Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

HP Pavilion dm1-3110

Innledning

I løpet av vårparten har vi ved flere anledninger fått muligheten til å kikke hardt og lenge på AMDs nye prosessorsatsing for små datamaskiner: Brazos. Denne relativt rimelige og strømgjerrige plattformen har god nok ytelse til å kunne takle litt eldre spill, og med hovedkort som Asus E35M1-I DELUXE er det også vist at Brazos kan klare seg med helt passiv kjøling.

Vi skal derfor ikke legge skjul på at vi har gledet oss til å teste ut den samme plattformen på bærbare datamaskiner, selv om mindre plass og dårligere muligheter for kjøling betyr at disse har vifter.

Først ut er Pavilion dm1-3110 – en 11,6-tommers tass fra Hewlett-Packard. Med en vekt på drøye halvannen kilogram og tykkelse på 3,4 cm over rumpa stiller den ikke i samme syltynne klasse som Apple MacBook Air, men så snakker vi her også om en bærbar til halve prisen.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor AMD Dual-Core E-350 (1,6 GHz, 1 MB cache)
Harddisk 500 GB 7200rpm
Skjerm 11,6 tommer 1366 x 768 pikslers oppløsning Reflekterende høykontrastbelegg
Optisk enhet Ekstern (USB) tolags DVD/CD brenner/leser med LightScribe
Trådløs tilkobling 802.11b/g/n WiFi Bluetooth
Batteri 6 celler
Annet -
Størrelse 1,55 kg tung 1,8 ~ 3,4 cm tykk
Pris Ca. 4500 kr

Som du kan se av spesifikasjonene kjører HP Pavilion dm1-3110 "Zacate"-prosessoren E-350. To CPU-kjerner tar seg av den generelle prosesseringen mens Mobility Radeon HD 6310 står for GPU-logikken.

I likhet med de fleste mindre bærbare har ikke denne modellen innebygd optisk drev, og dette er strengt tatt ikke noe vi lenger savner. Men her følger det også med en liten ekstern DVD-brenner som du bare kan plugge inn i en USB-port hvis du skulle ha behov en dag. Det eksterne drevet kan også benyttes på andre datamaskiner.

Takk til HP som sendte maskinen til test.

I bruk

På den nye Pavilion dm1 har HP gått for stil i sort og sølv – ingen revolusjon på designsiden altså. Materialvalget er i hovedsak matt plast, mens lokket har fått et mønster som gir den en halvblank finish. Både lokk og bunnplate er til en viss grad påvirkelige av fettete fingre, men på langt nær så mye som på virkelig blanke overflater.

Den eksterne DVD-brenneren har en litt annen stil. Her er det blank plast på sidene mens toppen har fått en metallplate med børstet finish.

Kvalitetsmessig virker dm1 som en stødig modell, selv om vi gjerne skulle sett et litt mer solid lokk. Men i forhold til maskinens vekt virker det godt nok så lenge du behandler den anstendig. Resten av karosseriet er uten knirk eller spesielt svake punkter.

Men det var en ting vi umiddelbart reagerte på – at hele maskinen vibrerer svakt. Ikke slik å forstå at den står og durer på bordplaten, men at vibrasjonene fra harddisken forplanter seg gjennom karosseriet og opp i hendene dine. For de fleste vil vel ikke dette bety så mye, men for andre kan det nok være detaljen som gjør at det ikke blir kjøp.

Skulle dog vibrasjonene fra harddisken være det eneste som irriterer deg vil det å bytte ut harddisken med en SSD fikse biffen.

Tastatur og pekeplate

Liten størrelse og lav vekt betyr ikke alt. Å ha verdens minste og letteste PC hjelper ikke dersom tastaturet er så lite at det er en plage å skrive på. Og her har HP levert varene med Pavilion dm1 – island style-tastaturet med kvadratiske taster er i full størrelse. Det er av den felles skandinaviske typen og har god layout alt tatt i betraktning, men merk at Home, End, Page Up og Page Down er ofret på grunn av plassmangel. Det lager svært lite støy og er ikke minst relativt godt å skrive på.

Pavilion dm1-3110 er dessuten tykkere i bakkant enn i fronten. Det gir kanskje ikke det aller mest elegante utseendet, men til gjengjeld får tastaturet en svak tilt oppover, som igjen øker skrivekomforten litt.

Pekeplaten er i ekstra bredformat og virker derfor nesten litt inneklemt. Det går en skillelinje mellom det generelle gli-arealet og området de "skjulte" museknappene ligger, men også arealet under linjen kan brukes til å styre pekeren. Følsomheten er god og det er støtte for multitouch – for eksempel bruker du to fingre på platen når du skal bevege deg opp eller ned en lang nettside.

Det er mulig å kjapt deaktivere pekeplaten ved å dobbeltappe øverst i det høyre hjørnet.

