Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung UE55ES8005

Dette er Samsungs designbombe av en TV

ES8005 er spekket med talestyring, apper, berøring og mye mer.

Hardware.no

Test av Samsung UE55ES8005

Samsung har i mange år satset tungt på design og funksjonalitet når det gjelder TV-er. Dette har ført til at selskapet de siste årene har vunnet en rekke priser for unik design.

I fjor testet vi designperlen Samsung UE55D8005. Vi fikk da se at Samsung hadde et godt øye for hvordan en TV skulle se ut.

Nå har vi fått muligheten til å teste årets modell fra den gjeve 8000-serien til Samsung, serien der de råeste modellene foreløpig ligger. Den nye modellen har fått modellnavnet UE55ES8005, og fås i størrelsen 40”, 46” og 55”.

Vi vil også rette en stor takk til Hi-Fi Klubben Grensen, som ga oss muligheten til å teste denne TV-en ved å låne et eksemplar til oss.

Her har Samsung vist at det fortsatt sitter på tronen når det gjelder design. Med en blank metallfarget ramme og en flott designfot er denne TV-en et virkelig blikkfang. Den største konkurrenten til Samsung sin designserie, vil være de nye «rammeløse» modellene fra LG som slippes i disse dager. Designet på den nye modellen i 8000-serien heter «One Design», det samme som forgjengeren.

Årets modell er også fullpakket med funksjoner slik som fjorårets modell fra 8000-serien. Det som er nytt for året, er stemmestyring, bevegelsesstyring og ansiktsgjenkjenning.

Slankere ramme

Smalere ramme

Sammenlignet med fjorårets smale ramme, har Samsung kuttet bredden på rammen med ytterligere noen millimeter, så dette begynner å se veldig bra ut. Det er ikke langt unna det som kan kalles en rammeløs design.

Kamera på toppen

Det eneste ved designen som kanskje stikker seg ut som litt negativt, er kameraet som sitter montert på toppen av TV-en. TV-en har nærmest en liten pukkel på toppen, som igjen ødelegger de rette linjene som ellers preger designet.

På den andre siden, så har den jo også en liten pukkel nederst med den lysende logoen, så årets modell er faktisk mer symmetrisk enn fjorårets modell. Det er mulig det hadde sett bedre ut om de kuttet den lysende logoen og heller hadde kameraet montert i bunnen av skjermen, men dette er en smakssak.

Arch Flow Stand

Nytt design på foten

Foten til TV-en har fått en en helt ny design som av Samsung kalles ”Arch flow Stand”, og her har de virkelig gjort en bra jobb med utseendet. Vi synes det nye stativet ser mye bedre ut enn de sprikende beinene som var på fjorårets 8000-serie. Du har nesten mer lyst til å la den stå på foten som kommer levert med TV-en, enn å henge den på veggen. Det eneste minuset ved foten, er at TV-en ikke har mulighet til å dreies litt slik som forgjengeren kunne. Skal du ha muligheten for å dreie litt på TV-en, så må du altså la den stå på en dreibar flate.

Fjernkontrollene

Ny fjernkontroll

Årets modell har fått seg en helt ny type fjernkontroll med en pekeplate, Samsung har valgt å kalle denne for «Smart Touch Control». Du har noen knapper for de mest brukte funksjonene som volum og kanalbytte, mens du bruker pekeplaten til å styre alle andre funksjoner som menyer og «Smart hub».

I forhold til stemmestyringen, så har den nye fjernkontrollen en egen knapp for å aktivere denne funksjonen. På toppen av fjernkontrollen sitter det en liten mikrofon du kan bruke til å styre TV-en med.

Det ligger også en mer tradisjonell fjernkontroll i pakken med TV-en. Denne har fått et mer avrundet design enn fjernkontrollen som ble levert med tidligere modeller fra Samsung, noe som gjør at den ligger litt bedre i hånda når du bruker den.

Nye 3D-briller

Nytt design på 3D-brillene

I esken til TV-en finner en liten pakke med to sett 3D-briller. De nye 3D-brillene som følger med TV-en har blitt en god del enklere i designen, og batteriet er nå flyttet fra siden til rett over nesen. Stengene er av den justerbare sorten, og 3D- brillene er designet slik at du kan bruke vanlige briller under dem. Batteritiden er oppgitt til 150 timer, så du skal kunne se en god del 3D-filmer før batteriene blir tomme.

