Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestToshiba NB550D

En stilig og batteristerk minibærbar

Det er mye å like på lille Toshiba NB550D

Introduksjon

Helt siden Asus lagde historie med sine Eee-minibærbare, har små og lette bærbare maskiner maskinvaremessig vært Intel sitt domene. Dette gjelder både Atom-prosessorene og Intels integrerte skjermkort.

AMD har altså lenge stått på sidelinjen og sett de små, effektgjerrige Atom-prosessorene til Intel selge som varmt hvetebrød, uten selv å ha et reelt alternativ. Med Brazos-plattformen håper AMD å gjenvinne tapt ære, og gjøre sin inntreden på markedet for minibærbare. Bedre sent enn aldri, sier vi.

Fargerik og artig design fra Toshiba

En av de første produsentene til å ta i bruk de nye effektgjerrige prosessorene til AMD er Toshiba, og det er deres NB550D vi har på testbenken i dag. Prosessoren er en AMD C-50, som i tillegg til sine to prosessorkjerner har et integrert AMD Radeon 6250M skjermkort.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor AMD Dual-Core C-50 (1,0 GHz, 1 MB cache)
Harddisk 250 GB 5400rpm
Skjerm 10,1 tommer 1024 x 600 piksler oppløsning Reflekterende høykontrastbelegg
Optisk enhet Ingen
Trådløs tilkobling 802.11b/g/n WiFi Bluetooth 3.0
Batteri Har 6 celler og yter 60 Wh
Annet -
Størrelse 1,3 kg tung 3,6 cm tykk
Pris Fra ca. 3 000 kr

Ut i fra bildene og spesifikasjonene ser NB550D ut som en spennende liten rakker. Det er ikke snakk om mye kraft her, men muligens nok til å få Intel sin Atom-serie til å skjelve i buksa. Her vil byggkvalitet, funksjoner og ikke minst batteritid være like avgjørende som direkte ytelse.

Det begynner å bli en stund siden vi testen noen minibærbare her i gården. Men for å ha noe å sammenlikne NB550D med kan vi trekke frem Asus Eee PC 1015PED den nylig testede HP Pavilion dm1-3110, og Lenovo Ideapad U160. Disse maskinene er alle å betrakte som lettvektere, og bruker henholdsvis de effektgjerrige prosessorene Intel Atom N475, AMD E-350, og Intel Core i5-520UM.

Det blir spennende å se hvor stor ytelsesforskjellen er innad i AMDs Brazos-serie i spill og programmer.

Takk til Toshiba som sendte NB550D til test.

I bruk

Rett ut av esken ser Toshiba NB550D ut som en skikkelig fargeklatt. Den gummierte overflaten på skjermlokket gjør maskinen behagelig å holde i, og skiller seg ut i forhold til de fleste andre bærbare maskiner. NB550D leveres i mange ulike farger, den vi har mottatt heter "Daring Sunlight Copper". Resten av fargealternativene kan du se på bildet under:

De andre fargene er "Warm Brown", "Sophisticated Turquoise", "Striking Lime Green" og "Joyful Blue"

NB550D har en tilsynelatende solid byggekvalitet og virker robust nok til å tåle en del påkjenning fra tøffe omgivelser. Skjermen har en jevn aksjon i festemekanismen til resten av kabinettet, og lokket er av det stivere slaget. På innsiden er det litt blank plast rundt skjermen, men ellers er det matt plast som gjelder.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde HDMI
Enhetstilkobling 3 x USB 2.0
Annet Minnekortleser Webkamera Kensington-lås

Med det meste du trenger av tilkoblinger på plass, føler vi ikke det er så mye mer vi kan forlange av en minibærbar. HDMI er et grensesnitt vi har savnet på minibærbare med Intel Atom-prosessorer i lang tid. AMDs potente integrerte skjermkort kan lett spille av materiale i Full HD, og da er HDMI kjekt å ha når du vil vise dette på TV-en.

På venstresiden: Lydtilkoblinger, én USB, HDMI, LAN, strøminngang og Kensington-lås
På høyresiden: 2 x USB

Plasseringen av portene er veldig typisk, og gjør dem lett tilgjengelig. Det meste er å finne på venstresiden, som er mer praktisk enn høyresiden dersom du bruker ekstern mus. Noen foretrekker også å ha tilkoblingene på baksiden slik at ledningene ikke kommer i veien eller skaper rot, men denne siden er helt bar på NB550D.

Taster og pekerflate

Tastaturet på Toshiba NB550D er nokså tradisjonelt, men som på 10,1 tommers maskiner flest er det ikke plass til et tastatur av normal størrelse. Derfor er noen av tastene litt sammenklemt, slik at resten av tastene kan være vanlige. Av denne grunn er tastaturet godt å skrive på. Vi vil heller at noen taster er ganske små, enn at alle er litt mindre enn vanlig.

