Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung PS64E8005

Samsungs nye plasma-TV er herlig

Dette er en ypperlig film-TV, med høy bildekvalitet.

Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Design

Syns du størrelsen på Sharps gigantiske 80-tommer blir for stor, så kan Samsungs nye 64-tommers plasma PS64E8005 være verd en titt. Dette er nemlig flaggskipet på plasmasiden fra Samsung.

Samsung har oppgradert fjorårets 64 tommer PS64D8005, slik at årets modell er fullpakket med mange nye funksjoner som bevegelsstyring og ansiktsgjenkjenning. Hvis 64 tommer er for stort for din stue, så finnes den nye modellen også i 51-tommers størrelse.

Her finner du de siste funksjonene som bevegelsesstyring, stemmestyring og ansiktsgjenkjenning. Er du nysgjerrig på å se nærmere på hvordan dette virker, kan du lese mer om det her: Slik skal du styre fremtidens TV

Rammen til TV-en
Foten til TV-en

Design

Etter at vi har pakket den nye plasma-TV-en ut av esken, så legger vi merke til at den ligner veldig mye på forgjengeren. Rammen rundt har fått en mørkere farge som heter «Titan Black», mens foten og designen er mer eller mindre identisk med fjorårets modell.

Den mørkere metallrammen suger til seg fingeravtrykk som en svamp, så denne TV-en bør plasseres unna små fingre som er ivrige på å kjenne etter at TV-en er ekte.

Plasmateknologien i PS64E8005 gjør at den veier mer enn en LED-TV, og sammen med den kraftige rammen gjør det at TV-en virker solid og av høy kvalitet.

Kamera på toppen av TV-en

En liten ting som skiller seg ut fra forgjengeren er kameraet som sitter integrert i rammen på toppen. Dette kameraet er for å kunne benytte seg av de nye funksjonene som ansiktsgjenkjenning og bevegelsesstyring. I tillegg til kameraet har man mikrofoner i både TV og fjernkontroll til bruk av stemmestyringen

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på brukervennlighet og tilkoblinger.

Brukervennlighet og tilkoblinger

Smart Hub

Brukervennlighet

Etter å ha montert PS64E8005 på foten og koblet opp TV-en, testet vi den nye fjernkontrollen litt nærmere. Denne er den samme som fulgte med designbomben Samsung UE55ES8005, og har fått navnet «Smart Touch Control». Fjernkontrollen er litt tyngre enn de vanlige plast-fjernkontrollene som vanligvis følger med. Den føles solid, og ligger godt i hånden.

Fjernkontrollene.

Den nye fjernkontrollen har en pekeplate som brukes til å bla i menyer og surfe på nettet, mens de funksjoner man bruker ofte, som volum, kanalbytte og nett-tjenester er plassert rundt omkring selve pekeplaten. For å komme inn i menyen, så trykker du nederst på pekeplaten. Ved å la tommelen skli rundt på pekeplaten kan du bevege deg opp og ned i menyen. For å gå inn på et menypunkt trykker du bare på pekeplaten.

Til å begynne med er det å bruke pekeplaten litt uvant, men man venner seg til den etter hvert. Hvis du finner ut at du ikke liker den nye fjernkontrollen med pekeplaten, så har Samsung også lagt ved en tradisjonell fjernkontroll med helt vanlige knapper.

Fjernkontrollen har også en liten mikrofon sittende på toppen, slik at man kan bruke denne til stemmestyringen isteden for mikrofonen som sitter i TV-en. Man slipper dermed å sitte og rope til TV-en for å bruke stemmestyringen.

Nye funksjoner

På samme måte som toppmodellen av LED TV-ene til Samsung, så har plasma TV-en også fått på plass funksjoner som stemmestyring, bevegelsesstyring og ansiktsgjenkjenning.