IR Blaster

En ny sak vi fant i esken sammen med TV-en, var en såkalt «IR Blaster». Dette er en slags universalfjernkontroll-løsning som leveres med TV-en. «IR Blaster» kobles først trådløst til TV og den nye fjernkontrollen fra Samsung. Har du for eksempel en Blu-ray spiller du ønsker å styre via TV-en, så kan du finne denne modellen i en liste som du får opp på TV-skjermen, og så legges automatisk de riktige fjernkontrollkodene inn. Deretter kan du gjennom TV-en styre Blu-ray spilleren.

Oppsett, menyer og tilkoblinger

Smart Hub

Nye funksjoner

Samsung har i år satset tungt på funksjoner i TV-ene sine, og i 8000-serien spares det ikke på noe. «Smart Hub» har blitt oppgradert med flere nye applikasjoner, samt du har fått nye funksjoner som stemme- og bevegelsesstyring og ansiktsgjenkjenning. Dette er med andre ord en TV som har det aller meste av funksjoner du kan få i dag.

Når du for første gang slår på TV-en er det en del punkter du må gjennom før du kan begynne å bruke den.

Du må gjennom en stemmetest for å få sjekket at TV-en i hele tatt greier å forstå deg, samt at rommet den skal stå i ikke har for mye støy, slik at stemmestyringen fungerer optimalt.

Deretter må du gjennom en test av kameraet, dette for å sjekke at rommet ditt er lyst nok til at kameraet som er montert på TV-en vi fungere som det skal.

Den siste nye testen er en bevegelsestest for å få sjekket at kameraet oppfatter håndbevegelsene dine, og ikke får problemer med motlys eller svak belysning.

Slik fungerer de nye funksjonene

En av de mest innovative nyhetene i ES8005 er som sagt muligheten for å styre den med stemmen. TV-en ligger fra fabrikken inne med noen startord du kan bruke for å aktivere stemmestyringen, de to er «Hi TV» eller «Smart TV». Etter å ha sagt startordet, så går det et lite sekund før menyen til stemmestyringen dukker opp på skjermen. Deretter kan du bruke stemmen til å slå TV-en av og på, bytte kanaler, styre volum, bytte mellom innganger, aktivere «Smart-Hub» og mye mer. Hvis du ikke vil bruke aktiveringsordet, kan du trykke på en egen knapp på den nye fjernkontrollen for å aktivere stemmestyringen.

Vi startet med å teste ved å si «Smart TV, Power On». Det går et par sekunder før du hører et lite klikk og at du ser at Samsung-logoen begynner å lyse. Deretter kan du for eksempel si «Smart TV - Smart Hub» for å starte den nye «Smart Hub».

Når «Smart Hub» har startet opp, kan du for eksempel vifte litt med hånden for å aktivere bevegelsesstyringen. Du vil da se en stor musepeker som dukker opp på skjermen, og denne styrer du med å bevege håndflaten foran skjermen. For å klikke deg inn på noe i «Smart Hub» eller når du for eksempel surfer på nettet med TV-en, så knytter du bare sammen hånden.

Etter å ha lekt litt med de nye funksjonene, så virket de å fungere rimelig greit. Vi oppdaget at stemmestyringen ikke alltid skjønte hva vi sa, men det gikk som regel greit når vi gjentok kommandoen med en klar stemme.

Likevel om dette var noen moro funksjoner å leke litt med, så ser vi ikke helt for oss at dette vil bli brukt av de store massene. Stemmestyringen har heller ikke støtte for norsk språk, så kommunikasjonsproblemer kan oppstå.

Du vil kanskje bruke det når du har funnet den perfekte sittestillingen og fjernkontrollen akkurat er utenfor rekkevidde, eller at du sitter med lyset avslått og ikke ser eller finner fjernkontrollen. Men til daglig bruk, ser vi nok heller for oss at man bruker den gode tradisjonelle fjernkontrollen.

Noen av de andre som har testet denne TV-en har opplevd at stemmestyringen har blitt aktivert når de har spilt med litt høyere volum med TV-en. Vi hadde ikke noen problemer med dette på vårt testeksemplar.

Menyer

Menyene i ES8005 vil du man kjenne igjen fra tidligere modeller, men det har dukket opp noen nye ting her som du ikke har sett før. De nye menyene dukker opp når du bruker stemmestyringen eller bevegelsesstyringen. Så de som har kjennskap til Samsung fra før vil nok kunne kjenne seg igjen.

Smart Hub

Menyen til «Smart Hub» har likevel fått seg en oppgradering. Her har det dukket opp flere nye applikasjoner, og du har fått noen egne «temabaserte» knapper slik som «Fitness», «Kids» og «Your Video». Under de «temabaserte» knappene finner du flere applikasjoner, læringsfunksjoner og mange andre funksjoner liggende under disse. Hvis du for eksempel går inn på knappen det står «Kids» på i «Smart Hub», så finner du mange spill og læringsprogrammer som er skreddersydd for barn der.

