Verstingkort for spillere
Dette Z77-hovedkortet har det meste en kan forvente – og litt til.
Innhold
Spesifikasjoner
Skal du bygge en ny og allsidig hjemmemaskin, er Intels LGA1155-sokkel svært aktuell. Her finner vi nemlig alt fra Intels billigmodeller til noen få hundrelapper, til de nyeste firekjernene med Ivy Bridge-arkitektur. Vi har tidligere sett nærmere på firekjernen Core i7 3770K, som er Intels toppmodell for LGA1155.
Intels LGA1155-plattform ble lansert i fjor, og vi har siden den gang testet hovedkort for LGA1155 med H61-, H67-, P67-, Z68-, og Z77-brikkesettet. Sistnevnte er Intels toppbrikkesett for plattformen, og vi har tidligere testet modellene MSI Z77X-GD65, Asus P8Z77-V Pro og Asrock Z77 Extreme 6. Nå står en heftig Z77-modell i Republic of Gamers-serien fra Asus for tur.
Asus Maximus V Formula er utstyrt med så mange hovedkortkomponenter at det ikke var plass på et kretskort med standard ATX-størrelse. Løsningen var å benytte et kretskort som er 1,3 cm bredere enn ATX-standarden. Før du kjøper dette hovedkortet, må du derfor passe på at det er nok plass i kabinettet ditt.
Takk til Asus som sendte hovedkortet til test.
Spesifikasjoner
- Sokkel LGA1155 for Intels tredjegenerasjon Core i7, Core i5, Core i3, Pentium og Celeron
- Intel Z77-brikkesett
- 4 x DDR3-minnesokler for maks 32 GB DDR3 2800 (OC) / 1600 / 1333 / 1066 MHz
- 3 x PCI Express 3.0 x16
- 1 x PCI Express 2.0 x4
- 3 x PCI Express 2.0 x1
- 1 x mini-PCI Express
- 2 x SATA 6 Gbit/s via Intel Z77
- 2 x SATA, 1 x eSATA og 1 x mSATA 3 Gbit/s via Intel Z77
- 4 x SATA 6 Gbit/s via 2x Asmedia ASM1061
- 1 x Gigabit LAN via Intel 82579
- Wifi b/g/n og Bluethooth via Azurewawe AW-NB111H
- 8-kanals lyd via SupremeFX IV Codec (Realtek ALC898)
- 4 x USB 3.0-porter via Intel Z77 (2 eksterne + 2 via intern header)
- 2 x USB 3.0-porter via Asmedia ASM1042
- 8 x USB 2.0-porter via Intel Z77 (4 eksterne + 4 via interne headere)
- Formfaktor: EATX (30,5 x 25,7 cm)
Les mer om kortet på Asus.com
Asus Maximus V Formula har en meget god layout, og vi kan ikke peke på noe som burde vært gjort anderledes. Hovedkortet er utstyrt med fire minnespor, som støtter opp til 32 GB minne med arbeidsfrekvenser på 2800 MHz ved overklokking. For å kjøle hovedkortet finner vi solide kjøleribber på spenningsregulatorene og brikkesettet, og det er mulig å kjøle dette med vann om du bruker vannkjøling.
Maximus V Formula er utstyrt med tre PCI Express 3.0 x16-spor, og har støtte for både Nvidias og AMDs multi-GPU-løsninger. De to øverste PCI Express x16-sporene er plassert slik at du har god plass mellom kortene om du bruker to skjermkort. Ved bruk av ett skjermkort leverer hovedkortet x16 båndbredde, mens ved bruk av to kort begrenses båndbredden til x8/x8. Ønsker du å benytte tre kort begrenses båndbredden til x8/x4/x4, for bruk av tre skjermkort kreves det at du har en tredjegenerasjons Intel-prosessor.
Asus Maximus V Formula er utstyrt med totalt åtte SATA-kontakter. Z77-brikkesettet styrer fire av disse, der to av dem har 6 Gbit/s-båndbredde mens de to resterende er begrenset til 3 GBit/s. Brikkesettet styrer dessuten en eSATA 3 Gbit/s på hovedkortets bakplate, samt en mSATA 3 Gbit/s på den medfølgede mPCIe Combo-modulen. For SATA-kontaktene som er styrt av Z77-brikkesettet har du støtte for RAID 0, 1, 5 og 10. Videre styres fire SATA 6 Gbit/s-kontakter av to ASM1061-brikker fra Asmedia. Har du en rask SSD, anbefaler vi at du kobler denne til en av SATA 6 GBit/s-kontaktene som styres av Z77-brikkesettet for høyest mulig ytelse.
