Til hovedinnhold
Artikkel

Snart blir 3D trendy igjen

Nå er det 3D-kameraet som skal inn i nettbrett og bærbare PC-er.

San Francisco/Tek.no: Kameraene som sitter i mobiltelefoner, nettbrett og hybrider har ikke alltid vært så mye å skryte av, men i hvert fall når det gjelder mobilene har det blitt langt bedre etter hvert. Når det kommer til funksjonalitet har det dog ikke skjedd så veldig mye – du knipser bilder eller filmer, og det er liksom det.

Men i en verden som tross alt har mer enn to dimensjoner, trenger det jo ikke stoppe der.

For dersom man har to kameraer – eller ett kamera med to objektiver eller «øyne» – blir det plutselig mulig å innhente dybeinformasjon i tillegg. Altså har vi plutselig et 3D-kamera, som sammen med litt prosesseringskraft åpner for en rekke nye muligheter i et utappet marked.

Med et godt 3D-kamera gir det for eksempel bokstavelig talt en ny dimensjon til håndbevegelser. Du vil kunne måle størrelsen på objekter i bilder, eller bruke kameraet til å «skanne» en gjenstand som senere kan reproduseres på en 3D-skriver. Et slikt kamera gjør også ansiktsgjenkjenning langt mer nøyaktig, noe som blant annet kan kan benyttes i spill.

Dessuten kan det hele mikses med AR eller utvidet virkelighet, som jo blir mer interessant når verden har en forgrunn og en bakgrunn.

Mulighetenes marked

Structure Sensor er en kjekk sak, men kanskje ikke så hendig.Foto: Occipital, Inc.

Dette har ført til at flere aktører nå leter etter muligheter i et nokså utappet marked. Et eksempel er Kickstarter-prosjektet Structure Sensor som gir nye «øyne» til dagens smarte dingser – og således gjør dem enda smartere.

Men selv om Structure-kameramodulen er en kul og fullt ut funksjonell løsning, er det fremdeles nok en dings å dra med seg. Og med en slik klump festet til nettbrettet blir den gjerne i veien ved vanlig bruk eller transport.

Ellers skal visstnok HP snart dra teppet av noe de kaller for «Sprout» – noe datamaskineri med 3D-skanner og projektor. Hva det faktisk er, er vi dog ikke sikre på i skrivende stund.

For å gjøre 3D-kameraene praktiske, må de dog flyttes inn i de enkelte enhetene – altså integreres i morgendagens mobiler, nettbrett og datamaskiner. Og en av aktørene som har kommet langt på akkurat det punktet er Intel, som i godt over et år har jobbet med noe de kaller RealSense, en familie med 3D-kameraer som ble introdusert på årets CES-messe i januar.

Enn så lenge har dog RealSense ikke funnet veien ut til forbrukerne, men det skal være å få tak i innen året er omme. Vi vet i hvert fall sikkert at en slik løsning er bakt inn i et av verdens aller tynneste nettbrett: Dell Venue 8 7000 Series, som skal være i butikkene før jul.

Ser 3D i sanntid

Dell Venue 8 7000 Series har flere kameraer og kan således også «se» i dybdedimensjonen. Dette nettbrettet har for øvrig Snapshot-versjonen av RealSense.Foto: Vegar Jansen, Tek.no

I skrivende stund ser det ut til at Intel RealSense vil komme i to versjoner. Det ene kameraet kan «se» 3D i sanntid, mens det andre kun kan ta bilder som krever etterbehandling for at det skal bli 3D av det.

Den førstnevnte løsningen kalles RealSense 3D Camera og er i hovedsak ment som en erstatning for det vanlige webkameraet på stasjonære alt-i-ett-maskiner, vanlige bærbare og hybrider – eller som hovedkamera på et nettbrett.

Det andre kameraet har benevnelsen RealSense Snapshot og er da ment for svakere eller rimelige enheter, herunder hybrider, nettbrett og mobiltelefoner. Da vil det i stor grad være hovedkamera.

Den avgjørende programvaren

Selv om det som skjer på 3D-maskinvarefronten er spennende nok, er det utvilsomt på tjeneste- og programvaresiden at vi vil kunne se den virkelige innovasjonen.

En kameraløsning med dybdesyn vil jo aldri bli bedre enn programvareløsningene som utvikles for det. Det vil naturligvis være naturlige begrensninger som ligger i elektronikk og optikk, men i hovedsak er det fantasien til verdens store og små selskaper eller utviklere som vil gi oss mulighetene til å bruke den nye teknologien til nye ting.

For å sparke i gang det hele – og selvfølgelig for å fremme sin egen RealSense-løsning – spyttet Intel tidligere i år inn premier for en million amerikanske dollar i sin RealSense App Challenge 2014.

Skanne føttene, jo hvorfor ikke...Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Et eksempel på hva som kan komme fikk vi se på årets IDF (Intel Developer Forum)-messe. Der viste svenske Volumental hvordan de brukte en bærbar PC med RealSense-kamera til å filme et par store føtter. Så lager programvaren en 3D-modell av føttene, som skal ha en nøyaktighet innen to millimeter av originalene.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Forretningsidéen rundt dette er at det å handle sko på Internett ikke er spesielt enkelt. Størrelse er riktignok én ting, men føtter er forskjellige og sko har forskjellig passform.

Et par sko som passer til disse, takk!Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Ved å «skanne» føttene og lage en 3D-modeller av dem, er tanken at modellene skal kunne matches mot en database med detaljerte data om passformen til forskjellige sko. På den måten kan du få en liste over de skoene som passer deg best.

Volumental nøyer seg for øvrig ikke bare med føtter, de sikter mot å få «hele kroppen på nett». Deres uttalte mål er en verden der skreddersydde – eller i hvert fall tilpassede – klær er normen og ikke en luksus, slik det jo er i dag.

Med variasjonene som jo eksisterer når det kommer til menneskers kroppsfasong og høyde, kan vi jo se for oss at det er noe å hente her.

Et nytt 3D-rush?

Et 3D-kamera kombinert med god programvare kan brukes som 3D-skanner.Foto: Intel

Det er ikke mer enn fire-fem år siden 3D var ett av de heteste trenduttrykkene, og nå ser det jammen ut som om det er på vei tilbake. Men denne gangen er det ikke snakk om å sitte passiv i sofaen og se på 3D, men snarere at hver og en av oss kan aktivt bruke 3D-teknologien i hverdagen.

For med Intel RealSense på vei inn i bærbare og nettbrett, pluss andre teknologier snikende i kulissene, er det ingen tvil om at 2015 vil blir året de interaktive 3D-plattformene vil ta sine første skritt mot allemannseie.

Så vil det jo være litt opp til oss selv – samt verdens programvare- og tjenestetilbydere – om 3D-skanning og det å kunne gå i dybden på oss selv og omgivelsene våre vil brukes til tant og fjas eller til noe virkelig smart. For mulighetene er der – både for den virtuelle og den mer håndfaste virkeligheten, og det for bransjer som spenner fra det mer erotiske til det rent medisinske.

Så får vi bare håpe at lekkede frekke 3D-modeller ikke blir det vi skriver for mye om i fremtiden.

Det skal for øvrig skje litt i 2015:
Neste år skal selv din bærbare PC lades trådløst >>>

Vi gjør oppmerksom på at Intel betalte for reise og opphold i forbindelse med IDF.

annonse