Tilkoblinger

Tilkoblinger

I årets modell finner du mange av de samme tilkoblingsmulighetene som forgjengeren hadde. En forskjell er at Samsung har kuttet ned fra fire til tre HDMI-innganger, så for deg som har en del produkter som du kan koble til med HDMI, vil du kanskje synes at det er litt for få.

Det som også er nytt for året, er at du kan koble til trådløst tastatur og mus. Dette var noe som var savnet med forgjengeren i 8000-serien. Funksjonene i «Smart-Hub» vil med dette kunne oppleves mye bedre. Tjenester som Facebook, Twitter eller generell surfing på nettet vil være som en lek sammenlignet med fjorårets modell hvor du brukte den vanlige fjernkontrollen til dette. Det eneste vi trekker litt ned på her, er at dette må kjøpes separat.

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på bildekvaliteten »

Lyd og bildekvalitet

Bildekvalitet

Rett ut av esken er bildet til ES8005 innstilt slik nye skjermer pleier å være – bra, men alt for glorete. Bildet i «Standard Modus» har alt for mye blått i seg, og innstillinger som kontrast, skarphet og lysstyrke er alt for høyt. Du blir nesten litt blendet av hvor sterkt den lyser opp i stuen med fabrikkinnstillingene.

Det første vi gjorde var å sette den i «Film Modus». Da ser du med en gang at fargene blir en god del mer korrekte. Bare ved en kjapp test med litt referansemateriale, så ser faktisk bildet veldig bra ut i et rom med normal belysning.

Sammenlignet med forgjengeren er den nye modellen bra innstilt på baklys og lysstyrke når du setter TV-en i «Film Modus». Det eneste vi trengte å gjøre var å dempe kontrasten litt og justere gamma et hakk.

Ved å slukke lyset i rommet fikk vi testet litt hvordan TV-en var i et mørkere rom. I forhold til forgjengeren var det svært lite tegn til noen sky-effekt(«clouding») på modellen vi har fått lånt til testing. Vi kunne bare merke at du hadde litt tegn til lyslekkasjer («bleeding») jevnt over hele panelet når vi hadde slått av lyset i rommet. Ved å justere ned bakgrunnsbelysningen fikk vi se at dette mer eller mindre forsvant helt. Sortnivået er dermed noe av det bedre vi har sett fra Samsung.

Siden rommet vi testet TV-en i ikke er helt ideelt i forhold til en kalibrering for et mørkt rom, så valgte vi å kjøre en kalibrering for en normalt belyst stue.

Kalibrering av bildet

Målinger av gråskalaen i «Film Modus» og Varm2

Ved å måle litt mer nøyaktig etter å ha satt den i «Film Modus», så ser vi at gråskalaen til TV-en har for mye rødt i seg. Vi sjekket innstillingene av fargetemperaturen, og den blir automatisk satt til «Varm2» i innstillinger for fargetemperatur.

Målinger av gråskalaen i Varm1

Dette fikk vi rettet opp litt med å stille inn fargetemperaturen over fra «Varm2» til «Varm1». En ny måling av gråskalaen viser at vi får dempet rødt ganske mye. Men likevel ser vi at vi har noen små problemer med rødt i bunnen av gråskalaen og blått oppe i toppen.

Gråskala etter to-punkts justering

Ved å kjøre en to-punkts innstilling av hvitbalansen (måle og justere på 80 prosent hvitt og 30 prosent hvitt i gråskalaen), så ser vi at vi ganske greit får ryddet opp i hele gråskalaen. Vi hadde litt unøyaktige avlesninger helt nede ved sort, men ved å ta noen ekstra målinger der, så fikk vi bekreftet av gråskalaen også var bra der.

Gamma-kurve etter justering

Gamma ble satt til +1 i menyen, noe som gav oss en ganske fin kurve med gamma på 2.2.

Ved å nå se litt nærmere på bildet etter at dette har blitt justert, ser vi at Samsung har begynt å gjøre mye riktig. Noen små justeringer er det som skal til, for at du skal få et fremragende bilde med denne modellen. Det eneste vi vil trekke en del ned på, er at du ikke skal langt ut til sidene før den fine klarheten du har rett foran TV-en raskt blir dårligere. Du skal rett og slett ikke veldig langt ut til siden før at du opplever at bildekvaliteten går ned betraktelig.

