Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple iPhone 7

Endelig en iPhone som er vanntett

Apple har byttet hodetelefonkontakten i et koldtbord av ny funksjonalitet.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Introduksjon og førsteinntrykk

Apples nye iPhone 7 er ankommet, og fra i dag kan du kjøpe den i butikkene. Men bør du? Og hvor viktig er det egentlig at den vanlige hodetelefonkontakten er vekk? Denne gangen er det ganske stor forskjell på nye iPhone og på modellene som kom før, så bli med oss videre.

iPhone 7 er den minste av de to ferske telefonene, men faktisk den mellomste størrelsen som er i salg. Den har 4,7 tommer stor skjerm - større enn den 4 tommer store varianten i iPhone SE, vesentlig mindre enn den 5,5 tommer store varianten i iPhone 7 Plus. Størrelsesmessig er dette likevel ikke noen liten telefon. Den tar opp ganske mye ekstra plass på grunn av den store rammen rundt skjermen.

Skjerm med større fargerom

Skjermen er for øvrig ny i denne generasjonen. Oppløsningen har imidlertid ikke endret seg, og dermed snakker vi fortsatt om den ganske Apple-unike oppløsningen 1334 x 750 piksler. Men den viktige nyheten er fargegjengivelsen.

Skjermen i nye iPhone 7 har fått utvidet fargerom, og skal for eksempel kunne vise rød- og grønntoner på en mer realistisk måte. Nå er det ikke alt innholdet som drar nytte av dette, men kameraet sanker bilder med samme fargerom, og en del spill og apper kan også benytte seg av dette.

Løsningen er på sett og vis halve regnestykket på vei mot HDR, men i motsetning til Samsungs Galaxy Note 7, som er oppgitt å faktisk ha HDR-støtte, har ikke iPhone sterkt nok lys i skjermen til å leve opp til denne merkelappen. Her er Samsungs telefon vesentlig bedre med sine 1000 nits lysstyrke mot iPhones 625 nits. Det kan tenkes at man likevel kan dra nytte av eventuelt HDR-innhold i mobilapper på sikt ved at dette uansett vil ha større fargerom.

Tydeligst forskjell med bilder fra iPhone 7

Bedre optikk er blant nyhetene i iPhone 7. Telefonen tar svært gode bilder.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

I vanlig bruk er ikke forbedringen så veldig synlig. Her snakker vi om en skjerm som for de fleste praktiske formål virker å ha relativt nøytral fargebalanse og ikke overdreven «sprut i fargene» på noe merkbart vis. Men i enkelte tilfeller, og spesielt for bildene tatt med telefonen, virker det enkelt og greit som om skjermen har et lite ekstra gir, for eksempel om du har tatt bilde av en solnedgang.

Det er tilnærmet umulig å vise dette tydelig på bilder, og akkurat nå er telefonen som mest sannsynlig kan tukte iPhone-skjermen, nemlig nevnte Note 7, ikke tilgjengelig. Vi kommer tilbake senere med målinger og en nærmere kikk på de viktigste mobilskjermene.

Bort med en kjær kontakt

Nytt av denne generasjonen er at hodetelefonkontakten er vekk. Hodetelefonene som følger med plugges inn i ladekontakten i stedet, og det følger med en overgang som gjør det samme for eventuelle eksisterende hodetelefoner du måtte ha på lur. Vi kommer tilbake til denne løsningen noe senere i testen.

En annen nyhet er to nye farger. En høyglanspolert svart variant, og en som ifølge Apple bare heter svart, med tydelig spill på at mobilfarger har fått en del rare navn opp gjennom. Apple er imidlertid også skyldig i slik lek med navn, og vårt testeksemplar er i fargen «rose gold».

På denne telefonen er det ladekontakten som brukes som hodetelefonutgang. Har du dyre hodetelefoner eller annet tilbehør med minijack fra før, må du bruke overgangen som følger med.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
iPhone 7 Plus har større batteri og en ganske spesiell kameraløsning. En separat test av det som er spesielt for den store modellen kommer rett over helgen. De to har likevel så mye til felles at den har blitt brukt sammen med den vanlige utgaven for å sikre denne testen best mulig.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nå er smak alltid subjektivt, men det jeg tror de færreste vil være uenige i er at det er den pianoblanke svarte modellen som skiller seg mest ut i fargeutvalget nå. Samtidig er det en viss fare for at den ripes opp og blir styggere over tid. Slik sett er kanskje det tryggeste valget den vanlige svarte modellen, som ser ut til å ha omtrent samme behandling som de mørkegrå tidligere hadde. En utførelse som har vist seg ganske bestandig mot slitasje.

Skal jeg først mene noe om fargene her, er jeg tilbøyelig til å si at den endrede plasseringen av de hvite antennebåndene gjør at den rosa rett og slett ser litt rar ut. De to svarte har knapt synlige bånd i det hele tatt, og de hvite båndene skriker ikke fullt så tydelig opp på den gullfargede modellen.