Selv om alle de nye funksjonene fungerer greit, så spørs det egentlig hvor ofte disse egentlig vil bli brukt. De mer brukte funksjonene blir gjort med fjernkontrollen mye raskere uansett

Nettløsning

Samsungs løsning for å bruke nett-tjenester på TV-en heter «Smart Hub», og her finner du en mer utvidet løsning enn hva vi så på fjorårets modell. Her har du for eksempel en knapp som heter «Family Story» hvor du kan koble til andre Samsung-produkter som Samsung Galaxy Tab, og deretter dele bilder og skrive beskjeder. Du kan med andre ord sitte på den andre siden av jorden med ditt Samsung nettbrett, og derfra vise bildene du har tatt opp på TV-en hjemme hos familien.

I tillegg til flere nye funksjoner i «Smart Hub», så er Samsung også utstyrt med mange gode løsninger for filmleie. SF Anytime og Viaplay er to av løsningene som ligger der, og her får du tilgang til blant annet TV-serier, filmer og direktesendt sport.

Selve nettleseren fungerer veldig greit. Du kan enten bruke pekeplaten på fjernkontrollen, eller så kan du bruke bevegelsesstyringen. Det vi vil trekke litt ned på her, er at i motsetning til LED-modellene i Samsungs 8000-serie, så kan du ikke koble trådløs tastatur og mus til PS64E8005.

Tilkoblinger

Inngangene som sitter bak på TV-en

På baksiden av TV-en sitter inngangene til TV-en. Du har tre HDMI- og tre USB-innganger pekende rett ut til siden, og de resterende inngangene pekende rett nedover. På motsatt side har du strømkontakten, denne peker dessverre rett ut fra TV-en, noe som skaper litt problemer om du vil henge denne på veggen

IR-Blaster

En annen sak vi fant i esken sammen med TV-en, var en såkalt «IR Blaster». Dette er en slags universalfjernkontroll-løsning som leveres med TV-en. «IR Blasteren» kobles først trådløst til TV og den nye «Smart Touch Control» fra Samsung. Etter at dette er gjort, så kan du for eksempel finne det du ønsker å styre ved å søke enheten opp via en meny på TV-en. Fjernkontrollkodene for enheten lastes så opp til «IR Blasteren», og du kan bruke «Smart Touch Control» til å kontrollere produktet.

Du må regne med at du trenger noen forsøk på å få dette til å fungere. Vi opplevde at det tok et par forsøk før det hele var linket sammen, og at vi kunne styre vår Blu-ray spiller. Fordelen med at et slikt produkt kommer levert med TV-en, er jo at man får ryddet bort alle fjernkontrollene man har liggende, og kun trenger en fjernkontroll til å styre alt. Nå hadde vi riktig nok en Samsung-spiller til testingen, så vi vet ikke hvor godt den løsningen fungerer med andre merker eller produkter.

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på lyd- og bildekvalitet.

Bilde- og lydkvalitet

Etter å ha lekt oss litt med smartfunksjonene til Samsung PS64E8005, begynte vi å se nærmere på bildekvaliteten. Det første vi gjorde var å sette den i filmmodus. Filmmodus er ofte den fabrikkinnstillingen til TV-er som gir de mest korrekte innstillingene i forhold til kontrast, farger og lysstyrke.

Før kalibrering ser vi at bildet er alt for mørkt og har alt for mye blått i seg. Ved å ta noen målinger ser vi gråskalaen har alt for mye blått i seg hele veien og at gamma-verdien treffer for høyt. Fargene er heller ikke helt der hvor de skal være, så Samsung TV-en trenger litt justeringer.

Vi justerte kontrast, lysstyrke og cellelys på TV-en først. Deretter satte vi fargetonen over i «varm2». Ved nye målinger viste det seg at rød og grønn ble alt for høye og at blått ble dempet alt for mye i «varm2», så innstilling i fargetone på «varm1» viste seg å være et bedre utgangspunkt før kalibrering. I «varm1» var rødt og grønt der de skulle være i gråskalaen, mens blått fortsatt var for høy.

Gråskala før kalibrering

Gråskala etter kalibrering

Gråskalaen

Vi gikk inn å tok en topunkts justering av hvitbalansen, og det viste seg at vi nesten bare trengte å justere ned blått for den nedre og øvre delen. Rødt og blått holdt seg fint oppover hele gråskalaen.

