På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Veldig lite hovedkort med skikkelig potensiale
Lar deg bygge en kraftig PC i mini-format.
Innhold
Spesifikasjoner
Er du på jakt etter en liten maskin uten å måtte ofre ytelse for størrelsen, bør du sjekke ut hovedkort med Mini-ITX- standarden.
Til tross for en størrelse på bare 17 x 17 centimeter, tilbyr flere slike hovedkort støtte for kraftige prosessorer og øvrige komponenter. Kombinert med et kabinett som Silverstone Sugo SG07 har du også muligheter for skikkelige skjermkort.
Et mITX-hovedkort fra MSI har nå havnet på testbenken. Det heter MSI Z77IA-E53, og med Intels Z77-brikkesett støtter dette samtlige LGA1155-prosessorer, som modellen Core i7 3770K vi har testet tidligere.
Tettpakket funksjonalitet
Med kretskortets begrensede plass til komponenter, har MSI hatt en utfordring med utformingen av hovedkortets layout.
For å kjøle hovedkortet finner vi beskjedne kjøleribber på spenningsregulatorene og brikkesettet.
MSI Z77IA-E53 er utstyrt med et PCI Express 3.0 x16-spor, slik at du har mulighet for å benytte et eksternt skjermkort for økt grafikkytelse. Kortet har dessuten en kombinert Mini-PCIe og mSATA-kontakt.
Kortet har fire SATA-kontakter, samt en eSATA-kontakt på hovedkortets bakplate. To av kontaktene har 6 Gbit/s-båndbredde, resten er begrenset til 3 GBit/s. Med Z77-brikkesettet har du støtte for RAID 0, 1, 5 og 10.
På I/O-panelet finner vi fire USB 2.0- og to USB 3.0-porter, en eSATA-kontakt, nettverkstilkobling og en PS/2-kontakt for tastatur eller mus.
Videre finner vi diverse kontakter for lyd og VGA- og HDMI-utganger, om du vil bruke prosessorens integrerte grafikkprosessor. En antennetilkobling for WiFi og en knapp for tilbakestilling av BIOS har også funnet veien til bakpanelet.
En 8111E-kontroller fra Realtek styrer gigabit-nettverket. Lydprosesseringen blir gjort av en ACL892-brikke fra Realtek, som leverer kurant lyd i åtte kanaler.
Godt tilbehør
I esken til MSI Z77IA-E53 finner vi kun det mest nødvendige av tilbehør.
- 2 x SATA 6GBit/s-kabler
- WiFi-antenne
- Manual
- Driver-CD
- I/O Bakplate
- M-Connector kit
Bli med til neste side, så ser vi nærmere på BIOS og overklokkingsmulighetene »
BIOS / Overklokking
Oversiktlig BIOS
MSI Z77IA-E53 er utstyrt med en god og oversiktlig BIOS med mange justeringsmuligheter.
Under «Overclocking Setting» finner du innstillinger som kan justeres for å øke maskinens ytelse. Prosessoren kan enten overklokkes manuelt, eller automatisk via funksjonen OC Genie II. Dette er en nyttig funksjon for deg som ikke har mye erfaring med overklokking fra før.
Ukomplisert overklokking
Overklokkingen startet ved å aktivere OC Genie II. Etter en rask omstart var vårt eksemplar av Intel Core i5 2500K overklokket fra 3,3 til 4,2 GHz. Prosessorens arbeidsspenning var da satt til litt over 1,3 volt.
Vi har overklokket vårt eksemplar av Intel Core i5 2500K flere ganger før, og vet allerede at maks frekvens for prosessoren ligger på 4,8 GHz ved ca 1,3 volt. Den kan klare enda høyere frekvens, men da må det mer kjøling til enn hva Corsair H70-kjøleren vi bruker kan tilby.
Ved å sette arbeidsspenningen til litt over 1,3 volt og prosessorens multiplikator til 48x fikk vi en prosessorfrekvens på 4,8 GHz.
Hvor langt ditt system kan overklokkes, avhenger blant annet av kjøling, hvor mye spenning du gir ulike komponenter, og hvor heldig du er med prosessoreksemplaret ditt.