Mange nye funksjoner i iOS 10

På skjermen går alt lynende raskt, uten at det er en kjempestor nyhet. iPhoner har hatt en av sine store fordeler over konkurrerende systemer i den gode flyten. Selv om en telefon fra Apples første generasjon vil virke treg sammenliknet med dagens modeller, var den milevis foran så godt som alle sine samtidige produkter i ren og skjær brukeropplevelse.

iOS 10 ser ut som menysystemet har gjort de siste årene, men likhetene er bare på overflaten.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nå er uansett brukeropplevelsen meget god for de aller fleste telefoner i denne prisklassen, så for programvaren i iPhone 7 handler det mer om nye iOS 10.

Her har Apple ryddet i mye og mangt. De vanlige informasjonsstolpene i nedtrekksmenyen har fått sin egen hjemmeskjerm til venstre for de andre i oversikten. Den samme skjermen er det også mulig å sveipe til fra låst telefon. Du kan fortsatt tilpasse oversikten slik du vil.

Vanlige varsler havner også på låseskjermen i utgangspunktet, men du kan begrense om meldingen skal varsles eller forhåndsvises.

I denne store guiden kan du få vite mer om de viktigste nyhetene i iOS 10 »

En annen nyhet er at telefonen våkner til liv idet du plukker den opp, slik at du raskt ser om det har skjedd noe når du tar den med deg. Denne typen funksjonalitet er ikke alltid så enkel å få til skikkelig, ettersom bevegelser kan være vanskelige å tolke. Men i testperioden har ingen av de to telefonene våknet i utide, og begge har lyst opp når de har blitt løftet.

Ellers er en veldig kjekk nyhet i iOS 10 at vi kan velge å kvitte oss med uinteressante apper, slik som aksjevarslingen som omtrent ikke brukes av folk flest.

Apple iPhone 7 32GB
9
Imponerende

Apple iPhone 7 32GB

9
Imponerende
sitatiPhone 7 er en stor oppgradering selv om den likner på fjorårets modell.

Fordeler

 • +
  Meget god skjerm
 • +
  Stereo-lyd
 • +
  Vanntett
 • +
  Inngangsmodellen har fornuftig mengde lagring
 • +
  Virkelig godt kamera
 • +
  Raskt og flott menysystem
 • +
  Hjem-knapp som ikke aktiveres i lommen
 • +
  Overgang til vanlige hodetelefoner medfølger

Ting å tenke på

 • Mangler innebygget mini-jack
 • Litt mye ramme rundt skjermen
 • iPhone hadde tålt en større designoppdatering nå
 • Innelåst økosystem
annonse
Apple iPhone 7 2GB RAM 32GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Bruk, ytelse og kamera

De to tingene som virkelig er fysisk merkbare med iPhone 7 er mangelen på hodetelefonkontakt og at hjem-knappen har blitt ny og statisk. I åtte år har Apples telefoner hatt en fysisk klikkbar hjem-knapp under skjermen, men nå er det altså slutt. Hvordan skal dette gå for en tommel som er godt vant til denne typen knapper både på iPhoner og en rekke andre telefoner?

Jeg var mildt sagt skeptisk til at tilbakemeldingene kunne bli like gode, og enn om programvaren slår krøll på seg midt i et dobbeltrykk? I utgangspunktet er jo dette kun en fast plate, så hvis ikke sensorene og vibrasjonsmotoren i telefonen er med på leken kunne dette raskt blitt en kjempeirritasjon.

Helt ny hjemknapp

Den nye hjemknappen er visuelt umulig å skille fra den gamle. Men det går overraskende fort å bli vant til den.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Samtidig er nettopp denne knappen ett av punktene der Apples telefoner historisk har slitt litt. I telefoner som brukes ekstremt mye, eller som har deiset i bakken, har denne knappen av og til sluttet å virke. En statisk plate uten bevegelige deler burde ikke kunne slites ut på samme måte som den gammeldagse bryteren under tidligere hjem-taster.

Det tok ikke lange tiden å bli vant til den nye hjem-knappen, som altså ikke lenger egentlig er en knapp. Vibrasjonene fra telefonen kommer akkurat når de skal, og det spiller ingen rolle om fingeren er midt på knappen eller treffer den langs sidene – hvis jeg trykker hardt registreres det.

Fuktige fingre ser heller ikke ut til å påvirke vanlig bruk av knappen. Men hvis du har satt opp fingeravtrykkslås kan det fortsatt hende selve fingerleseren blir forvirret. Touch ID-funksjonen liker tørre fingre aller best.

Ikke vær forsiktig med den nye «knappen»

Både knappene og skyvebryteren på venstre side av telefonen føles som de gjorde på tidligere modeller, selv om de nå er tette.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Innledningsvis tok det litt lenger tid å bli klok på appvekslingen, der man dobbeltrykker på knappen for å kunne bla gjennom kjørende programmer.