Farger før kalibrering

Farger etter kalibrering

Farger

Siden fargene var såpass ille på denne TV-en, så valgte vi å forandre innstillinger i fargerommet. Vi byttet over til tilpasset fargerom, og justerte deretter hver enkelt farge. Justeringene på alle primærfargene og sekunderfargene gjorde at vi fikk en TV som har korrekte farger.

Gamma før justering
Gamma etter justering

Gamma

Gamma var litt for høy i filmmodus, smen ved å justere gamma til +1 fikk vi den ned til et langt bedre nivå. Hvis du har et helt mørkt rom, så er det ikke sikkert at du trenger å justere gamma. Men har du en helt vanlig stue bør gamma justeres litt, slik at du ikke mister detaljer på grunn av at bildet er for mørkt. Dette kan man teste med å sette på en film litt mørke scener, og deretter pause bildet og prøve å justere litt opp og ned på gammakorrigeringen som er i Samsung TV-en.

Bildekvalitet etter kalibrering

Bildekvaliteten på Samsung PS64E8005 ble veldig bra etter kalibreringen. Blåtonen i gråskalaen er borte, og fargene ser gode ut. TV-en har et filter som Samsung kaller «Real Black Pro», og dette filteret gir deg et fantastisk sortnivå. I et veldig lyst rom er plasma fortsatt litt utsatt. Plasma har ikke den samme lysstyrken som en LED-TV, og refleksjoner i panelet gjør at bildet virker litt mer slapt hvis det kommer for mye lys inn i rommet den står.

Skarpheten og detaljnivået er i en egen klasse sammenlignet med den større Sharp LC80LE646S vi hadde stående ved siden av. Nå er riktignok Sharp sin 80 tommer en del større, men vi la spesielt merke til at skarpheten i dybden av bildet på Samsung sin 64 tommer rett og slett var overlegen.

Urmaker Walken

Bildekvalitet på testmateriale

På lavere oppløsninger, som DVD eller fra TV-tuneren, så fungerer Samsung TV-en veldig bra. Skarpheten og at bildet henger veldig god med på panoreringer, gjør at denne TV-en vil fungere godt på vanlig TV-titting og ikke minst sportssendinger som fotball. Sammenligner du med den litt større LED TV-en Sharp Aquos LC-70LE836S , så ser du at Samsung TV-en passer litt bedre til den daglige zappingen mellom kanaler. En nærmere sammenligning mellom disse to TV-ene kommer vi med litt senere.

Det er når du snurrer en Blu-ray plate eller annet materiale i Full HD at Samsung TV-en virkelig skinner med sin bildekvalitet. Detaljene i bildet og fargene på Blu-ray er fremragende. Samsungs plasma ligger et stykke under prisen til flaggskipet til Panasonic, TX-P65VT50Y, og vi er spente på å få testet denne modellen og se hvem som går av med seieren av de to. Av det vi har sett, er det i alle fall ingen grunn til å tro at Samsungs plasma vil komme så veldig mye dårligere ut.

Kvalitet på 3D-materiale

3D avspillt på plasma TV-en fungerer veldig bra. Det er omtrent ikke tegn til «crosstalk» på film i hele tatt og dybden i bildet er veldig bra. Vi fikk riktig nok ikke testet denne skjermen med litt heftigere sekvenser som fra 3D-spill, men vi regner med at den er helt der oppe med de beste skjermene her også.

Det eneste vi kan trekke litt ned på, er avspilling i et veldig lyst rom. TV-en blir litt for lyssvak til at du virkelig får glede av 3D når det er for mye lys i rommet. Har du en rom med store vinduer som slipper inn mye lys, så vil en mer lyssterk LED-TV trolig gi deg en bedre 3D-opplevelse. Veldig lyse omgivelser er fortsatt en liten akilleshæl for plasmateknologien.

Innsynsvinkel

Siden dette er en plasma-TV, så opplever man ikke noen forringelser i bildet eller fargene når man kommer ut til siden. Bildet og fargene er like gode uansett hvor du sitter på sidene av TV-en, og det gjør PS64E8005 til en ypperlig skjerm for storstua.

