Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSharp Aquos LC-80LE646S

Sharps nye 80 tommer er gigantisk

Du skal ha svær stue før du trenger dette monsteret av en LED-LCD TV.

Design

Plasma har lenge vært kongen på haugen når du skal ha store TV-er, men nå har Sharp tatt på seg boksehanskene, og lanserer et 80 tommers monster av en LED-LCD. Her snakker vi altså om et panel på vanvittige 80 tommer, det vil si at det måler hele 203 centimeter diagonalt. Du trenger fire 40 tommere for å få samme skjermflaten som denne har. Prisen er satt til i underkant av førti tusen kroner.

Den svære LED TV-en fra Sharp har modellbetegnelsen Aquos LC-80LE646S. TV-en vil være rettet mot filmentusiasten som ønsker å ha noe som er mer lyssterkt enn projektor og lerret, samt for sportsentusiastene som vil oppleve fotball i stort format.

Design

Det første som slår deg når du åpner den gigantiske pappesken som den er pakket inn i, er den massive størrelsen. Det er uten tvil en tomannsjobb å pakke den 60 kilo tunge TV-en ut og få den montert opp på foten. Skal du ha den opp på veggen, så må du kjøpe inn et veggfeste som støtter VESA 600mm x 400mm.

Rammen til TV-en
Foten til TV-en.

Ut av esken ser vi at Sharp ikke har gjort noen radikale forandringer i forhold til designen. På samme måte som ved mange tidligere modeller fra Sharp, så har du en blank sort ramme med litt avrundede hjørner. Foten er en sort plate i plast, med samme finish som rammen til TV-en. Her må du belage deg på å tørke bort en del fingeravtrykk etter hvert.

Sharp har altså ikke lagt like mye vekt på designen slik som Samsung har med sin designbombe UE55ES8005. Her er det størrelse du betaler for, ikke designen.

Vekten av TV-en og tykkelsen på rammen gir deg et inntrykk av den er solid bygget. Konstruksjonen virker godt avstivet og TV-en står stødig på foten som følger med.

Dette er en TV som passer best for de som har litt avstand fra TV-en. Vi ble sittende rundt to meter fra TV-en når vi testet den her hos oss, og det ble en liten anelse for nærme. For å få gleden av å se hele bildet godt, bør du minimum ha tre meter i avstand fra denne TV-en. Kommer du nærmere enn tre meter, så begynner du å få litt problemer med å få med deg hele bildet.

Projektor og lerret blir en direkte konkurrent til en TV-modell i denne størrelsen. Prisene på en pakke med projektor og lerret vil i dag også ofte være prismessig snillere. Med projektor og lerret, så har man selvsagt også muligheten til å få et enda større bilde om avstanden tillater det selvsagt. For de med veldig lys stue, eller plages av viftestøy fra en projektor, så er Sharp sin gigantiske TV likevel et reelt alternativ.

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på brukervennlighet og tilkoblinger.

Brukervennlighet og tilkoblinger

Home-menyen
Fjernkontrollen som følger med.

Brukervennlighet

Etter å ha koblet TV-en opp, dro vi frem fjernkontrollen for å prøve litt zapping. Fjernkontrollen er oversiktlig, og har lagt de mest brukte funksjonene rundt midten slik at de er lett tilgjengelige. På undersiden av fjernkontrollen er det en fortykkelse som gjør at den ligger ekstra godt i hånden under bruk.

Ved å trykke på «Home» knappen så dukker «Hjem»-menyen opp. «Hjem»-menyen har fått noen store og oversiktlige knapper du kan velge på skjermen. Herfra kan du videre velge hva du skal gjøre. Du finner for eksempel TV-innstillingene og nett-TV her inne.

Et lite minus med innstillingsmenyen til Sharp, er at den bruker mange kryptiske forkortelser, som for eksempel «DNR» (digital noise reduction) og «OPC» (Optical Picture Control). Om man ikke er kjent med mange av forkortelsene fra før, kan det være forvirrende å finne ut hva som skjer når du bytter innstillingene. Om du lar et punkt i menyen være belyst i noen sekunder, så dukker det riktig nok opp en liten forklaring om hva dette punktet gjør, men på mange av forklaringene blir du rett og slett ikke klokere. Da blir det raskt til at du må slå opp i bruksanvisningen.

Nett-TV

I esken til TV-en ligger det med en «dongle» som brukes for å koble opp TV-en trådløst til internett. Dette syns vi at du i dag skal slippe. Det burde være mulig å bygge denne funksjonen inn i TV-en. Har du likevel en router i nærheten, så anbefaler vi å koble til TV-en til med nettverkskabel, da dette gir deg en mye mer stabil tilkobling.