Bli med til neste side, så sjekker vi ytelsen »
Ytelse
Testkonfigurasjon | - |
Maskinvare | - |
Hovedkort | MSI Z77IA-E53 (Intel Z77) Asrock Z77 OC Formula (Intel Z77) Asus Maximus V Formula (Intel Z77) Asrock Z77 Extreme 6 (Intel Z77) MSI Z77A-GD65 (Intel Z77) Asus P8Z77-V Pro (Intel Z77) MSI Z68A-GD80 (Intel Z68) Asus P8Z68-V PRO (Intel Z68) Asus SABERTOOTH P67 (Intel P67) |
Prosessor | Intel Core i5 2500K |
RAM | 2x4 GB 1333 MHz 8-8-8-24, 1,5v |
Strømforsyning | Corsair AX850W |
Skjermkort | Gainward GTX580 |
Harddisk | Western Digital 640 GB Black Edition |
Operativsystem | Windows 7 |
Vi har i denne testen sammenliknet MSI Z77IA-E53 med fem Z77-baserte modeller fra Asus, Asrock og MSI, samt hovedkort med Intels P67- og Z68-brikkesett for samme sokkel.
Ved hjelp av programmet CPU-Z ser vi at MSI Z77IA-E53 kjører nøyaktig på spesifisert bussfrekvens.
Ved måling av minnets båndbredde og responstid havner MSI Z77IA-E53 i nedre del av grafene. Differansen mellom de ulike testkortene er imidlertid marginale.
Ved hjelp av Cinebench 11.5 kan vi få en indikasjon på hvordan prosessoren yter i programmet Cinema4d. Igjen er det tilnærmet dødt løp mellom konkurrentene.
I x246 HD Benchmark plasserer havner MSI Z77IA-E53 på bunn av grafen, uten at vi kan si at det er nevneverdig tregere enn andre hovedkort for LGA1155-plattformen.
I PCMark Vantage havner MSI Z77IA-E53 igjen i nedre del av grafen. Her gir de ulike testkortene litt forskjellige verdier i de ulike testene. I dette programmet vil imidlertid ytelsen variere litt hver gang en kjører testene på samme maskin. Vi kan derfor ikke utelukke at forskjellene vi ser her stammer fra ytelse-avvik i selve programvaren.
Med en runde Far Cry 2 i en oppløsning på 1680 x 1050 piksler ser vi at hovedkort for samme sokkel har temmelig lik ytelse også i spill. MSI Z77IA-E53 havner på topp av grafen med en gjennomsnittlig bildefrekvens på nesten 200 bilder per sekund.
Heller ikke en runde med Battlefield: Bad Company 2 i 1920 x 1080 oppløsning byr på store overraskelser. Kortene yter i praksis identisk.
Bli med til siste side, så oppsummerer vi det vi i dag har sett »
Konklusjon
MSI Z77IA-E53 gir, med sitt kompakte mITX-format og moderne Z77-brikkesett, et godt utgangspunkt for en liten og kraftig maskin.
Med støtte for alt av prosessorer for LGA1155-plattformen er det ingen ting i vfor å benytte toppmodeller som Core i7 3770K. Kortet tilbyr dessuten gode og enkle muligheter for overklokking.
Moderne standarder
Med Intels Z77-brikkesett følger moderne standarder som PCI Express 3.0, SATA 6 Gbit/s og USB 3.0. Førstnevnte gir mulighet for å benytte et eksternt skjermkort for økt grafikkytelse.
Kortet støtter selvsagt også LGA1155-prosessorens integrerte grafikkløsning, og er utstyrt med skjermutgangene VGA og HDMI.
MSI Z77IA-E53 yter som andre hovedkort for LGA1155-plattformen. Som en tommelfingerregel påvirker ikke hovedkortet ytelsen i særlig grad – den avgjøres i all hovedsak av prosessor, minnemoduler, skjermkort og lagringsmediet.
Få utvidelsesmuligheter
Ulempen ved å velge en så kompakt formfaktor som Mini-ITX, er at det går på bekostning av antall tilkoblingsmuligheter. Dette gjelder spesielt ekspansjonssporene – har du mange ekspansjonskort er denne standarden ikke noe for deg. Enkelte andre mITX-hovedkort tilbyr flere tilkoblingsmuligheter enn dagens testkort.
MSI Z77IA-E53 koster i skrivende stund rundt tusen kroner. Det er ingen avskrekkende pris, men det er dyrere enn andre modeller i denne klassen. Kortet er kompakt og så kraftig at det legger opp til solide maskiner, men det leverer ikke det lille ekstra.
+ Snerten formfaktor
+ Overklokkingsvennlig
- Begrensede tilkoblingsmuligheter
Alternativer
Modellen GA-Z77N-WIFI fra Gigabyte er et sterkt alternativ til dagens testkort fra MSI. Kortene tilbyr lignende funksjonalitet, men modellen fra Gigabyte er noen hundrelapper billigere. Er du villig til å bruke mer penger på et så lite hovedkort, bør du sjekke Asus P8Z77-I Deluxe og EVGA Z77 Stinger.