Skjerm

Som typisk i dag er HP Pavilion dm1-3110 utstyrt med en bredskjerm i 16:9-format. Oppløsningen er på anstendige 1366 x 768 piksler, som må sies å være mer enn godt nok på en 11,6-tommers skjerm. Lysstyrken er på linje med andre rimeligere småmaskiner og helt grei for innendørs bruk, men det blanke kontrastbelegget på skjermen gjør at den ikke kan betraktes som en typisk utendørsmaskin.

Høyttalere

Etter hva vi kan se er det Altec Lansing som har gitt HP en hjelpende tentakkel på Pavilion dm1-3110. Høyttalerne er plassert i front, så det beste er å sitte rett foran maskinen. Men som på mange bærbare er ikke det innebygde lydopplegget verd å bruke til stort annet enn systemlyder.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde VGA og HDMI
Enhetstilkobling 3 x USB 2.0
Annet Integrert webkamera og mikrofon Minnekortleser (SD, MMC) Kensingtonlås
HDMI og en USB-kontakt på venstre side. Strøminntaket helt i bakkant.

Dette er en bærbar som har det viktigste på plass. Med HDMI kan du enkelt bruke den som avspiller for tung HD-film til en flatskjerm – HD-video opp til 1080p er nemlig noe Brazos-plattformen takler med glans. Men vi mangler også bekvemmeligheter som USB 3.0 eller eSATA, verd å merke seg om du er av typen som ofte overfører store mengder data til eller fra eksterne enheter.

Minnekortleser, minijack for lyd, 2 x USB og VGA på høyre side. Under fliken bakerst skjuler nettverkskontakten seg.

Temperatur og støy

Overflatetemperaturen er ikke av de laveste vi har sett, men dette er heller ikke en maskin som svir av dine edlere deler – du kan trygt sitte med denne på fanget. Merk at maksimum temperatur for håndleddene er målt fra et litt ekstra varmt punkt øverst på venstre støtte. Den generelle temperaturen for håndleddstøtten er altså et par grader Celsius lavere.

Med tanke på at vi har sett at AMD Brazos kan være helt passivt kjølt – altså helt uten vifter som surrer og støyer – er det ikke til å stikke under en stol at vi er skuffet når det kommer til støynivået på HP Pavilion dm1-3110. Viften går kontinuerlig, selv om luften som kommer ut føles kjølig, og suset har en karakter som høres relativt godt selv når maskinen står helt uten belastning (idle).

I kontorlandskapet med sine bakgrunnslyder tenker vi ikke så mye over det, men hjemme i en stille og rolig stue blir det vanskelig å ikke la seg merke av viftestøyen. Dette vet vi kan gjøres bedre.

Batteri og bunn

Enkel og god tilgang - bra!

For maskinens underside har HP valgt en interessant løsning. Her sitter en bunnplate uten luftehull som er festet helt uten skruer – trenger du av en eller annen grunn tilgang er det bare å lirke det forsiktig av.

Utholdenhet på batteridrift er spesielt interessant og viktig for små, portable modeller. I MobileMark 2007, som forsøker å simulere hvordan en bærbar blir jobbet med, klarer Pavilion dm1-3110 seg i fem og en halv time med lysstyrken på skjermen skrudd helt opp. På det laveste holdt den i ganske nøyaktig syv timer. Dette er et godt resultat, men så skal det også legges til at laveste lysstyrke på denne maskinen er virkelig mørke greier.

Ytelse

At HP Pavilion dm1-3110 kommer med Windows 7 Home Premium som operativsystem burde ikke komme som noen stor overraskelse. Harddisken på 7200 rotasjoner per minutt (RPM) hjelper til med å sørge for en grei respons – i det minste etter at har fått slått av diverse tillegg.

Alternativt kan du bruke HP QuickWeb (egentlig Splashtop OS), et enkelt operativsystem som starter meget fort og blant annet lar deg sjekke e-post, surfe på nett, høre musikk og se film. Dette kan deaktives helt om du ønsker.

Systemytelse

Vi har valgt å sammenligne Pavilion dm1-3110 og dens AMD Brazos-plattform med to andre plattformer for små maskiner. Den ene er den svakere og rimeligere Atom-plattformen fra Intel, her representert ved 10-tommeren Asus Eee PC 1015PED. Den andre maskinen som skal i ringen er 11,6-tommeren Lenovo IdeaPad U160 med Intel ULV (Ultra Low Voltage) Core i3-prosessor.

I Windows' innebygde opplevelsesindeks, hvor de enkelte komponentene analyseres og gis en poengsum etter hvor gode de er, er det totalt sett Brazos som kommer best ut. Ikke minst blir det tydelig at grafikkløsningen er langt bedre.

Men i PCMark Vantage, som har litt flere og mer spesialiserte tester, viser gjør Core i3 ULV-plattformen et bedre inntrykk. (Asus Eee PC 1015PED ble aldri testet med PCMark Vantage.)