Grunnen til den lille skepsisen er at Apple bruker en variant av denne teknologien på tvers av en rekke enheter nå. iPhone har hatt trykksensitiv skjerm siden forrige generasjon. Kjøper du en ny Mac vil ikke pekeplaten bevege seg, men i stedet måle trykk og sørge for at en vibrasjonsmotor gir deg tilbakemeldingen som ellers ville vært der. Force Touch på Apples smartklokke oppfører seg omtrent likedan.

Med alle disse variantene fornemmer man en ørliten forsinkelse, som antakeligvis skyldes at det ikke er noe som beveger seg før trykket registreres. I tillegg skal gjerne en berøring ha en annen effekt enn et trykk, slik at i hvert fall jeg lar det gå et bittelite øyeblikk fra fingeren treffer skjermen til jeg trykker hardere for å aktivere 3D Touch-funksjoner.

Dermed forsøkte jeg å behandle hjem-knappen på omtrent samme vis i iPhone 7. Men akkurat som for de andre teknologiene er det fullt mulig å gi knappen fullt trykk med en gang. Så fort jeg sluttet å være like forsiktig i behandlingen av knappen som av iPhone-skjermen gikk det veldig greit å dobbeltrykke på knappen.

Velg tilbakemelding selv

Tette telefoner tåler ikke nødvendigvis alt. Det må som regel betraktes mer som en forsikring enn som en garanti mot at det går galt. Derfor var det en smule nervepirrende å spyle iPhone 7 før testen var ferdig. Men den klarte seg fint.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Du kan forresten sette styrken på vibrasjonstilbakemeldingen selv. Skulle den nye løsningen føles uvant på første forsøk får du altså muligheten til å tukle litt med den selv. Det er lett å merke at den letteste vibrasjonsinnstillingen ikke rister fullt så mye som det høyeste valget, men jeg har prøvd å ha innstillingene på flere nivåer i testen, og så lenge det er en tilbakemelding der fungerer illusjonen om at dette fortsatt er en knapp.

Dermed er inntrykket at dette er kosmetikk på linje med hvilken ringetone eller skjermbakgrunn du har, mer enn noe som utgjør veldig stor forskjell for bruken av den nye løsningen.

I alle tilfeller tas du forbi dette valget under første oppstart, og du kan hoppe tilbake til det via innstillingsmenyen hvis du ønsker å endre det senere.

Jeg er ikke helt sikker på om vi noen gang har gitt én enkelt knapp – som ikke egentlig er en knapp – like mye oppmerksomhet som her. Samtidig virker det riktig. Apple avslørte nylig at de har rundet en milliard solgte iPhoner siden første utgave. Det betyr at svært mange tomler må omskoleres i disse dager.

En kjempefordel med denne nye løsningen er forresten at knappen ikke reagerer på ting du måtte ha raslende i lommen. Dermed går ikke telefonen på i tide og utide. Snur man det på hodet blir den kanskje vanskeligere å betjene med lange negler.

Hjelp, må jeg ha nye hodetelefoner?

Det enkle og sannsynligvis beroligende svaret først. Nei, du trenger ikke nye hodetelefoner for å høre på musikk fra iPhone. Hvis du har dyre hodetelefoner fra før fungerer de fint med iPhone 7, ettersom det følger med en bitteliten overgangskabel fra Lightning til mini-jack.

Skulle du ikke ha hodetelefoner fra før følger det uansett også med i esken. Dermed er det bare å plukke på seg et sett Bose QC25 og støydempe vekk primalskrikene over minijackens død. Dette går bedre enn ventet.

Lyden i løsningen lar seg forresten vanskelig skille fra den i tidligere iPhone-modeller med vanlig kontakt. Volumet kan bli svært høyt, og det er en rimelig nøytral balanse mellom diskant og bass, uten at noen enkeltområder virker spesielt fremhevet.

Kraftige høyttalere gjør at du i mange situasjoner klarer deg fint uten Bluetooth-høyttaler, og hvis du bruker overgangen som følger med kan du fortsatt bruke dine gamle hodetelefoner.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Fungerer fint med fjernkontroll og mikrofon også

Det finnes en mengde tilbehør for iPhone som bruker minijack-tilkoblingen som iPhone 7 i utgangspunktet ikke har. Vi har ikke fått testet selve tilbehøret, men lydsignalene overgangen gir fra seg høres ut til å være de samme som man får fra hodetelefonutgangen på en iPhone 6S. Hvis utstyret likevel ikke virker burde det la seg gjøre å tilpasse appen til den nye løsningen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En kjapp tilkobling av hodetelefoner med fjernkontroll avslører at også det fungerer helt fint med overgangen. Å svare anrop eller knipse bilder med knappen på hodetelefonene dine vil altså fortsatt fungere.

På sittende fot har jeg ikke tilgang på det enorme utvalget tilbehør som er laget for å plugge i hodetelefonkontakten på iPhoner. Det finnes veldig mye rart som bruker de elektriske signalene som vanligvis blir til lyd som utgangspunkt for digital kommunikasjon. Omtrent som en lettversjon av et internettmodem fra nittitallet.