På I/O-panelet finner vi fire USB 2.0- og fire USB 3.0-porter, en eSATA-kontakt og nettverkstilkobling. Videre finner vi diverse kontakter for lyd, samt skjermutgangene HDMI og DisplayPort for bruk av prosessorens integrerte grafikkprosessor. En knapp for tilbakestilling av BIOS, samt en knapp for ROG-Connect har også havnet på bakpanelet.
En 82579-kontroller fra Intel styrer gigabit-nettverket. Det trådløse nettverkskortet finner vi på et mPCI Express Combo-kort, og er av typen Azurewawe AW-NB111H som støtter både b/g/n-nettverk og Bluetooth. Lydprosesseringen blir gjort av en ACL898-brikke fra Realtek, som med SupremeFX IV codec leverer kurant lyd i åtte kanaler.
Tilbehør
I esken til Asus Maximus V Formula finner du det meste du kan komme til å trenge av tilbehør til hovedkortet.
- 1 x mPCIe Combo-kort med Wifi og Bluetooth
- 2 x wifi-antenner
- 2 x RF-kabler
- 4 x SATA 6GBit/s-kabler
- 2 x SATA 3GBit/s-kabler
- 1 x SLI-bro
- 1 x ROG Connect-kabel
- 1 x Asus Q-Connector kit
- Manual
- Driver-CD
- I/O Bakplate
Bli med til neste side, så ser vi nærmere på BIOS og overklokkingsmulighetene »
BIOS / Overklokking
BIOS
Asus Maximus V Formula er utstyrt med en meget oversiktlig UEFI BIOS, som inneholder innstillingsmuligheter som burde tilfredsstille de aller fleste.
Under Extreme Tweaker finner du innstillinger som kan justeres for å øke maskinens ytelse. Prosessoren kan enten overklokkes manuelt, eller automatisk via funksjonene Gamer's OC Profile, CPU Level Up og Ai Overclock Tuner.
Overklokking
Overklokkingen startet ved å benytte Gamer's OC Profile for overklokking. Som navnet tilsier er funksjonen en profil med innstillinger som Asus anbefaler for spillere. Dette gav prosessorfrekvenser fra 4,5 GHz til 4,8 GHz for vår Core i5 2500K, alt etter hvor mange kjerner som ble belastet.
CPU Level Up er en tilsvarende funksjon med profiler for overklokking av prosessoren. Her kunne vi velge mellom prosessorfrekvensene 4,2 GHz, 4,5 GHz og 4,8 GHz. Høyeste prosessorfrekvens som var stabil var her 4,5 GHz. Stabiliteten til systemet ble testet med programmet OCCT.
Når Ai Overclock Tuner ble benyttet, ble prosessoren automatisk overklokket til 4,4 GHz ved belastning av samtlige kjerner.
Prosessoren ble videre overklokket manuelt, som ble gjort ved å øke prosessorens arbeidsspenning og multiplikator. For dette systemet endte høyeste overklokk på 4,8 GHz med multiplikatoren satt til 48, og arbeidsspenningen på noe over 1,3 volt. Dette har vært høyeste stabile frekvens for vårt eksemplar av Core i5 2500K i flere av våre hovedkorttester, noe som kan tyde på at prosessoren er den begrensende faktoren under overklokkingen.
Hvor langt ditt system kan overklokkes, avhenger blant annet av kjøling, hvor mye spenning du gir ulike komponenter, og hvor heldig du er med prosessoreksemplaret ditt.
Asus har gitt Maximus V Formula ulike egenskaper som skal friste entusiastene. Blant disse finner man punkter for måling av sentrale spenningsverdier med voltmeter, samt funksjoner for å hindre såkalt Cold Bug ved bruk av flytende nitrogen til kjøling av prosessoren.
Asus Maximus V Formula er også utstyrt med en funksjon kalt ROG Connect. Dette er en funksjon for overklokking av maskinen via en annen maskin, ved å koble dem sammen med en USB-kabel. Snedig funksjon, men muligens mer moro enn nyttig for de fleste.
Bli med til neste side, så sjekker vi ytelsen »
Vi gjør oppmerksom på at overklokking gjøres på eget ansvar. Hardware.no tar ikke ansvar for eventuelle ødelagte komponenter og bortfall av garanti som følge av overklokking.