Det er ingen dedikerte snarveistaster på NB550D. Vi har derimot muligheten til å justere mange innstillinger ved bruk av en kombinasjon av "Fn"-tasten og flere av de andre tastene. Dette passer utmerket for en maskin av denne størrelsen, men siden den er rettet mot underholdning savner vi litt kjappere måter å justere lydvolum og bytte mellom sanger på.

Pekerplaten til NB550D er helt ypperlig å bruke. Den støtter multitouch og er veldig kjapp og presis i responsen. Museknappene er litt bråkete, men har passe trykkemotstand.

Høyttalere

Lyden vi hører fra denne 10,1 tommeren likner på ingen måte det vi er vant med i minibærbare. Det er litt dybde i lybildet, og volumet kan stilles ganske høyt før alt vrenger seg. Med lyd som like gjerne kunne kommet fra en påkostet større bærbar maskin, har Harman/Kardon gjort underverker med den lille plassen de hadde til disposisjon.

Skjerm

Med en oppløsning på kun 1024 x 600 piksler stiller denne maskinen på lik linje med de fleste andre minibærbare hva skjermen angår. Dette duger ikke for de som trenger mye arbeidsplass. Skal du derimot bare surfe på nettet eller ta litt notater fungerer skjermen helt greit.

Selve bildekvaliteten har vi lite å utsette på. Det reflekterende høykontrastbelegget gjør fargene livlige, og innsynsvinklene både horisontalt og vertikalt er godkjente.

Som grafen viser er lysstyrken omtrent like god som på andre bærbare. Vi fikk ikke noen problemer med det refleksive belegget på skjermen i lyse rom, men dersom vi beveger oss utendørs og solen treffer direkte på skjermen, forsvinner detaljer i bildet rimelig fort.

Temperatur og støy

Med en prosessor som utvikler så lite som 9 Watt på sitt meste, trodde vi at enhver maskin med en C-50 fra AMD under panseret ville være stille som en mus. Dette er ikke tilfellet for NB550D, hvor vi omtrent til enhver tid hører den lille vifta spinne. Vi kan ikke annet enn å håpe dette i alle fall fører til lave temperaturer.

I forhold til den Intel Atom-baserte Asus Eee 1015PED klarer ikke ND550D helt å matche de lave temperaturene den produserer. Det ble derimot på ingen måte ubehagelig varmt å jobbe med denne maskinen.

Batteri og underside

Toshiba selv oppgir batteritiden til NB550D til å være på opptil 9,5 timer. Det burde ikke være uoppnåelig med såpass strømgjerrig maskinvare, og vi har derfor store forventninger. Vi tok som vanlig noen runder i Mobilemark 2007 for å estimere batteritiden under normal kontorbruk.

Som grafene viser holdt faktisk batteriet liv i denne maskinen i nesten 11 timer. Det er en god del mer enn Toshiba selv lover, og slikt kan man ikke unngå å bli imponert av. Med lyset i skjermen på sitt sterkeste gikk batteritiden ned en hel del, og vi fikk "kun" presset litt over 7,5 timer med kontorbruk ut av maskinen.

Kun et par skruer skal løsnes for å fjerne dekselet på undersiden av maskinen. Her finner vi harddisk, én RAM-slot og trådløst nettverkskort.

Se også: Spar penger og miljøet, oppgrader din bærbare

Programvare og ytelse

Sammen med Toshiba NB550D får vi også Windows 7 Starter ferdig installert. Dette er en versjon av Windows 7 som har litt begrenset funksjonalitet, og er beregnet på svakere maskiner. På grunn av alle de medfølgende programmene synes vi operativsystemet reagerte veldig tregt på kommandoene våre. Det å starte kontorprogrammer og selv nettleseren ble en tålmodighetsprøve.

Da vi fjernet det meste av den medfølgende programvaren gikk det hele mye raskere, og maskinen føltes ikke like treg. Oppgradering til 2 GB RAM kan også løse problemet siden Windows 7 tar opp mye av minnet.

For mange kan det å legge inn Linux være et fristende alternativ til å prøve å rense opp i Windows-installasjonen. Etter å ha testet med Ubuntu 11.04 kan vi si at dette operativsystemet på mange måter hører bedre hjemme på en slik nett-PC. Det reagerer raskt, tar lite plass, og med litt tilvenning kan de alle fleste bruke det.

Se også: Test av Ubuntu 11.04

Spillytelse

Det kommer klinkende klart frem av grafene ovenfor at kun gamle spill med 3D-grafikk kan kjøres med en jevn bildeflyt på Toshiba NB550D. Det integrerte AMD Radeon HD 6250M er kraftigere enn Intel GMA 3150 i Asus Eee PED1015, men svakere igjen enn AMD Radeon HD 6310M som vi finner i HP Pavilion dm1-3110. I Half Life 2 fikk vi med laveste bildeoppløsning og kvalitetsinnstillinger en helt grei bildeflyt.

For en sammenlikning av hva du kan forvente av ulike skjermkort i bærbare PC-er når det gjelder ytelse, kan du se på statistikk som er samlet hos www.notebookcheck.net. Her kan du for eksempel bruke søkeordene "Intel", "ATI" eller "Nvidia" for å se hvordan de respektive produsentene sine skjermkort scorer i ymse spill og programmer.