Det er vanskelig å si med sikkerhet om slikt utstyr så som kamerautløsere eller kortlesere vil virke gjennom overgangen. Jeg lastet ned appen Triggertrap som skal kommunisere med en fjernutløser for kamera, og i en vanlig iPhone 6S genererer den et klikk etterfulgt av en lav pipetone når man lytter i hodetelefoner. Omtrent det samme skjer gjennom overgangen på iPhone 7, men noen ganger virker det som om telefonen kutter bittelitt av lyden, akkurat som om den må aktivere lydkretsene før den får spilt av.

Det virker uoversiktlig akkurat i hvilken grad slikt tilbehør er påvirket akkurat nå. Skulle jeg gjette er dette noe som lar seg tilpasse i programvare, eksempelvis ved å spille av en kontinuerlig lyd ved lavt volum når appen ikke gjør noe aktivt.

Oppdatert: Triggertrap-utvikleren bekrefter at appen og tilbehøret virker gjennom Apples overgang. Dermed ser det ut til at i hvert fall enkelt tilbehør som baserer seg på hodetelefonutgangen skal fungere med iPhone 7. Hvordan det står til med utstyr som utveksler mer kompleks informasjon via kontakten er fortsatt litt usikkert.

To små spørsmål ...

Adapteren fra Lightning til minijack er knøttete av seg og merkes knapt på hodetelefonkabelen. Men hvor holdbar er den?
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Min største gjenværende skepsis til denne løsningen handler om to ting. Det ene er at den knøttete overgangen ikke virker særlig solid, og for én av de to telefonene vi fikk levert til test virket den heller ikke skikkelig. Alle utstyrsprodusenter har en viss feilprosent. Skal du kjøpe bil er det en fare for at du raskt må snakke med et verksted enten du sikler på en sprek, men knøttete Fiat eller en helsprø Bugatti.

Det er likevel litt vanskelig å fri seg fra mistanken om at denne overgangen kanskje ikke er det mest holdbare i iPhone-esken. Heldigvis er disse overgangene billigere enn tilbehør fra Apple pleier å være, men til 99 kroner stykket blir det fort penger av det om de ikke varer så lenge. Dette er uansett slitasje det er umulig å komme til bunns i på bare noen dager.

Den siste av de to tingene er muligheten for å lade mens man lytter. Til daglig bruker jeg av og til en separat hodetelefonforsterker som kobles til nettopp i Lightning-kontakten, og det kan være skikkelig irriterende å ikke få brukt den, eller noe annet man kobler til der, fordi enheten også må lades. Tidligere har det vært greit nok å koble hodetelefonene rett i telefonen når batteriet har vært flatt, men det er i utgangspunktet ikke et alternativ nå.

Her kan man kjøpe overganger som tillater begge deler, eller en ladestasjon med lydutgang på, men ingen av delene virker optimale.

Det er uansett ikke slik at vi liker å måtte ty til overganger, så dette er en reell ulempe for mange telefonkjøpere, og et ganske stort trekk for iPhone 7.

Kraftige stereohøyttalere foran

Med to innebygde høyttalere er behovet for eksterne løsninger blitt drastisk redusert.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apropos lyd er det en nyhet til her som du ikke ser, men likevel kommer til å merke. Apple har for første gang montert forholdsvis kraftige stereohøyttalere i telefonen. Det har alltid kommet forholdsvis mye lyd ut av en iPhone, men i sjuern kommer det lyd fra begge ender av klossen.

Lyden blir faktisk både høy og fyldig, og kvaliteten er absolutt brukbar. HTCs tidligere BoomSound-varianter har nok fortsatt noen knepp på både volum og lydkvalitet, men iPhone 7 er ikke fryktelig langt bak.

Lyden lider litt under at topphøyttaleren ikke virker like kraftig som den i bunnen av telefonen. Dermed vil lavere mellomtone i noen lydspor flytte fokus litt ut av balanse og mot den nedre høyttaleren. Men generelt låter dette veldig bra.

Sammenliknet med for eksempel Sonys stereohøyttalere i Xperia-serien låter dette vesentlig bedre. Lyden er rett og slett mer behagelig å lytte til og ikke så tynn og boksete som den blir fra Xperia-modellene som har dette.

Virkelig heftig ytelse

Enten du foretrekker enklere spillmekanikk med vanskelig timing ...
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som alltid går ytelsen oppover med nye toppmodeller, og iPhone 7 er intet unntak. Den har blitt noen knepp raskere enn 6S, men noe enormt byks er det ikke snakk om. Der iPhone 6S og A9-brikken inni var et lite stykke bak toppbrikkene fra Qualcomm, Samsung og Huawei på noen områder, er nye A10 Fusion et stykke foran. Det er selvsagt en god ting, men det siste året har altså mobilbrikkene ligget rundtom samme grunnleggende ytelse som Intels enkleste Core i5-maskiner.