Lydkvaliteten

Lydkvaliteten opplever vi at er mer eller mindre lik forgjengeren Samsung PS64D8005. Her har du ikke bedre lyd enn at det kun egner seg til den vanlige kveldszappingen. Skal du spille, se film eller få litt volum til fotballkampen, så anbefaler vi å koble på et eksternt lydsystem.

«The Plasma Hum/Buzz»

Noen plasma TV-er er kjent for at de kan gi fra se en summelyd som kan være plagsom for mange. Vi merket at Samsung PS64E8005 ga fra seg en veldig svak summelyd. Plages du veldig lett av slike svake summelyder, eller skal bruke den i et veldig lite rom bør du være klar over at denne TV-en ikke er like støysvak som for eksempel en LED-TV.

En liten test du kan gjøre, er å gå innom en butikk som har denne modellen utstilt og lytte litt på baksiden langs toppen. I en større stue hvor det er litt mer åpent og gjerne litt mer støy generelt, så vil du oftest ikke merke noe av den svake summelyden.

Konklusjon

Er du på jakt etter en stor TV som er fantastisk på film og vanlig TV-titting, så er Samsung PS64E8005 en plasma-TV du bør ta en titt på.

HHer har du en 64-tommers plasma-TV som har det siste av funksjonalitet som stemmestyring, bevegelsesstyring og ansiktsgjenkjenning. Den har også en innholdsrik nettløsning med et godt utvalg av apper, som dekker dine fleste behov.

Samsung har også veldig gode løsninger for filmleie, serier og direktesendt sport gjennom Viaplay og SF Anytime

Leia

Ut av esken gir TV-en deg et bilde som er litt for mørkt og med blåskjær i fargene, men med litt kalibrering blir bildet veldig god både på lavoppløste TV-sendinger og materiale i Full HD. Skarpheten i bildet er fantastisk, og TV-en henger veldig godt med på raske panoreringer. Det er når du mater inn en Blu-ray plate at denne plasma TV-en virkelig får skinne.

TV-en leverer også når det kommer til 3D-avspilling. Det er omtrent ikke tegn til «crosstalk» i hele tatt, og du har en veldig god dybde i bildet. I et lysere rom vil plasma TV-en være litt for lyssvak i forhold til 3D, men dette er noe plasma har hatt problemer med hele tiden.

I veldig lyse rom er plasma TV-en litt mer utsatt enn en LED-TV. Refleksjoner i panelet og mangelen på lysstyrke i forhold til en LED-TV, gjør at bildet virker litt mørkere i et rom med mye lys i seg.

Lyden i TV-en er ikke helt topp, den vil kun være grei nok til generell kveldszapping på de vanlige TV-kanalene. Skal du ha en lydopplevelse som er i samme klasse som bildekvaliteten, så anbefaler vi å koble den til et eksternt lydsystem.

Noen plasma TV-er sliter litt med støy, og Samsung TV-en har en svak summelyd som den gir fra seg. I en vanlig stue er denne lyden så svak at den gjerne faller bort i den generelle støyen som er der. Om den henges på en hard overflate som reflekterer mye lyd, eller at den skal stå i et veldig lite rom, så kan denne summingen være irriterende for mange.

Alt i alt, så er Samsung PS64E8005 en fantastisk TV som vi ikke har problemer med å anbefale. Den trenger riktig nok litt justeringer for å bli toppklasse. Etter justering har du en TV som kan gi deg fantastisk bildekvalitet i mange år framover.

Finn beste pris på Samsung PS64E8005 i Prisguide.

+ Fantastisk bildekvalitet etter kalibrering
+ Mange interaktive muligheter
+ Kvalitet på 3D
+ God funksjonalitet


- Innstillingene fra fabrikken
- Summelyd fra TV-en
- Mus og tastatur kan ikke kobles til
- Ikke optimal for veldig lyse omgivelser

Alternativer

Hvis du har en veldig lys stue med store vinduer, så kan den større LED TV-en Sharp Aquos LC-70LE836S, eller den litt mindre LED TV-en LG 55LM960V være verd å sjekke ut.

Om du vil ha en plasma-TV, så er Panasonic sitt flaggskip Panasonic TX-P65VT50Y være den største konkurrenten. Vi har ikke fått testet denne enda, men har store forventninger til denne.

annonse