Ypperlig hovedkort for Ivy Bridge
Med dette kortet for LGA1155 får du mye for pengene.
Innhold
Spesifikasjoner
Det finnes en rekke ulike brikkesett for Intels LGA1155-plattform. Vi har tidligere testet hovedkort for LGA1155 med H61, H67, P67, Z68 og Z77-brikkesettet. Sistnevnte er Intels nyeste, og ble lansert sammen med Ivy Bridge-prosessorene i april. Integrert USB 3.0-støtte og støtte for PCI Express 3.0 er blant de viktigste oppdateringene som skiller Z77-brikkesettet fra forgjengerne.
Vi har tidligere hatt Z77-modellen Z77A-GD65 fra MSI på testbenken. Nå står Asus P8Z77-V Pro for tur, les videre for å se hva Asus byr på.
Takk til Asus som sendte hovedkortet til test.
Spesifikasjoner
- Sokkel LGA1155 for Intels tredjegenerasjon Core i7, Core i5, Core i3, Pentium og Celeron
- Intel Z77-brikkesett
- 4 x DDR3-minnesokler for maks 32 GB DDR3 2600 (OC) / 1600 / 1333 / 1066 MHz
- 3 x PCI Express 3.0 x16
- 2 x PCI Express 2.0 x1
- 2 x PCI
- 2 x SATA 6 Gbit/s via Intel Z77
- 4 x SATA 3 Gbit/s via Intel Z77
- 2 x eSATA 6 Gbit/s via Asmedia ASM1061
- 1 x Gigabit LAN via Intel 82579V
- Wifi 802.11 b/g/n via Azurewave AW-NE186H
- 8-kanals lyd via Realtek ALC892
- 4 x USB 3.0-porter via Intel Z77 (2 eksterne + 2 via intern header)
- 4 x USB 3.0-porter via Asmedia ASM1042 (2 eksterne + 2 via intern header)
- 10 x USB 2.0-porter via Intel Z77 (2 eksterne + 2 via interne headere)
- Formfaktor: ATX (30,5 x 24,4 cm)
Les mer om kortet på Asus.com
Som vanlig leverer Asus et kort som er ryddig og pent, og vi kan ikke se noe som åpenbart burde vært gjort anderledes. Som på mange andre hovedkort fra Asus benyttes fargekoder for å illustrere hvilke båndbredder det er på ekspansjonspor og SATA-tilkoblinger. Hovedkortet er utstyrt med fire minnespor som støtter opp til 32 GB minne med arbeidsfrekvenser på opp til 2600 MHz ved overklokking. Hovedkortets kjøling består av kjøleribber på spenningsregulatorene og brikkesettet, som er festet med fjærbelastede skruer.
Asus P8Z77-V Pro kan skilte med tre PCI Express 3.0 x16-spor, og har støtte for både Nvidias og AMDs multi-GPU-løsninger. Ved bruk av et skjermkort har kortet x16 båndbredde, ved to kort begrenses båndbredden til x8/x8. Du må benytte en Ivy Bridge-prosessor for at kortet skal ha PCI Express 3.0-støtte, da disse kontrollerne ligger i prosessoren. Det tredje PCI Express x16-sporet har en begrenset båndbredde på x4.
Hovedkortet er videre utstyrt med 2 PCI Express x1- og to PCI-spor. Intels Z77-brikkesett har i utgangspunktet ikke støtte for vanlig PCI, og kortet er derfor utstyrt med en ASM1083-kontroller fra Asmedia som tar seg av dette.
Intels Z77-brikkesett har støtte for Licid Virtu Universal MVP. Kort fortalt er dett teknologi som lar deg kombinere den integrerte grafikkprosessoren med et dedikert skjermkort for økt ytelse. Løsningen kan også fungere som strømsparing, ved at det dedikerte skjermkortet settes i dvale når du ikke kjører tunge grafiske oppgaver.