For enklere apper kan imidlertid forskjellene være større. Apple har vært sterke på enkeltkjernet ytelse de siste årene, og hver enkelt kjerne i systembrikken her yter ekstremt mye bedre enn enkeltkjernene i Android-verdenen. Vi snakker faktisk om opp mot en dobling sammenliknet med Samsung Galaxy S7. Nå er det likevel slik at appene som virkelig krever ytelse av telefonen som regel bruker flere kjerner samtidig, mens de enklere appene ofte ikke krever så mye uansett. Dermed vil det variere hvor mye man merker til dette overtaket. Men det er likevel greit å vite om.

At telefonene våre yter på linje med de letteste, men likevel betydelig tyngre, PC-ene våre er altså ikke noe nytt.

... eller større rollespill tar spillene seg veldig godt ut på iPhone 7. Stereolyden gir innlevelsen et stort løft når man spiller uten hodetelefoner.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

På grafikkytelsen har det vært noe større forskjeller mellom de beste og de svakeste, men iPhone 7 gjør det rimelig skarpt også her.

Hverken AnTuTu eller 3D Mark Sling Shot Extreme ville kjøre på noen av de to testtelefonene, og det kan se ut til at disse må oppdateres enten med støtte for iOS 10 eller maskinvaren i de nye telefonene. Geekbench 4 og 3D Mark Ice Storm Unlimited kjørte imidlertid greit på telefonene, med de beste resultatene vi så langt har sett fra en telefon.

Spillopplevelsen er som vanlig svært god på denne generasjonen iPhone, og den får denne gangen hjelp av både den flotte skjermen og de nye stereohøyttalerne. Tar vi med at enkelte spill også tar hensyn til 3D Touch-funksjonen i skjermen, altså at den kan måle hvor hardt du trykker, begynner vi faktisk å nærme oss en spillmaskin av rang her.

Obs! AnTuTu ville ikke kjøre på noen av de to iPhone 7-modellene vi har testet, derfor mangler det tall fra denne ytelsestesten. Geekbench ble akkurat sluppet i ny versjon, og resultatene er ikke sammenliknbare med de gamle. De som er med her er testet på nytt.

Helsprø meldingsboks

Det er ikke alle endringene som er like store og viktige som de vi har vært innom. Men til sammen er det mye her som er veldig kjekt å ha, og enkelte ting som virker litt mindre nyttige.

Meldingsinnboksen på iOS 10 og nye iPhone har fått seg en total overhaling. Her kan du stadig vekk sende SMS og iMessage-meldinger, men hvis du virkelig vil legge vekt på en melding kan du for eksempel sende den med discolys som tilbehør. Eller kanskje du bare vil blånekte på spørsmålet du akkurat fikk? Da kan du sende en melding med intensitet, som i praksis betyr at det du skriver klaskes i bordet, eh, eller skjermen på telefonen den ankommer hos.

Dette er jo i og for seg morsomt nok, men så veldig nyttig er det kanskje ikke. Det minner egentlig aller mest om de til dels irriterende effektene Microsoft puttet inn i MSN Messenger for noen år tilbake. Heldigvis lager ikke meldingseffektene i iOS lyd.

Vær forberedt på litt galskap hvis du legger inn iOS 10 på din gamle iPhone, eller kjøper en ny iPhone 7. Kanskje ikke så veldig nyttig, men tidvis morsomt og muligens litt irriterende og.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Funksjoner fra Apple Watch

Hvis du kjenner meldingsfunksjonaliteten fra Apples smartklokke, er i praksis den også flyttet inn i iPhone-land med iOS 10. Her kan du tegne rett på skjermen for å sende over, og er du spesielt fornøyd med håndskriften eller tegningen du akkurat sendte kan du ta vare på den, slik at den kan brukes i meldinger til flere.

iPhone-skjermen er ikke blant de mest høyoppløste vi vet om, men i vanlig bruk oppleves oppløsningen som helt tilstrekkelig.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det er stjålet litt fra et visst sosialt nettverk her også. Akkurat som på Facebook kan du hente ned små samlinger med grafikk til å sende via den nye iMessage-funksjonaliteten. Dette er det foreløpig litt ujevn kvalitet på, og noen ganger stokker visningen seg, slik at grafikk legger seg over andre meldinger. En tur inn og ut av appen pleier å kurere dette, men her kommer det sannsynligvis en feilretting fra Apple i løpet av ganske kort tid.

Det er også mulig å søke etter GIF-animasjoner til å sende med meldinger. Igjen har vi sett dette før, men hvorfor ikke?

Meldingsfunksjonene har vært svært underholdende disse dagene vi har testet de to telefonene. Nyttige eller ei. Men slik moro varer ikke alltid, og det blir interessant å se om dette fortsatt er gøy om noen uker.

Det som i hvert fall er sikkert er at Facebook Messenger og andre lynmeldingstjenester nå har fått en tydelig konkurrent i form av Apples nye meldingsboks. De nye funksjonene fungerer forøvrig kun i iMessage-meldinger, og ikke i vanlige tekstmeldinger. Du kan legge effekter til for vanlige tekstmeldinger også, men de blir ikke synlige i andre enden. Det er litt merkelig at menyene fortsatt virker når iMessage er avskrudd eller ikke tilgjengelig.

