SniktittLG 55EM9600

Den råeste TV-en vi har sett

Glem LCD og plasma, det er OLED som er den nye kongen på haugen.

Hardware.no/Monaco: Onsdag gikk turen til det lille fyrstedømmet Monaco. Der hadde LG invitert til storstilt presselansering, og det var ikke et hvilket som helst produkt som ble vist frem. Selskapet avduket nemlig sin nye 55 tommer store OLED-TV, som blir å finne i butikkhyllene over sommeren.

Vi fikk anledning til å se nærmere på den nye flatskjermen, og bildekvaliteten er den beste vi har sett på en TV noen gang. Eneste ulempen er at det koster å være kar. Du må belage deg på å punge ut rundt 68 000 kroner for et eksemplar.

Råflott design

Den nye OLED-TV-en fra LG ser meget bra ut.

LGs nye OLED-TV, 55EM9600, har en design som holder tritt med den stive prislappen. Her er det valgt materialer fra øverste hylle. TV-en har en børstet aluminiumsramme som er så tynn at du knapt nok legger merke til den.

Baksiden er laget i karbonfiber.
Knappene til å slå av og på TV-en sitter i foten.
Tilkoblingene sitter også i foten.
Bildekvaliteten er det lite å utsette på.
Fargespekteret til OLED er meget bra.

En annen ting som er oppsiktsvekkende med 55EM9600 er den lave vekten. TV-en veier nemlig kun rundt ti kilogram, og noe av æren for det skal skjermens bakvegg ha. For hele baksiden av TV-en er laget i karbonfiber, et kraftig og lett materiale vi finner i både fly og rådyre sportsbiler.

Etter vår mening treffer LG midt i blinken med designen på sin nye OLED. TV-en er kun 4,4 millimeter tykk, og ser like bra ut både foran og bak. Skjermen gir inntrykk av at det ligger mye arbeid bak designen og flatskjermen utstråler høy kvalitet i utførelsen.

Selv foten gjør et meget godt inntrykk. Den har samme børstede aluminiumsoverflate som rammene og fremstår som bunnsolid. Vi fikk ikke mulighet til å sjekke om foten er svingbar.

To forskjellige modeller

To forskjellige modeller vil dukke opp på det norske markedet. Den ene modellen blir en veggmontert variant med separat styringsboks. Signalene mellom styringsboksen og selve TV-en overføres med en gjennomsiktig optisk kabel, som knapt vil synes når skjermen er hengt opp.

Det andre alternativet blir en mer tradisjonell løsning med TV-en stående på en fot. For at TV-en skal beholde sin slanke utførelse, er tilkoblingene flyttet ned til foten sammen med blant annet volum-, meny- og inngangsknappen.

Mest sannsynlig vil de to alternativene koste det samme.

Gnistrende bildekvalitet

LGs nye OLED bruker det selskapet kaller WRGB-teknologi, som kort fortalt betyr at du i tillegg til en rød, grønn og blå subpiksel, også har en fjerde hvit subpiksel. Denne skal ifølge selskapet bidra til bedre farger, kontrast og lysstyrke.

Det første som slo oss da vi omsider fikk se OLED-TV-en på nært hold, var hvor ekstremt bra kontrast- og sortnivået virkelig var. Det overgår det beste vi har sett fra både LCD og plasma med god margin. Samtidig er lysstyrken helt overlegen. Selv med sterke spotlys rettet direkte mot panelet var det ingen tegn til at verken farger eller sortnivået ble svekket i det hele tatt.

Fargene var også helt fantastiske. Nå skal det sies at vi kun fikk betrakte TV-en med LGs egne demosnutter, men variasjonen og presisjonen i fargene var rett og slett imponerende.

Responstiden var også meget god på LGs nye toppmodell. Selskapet oppgir en imponerende reaksjonstid på kun 0,02 millisekunder på sitt nye flaggskip. Vi kunne ikke se noe tegn til etterslep på den nye TV-en, selv om mange av bildene på skjermen beveget seg ekstremt raskt.

Innsynsvinkel er heller ikke noe stort problem. Mange LCD-skjermer har en tendens til å bli slappere i bildekvaliteten når du beveger deg vekk fra idealposisjonen rett foran skjermen. Med OLED slipper du dette problemet. 55EM9600 leverte like gnistrende bildekvalitet uansett hvilken vinkel vi betraktet den fra.

3D og Smart-TV

Den nye OLED-TV-en får også støtte for 3D, og vil bruke samme passive teknologi som LGs nåværende 3D-modeller. Ergo kan du se 3D på OLED-skjermen med de samme brillene som du ser 3D på kino med. Vi fikk ikke testet denne funksjonen under lanseringen, men ble fortalt at problemer med crosstalk ikke lenger var et tema. Svaret på dette får vi forhåpentligvis besvart når skjermen finner veien til vårt testrom.

55EM9600 har også alle Smart-TV-funksjonene som LG kan tilby. Sammen med Samsung er LG etter vår mening klassens flinkeste på applikasjoner, og har ikke minst et ryddig grensesnitt. Til å navigere deg rundt i de forskjellige applikasjonene følger fjernkontrollen Magic Remote med. Med denne peker du på samme måte som med en Nintendo Wii mot skjermen, og i tillegg har du et rullehjul på kontrollen som gjør det enkelt å bla deg igjennom nettsider og apper. Vi fikk ikke testet Magic Remote på OLED-skjermen, men vi fikk prøvd kontrollen på en LM960, som er modellen under det nye flaggskipet fra LG. På LM960 gikk navigeringen en del raskere og mer presist enn på fjorårets modeller, og det er naturlig å tro at EM9600 vil være minst like rask og presis med sin tokjerneprosessor.

Spennede fremtid

Vårt første møte med den offisielle OLED-modellen til LG var imponerende. Vi har tidligere sett flere OLED-skjermer på messer de siste par årene, men disse har kun vært prototyper og mindre i størrelse. Denne gangen er det en modell som faktisk kommer i salg om ikke lenge. Ifølge LG vil TV-en dukke opp i butikken mot siste halvdel av 2012, men du må være rask dersom du vil sikre deg et eksemplar. Trolig vil ikke mer enn 2 000 eksemplarer bli fordelt på de nordiske landene.

LGs 55EM9600 blir etter alle solemerker den første store OLED-skjermen som kommer på markedet. Under vårt møte med selskapet i Monaco fikk vi vite at selskapet har planer for flere modeller i 2013, men de kunne ikke avsløre noen detaljer. Uansett er vi vitne til starten på en ny tidsepoke for TV-er med OLED-teknologi. Det blir spennende å teste EM9600 når den finner veien til vår testlabb senere i år. Det vil naturlig nok også bli interessant å måle krefter mellom LGs skjerm og den kommende OLED-konkurrenten fra Samsung, som er forventet å bli lansert under årets IFA-messe i Berlin.

Her ser du video av LGs nye OLED-TV:

Den råeste TV-en vi har sett

Les også
Forteller for første gang hvor mange OLED-TV-er som er solgt
Les også
Nå kommer endelig OLED-TV-ene i salg
Les også
OLED-TV med 4K er på vei
Les også
Sharp lanserer en massiv 90-tommer
Les også
Pic3D gjør 2D-skjermen om til brillefri 3D
Les også
– 3D-krigen vil avgjøres i år
Les også
Ny skjerm utfordrer OLED
annonse