Til hovedinnhold

Dette er en 3D-skriver og 3D-skanner i ett

Og oppsiktsvekkende billig blir den også.

XYZPrinting

3D-skrivere var i lang tid temmelig utilgjengelige for den gjengse forbruker på grunn av høye priser, men den siste tiden har det dukket opp stadig flere modeller med moderate prislapper som bringer dem innenfor rekkevidden til langt flere.

Nå har det dukket opp enda en 3D-skriver du ikke trenger å ta opp store forbrukslån for å anskaffe deg, men i tillegg byr skriveren på en meget nyttig ekstrafunksjon - den kommer nemlig med innebygget 3D-skanner.

Som blant andre Cnet og Computerworld melder er det selskapet XYZPrinting som står bak det nye produktet. XYZPrinting har allerede solgt rimelige 3D-skrivere en stund, men nå er de altså klar med en kombinert 3D-skriver- og skanner, kalt Da Vinci 1.0 AiO (all-in-one).

Foto: XYZPrinting

En av de første i verden

Denne kombinasjonen gjør produktet til et av de første i verden i sitt slag. Såvidt vi kjenner til finnes det bare ett annet tilsvarende produkt, nemlig «Zeus» fra selskapet AIO Robotics.

Denne modellen er imidlertid lagt ut med en pris på 2500 dollar på hjemmesiden, mens den nye Da Vinci 1.0 AiO-varianten har en amerikansk utsalgspris på bare 800 dollar, altså litt over 5000 kroner. Dermed er den altså også billigere enn de fleste vanlige 3D-skrivere.

Når det gjelder de tekniske spesifikasjonene benytter skriveren den samme additative metoden som andre modeller, og kan brukes både med ABS- og PLA-plast. En av begrensningene den har er at den kun opererer med én dyse, som igjen innebærer at man bare kan skrive med én farge av gangen.

Skanner på fem minutter

Ellers er modellen i stand til å skrive med oppløsninger på mellom 0,1 og 0,4 millimeter, og den maksimale størrelsen på objektene du kan skrive er 20 centimeter i både høyden, bredden, og lengden.

Skanneren på sin side takler en oppløsning på opptil 0,05 millimeter, og selve prosessen skal visstnok ta rundt fem minutter. Objektet som skal skannes plasseres på en plate som snurrer rundt mens overflaten leses av laserstråler og et kamera. Maksimal størrelse på objektene er 15 centimeter i høyden, lengden og bredden.

Det kan være verdt å merke seg at Da Vinci 1.0 AiO bruker en proprietær filamentløsning, nærmere bestemt en kassett som må byttes ut i sin helhet når materialet går tomt. Hver cartridge holder 600 gram materiale og koster 28 dollar.

Skriveren lanseres i USA i disse dager, og det er ennå uvisst når den eventuelt skal lanseres her på berget. Se video under for en introduksjon.

Det er få grenser for hva som er mulig med 3D-skrivere: Nå har den første 3D-skrevne bilen sett dagens lys »

Mer om
annonse