Nyttefunksjoner

Det fins flere Office-varianter å velge mellom for iOS, men Apples egen iWork og Microsofts Office er blant de beste. Her representert ved Pages og Word.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Som vanlig er det Apples egen Office-pakke som følger med her, eller iWork om du vil. Den ligger ikke på telefonen, men du kan hente ned alle ingrediensene med tekstbehandler (Pages), regneark (Numbers) og presentasjonsapp (Keynote) kostnadsfritt.

Appene er noen av de bedre i sitt slag, i hvert fall på små skjermer, så det er absolutt noe du burde gjøre om du kjøper telefonen. Det skal sies at også Microsofts egen Office-pakke finnes for gratis nedlasting til Apple-dingser under ti tommer.

Apple har ellers en del gode funksjoner i iOS, så som svært enkel styring av om du ønsker varslinger for kontakter. Nytt i iOS 10 er at lesebekreftelsene for iMessage-meldinger kan skrus av for enkeltkontakter. Dersom du ønsker å være litt inkognito kan du altså skru av lesebekreftelsen bare for én av kontaktene dine. Den meldingen, sa du? Den har jeg visst ikke sett.

Den sterkt utvidede bruken av 3D Touch overalt er også kjekk å ha. Det er knapt et ikon på hjemmeskjermen som ikke har sine egne undermenyer om du trykker litt hardt på det.

Vekk med seg, unyttige Aksje-app! Nå kan du fjerne, og eventuelt legge inn igjen, mange av de medfølgende appene på telefonen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dermed er det ekstremt raskt å komme til enkeltfunksjoner som ellers ville krevd mange trykk på skjermen. For min egen del er det imidlertid ett viktig bruksområde som klart peker seg ut, og det var her i iOS 9 og iPhone 6S også; muligheten til å flytte tekstmarkøren bare ved å trykke litt hardere på tastaturet. Jeg har tatt meg selv i å forsøke å gjøre det samme på Samsung- og Huawei-modeller uten særlig hell.

Apple skryter av batteritiden på iPhone 7. Batteriet har vokst fra 1715 mAh i forrige generasjon til 1960 mAh i denne. Den forholdsvis gode stigningen i tillegg til overgang til en mer effektiv prosessorløsning skal kunne gi minste variant iPhone et par timers ekstra brukstid.

Det kan det også virke som om iPhone 7 leverer i praksis. Der jeg opplevde iPhone 6S som bittelitt klaustrofobisk i batterilevetid, er denne utgaven ganske sparsommelig. Spesielt ser det ut til å ha hjulpet at systembrikken nå har to hvilekjerner i tillegg til høyytelseskjernene som går i gang når du starter tunge apper.

Hvor fort det suges tørt varierer litt med hvordan den brukes. Kamerabruk tapper batteriet fort, mens en påslått skjerm og ingen aktivitet omtrent ikke trekker noe som helst. Det er fortsatt slik at Plus-modellen er noen hakk kvassere på dette området, men det er ikke lenger fullt så kritisk å sikte på den dersom du vil være helt sikker på at iPhonen din skal vare hele dagen.

3D Touch gjennomsyrer stadig mer av iOS, og løsningen integreres også godt i tredjeparts apper.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Testet på kort tid

OBS! Ved publisering av denne testen har vi hatt iPhone 7 og iPhone 7 Plus i to hele døgn, noe som er litt i korteste laget til å vurdere batteritid godt. En utfyllende test av Plus-utgaven kommer rett over helgen, og der vil batteritid for begge variantene være et tema.

Testen har blitt gjort gjennom mesteparten av tiden telefonen har vært i våre hender, noe som betyr at nettene også har blitt tatt i bruk for at vi skulle rekke fredag og salgsstart. I praksis har vi altså ikke brukt mindre tid med telefonene enn vi pleier, men presset den inn i en kortere periode. Begge telefonene har blitt brukt til å dobbeltsjekke bugs, slik at vi utelukker rene feil på telefonene eller tilbehøret. Den defekte minijack-overgangen er ett eksempel, og småproblemene med feil opptegning av iMessage-meldinger et annet – dette er likt på begge telefoner, og dermed ganske tydelig et problem med programvaren og ingen fysisk skavank.

Fortsatt et meget godt kamera

iPhone 7 i skumring. Fotografert med håndholdt iPhone 7 Plus.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apples telefoner har hatt veldig gode kamera de siste årene. Med iPhone 7 tas det hele litt videre, selv om dette ikke er varianten med dobbelt hovedkamera. For eksempel har det kommet til optisk stabilisering av kameraet også i minste variant nå. Nytt glass har også kommet til.

Telefonen tar merkbart lysere bilder i mørket enn før, og den smarte etterbehandlingen kan tidvis gjøre underverker for tilnærmet umulige bilder. iPhone 7 kan faktisk rettes omtrent rett mot en stekende sol, uten at bildet blir overeksponert noe annet sted enn akkurat der ildkulen er, samtidig som alt rundt blir riktig eksponert. Det er imponerende, ettersom mange mobilkamera sliter med denne typen fotografering.

