske vanlig vri på telefoner fra kinesiske produsenter. For mange telefoner som har denne løsningen er det mulig å aktivere en appskuff, men det er det så langt jeg kan se ikke her.
Menyene lever også opp til navnet sitt. Innstillingsmenyen er en fargerik affære som ser langt lekrere ut enn de fleste tilsvarende varianter hos konkurrentene. Men viktigere enn fargene er det at strukturen er ganske annerledes enn den du sannsynligvis er vant til.
Ikke helt som andre Androider
Der konkurrentene langt på vei har nærmet seg Googles menydesign holder Oppo en smule avstand. Det betyr at noen standardfunksjoner fra Android kan være vanskelige å finne, fordi de har andre navn eller er kategorisert annerledes enn de pleier.
Som kinesiske mobiler flest er det en rekke innstillingsmuligheter her. Flere av disse funksjonene er gjengangere som vi også har sett en rekke varianter av hos mobilprodusenter som Huawei og Xiaomi. Funksjonsballen som flyter på skjermen har vi sett før, det samme gjelder muligheten til å ha løpende oppdatert nettverkshastighet i toppmenyen eller tidsstyrt av- og påslåing.
Samtidig som du kan tilpasse mye her, er det enkelte valg som tilsynelatende mangler. Hvor lang tid det skal ta før skjermen faktisk låser seg etter stenging er eksempelvis ikke noe du får velge selv. Du kan velge når skjermen skal skru seg av, men normalt holder mobilen seg åpen ett minutt etter at skjermen har slukket. Det lar seg tilsynelatende ikke endre, og avhengig av sikkerhetsbehovet ditt kan ett minutt være ganske lang tid fra en telefon tilfeldig legges på bordet til den faktisk låser.
Et annet eksempel på en funksjon som ikke er her i vanlig utgave er muligheten til å skru av og på installasjon av apper utenfor appbutikkene. Find X har tilsynelatende ikke noe slikt valg, men ber i stedet om godkjenning for hver enkelt app du prøver å installere fra andre kilder enn Oppo- eller Google-butikkene.
Oppos tjenester ...
Det er vanskelig å si hvor gode Oppo-tjenestene er. Dette er en telefon som primært er tenkt for det asiatiske markedet, og dermed kommer den uten Google-tjenestene ... og med et helt takras av kinesiske tjenester. Av disse er antakeligvis WeChat den mest nyttige, hvis du liker å holde deg med et lite knippe chattetjenester.
Oppos egne tjenester er derimot fullstendig unyttige her på berget. Her er nemlig alt basert på Oppo ID, og siden dette skal fungere som en slags ID-løsning på tvers av Oppos tjenester registreres den med SMS. En prosess som sikkert funker fint om du bor i Kina og har +86 (landskoden for Kina) først i mobilnummeret ditt.
Det er umulig å velge andre landskoder i vårt testeksemplar. Kan hende kommer det muligheter for det i alternative eller globale varianter av Find X senere. Men i vårt eksemplar er det altså umulig å opprette Oppo ID.
Nå er det kanskje ikke så fryktelig interessant å bruke Oppos appbutikk. Google Play er uansett bedre, og internasjonale utgaver av Find X som kommer etter hvert vil uansett ha Google Play fra start.
Men eksempelvis Oppos «finn min mobil»-tjeneste hadde vært ganske kjekk å kunne skru på. Heldigvis finnes det alternative apper som kan gjøre slike ting.
Målt ytelse
I praksis vil Oppo Find X aldri oppleves som treg under vanlig bruk. Massive mengder RAM - hele 8 gigabyte - og nyeste maskinvare under skjermen gjør at dette går akkurat så fort som det skal. Målingene ligger riktig nok noe lavere enn for andre Snapdragon 845-baserte telefoner, men det er ikke merkbart i praksis.
Underholdning
Med en vanvittig skjerm og masse krefter er Oppos sterkeste side som underholder. Det til tross for at den altså har et par mangler sammenliknet med tilsvarende heftige modeller:
Oppo Find X har ...
- ... ikke HD-strømming i Netflix
- ... ikke stereohøyttalere
- ... ikke vanlig hodetelefonkontakt
- ... ikke HDR-skjerm
Den kommer altså til kort på en del områder som nær har blitt obligatoriske for toppmobiler priset rundt 8 000 til 10 000 kroner.
Samtidig er det vanvittig hvor stort og godt bildet fra en såpass kompakt dings er. Som nevnt over tar Netflix seg helt greit ut, selv om denne telefonen ikke har støtte for HD-strømming derfra. For Viaplay og HBO Nordic ser det i hvert fall ut til å være HD-materiale telefonen får, mens det med litt nærgående titting er mulig å se at det ikke er helt det man får fra Netflix.
De voldsomme lyseffektene på skjermen som eksempelvis Samsungs Galaxy S8- og S9-modeller kan diske opp med får vi imidlertid ikke, siden HDR mangler i regnestykket vårt.
Og skal det du titter på være langt, bør du koble til hodetelefoner. Hvis ikke er det en nokså boksete lyd fra den enkle høyttaleren i bånn du får. Det funker til korte Youtube-snutter, men det er også det.
Det følger med hodetelefoner med USB-C-kontakt. Disse er mer eller mindre rene EarPods-kopier, slik mange medfølgende øreproppvarianter er i dag. EarPods har både sine disipler og sine motstandere. Elsker du EarPods liker du nok Oppos øreplugger også, men hvis du misliker EarPods er disse heller ikke noe bedre.
Den beste måten å lytte til Oppo Find X på er enten med trådløse hodetelefoner eller med overgangen og et sett bedre kablede hodetelefoner eller ørepropper.