Tar vi for oss konvertering av video, en meget prosessorintensiv oppgave, får vi det samme inntrykket. For kalkulasjoner er Brazos-plattformen er et skikkelig skritt opp fra Intel Atom, men når ikke helt opp til ULV-versjonen av Intel Core i3.

Spillytelse

Dersom spill er viktig for deg kan vi med en gang si at du bør se deg om etter en annen bærbar. Når det er sagt er AMD Brazos god for langt mer enn sjakk og kabal.

Med 2200 poeng i 3DMark06 viser Pavilion dm1-3110 langt større spillpondus enn de fleste andre småmaskiner – om enn ikke like mye som Apple MacBook Air. Vi testet også maskinen med Half-Life 2 med detaljnivået på "High", noe den taklet greit. Far Cry 2 på det samme detaljnivået var dog ikke like vellykket.

Er du interessert i de siste og mest krevende spillene bør du altså gå for en annen bærbar, men for sporadiske utskeielser i World of Warcraft eller lignende vil denne lille maskinen faktisk kunne ta jobben.

Oppsummering og konklusjon

HP Pavilon dv1-3110 er en bærbar som med noe velvilje egentlig presser seg inn i den attraktive klassen med ultraportable. Men den litt store bakenden gjør dette til en 11,6-tommer som fysisk sett ligger nærmere mange minibærbare enn typisk dyrere ultraportable modeller.

Med sin relativt rene stil i sølv og sort er det ikke utseendet som skal stå i veien for dm1-3110, og vi har heller ikke mange innvendingene på hvordan HP har snekret sammen denne datamaskinen. Med et nokså godt tastatur i full størrelse, følsom pekeplate og oppløsning på respektable 1366 x 768 piksler er den også god å jobbe med – noe som ikke er en selvfølge på mindre bærbare.

AMDs Brazos-plattform står for datakreftene, og med mindre du har høye krav til prosessorytelse er dette egentlig nok muskler for en liten bærbar av denne typen. I ren prosessorkraft vil du få litt bedre ytelse om du kjøper en maskin med en av ULV-prosessorene til Intel i Core i3-familien, men Brazos har på sin side en sterkere grafikkløsning.

Men her sammenligner vi altså med "forrige generasjon" Core i-prosessor. Skulle Intel komme på banen med en rimelig Sandy Bridge Core i3 ULV-prosessor vil nok den igjen ta en klarere ledelse. Likevel ser vi for oss at Brazos-plattformen i tiden fremover vil gi oss en ny linje med relativt rimelige småmaskiner med anstendig ytelse.

HP Pavilion dm1-3110 er ellers anstendig utstyrt, selv om vi gjerne skulle sett USB 3.0 eller en eSATA-port på den for å koble til raske eksterndisker og andre enheter. Når det gjelder nettverk er den godt rustet med 802.11n, Bluetooth og gigabit LAN.

Maskinen holder også lenge på batteridrift. Takket være den relativt strømgjerrige Brazos-brikken kan denne tassen skilte med mellom fem og syv timers bruk uten tilgang på strøm – et godt resultat.

Men det er to ting som trekker ned det positive inntrykket. Det ene er vibrasjonene fra harddisken som forplanter seg gjennom karosseriet til hendene. Det andre er det kontinuerlige viftesuset vi kan tenke oss vil plage en del sarte øreganger der ute.

HP Pavilion dm1-3110 egentlig en fin liten bærbar, men med to såpass klare irritasjonsmomenter er det vanskelig å gi en anbefaling. Skulle interessen være der er det beste å sørge for at du har returrett eller å stikke innom en butikk og sjekke den ut selv – men husk at det er nesten umulig å få en god formening om viftestøy i et overfylt butikklokale en lørdags ettermiddag.

+  Godt tastatur og pekeplate
+  Relativt velutstyrt
+  Holder en stund på batteridrift
+  Ekstern DVD-brenner inkludert


-  Harddiskens vibrasjoner forplanter seg i karosseriet
-  Unødvendig mye viftestøy

Enn så lenge florerer det ikke av alternativer, men er du ute etter noe i akkurat denne klassen er Asus Eee PC 1215B på vei til butikkhyllene. Det er en 12-tommer som kjører den samme Brazos-plattformen som Pavilion dm1-3110. Den er også rimeligere. Andre alternativer under fem tusenlapper er den utgående 11,6-tommeren Acer Aspire Timeline 1830TZ og den noe større og tyngre Asus U31F.

Er det slik at du skal ha en lekker lettvekter og penga ikke spiller noen rolle? Vel, da er det fremdeles Apple MacBook Air som har rangen i våre øyne.

Les også
Nedgang i PC-salget
Les også
MSI lanserer X460 og X460DX
Les også
Denne klarer 3D uten 3D-briller
Les også
Sony lanserer en ekstra lett Vaio Z – VPCZ21V9E
Les også
– Dette er en bedre maskin enn Macbook Air
Les også
10 triks for stillere bærbar
Les også
Brazos-lettvekter av en bærbar
annonse