Med tredjeparts programvare, så som Adobe Lightroom, kan du hente ut råfiler direkte fra kamerabrikken i iPhone 7.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det skal bli ganske så mørkt før det dukker opp betydelig støy, og telefonen virker å balansere ISO og lukkertid rimelig greit, slik at støyen holdes nede uten at lange eksponeringer gir bevegelsesuskarphet.

Noen av makrobildene jeg har tatt i testperioden har dessuten blitt imponerende skarpe.

Spesielt mange innstillinger har man fortsatt ikke tilgjengelig i kameraappen. Apple fortsetter å gjøre selve fotograferingen så enkel som mulig, på bekostning av valgmuligheter som kunne gjort enkelte bilder bedre. Når det er sagt, det fungerer ganske bra for iPhone 7, og det er nok de færreste som beveger seg veldig langt utenfor helautomatikken i mobilkameraene sine.

Når det er sagt er det nå åpnet opp for både detaljstyring av kameraet og lagring av rådata rett fra bildebrikken. Med riktig app, for eksempel Adobe Lightroom, kan du hente ut DNG-filer fra iPhone 7-kameraet. Her kan du med andre ord velge å få i pose og sekk hvis du ønsker det, mens selve fotoopplevelsen er enkel og grei for brukere flest.

Når det er sagt: Vi har sett svært enkle og lærerike proffmoduser i enkelte andre mobiler.

De siste bildene i bildekarusellen under viser eksempler på hva man kan gjøre med RAW-fotografering og -redigering i Adobes Lightroom-app.

Apple iPhone 7 32GB
9
Imponerende

Apple iPhone 7 32GB

9
Imponerende
sitatiPhone 7 er en stor oppgradering selv om den likner på fjorårets modell.

Fordeler

 • +
  Meget god skjerm
 • +
  Stereo-lyd
 • +
  Vanntett
 • +
  Inngangsmodellen har fornuftig mengde lagring
 • +
  Virkelig godt kamera
 • +
  Raskt og flott menysystem
 • +
  Hjem-knapp som ikke aktiveres i lommen
 • +
  Overgang til vanlige hodetelefoner medfølger

Ting å tenke på

 • Mangler innebygget mini-jack
 • Litt mye ramme rundt skjermen
 • iPhone hadde tålt en større designoppdatering nå
 • Innelåst økosystem
annonse
Apple iPhone 7 2GB RAM 32GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Konklusjon

For en gangs skyld får norske butikker iPhone 7 fra første dag den er i salg. Hvis du har griseflaks kan du altså kjøpe deg en helt ny iPhone allerede i dag, samtidig med at amerikanere og briter gjør det samme. Men bør du det?

Det enkle svaret er ja. Til tross for at dette er en dyr telefon, med startpris på rundt 7400, er det også en meget god toppmodell Apple har levert. Her har så godt som alt fått seg et solid løft. Men det er også nyanser her, og det er neppe alle som vil bli like fornøyd med alt iPhone 7 har å by på.

Foruten plasseringen av antennebåndene på telefonen og en litt endret design på det utstikkende kameraet ser iPhone 7 omtrent ut som før. Et par nye farger har kommet til.

Endelig stereohøyttalere

iOS 10 ser ut omtrent som før, men skjuler mange fine nyheter. En av de mer spesielle nyhetene i iPhone 7 er hjemknappen som ikke lenger er fysisk, men en sensorplate som får telefonen til å vibrere. Det føles som et trykk, men det platen flytter seg ikke.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En litt irriterende ting her er at rammene rundt skjermen fortsatt tar ganske stor plass. Hos flere andre mobilprodusenter utgjør selve skjermen en større andel av forsiden på telefonen.

Selve skjermen er imidlertid av det gode slaget, og det er tidvis synlig, om enn ikke påtrengende, at den kan vise flere farger enn før. Denne gangen har iPhone fått stereohøyttalere, og sammen med skjermen og svært heftig ytelse gjør det det spilling til en knallgod opplevelse. Hvis du ikke har hodetelefoner med på tur, men likevel vil spille litt, engasjerer iPhone 7 betydelig mer enn sin forgjenger.

Apple har fjernet hodetelefonkontakten på iPhone 7, og det vil trolig være et stort irritasjonsmoment for mange. Men det følger med en overgang fra ladekontakten i bunnen av telefonen til den vanlige minijack-kontakten, så helt uoverkommelig er det ikke.

De sedvanlige hvite ørepluggene ligger dessuten i pakken, men denne gangen med Lightning-kontakt fremfor mini-jack.

Vanntett og med ny hjem-knapp

Endelig er også iPhone vanntett.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For første gang er iPhone vanntett. Dermed tåler den en heftig regnskur eller å bli sølt på. Den skal i utgangspunktet også tåle full nedsenking i vann, selv om det kan være lurt å unngå.