Nett-TV

For å surfe på nett med TV-en går du til «Aquos Net+» i menyen. Sharps løsning kalt «Net TV» er bygget på samme plattform som den du finner i de nye modellene til Philips. I forhold til «Smart TV»-løsningene du finner hos for eksempel LG eller Samsung, så er det litt mer stusselig med funksjoner her. Både Samsung og LG satser en del mer på funksjonaliteten når det kommer til nettløsninger, så hos dem vil du finne langt flere applikasjoner enn hos Sharp. Produsenter som Samsung og LG har også fått på plass bedre løsninger for leie av film. Sharp sin nettløsning ligner egentlig mer på de tidligste generasjonene nettløsninger vi så fra de andre produsentene.

Nettleseren er i seg selv helt grei. Det er ikke den kjappeste vi har prøvd, men heller ikke tregeste. Til mye mer enn lesing av nettaviser og generell surfing på internett vil man nok ikke bruke denne. All tekst må skrives med å bla rundt på et tastatur på skjermen med fjernkontrollen, noe som blir for tungvint til mer avansert nettbruk.

Tilkoblinger

Innganger bak på TV-en

På baksiden har Sharp fått plassert det meste du skulle trenge av innganger. Fire HDMI-innganger, tre USB-innganger og de fleste typer analoge innganger du skulle ha behov for. Alle HDMI-inngangene er plassert ut til siden, og det samme er den ene USB-inngangen.

Har du en eldre spillmaskin som Nintendo Wii, eller en eldre PC du skal koble til via noen av de analoge inngangene, så er disse plassert rett ut på baksiden av TV-en. Skal TV-en henges helt flatt på veggen, så må du være klar over at det kan bli litt trangt om du skal koble til noe med analoge kabler.

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på bildekvaliteten.

Bilde- og lydkvalitet

Det første vi gjorde etter zappet litt med fjernkontrollen til Sharp Aquos LC-80LE646S, var å sette den over i filmmodus. Filmmodus er den innstillingen som oftest gir det mest korrekte bildet når det kommer til gråskala, fargeintensitet, kontrast og lysstyrke.

Når TV-en står satt i filmmodus og er ukalibrert, ser vi at gråskalaen ikke treffer så veldig bra, og at gamma er alt for høyt innstilt. Dette fikk vi også bekreftet med å vise er par forskjellige filmer på TV-en. Mørke scener mister mye av detaljene, og du får en litt grønnlig tone i bildet.

Det første vi gjorde etter å ha tatt målingene på TV-en, var å justere bakgrunnslys, kontrast og lysstyrke. Deretter satte vi i gang med selve kalibreringen.

Gråskala før kalibrering

Gråskala etter kalibrering

Gråskalaen

Det første vi gjorde var å justere hvitbalansen. Vi tok en topunkts justering av hvitbalansen. Det vil si at vi justerte rød, grønn og blå for den nedre og øvre delen av gråskalaen. Etter justeringen, så ser vi at gråskalaen ble langt bedre enn den målingen vi hadde av TV-en rett ut av esken.

Farger før kalibrering

Farger etter kalibrering

Farger

Etter å justert hvitbalansen, så begynte vi med å justere i det mer avanserte C.M.S. fargesystemet som ligger i TV-en. Fra tidligere erfaringer med Sharps C.M.S. system, så vet vi at det ikke alltid fungerer optimalt.

Dette fikk vi dessverre også oppleve med denne modellen, da spesielt med den røde fargen. Mange av justeringene av fargene ga ikke noe utslag, mens andre gikk ut over andre punkter enn de som ble justert. Uansett om vi justerte fargetone, fargemetning eller verdien på den røde fargen, så var det kun fargeverdien som ville røre på seg. Så her måtte vi bare bytte litt fram og tilbake for å få rødt innstilt så bra som mulig.

Skal man få justert inn rødt bedre, så vil det lureste være og pause bildet med mennesker, og så justere til du ser at hudfargene ser riktige ut. Det menneskelige øye er godt trent til å se forskjeller og feil i hudfarger.

På mange av de andre fargene fungerte C.M.S. bra. De fleste av de andre fargene fikk vi justert veldig lett, da fargestyringen fungerte mer som den skal gjøre.

Gamma før kalibrering
Gamma etter kalibrering

Gamma

Gamma justerte vi til +2, noe som fikk gammakurven til å falle ned til et normalt nivå rundt 2,2. Gammakorrigeringen i TV-en fungerte dermed bra, slik at vi kunne oppnå kurven vi ønsket.