Sitter du direkte foran denne TV-en, så er bildekvaliteten noe av det beste vi har sett fra Samsung noensinne. Sammenligner vi direkte med en av de beste fra i fjor, Philips 46PFL9706, så ser vi at Samsung har nærmet seg veldig. Philips sitt flaggskip er fortsatt kongen i forhold til bildekvaliteten, men med ES8005 har Samsung virkelig nærmet seg tronen betraktelig.

kjapt testbilde etter kalibrering

Bilde i 3D

De nye 3D-brillene sitter litt bedre på hodet enn de som fulgte med de tidligere generasjonene. Men de har blitt mye mer åpne på sidene, noe som gjør at du får inn mer lys fra sidene enn du tidligere har gjort. Effekter som vi tidligere har sett som «crosstalk» er nesten ikke å se i hele tatt, og 3D-effekten om du sitter lengre ut til siden har blitt langt bedre enn hva vi har sett på tidligere modeller. Her har Samsung fikset en del på de små problemene vi så på modellen fra i fjor.

Lydkvalitet

I forhold til lydkvaliteten, så er ikke dette det verste du kan tenke deg. Med tanke på at TV-en ikke er tykkere enn en vanlig bærbar datamaskin, så blir vi nesten litt imponert over hva Samsung har fått til. Til vanlig TV-titting vil vi si at lyden er helt ok. Vil du ha en større lydopplevelse anbefaler vi å koble på et eksternt stereoanlegg eller et hjemmekinoanlegg.

Konklusjon

Samsung har blitt utrolig gode på design, noe vi også fikk sett med fjorårets modell fra 8000-serien – Samsung UE55D8005. Nå har den flotte rammen rundt TV-en blitt enda slankere, og de har fått på en ny fot som er langt mer stilren enn den vi så på fjorårets modell.

Det eneste vi kan pirke litt på designmessig er kameraet som sitter på toppen av TV-en og logoen nederst. Dette ødelegger litt i forhold de ellers rene linjene som TV-en har. Det blir nesten som TV-en har en liten pukkel på toppen.

Samsung har med årets modell kommet med flere nye funksjoner som vi ikke har sett før. Her har du stemmestyring, bevegelsesstyring og ansiktsgjenkjenning innebygd i TV-en. Med de nye funksjonene, kan du for eksempel slå av og på TV-en med stemmen, bytte mellom kanaler, skru opp og ned volum samt styre en del av funksjonene i for eksempel «Smart Hub». Du kan se video av stemme og bevegelsesstyringen i denne artikkelen.

Samsung har klart å heve bildekvaliteten flere hakk i forhold til forgjengeren, og med UE55ES8005 har Samsung vist at de kan konkurrere med de beste. Hvis vi sammenligner direkte med fjorårets Philips 46PFL9706, så ser vi at Samsung her kommet med en TV som kan konkurrere med de beste. Ved å sette TV-en over på «film modus», justere litt på kontrast og gamma, så fikk vi se at denne TV-en var akseptabelt innstilt fra fabrikken. Problemer med «clouding», altså ujevnheter i baklyset, har blitt helt borte i årets modell. Vi la kun merke til litt lyslekkasje jevnt utover hele panelet når vi slukket for lyset i rommet og hadde et helt sort bilde som dekket skjermbildet. Ved å dempe bakgrunnsbelysningen, så forsvant lyslekkasjen mer eller mindre helt, og vi fikk et sortnivå som uten problemer kan sammenlignes med de beste TV-ene på markedet.

Dette er en TV fra Samsung som ligger i den litt høyere prisklassen, men hvis man ser litt på hva du har innebygget av funksjonalitet og muligheter, så er egentlig ikke prisen det mest skremmende vi har sett. Er du på jakt etter en TV som har det siste skrik innen funksjonalitet, et veldig bra bilde og som designmessig sitter på tronen, så er dette TV-en for deg. Denne TV-en har vi ingen problemer med å anbefale.

+ Råstilig design
+ Meget bra bildekvalitet
+ Mange interaktive muligheter
+ God funksjonalitet


- Litt stiv pris
- Dårlig innsynsvinkel
- Mus og tastatur må kjøpes separat

Alternativer

Vi har dessverre ikke fått testet noen av disse modellene enda, men vi vil gjøre dette fortløpende i tiden fremover.

For deg med et litt lavere budsjett, så er UE55ES6535 ett rimeligere valg fra Samsung. Du har ikke den flotte designen som du har i 8000-serien. Du går i tillegg glipp av funksjoner som stemmestyring og bevegelsstyring. Hvis du kun er ute etter et godt bilde, så er denne modellen absolutt et godt alternativ.

Et annet alterantiv som man kan se på, er LG 55LM670T , som ligger litt under Samsung ES8005 i pris, og som designmessig er en direkte konkurrent.

annonse