Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple TV

Liten, lekker og lynrask

Streamingboksen til Apple er fin på utsiden, men lider av mange begrensninger.

Spesifikasjoner

Helt siden Steve Jobs' bortgang har mye fokus blitt rettet mot hans siste antatte satsningsområde: TV-en. Ifølge biografien som kom ut i oktober i fjor, skal Jobs ha uttalt at han hadde «knekket koden», og var klar for å revolusjonere TV-verdenen.

Faktum er at Apple allerede har befunnet seg på TV-markedet en god stund. Helt siden 2007 har Apple TV vært i salg i USA, og i 2010 kom den i en ny utgave, med utseendet vi kjenner igjen i dag. Nå har Apple nok en gang oppdatert TV-boksen sin, med bedre maskinvare, men samme utseende som 2010-utgaven.

Den lille boksen fra Apple fungerer som et bindeledd mellom TV-en din og Apple iTunes. Du kan ikke lagre noe på selve dingsen, da den kun fungerer som en avspiller av filmer, videoer og musikk du enten har liggende på PC-en, eller som du kjøper via onlinebutikken til Apple, iTunes.

Apple TV har hele tiden blitt referert til som et hobbyprosjekt fra Apple, og med tanke på mangelen av salgstall og skryt, har det antageligvis ikke vært den største suksessen for det amerikanske selskapet, spesielt ikke sammenliknet med produkter som iPhone, iPad og Macbook, som har gått som hakka møkk.

Spesifikasjoner -
-
Prosessor Apple A4 (ARM Cortex-A8)
Lagringsplass 8 GB, kun som mellomlagring for streaming
Størrelse 23 mm høy 98 mm bred 98 mm dyp Vekt: 270 gram
Tjenester Filmkjøp og filmleie Nettverkavspilling av film, musikk, podcaster og bilder AirPlay Youtube, Vimeo, Flickr, WSJ iCloud
Pris Veiledende pris: 849,- kr
Apple vet hvordan de skal pakke inn ting. Apple TV-en kom i en lekker liten boks, med en fjernkontroll, strømkabel og en bruksanvisning tett pakket sammen i den lille papirboksen.

Men selv om Apple ikke har lagt mest tid på å promotere Apple TV-en, fremstår det likevel som et meget lekkert produkt når vi pakker den opp. Endringene de har gjort fra den første modellen fra 2007 er upåklagelige, og modellen som nå blir levert er et lite stykke designer-kunst. Den lille boksen er bare 2,3 centimeter høy, og i underkant av 10 centimeter i både bredde og dybde. I typisk Apple-stil er den minimalistisk til det absurde, og har ikke en eneste knapp å skue.

Hele boksen er laget av svart plast, med en matt finish på toppen og glatte kanter rundt. Undersiden er også svart, men har et litt mer gummiaktig materiale. På baksiden finner du et sparsommelig utvalg av plugger. En HDMI-utgang, strøminntak (Apple TV har innebygd strømforsyning), Ethernet-tilkobling, Optisk TOSLINK-lydutgang med støtte for både stereo og flerkanalslyd. Enheten har også en liten micro-USB-inngang, men den er ikke ment til vanlig bruk, og er kun nyttig hvis Apple TV-en skulle krasje. Da kan den plugges til en datamaskin for å bli gjenopprettet til fabrikkinstillingene via iTunes. Dette er forøvrig også pluggen du bruker hvis du vil jailbreake Apple TV-en, noe vi vil skrive mer om i en kommende artikkel.

Ettersom du verken kan koble til en ekstern harddisk eller plugge inn en liten minnepinne, er den lille boksen særdeles avhengig av å være tilkoblet internett for å kunne ha noe å by på. På grunn av fraværet av noen nevneverdig lagringsplass, er alt av innhold også nødt til å streames direkte fra andre kilder, og Apple TV-en blir fungerende som et mellomledd til TV-en din.

La oss se hva den har å by på.