Bildekvaliteten etter kalibrering

Etter å ha kjørt gjennom kalibreringen så begynte vi å se litt nærmere på bildekvaliteten av TV-en. Justeringen av bakgrunnslys, kontrast og lysstyrke har gitt et bedre sortnivå og bedre kontrast enn vi hadde rett ut av esken. Siden denne TV-en har montert LED-pærene bak panelet, så har man bedre kontroll på lyset. Vi så kun tegn til litt lyslekkasjer helt ute i hjørnene, mens noen sky-effekter var ikke til å legge merke til i hele tatt.

Ved å sette på en film med en del mørke scener, så ser vi at detaljene som manglet før kalibrering kommer mye bedre frem. Justeringen av gamma hjalp betraktelig.

I og med at fargestyringen ikke fungerer helt optimalt, så ser vi dog noen små problemer når vi tester scener med mennesker i. Hudfarger har et litt for varmt preg over seg, noe som gjør at mennesker ser litt solbrente ut. Du får følelsen av at bildet er en anelse for varmt rett og slett. Hvis du ser bort fra dette, så ser de fleste andre farger mye friskere ut enn de gjorde før kalibreringen. Hadde fargestyringen fungert som den skulle, ville du nok kunne få et enda bedre bilde.

Skarpheten i bildet er veldig bra, men en TV i denne størrelsen trenger bra kvalitet på materialet den skal vise frem. Blu-ray gir deg et forbausende bra og skarpt bilde, mens ved lavere oppløsninger ser man at bildet mister en del av skarpheten. Sendinger fra kabelnettet eller fra Riks-TV vil ikke være helt optimale, så her vil du nok se at bildet virker litt mer slørete eller diffust. Skal du ha et bilde som virker knivskarpt på dårligere oppløsninger enn Full HD, så må du nok ned i størrelsen på TV-en. En 55 tommer som Samsung UE55ES8005 , vil nok være et bedre alternativ da.

Bevegelse

Vi testet også noen klipp for å se hvordan TV-en var på bevegelse. Med alle funksjoner i forhold til bevegelse avslått, merket vi at TV-en hadde problemer med film med mye bevegelse i seg. Bildet hakket en god del. Ved å slå på funksjonen for bevegelseskompensasjon, merket vi at TV-en bedret seg på bevegelse. Ulempen er at bildet ble mer slørete, så du mister faktisk litt av bildekvaliteten ved å ha en slik funksjon på. Vi vil si at dette er en funksjon du kan bruke på sportssendinger hvor det er mye rask panorering, og eventuelt om du syns det er veldig plagsomt med at bildet hakker litt. Dette er først og fremst en smakssak.

Innsynsvinkel

I forhold til innsynsvinkel, så fikk vi se at du får et litt blassere bilde når du kommer litt ut til sidene. Ved rundt 30 grader så ser man at man begynner å miste kvalitetene av bildet. Du mister fort det sparket som er der i fargene, samt at sortnivået med en gang blir dårligere. Dette er derfor en TV du bør sitte mest mulig rett foran, eller helst mindre enn 30 grader i vinkel.

Lydkvalitet

I forhold til størrelsen hadde vi forventet at Sharp hadde plassert noen store høyttalere i TV-en. Her ble litt skuffet over at det ikke var noe mer krutt enn hva man finner på konkurrerende merker. Skal du ha lyd som gjenspeiler størrelsen på TV-en, så må du koble den til et eksternt lydsystem.

Konklusjon

Ønsker du deg den største TV-en du kan få for under førti tusen kroner, så er dette TV-en for deg. Her har du en TV som måler over to meter diagonalt, altså samme bildeflate som fire 40 tommere gir deg.

Designen på TV-en er temmelig lik tidligere modeller fra Sharp, så her er det ikke gjort noen radikale forandringer. Her er det størrelsen som er i fokus, ikke designen.

Tykkelsen av rammen og vekten på TV-en gir deg et bra kvalitetsinntrykk. Du merker at det er en solid konstruksjon. Foten består av et stort rektangel i samme finish som rammen på TV-en.

Fjernkontrollen sitter godt i hånden, og de viktigste knappene er sentralt plassert. Ved å trykke på «Home» knappen, så dukker en fin stor oversiktlig meny opp på skjermen. I «hjem»-menyen finner du internettløsningen til TV-en, TV-innstillingene og en knapp for å bytte mellom kildene som er tilkoblet til TV-en.

«Funspot» i Aquos NET-menyen

I forhold til funksjoner som ligger i nettløsningen på TV-en, så inneholder den ikke så mange funksjoner. Ser man for eksempel på Samsungs nye modell UE55ES8005, så ser man at Sharp ligger etter i forhold til «Smart-Tv» funksjonene. Vi skulle gjerne ha sett at utvalget på applikasjoner var større, og at de hadde fått med tjenester som Viaplay og SF Anytime i forhold til filmleie.