En annen stor, men knapt synlig nyhet for iPhone 7 er hjem-knappen. Den er ikke lenger en knapp, og beveger seg ikke når du trykker på den. Likevel føles det slik, og vibrasjonsmotoren inni telefonen gir god respons når du trykker. I testperioden har jeg heller ikke opplevd kluss med dette i det hele tatt. Det har virket hver gang, og etter en forholdsvis kort tilvenningsperiode føles det nesten mer rart å gå tilbake til Apple-produkter med tradisjonell knapp enn det føltes å gå over til denne nye løsningen.

Ved siden av å gjøre slitasje mindre aktuelt, betyr den nye løsningen at telefonen i mindre grad vil aktivere skjermen mens den ligger i lommen.

Dødt løp i mobilkameratoppen

iPhone 7-kameraet takler vanskelige eksponeringsforhold meget godt. Rett nok skygger de to trærne litt for solen her, men det var likevel vanskelig å se direkte i samme retning som bildet ble tatt. Her ville de fleste mobiltelefoner laget et ganske håpløst bilde.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Et meget godt mobilkamera har blitt enda bedre i denne telefonen. iPhone 7 tar merkbart lysere bilder enn sin forgjenger, uten at støyen øker. Det er en meget god ting når mørket faller på. Med svært gode egenskaper i flomlys, og nye muligheter for styring og fotografering med råfiler rett fra kamerabrikken, er det med ett veldig vanskelig å si om det er denne telefonen eller Samsungs Galaxy S7 som er det aller beste mobilkameraet. Litt avhengig av situasjonen er vi tilbøyelige til å konkludere med at det er dødt løp mellom de to.

Nye iOS 10 er stappfullt av forbedringer. Blant annet brukes nå 3D Touch nesten overalt i menyer og funksjoner på telefonen. Det gjør det enda mer intuitivt å bruke berøringsskjermen, som også måler hvor hardt du trykker på den. Trykk ekstra hardt på klokken for å sette en alarm, eller gi tastaturet litt ekstra tyngde for å flytte markøren rundt. Dette er superpraktisk funksjonalitet som svært få andre telefoner tilbyr. Foreløpig er det kun Huawei som har noe liknende av de store produsentene.

Nye meldingsfunksjoner gjør det morsommere å sende meldinger mellom Apple-telefoner, og du kan tegne, skrive eller sende Super Mario- og GIF-bilder til den du utveksler meldinger med. Her jakter Apple Facebook Messenger-brukere midt på lyse dagen. Kanskje er det ikke så nyttig, og strengt tatt er det også litt i overkant om det deiser ned en alvorlig melding presentert med ballonger eller discolys, men morsomt er det. Sannsynligvis er det også nødvendig, gitt hvor stor andel av mobilbrukerne som heller bruker lynmeldinger enn tekstmeldinger i dag.

Alternativene

Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Alt i alt er dette en svært god oppgradering av en allerede god telefon. Men det koster, og for prisen iPhone 7 starter på er det stort sett kun Samsungs absolutte toppmodell Galaxy Note 7 du ikke kan kjøpe. Foreløpig er den heller ikke i markedet fordi produsenten utbedrer de mye omtalte batteriproblemene.

Ser vi bort fra batteritrøbbelet er imidlertid Galaxy Note 7 det tydeligste alternativet til iPhone 7, men siden den også er fysisk større er det kanskje aller mest iPhone 7 Plus-modellen som skal frykte Samsungs toppmodell.

Dermed blir det igjen Samsungs Galaxy S7 som må stille som tydeligste alternativ. En vanntett telefon med vanvittig ytelse, iøynefallende design og virkelig godt kamera.

Også Huaweis P9-modeller kan være verdt en titt, og det samme gjelder Sonys Xperia X Performance. Du mister vanntettingen i Huawei P9, men så er den også betydelig billigere, til rundt 4700 kroner.

Alle alternativene har plass til minnekort, men siden Apple sløyfet 16 GB-modellen i denne oppdateringen, og inngangsmodellene nå har 32 GB lagringsplass er det ikke fullt så viktig å gå for en dyrere utgave av iPhone i denne omgangen.

Apple iPhone 7 32GB
9
Imponerende

Apple iPhone 7 32GB

9
Imponerende
sitatiPhone 7 er en stor oppgradering selv om den likner på fjorårets modell.

Fordeler

 • +
  Meget god skjerm
 • +
  Stereo-lyd
 • +
  Vanntett
 • +
  Inngangsmodellen har fornuftig mengde lagring
 • +
  Virkelig godt kamera
 • +
  Raskt og flott menysystem
 • +
  Hjem-knapp som ikke aktiveres i lommen
 • +
  Overgang til vanlige hodetelefoner medfølger

Ting å tenke på

 • Mangler innebygget mini-jack
 • Litt mye ramme rundt skjermen
 • iPhone hadde tålt en større designoppdatering nå
 • Innelåst økosystem
annonse
Apple iPhone 7 2GB RAM 32GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse