Denne drakta tar hele kroppen din med inn i spillet
Med Oculus Rift på hodet gir det ekstra høy innlevelse i spill.
HARDWARE.NO (Las Vegas): Nyheten om at Oculus VR har utviklet en ny prototype av sine Rift-briller ble kjent omtrent samtidig som årets CES-messe braket løs. Vi i Hardware.no fikk et møte med selskapet og har fått prøvd ut de nye brillene, og vil snart fortelle dere om hvordan de rå forbedringene har løftet Oculus Rift til et helt nytt nivå.
Det er dog ikke bare Oculus selv som jobber med å forbedre innlevelsen du får med en Rift på hodet. Også en rekke andre selskaper har sett mulighetene hodesettet kan tilby, og vi har tatt en nærmere titt på både en løsning for å virkelig kunne bruke hendene i en virtuell verden, og en drakt som vil la deg flytte hele kroppen inn i den digitale virkeligheten.
Viser deg hendene dine
Det å kunne bruke hendene sine høres kanskje ikke direkte revolusjonerende ut. Likevel, når man får en Rift på hodet for første gang er de flestes første impuls å løfte hendene foran ansiktet, peke på noe i den virtuelle verdenen, eller prøve å trykke på knapper man kan se.
Som regel fører dette bare til skuffelse, for med mindre du har et par Razer Hydra-stikker har ikke Riften noen mulighet til å vite hvor du holder hendene; og selv slike stikker har ingen mulighet til å følge med på fingerene dine. Dette har det Brüssel-baserte selskapet SoftKinetic nå gjort noe med.
Ett av produktene de står bak er nemlig et 3D-kamera ved navn DepthSense, av omtrent samme type som Intel nylig gikk stort ut med under RealSense-merkelappen.
Svært høyt detaljnivå
Selve teknologien er ikke direkte ny, og fungerer slik at kameraet bruker en IR-sensor til å følge med på hva som skjer like foran seg. Blant annet selger Creative en versjon av akkurat samme kamera under navnet Senz3D, men ved hjelp av SoftKinetics egen programvare klarer akkurat den modellen vi tittet på svært presist å skille ut hender fra alt mulig annet – og det vet nøyaktig hvordan du holder hver eneste finger.
– Vi har ikke noe formelt partnerskap med Oculus VR, men vi digger teknologien deres. Det vi viser frem her på CES er et resultat av en tilfeldighet, hvor en av ingeniørene våre kom på at vi kanskje kunne sette et av våre kameraer oppå en Rift, og det fungerte skikkelig bra. Nå ser vi også på muligheten til å lage flere applikasjoner til Oculus Rift, forteller selskapets Véronique Buhler til Hardware.no.
Festeanordningen for å hekte kameraet trygt på forsiden av 3D-brillene har selskapet for øvrig lagt ut på Thingverse, så du kan laste dem ned og 3D-printe dem hjemme; og målgruppen setter nok pris på akkurat dette. Ut fra plansjene som henger rundt SoftKinetic-båsen ser det nemlig ut som selskapet i dag fokuserer på å lage programvare som ingeniører og andre som arbeider med CAD-programmer kan benytte til Oculus Rift. Likevel er ikke selskapet helt ukjent med spillverdenen.
Gjennom et partnerskap med Sony har de nemlig utviklet programvaren som styrer kameraet til PlayStation 4, og selskapet har også integrert sitt DepthSense-kamera med Nvidias Shield-konsoll – så at også spillere kan få bruke fingrene med høy presisjon gjennom deres teknologi er slett ikke utenkelig.
Tar med hele kroppen
Mer spillorientert enn dette er PrioVR, en annen løsning, som selskapet YEI Technologies står bak. Systemet kan spore hele kroppen din, er fullstendig trådløst, og har en rekkevidde på 200 meter, så du kan i teorien bruke dette til å løpe rundt ute på markene eller inne i en stor hall – så lenge ledningen til Riften din er lang nok.
Forskningssjef Paul Yost i YEI Technologies forteller dog at å bruke en tommelstikke for å løpe, for så å gå over til å bruke kroppen når man kommer til et sted hvor det er naturlig, vanligvis vil være å foretrekke.
– Vi ser for oss at man kan ha et begrenset område man spiller på, hvor man ikke flytter seg så veldig mye rundt, men har plass til at du kan kaste deg ned, rulle rundt på bakken, sparke til fiendene dine og slikt, sier han til Hardware.no.
Det er likevel ikke strengt nødvendig å tømme stua for møbler for å bruke PrioVR. Sensordrakten er nemlig utviklet i tre forskjellige versjoner, hvor den enkleste kun dekker overkroppen, og er laget for spillere som helst bare vil holde seg i godstolen.
– Så har vi varianten vi kaller Core, som legger til sporing av beina. Vi lager også en proff-versjon, som faktisk tilsvarer profesjonelle «mocap»-drakter som brukes mye til animasjon i film. Denne har også sensorer i skulderleddene og føttene, og sammenliknet med filmstudioenes løsninger er vår store fordel at du ikke trenger noen kameraer eller andre ting for å kunne spore bevegelser, forteller Yost.
Kickstarter for å få ned prisen
Teknologien bak PrioVR sin bevegelsessporing er vel utprøvd teknologi, men selskapet har likevel tenkt å kjøre en folkefinansieringskampanje på Kickstarter fra midten av februar før drakten blir lansert til publikum. Pengene de får inn derfra vil brukes til å tilpasse drakten til masseproduksjon, og til å få ned kostnadene så prisen kan bli overkommelig for forbrukere.
– Vi har holdt på med denne teknologien i syv år, og utviklet den opprinnelig for roboter; så vi kunne følge med på og styre bevegelsene deres. Så tenkte vi egentlig at «hei, vent nå litt – dette kan vi jo putte på mennesker også», og prøvde det ut på oss selv litt for moro skyld. Så fungerte det skikkelig bra, og med systemer som Oculus Rift har også VR-briller blitt så gode at vi bestemte oss for å satse på en forbrukervariant, erindrer forskningssjefen.
Designen av drakten er for øyeblikket derfor litt på prototyp-stadiet, og selskapet tenker også på å lage egne håndkontrollere fremfor de Wii-aktige stikkene som er koblet til i dag. Tanken er å være klar til å sende produktet til støttespillerne på Kickstarter rundt månedsskiftet juni – juli, mens det for alle andre blir tilgjengelig rundt tre måneder senere.
Kan så et SoftKinetic-kamera i front og en PrioVR-drakt på kroppen kombineres med denne?
Her løpet han mens kulene flyr rundt ham »