Rett ut av esken, så er ikke TV-en helt optimalt stilt inn. TV-en står i standardmodus når man slår den på, og ved å bytte til filmmodus, så er det litt bedre. Fargene er akseptable, men bildet er alt for mørkt og gråskalaen er ikke så veldig bra fra fabrikken.

80-tommer fra Sharp og puslete 46-tommer fra Philips

Ved å kjøre en kalibrering på TV-en ble bildet kraftig forbedret. Fargestyringen som Sharp har fungerte ikke helt som den skulle, og derfor fikk vi litt problemer med spesielt den røde fargen. Sortnivået ble bra, og gammakurven ble mye bedre med litt justeringer i menyen. Ved å teste med forskjellige videoklipp, fikk vi se at detaljene i mørke partier kom mye bedre fram. I det store og hele synes vi bildet ble bra etter kalibreringen, men hudtoner var fremdeles litt for varme og rødlige. Det eneste minuset er med den mindre samabeidsvillige fargestyringen. Den røde fargen er best å justere ved å pause et bilde med mennesker, og deretter justere til at du ser at hudfargene ser korrekte ut.

Man opplever tegn til hakking i bildet dersom man slår av funksjonen for bevegelseskompensasjon. Ulempen med at man slår på denne funksjonen, er at bildet blir litt mer slørete, så funksjonen skaper faktisk et litt dårligere bilde. Her må man veie hva som er viktigst, bildekvaliteten eller bevegelsen. Vi vil anbefale å kun bruke denne funksjonen om du ser mange sportssendinger hvor kameraet beveger seg mye, eller hvis du plages veldig av den lille hakkingen av bildet som er der.

Innsynsvinkelen på TV-en er ikke den aller beste. Du skal ikke langt til siden, før du merker at bildet blir en del «blassere» enn når man sitter rett foran TV-en. Sortnivået blir dårligere og alle fargene mister det «sparket» de har.

Lydkvaliteten til Sharp Aquos LC-80LE646S er en liten skuffelse. I forhold til størrelsen på TV-en forventer man at det er litt kraft i lyden. Lyden er imidlertid flat og kjedelig som ved de fleste andre konkurrenter, så her anbefales det å koble til en ekstern lydløsning for å få lyden til å matche størrelsen på bildet.

Er den verd prisen?

Førti tusen er selvsagt mye penger for de fleste, og en 55 tommer led som for eksempel Samsung UE55ES6535 koster jo omtrent bare en tredjedel. Det høres kanskje mye ut at man må betale nesten tre ganger mer for en TV «bare» er tjuefem tommer større. Men de tjuefem tommene gjør at 80-tommeren faktisk har over dobbelt så stor bildeflate som 55-tommeren.

Bildemessig, så vil man også med mange av konkurrentenes rimeligere 55 tommers LED Tv-er være like god eller bedre, så bildekvaliteten kan nok ikke forsvares i forhold til prisen.

Her er det størrelsen og filmopplevelsen i kjempeformat, som kan forsvares til prisen. Du får den største LED TV-en ment for vanlige forbrukerne, til en pris få kan matche. En plasma-TV i rundt samme størrelse koster gjerne mange ganger prisen til Sharp sin 80 tommer.

Alt i alt, så er dette en TV for filmentusiasten eller for de som elsker å se fotball i stort format. For de som ikke har plass til projektor og lerret, eller har et for lyst rom for en projektorløsning, så er Sharp LC-80LE846S en TV som absolutt bør vurderes.

+ Størrelsen
+ Byggekvalitet
+ Bra på skarphet med tanke på størrelsen


- Stiv pris
- Dårlig innsynsvinkel
- Fargestyring som ikke fungerer som den skal

Alternativer

Syns man at Sharp Aquos LC-80LE646S blir for stor, så får du også litt mindre størrelser fra Sharp. Man for eksempel hoppe ned på 70-tommeren Sharp Aquos LC-70LE741S, eller videre ned til den lille 60 tommeren Sharp Aquos LC-60LE741S.

Hvis du vil ha en stor TV med bedre bildekvalitet, burde Panasonic TX-P65VT50Y være verd å ta en titt på, men denne er altså «bare» 65 tommer. Denne plasma TV-en fra Panasonic har vi riktig nok ikke fått testet enda, men om vi ser på forgjengeren Panasonic TX-P65VT30Y, så har vi forventninger om at denne vil være i toppklassen.

annonse