Programvare

Selve oppstarten av Apple TV er lekende lett. Du trenger bare å koble inn strømkontakten, finne frem en HDMI-kabel (medfølger ikke), og koble den rett inn i TV-en. Etter det setter du opp ting som trådløst nett og tid. Du bør også logge deg inn med Apple ID, som er nødvendig for å synkronisere med eventuelle andre Apple-produkter som er registrert til deg, og for å gi deg tilgang til filmutvalget i iTunes.

Menysystemet er svært brukervennlig, og vi finner lett fram til det vi er ute etter. Vi styrer alt med hjelp av den medfølgende fjernkontrollen, som forøvrig også funker like greit til å kontrollere Macbooker og iMacer.

På norske iTunes kan du kun se filmer, mens TV-seriene er forbeholdt det amerikanske markedet.
Tjenester som YouTube, Vimeo og Apples Photo Stream er på plass.

Fjernkontrollen har et velkjent navigeringshjul, i tillegg til en valgknapp, en tilbakeknapp (meny-knappen) samt en start/stopp-knapp. Den mangler imidlertid et tastatur, som vi har sett hos blant annet Dlink Boxee. Dette gjør det vanskelig å skrive inn søkeord, da du må navigere deg opp ned i en alfabet-oversikt, for å stave ordene du er ute etter.

Denne mangelen kan forsåvidt omgås hvis du har lyst til å bruke en iPhone eller iPad som fjernkontroll. Har du en av disse trenger du bare å laste ned en liten app kalt «Remote», og plutselig vil du ha en ypperlig fjernkontroll som kan både flytte deg rundt i menyene, skrive inn søkeord og styre lyd og bildekilder via AirPlay (dette kommer vi tilbake til.

Menyen er ganske spartansk, men har likevel et par ekstra tjenester å by på foruten iTunes-filmene. Under "Internett"-fanen finner du de obligatoriske tilleggene som YouTube og Flickr, men også andre tjenester som Vimeo og Wall Street Journal. Du får også tilgang til din iCloud-bildestrøm, som blir oppdatert automatisk hvis du legger inn bilder på Mac-en din via iPhoto, eller tar bilder med iPaden eller iPhonen din.

Stusselig utvalg

Men selv om tjenester som Youtube og Flickr er morsomme, hviler hovedfokuset til Apple TV fortsatt på filmene iTunes-butikken. Her kan du enkelt bla seg gjennom nye og gamle filmer, se trailere og lese brukeranmeldelser. Finner du noe interessant, kan du enten leie eller kjøpe filmen. Filmene blir direkte streamet via Apple TV til TV-skjermen din, og de gikk som ei kule. Tiden det tar fra du trykker på "play" til bildet dukker opp er i de fleste tilfeller bare et par sekunder, og resten av filmavspilling går som smurt, uten tegn til forsinkelse eller buffring. Det blir oppgitt at du bør ha en nedlastingshastighet på minst 6 Mbps nedlastingshastighet for å være sikker på å kunne spille av HD-filmer uten problemer, og vi opplevde aldri noe problem på våre 10-mbit-nett.

Problemet for oss her i Norge er imidlertid både utvalget og prisen på filmene. Fordi mens amerikanerne kan kose seg med filmtjenesten Netflix i tillegg til det massive film- og TV-biblioteket iTunes har å by på, er utvalget her i Norge rimelig labert.

Ja, det kommer stadig inn et par nye filmer, og gamle klassikere blir sakte men sikkert lagt inn i biblioteket. Sammenliknet med det amerikanske tilbudet er det imidlertid som natt og dag.

Utvalget i iTunes er ikke så imponerende.

Her er det nok film- og TV-industrien som har det meste av skylden, og vi som forbrukere blir desverre nødt til å lide. Siden juletider har det bare dukket opp et par nye stortitler, og TV-serier er fortstt fullstendig fraværende.

Prisen for å kjøpe en film varierer fra film til film, men skal du kjøpe en ny film må du regne med å punge ut 169 kroner for HD-kvalitet, eller 49 kroner for å leie. Her er det heller ikke snakk om 1080p-HD, men 720p. Hvis du ikke trenger HD-oppløsning går prisen ned til 139 kroner for kjøp og 39 kroner for leie.