Skjermen gjør absolutt jobben som trekkplaster i Find X, men det er altså noen mangler her som er egnet til å irritere. Spesielt sikkerhetsnivå for strømming og fravær av HDR-skjerm.
Som telefon
Oppo Find X har et forholdsvis stort batteri på 3730 mAh. Det betyr at den holder koken ganske lenge på en lading, men den varer ikke så lenge at jeg kan si meg veldig imponert av batteritiden. Dette er en telefon du lader enten hver eller annenhver natt avhengig av bruksmønster.
Både Huawei og Xiaomi har modeller med 4000 mAh som fort kan vare tre, eller til og med fire dager, hvis du bruker dem med ørlite grann måtehold. Find X er altså god, men ikke imponerende på dette holdet.
Ett irritasjonsmoment her er at telefonen ikke i utgangspunktet støtter norsk språk. Og den har heller ikke norske taster inkludert. Vil du ha ÆØÅ med i meldingene dine bør du altså laste ned et alternativt tastatur - der Googles eget Gboard er verdt å prøve ut.
Hvis du velger deg et alternativt tastatur vil du forresten kanskje legge merke til at Oppo Secure Keyboard dukker opp når du skal taste passord. Dette tastaturet skal være ekstra trygt og spretter frem kun i enkelte sammenhenger, som når passord skal tastes.
Det som kan være litt forvirrende er at du i samme slengen bytter tegnsett til engelsk om du har valgt et norsk tastatur som standard. Som regel er det neppe noe problem hvis du ikke bruker norske tegn i passordene dine. Hvis du ønsker kan du uansett enten skru av spesialtastaturet, eller bytte tilbake til standardtastaturet med en enkelt tilgjengelig knapp.
Verdt å få med seg er det at selv om mange kinesiske modeller har hoppet bukk over 4G på 800 MHz, gjør ikke Oppo det samme. Den fungerer fint både i ordinære 3G- og 4G-nett her til lands, og altså også der det er bygget arealdekning med den lengstrekkende frekvensen som brukes av de store mobiloperatørene her til lands.
Samtalelyden er også god. Den er høy og klar for begge ender av samtalen. Men telefonen kobler seg ikke automatisk opp til tale over 4G (VoLTE), og ser heller ikke ut til å ha noen bryter for hverken det eller tale over WiFi (VoWiFi).
Overraskende ålreit kamera
Kameraet i Oppo Find X har ikke de aller beste spesifikasjonene på papiret. Med f/2.0 slipper ikke glasset gjennom like mye lys som optikken i andre toppmodeller om dagen. F-verdier helt ned i f/1.5 er forholdsvis vanlige på mobiler.
Og for mange kinesiske mobilprodusenter er det nettopp kameraet som har vist seg litt vanskelig å få til. I hvert fall om man ser bort fra de siste par årenes Huawei-modeller som har vært svært gode på området.
Men Oppo Find X yter faktisk ganske bra på kamerafronten. Den har motivgjenkjenning som minner en del om nevnte Huaweis løsninger, selv om den ikke snakker så mye om kunstig intelligens i den sammenhengen.
Bildene blir relativt gode både i godt og middels lys, mens den gir seg relativt fort om det blir virkelig vanskelige forhold. Men de verste lysforholdene er det ikke så mange flere enn Huawei P20 Pro og Samsung Galaxy S9 som virkelig takler godt, der førstnevnte er best av de to.
I sterkt sollys ser vi at den av og til overeksponerer deler av bildet. Det virker ikke som om den automatiske HDR-modusen er fullt så aggressiv som den burde være i disse forholdene. I sterkt sollys ser man ofte at telefonen veksler fort, og litt tilfeldig, mellom HDR-modus av og på. Kan hende burde telefonen bli enda litt flinkere akkurat her. Heldigvis er dette noe som sannsynligvis kan fikses i programvare senere, og uansett ikke noen stor irritasjon.
Godkjent for en toppmodell
Ellers er telefonen akkurat passelig god på å gjemme bort støy der den dukker opp. Og det er som regel ikke umiddelbart synlig hva den har gjort for å bedre bildene. Du kan se oppskarpingslinjer i bildene om du ser etter, men de er ikke påfallende synlige. Det er heller ikke synlige uønskede artefakter i bildene, så som fargeblokker på grunn av dårlig JPG-komprimering. Et fenomen vi har sett i mange telefoner før, og spesielt i eldre Xperia-modeller fra Sony.
Alt i alt er faktisk kameradelen på Find X godkjent for toppklassen, om enn ikke med stående applaus. Vi skulle gjerne sett enda bedre resultater i mørket, men her må du opp til de aller beste kameramobilene for å få noe som er vesentlig bedre.
Frontkameraet i Find X har forresten en 3D-variant av skjønnhetsfilteret som så mange kinesiske mobiler har. Denne løsningen er heller lite imponerende, men en artig demo av hvor vi er på vei med telefoner som denne og iPhone X er det uansett. Odinære selfier blir imidlertid gode fra det 25 megapiksels frontkameraet på telefonen.
Vil du skille deg ut er Oppo Find X suveren, men den har sine mangler.
Fordeler
- +Lynende rask
- +Heldekkende skjerm
- +Bra kamera
- +Lynrask lading
- +Medfølgende deksel
- +Masse lagringsplass inkludert
- +Nylig oppdatert Android
- +Ansiktslåsen fungerer meget godt
- +Svært uvanlig og stilig design
Ting å tenke på
- —Ikke vanntett
- —Ikke stereolyd fra høyttalerne
- —Kameraet kunne vært litt bedre i mørket
- —Ikke HDR-støtte i skjerm
- —Ikke støtte for Netflix i HD
- —Google Play må legges inn selv (Kina-utgave)
- —Ikke trådløs lading