Ytelse
Testkonfigurasjon | - |
Maskinvare | - |
Hovedkort | Asus Maximus V Formula (Intel Z77) Asrock Z77 Extreme 6 (Intel Z77) MSI Z77A-GD65 (Intel Z77) Asus P8Z77-V Pro (Intel Z68) MSI Z68A-GD80 (Intel Z68) Asus P8Z68-V PRO (Intel Z68) Asus SABERTOOTH P67 (Intel P67) |
Prosessor | Intel Core i5 2500K |
RAM | 2x4 GB 1333 MHz 8-8-8-24, 1,5v |
Strømforsyning | Corsair AX850W |
Skjermkort | Gainward GTX580 |
Harddisk | Western Digital 640 GB Black Edition |
Operativsystem | Windows 7 |
Vi har i denne testen sammenliknet Asus Maximus V Formula med tre andre Z77-baserte modeller fra Asus, Asrock og MSI, samt hovedkort med Intels P67- og Z68-brikkesett for samme sokkel.
Ved hjelp av programmet CPU-Z ser vi at Asus Maximus V Formula kjører prosessoren på 0,5 MHz over spesifisert bussfrekvens.
Ved måling av minnets båndbredde og responstid gjør Asus Maximus V Formula en god jobb, men differansen mellom testkortene er små.
Ved hjelp av Cinebench 11.5 kan vi få en indikasjon på hvordan prosessoren yter i programmet Cinema4d. Igjen er det svært jevnt mellom testkortene, Asus Maximus V Formula havner midt i grafene.
I x246 HD Benchmark ser vi relativt lik ytelse fra de ulike modellene, ROG-modellen fra Asus kaprer andreplassen.
I PCMark Vantage gjør havner Asus Maximus V Formula igjen midt på grafen.
Med en runde Far Cry 2 i en oppløsning på 1680 x 1050 piksler ser vi at hovedkort for samme sokkel har temmelig lik ytelse også i spill. Asus Maximus V Formula yter ganske gjennomsnittlig.
Heller ikke en runde med Battlefield: Bad Company 2 i 1920 x 1080 oppløsning byr på store overraskelser. Kortene yter i praksis identisk. Asus Maximus V Formula kaprer andreplassen på grafen med sine 85,8 bilder per sekund.
Bli med til siste side, så oppsummerer vi det vi i dag har sett »
Konklusjon
Konklusjon
Det er liten tvil om at Asus Maximus V Formula er et heftig kort for LGA1155. Med støtte for alt av prosessorer for plattformen og fire minnespor for minnemoduler med arbeidsfrekvenser på opp til 2800 MHz ved overklokking, er kortet et godt utgangspunkt for en kraftig hjemmepc. SATA 6 Gbit/s og USB 3.0 er selvsagt på plass, og med støtte for både AMDs og Nvidias multi-GPU-løsninger har en muligheter for rå grafikkytelse.
Intels Z77-brikkesett har videre støtte for LGA1155-prosessorenes integrerte grafikkløsning, og Maximus V Formula har skjermutgangene DisplayPort og HDMI for dette.
Ytelsen er på høyde med andre hovedkort for LGA1155-plattformen. Kortet skiller seg imidlertid ut når det kommer til overklokking. Her har en mange ulike funksjoner, både for automatisk og manuell overklokking. Har en ikke særlig erfaring med overklokking vil funksjonene Gamer's Profile, CPU Level Up og Ai OC være nyttige. Haugevis med innstillingsmuligheter i BIOS, muligheter for manuell måling av spenningsverdier og funksjoner for å hindre Cold Bug er blant funksjonene er til stede for å tilfredsstille de spesielt interesserte. Via ROG Connect har en dessuten muligheten for å overklokke maskinen via en bærbar maskin som er koblet til via en USB-kabel.
Asus Maximus V Formula koster i overkant av 2000 kroner. Dette er ganske mye for et hovedkort for LGA1155-plattformen, og for den jevne bruker vil et rimeligere hovedkort gi mer igjen for pengene. Er du spesielt interessert og er mer opptatt av funksjonalitet enn pris, kan vi anbefale Asus Maximus V Formula, som jevnt over fremstår som et meget solid og gjennomført produkt.
+ Mye funksjonalitet
+ Trådløst nettverkskort og Bluetooth
+ SATA 6 Gbit/s-, USB 3.0- og PCI Express 3.0-støtte
+ Svært overklokkingsvennlig
+ Mulighet for vannkjøling av hovedkortet
- Litt stiv pris
- Pass på at det er plass i kabinettet
Alternativer
Sammenlikner vi Asus Maximus V Formula med de Z77-baserte hovedkortene som vi har testet tidligere, synes vi kortet Asus P8Z77-V Pro er det beste valget for de fleste, som ikke har behov for all funksjonaliteten Maximus V Formula tilbyr. Synes du ikke Maximus V Formula er heftig nok? Da bør du se nærmere på Maximus V Extreme.