En grei ting å få med seg er også at hvis du leier en film via Apple TV har du 48 timer på deg til å se filmen, men du kan kun se den på Apple TV-en, og ikke på for eksempel iPoden eller iPhonen. Leier du imidlertid filmen via et av de andre produktene, kan du også se den på Apple TV-en. Snodig.

Det er lett å få tilgang til innholdet du har på datamaskinen, så lenge du bruker iTunes.

Hjemmedeling

I tillegg til å streame musikk fra internett, har Apple TV også mulighet til å hente frem filmer og musikk du har lagret på datamaskinen din. Dette krever såkalt "hjemmedeling", som du må aktivere på både Apple TV-en og datamaskinens iTunes-program. Så fort dette er gjort får du tilgang til å bla deg gjennom alt av filmer, musikk og bilder du har lagt inn i iTunes. I vårt tilfelle var ikke dette så altfor mye innhold, og Apple TVs begrensninger kom raskt flytende til overflaten igjen.

For her er det ikke mange formater som støttes. Videofiler som .avi og .mkv kan du bare glemme, hvis du ikke har lyst til å først konvertere de til et av de Apple-vennlige formatene m4v, .mp4, og .mov. Gjør du imidlertid dette vil de enkelt kunne spilles av på Apple TV-en. Enten ved å navigere deg fram til det via Apple TV-menyene, eller ved å trykke på en liten AirPlay-knapp på datamaskinen din (vi kommer tilbake til dette).

Denne iTunes-avhengigheten gjør også at du ikke kan koble til nettverksdisker eller eksterne harddisker, og navigere seg fram til filmer du har liggende der.

Har du en iPhone 4S eller iPad 2 kan du speile skjermen din til TV-en med ett enkelt trykk.

Airplay

Heldigvis er Apple TV mer enn bare enn streamingboks for iTunes-innhold. Den har nemlig en lekker funksjon kalt AirPlay, som lar deg vise innhold fra iPaden eller iPhonen din direkte på TV-skjermen. Her trengs det ingen kabler, og alt du trenger å gjøre er å trykke på et lite ikon i for eksempel bildegalleriet på telefonen din for å vise bildet på TV-skjermen.

Hvis du har en eldre modell kan du fortsatt spille av for eksempel Youtube-videoer via Airplay, men ikke speile innholdet. Innholdet blir vist i 720p-oppløsning hvis det er tilgjengelig.

Dermed blir det veldig morsomt å surfe igjennom Youtube-videoer på nettbrettet i sofaen, og enkelt kunne vise det til andre ved å trykke på den lille AirPlay-knappen som dukker.

Skulle du ikke være interessert i å direkte vise noe på TV-en, kan du også bruke AirPlay-funksjonen til å streame lyd fra iPhonen din. På denne måten kan du enkelt spille av en sang på mobiltelefonen, og bruke lydanlegget Apple TV-en er koblet til som høyttalere.

Har du en iPhone 4S eller en iPad 2 kan du også speile innholdet på skjermen, som blir vist direkte på TV-skjermen. Tidligere modeller har ikke denne muligheten, da Apple mener de ikke har kraftig nok maskinvare for å støtte speiling.

Konklusjon

Selv om Apple TV kanskje ikke kan gjøre så veldig mye, kan den gjøre de få tingene den kan svært godt. Avspilling av filmer, navigering i bilder og menyer er så brukervennlig og enkelt at det er vanskelig å skjønne hvorfor ikke alle kan lage menyer på denne måten. Den nye tjenesten AirPlay byr også på mye moro, og det er vanskelig å ikke smile når man bare trenger å trykke på en knapp for å speile skjermen til en iPad 2 eller iPhone 4S direkte opp på TV-skjermen.

Ulempen med det hele er at du trenger Apple-dingser for å få noe ut av Apple TV. Dette er både den største styrken og den største svakheten til mange av Apples små dingser. Har du allerede solgt sjelen din til Apple og bruker både iPhone, iPad og Macbook og alle videofilene dine er konvert til Apple-vennlige formater, er det et helt annet produkt enn det er for noen med en PC med Windows eller Linux, og andre mobiler og nettbrett enn Apples.