Systemytelse

Vi har latt NB550D gå igjennom det sedvanlige testapparatet vårt, samt noen nye programmer vi ikke har fått testet så mange bærbare med enda. Opplevelsesindeksen til Windows 7, PCMark og Cinebench er syntetiske tester som måler hvor lang tid datamaskinen bruker på varierte oppgaver for å teste ulike deler av maskinvaren.

XMPEG- og Handbrake-testen har vi med for å vise hvor lang tid det tar å konvertere to film-snutter, én kort og én lang. Dette er en mer konkret oppgave som krever mye av prosessoren, og gir derfor en pekepinn på hvor effektiv denne er.

Når det gjelder generell systemytelse er det et ganske jevnt løp mellom AMD C-50 og Intel Atom N475. Men de kraftige prosessorene som sitter i HP Pavilion dm1-3110 og Lenovo Ideapad U160, henholdsvis AMD E-350 og Intel Core i5-520UM, drar lett fra Toshiba NB550D. Denne maskinen egner seg altså ikke til jobbing med tunge programmer over lang tid.

Konklusjon

Det har lenge vært Intel som har dominert markedet for minibærbare, og du kan fremdeles si at de har et godt fotfeste i den delen av maskinverdenen der lavt strømforbruk er viktig. Det er allikevel spennende å se AMD komme med konkurransedyktige produkter, og prosessoren AMD C-50 som vi finner i Toshiba NB550D har helt klart livets rett.

Toshiba NB550D er en maskin som er i direkte konkurranse med populære Asus Eee, MSI Wind og Acer Aspire One, og alle disse serienes varianter. For å skille seg ut fra mengden har Toshiba satset på underholdning og en spenstig design.

Ytelsen til NB550D er som ved nett-PC-er flest i vår mening. Det nytter ikke å drive med multitasking med tunge programmer, og du bør fjerne alt som følger med maskinen av unyttige programmer for å ha en fornøyelig dataopplevelse. Det er mulig å dra noen eldre spill med NB550D, i større grad enn de fleste minibærbare, men dette er ingen spillmaskin.

Det vi vil trekke frem som mest positivt med Toshiba NB550D er utvilsomt det spreke ytret. Fargene maskinen leveres i er enda flottere i virkeligheten enn på bildene, og fargedetaljene rundt høyttalerne og museknappene setter prikken over i-en. Lyden i høyttalerne er også veldig god, bedre enn i de fleste bærbare maskiner ville vi si. Nesten 11 timer batteritid er det også bare å bøye seg i støvet for, særlig når Toshiba oppgir levetiden til å være 9,5 timer. HDMI-tilkobling og integrert skjermkort som lett takler full-HD video settes også stor pris på.

Noe som dessverre trekker ned totalinntrykket er all den fullstendig unødvendige programvaren som følger med. Dette tar lang tid å avinstallere, og gjør den opplevde hastigheten på maskinen ulidelig treg. Med 2 GB RAM ville nok dette vært atskillig bedre. For de stilbevisste gjør det store batteriet maskinen ekstra tykk helt bakerst, men det stikker heldigvis ikke ut på noen måte.

Totalt sett er Toshiba NB550D en veldig spennende minibærbar. AMD-prosessoren er et friskt pust i en Intel-dominert del av datamarkedet, og kul design kombinert med god lyd er ikke å forakte. Bare husk at dette ikke er en datamaskin som takler all mulig bruk, så hold dere helst til lette programmer og internettsurfing med en Toshiba NB550D.

+  Kul og gjennomført design
+  Solid konstruksjonskvalitet
+  God lydkvalitet i høyttalerne
+  Behagelig tastatur og pekerplate
+  Lang batteritid


-  Mye unødvendig programvare følger med
-  Lite minne for Windows 7

Acer Aspire One 522, et godt alternativ?

Andre alternativer

Dersom du vil ha den samme prosessoren i en annen maskin, men til en litt lavere pris, kan du ta en kikk på Acer Aspire One 522 som koster fra 2 200 kroner.

Med denne maskinen får du høyere oppløsning på skjermen (1280 x 720 piksler), men til gjengjeld dårligere batteritid. På én ladning skal maskinen holde ut i 6 timer, men vi har ikke testet Aspire One 522, så hverken kvalitet eller faktisk batteritid kan vi si noe om.

Les også
– Denne har verdens største skjermflate
Les også
Nedgang i PC-salget
Les også
Asus lanserer U46Sv
Les også
MSI lanserer X460 og X460DX
Les også
Denne klarer 3D uten 3D-briller
Les også
Sony lanserer en ekstra lett Vaio Z – VPCZ21V9E
Les også
Fremtidens laptop?
Les også
HP Pavilion dm1-3110: HP Pavilion dm1-3110
Les også
Dette er Intels Ultrabook
Les også
Folkelige bærbare fra HP
Les også
10 triks for stillere bærbar
Les også
Disse bærbare PC-ene anbefaler vi
annonse