Moro for eplehoder

For en Mac-bruker vil Apple TV la deg streame alt av innhold du har fra datamaskinen, mobiltelefonen og nettbrettet ditt, trådløst og enkelt, direkte til TV-en. Den lar deg bla igjennom bilder få øyeblikk etter de blir tatt med mobilen på en storskjerm, se på YouTube-videoer og lese Wall Street Journal, og i tillegg la deg kjøpe eller leie nye filmer med et par tastetrykk.

For andre som ikke er like oppkoblet til Apples infrastruktur vil Apple TV bare være et mellomledd til en filmtjeneste som ikke har så mange fimer å by på, til en rimelig stiv pris.

Dermed koker det hele ned til hva du er ute etter, og hvor mange Apple-dingser du har som kan koble seg opp til Apple TV-en. Det bør også nevnes at for deg som sitter med en heftig filmbibliotek på datamaskinen, i formater som .avi og .mkv vil du ha en stor konverteringsjobb hvis du har lyst til å bruke Apple TV for å se de på TV-en.

Hvis du allerede har fylt opp huset med eple-ting kan det være et hyggelig tillegg i stua, men mest på grunn av mulighetene AirPlay åpner opp for. I våre øyne er filmutvalget på iTunes fortsatt for stusselig, og når tjenester som Netflix heller ikke er tilgjengelig i Norge, er ikke iTunes et godt nok trekkplaster alene.

AirPlay lar deg både speile innhold fra mobilen eller nettbrettet ditt, men også sende over videoer fra for eksempel YouTube direkte over på TV-skjermen.

Hvis du ikke har huset fullt av Apple-ting, er Apple TV ikke et produkt for deg. Norske iTunes er fortsatt altfor begrenset, og andre alternative mediespillere som for eksempel Dlink Boxee er et bedre alternativ selv om prisen er høyere. Du vil miste tilgangen til filmutvalget i iTunes, men du vil til gjengjeld kunne koble til ekstern harddisk og spille av omtrent alt av filformater uten å styre med konvertering og flytting.

I tillegg kan du vurdere å snekre sammen din egen hjemme-PC, som du kan koble direkte til TV-en. På denne måten vil du få langt flere muligheter til å få akkurat de funksjonene du vil ha, og lagringsplass blir raskt et fjernt problem.

Apple har forøvrig også et alternativ hvis du er ute etter mer enn bare en streamingboks. Apple Mac Mini koster mindre enn en vanlig PC, og kan fint passe under TV-en til å gjøre mye av det samme Apple TV kan. Du mister imidlertid Airplay-funksjonaliteten, men hvis du virkelig vil ha dette, kan du laste ned et program som Air Server, som gjør at Mac-en din dukker opp som en Airplay-kompatibel enhet.

Jailbreak?

Men, selv om vi ikke kan anbefale Apple TV slik den er da den kommer rett ut av boksen, kan vi likevel anbefale den for de som ikke er redde for litt jailbreaking. Prosessen tar ikke lang tid, og du vil plutselig gå fra å ha en litt morsom, men ganske begrenset Apple TV, til å få en herlig stue-PC til 850 kroner, som kan spise alt av filformater, surfe på nettet og fortsatt kunne by på alt det en vanlig Apple TV kan.

Dette er imidlertid ikke noe vi kan ta med i selve testen vår. Om kort tid vil vi publisere en ytterligere artikkel, hvor vi går dypere inn i jailbreakingen av Apple TV, og hvilke muligheter det har å by på.

Følg med.

+  Enkelt å sette opp
+  Enkelt brukergrensesnitt
+  Airplay er knall
+  Moro hvis du har Apple-dingser


-  Ingen harddisk eller mulighet til å koble til ekstern harddisk
-  Begrenset til å spille av mp4-videoer via iTunes.
-  Dårlig filmutvalg i norske iTunes.
-  Ikke så mye å gjøre hvis du ikke har Apple-dingser
-  Savner TV-serier i iTunes

annonse