Asus P8Z77-V Pro er utstyrt med åtte SATA-kontakter, der seks av disse er styrt av Z77-brikkesettet. To av disse kontaktene har 6 Gbit/s båndbredde, mens fire kontakter har en begrenset båndbredde på 3 GBit/s. Brikkesettet har støtte for RAID 0, 1, 5 og 10. De to resterende SATA-kontaktene har 6 GBit/s båndbredde, og styres av en ASM1061-kontroller fra Asmedia. Samtlige kontakter er vinklet ut fra hovedkortet for å unngå å blokkering fra eventuelle store skjermkort.
På I/O-panelet finner vi to USB 2.0- og fire USB 3.0-porter, nettverkstilkobling og en PS/2-kontakt for tastatur eller mus. Videre finner vi diverse kontakter for lyd, samt skjermutgangene VGA, DVI, HDMI og DisplayPort for bruk av prosessorens integrerte grafikkløsning. I esken finner du dessuten en brakett med to USB 2.0-tilkoblinger og en eSATA-tilkobling om du skulle trenge dette.
Asus P8Z77-V Pro er videre utstyrt med et trådløst nettverkskort som støtter b/g/n-standardene. Nettverkskortet opererer imidlertid bare på ett bølgebånd på 2,4 GHz, så nettverkskort med to antenner og bølgebånd vil gi høyere overføringsytelse på n-nettverk.
Nettverkstilkoblingen er styres av en 82579V-kontroller fra Intel, og sørger for overføringsytelse opp til en gigabit per sekund. Lydprosesseringen blir gjort av en ACL892-brikke fra Realtek, som leverer kurant lyd i åtte kanaler. Lydprosesseringen skjer i programvare, så entusiaster vil gjerne foretrekke et dedikert lydkort.
Asus P8Z77-V Pro er utstyrt med ulike knapper og brytere på selve hovedkortet. BIOS Flashback er en enkel funksjon for oppdatering av BIOS. Du slår maskinen av, setter inn en USB-pinne med BIOS-filen og trykker inn knappen i tre sekunder. Du trenger ikke engang ha prosessor og minnemoduler installert, men det kreves at hovedkortet er koblet til strømforsyningen.
Videre finner du en knapp for å sikre kompatibilitet med minnemodulene. Installerer du nye minnemoduler i maskinen og opplever at maskinen ikke starter, kan du trykke inn MemOK!. Maskinen vil da finne noen innstillinger for minnet som fungerer. Til sist har du en bryter for automatisk overklokking, og en bryter for automatisk strømsparing.
Tilbehør
I esken til Asus P8Z77-V Pro finner du det meste du har behov for.
- 2 x SATA 6GBit/s-kabler
- 2 x SATA 3GBit/s-kabler
- 1 x SLI-bro
- 1 x brakett med 1 x eSATA- og 2 x USB 2.0-kontakter
- 1 x Asus Q-connector kit
- 1 x Asus Wifi-kort og antenne
- Manual
- Driver-CD
- I/O Bakplate
BIOS / Overklokking
BIOS
Asus har utstyrt P8Z77-V Pro med en oversiktlig UEFI BIOS, som inneholder innstillingsmulighetene du har behov for.
Under AI Tweaker finner du innstillinger som kan justeres for å øke maskinens ytelse. Prosessoren kan både overklokkes manuelt og automatisk via funksjonen OC Tuner. Vi finner også en egen bryter for automatisk overklokking på selve hovedkortet – alt du trenger å gjøre for en kurant overklokk er å skru på denne.
Overklokking
Vi startet overklokkingstestingen med å skru på hovedkortets bryter for automatisk overklokking. Prosessoren ble da overklokket fra 3,3 GHz til respektable 4,3 GHz. Til sammenlikning overklokket MSIs automatiske OC-funksjon på modellen Z77A-GD65 prosessoren til 4,2 GHz. Hovedkortets OC-bryter kan være hendig for deg som ønsker å få mer prossesseringskraft, men vegrer deg for å overklokke manuelt.
Prosessoren ble videre overklokket manuelt, da ved å øke prosessorens arbeidsspenning og multiplikator. Vårt eksemplar av Intel Core i5 2500K kan kjøres stabilt på 4,8 GHz ved en arbeidsspenning på rundt 1,3 volt. Dette var heller ikke noe problem å oppnå med Asus P8Z77-V Pro. Hvor langt ditt system kan overklokkes, avhenger blant annet av kjøling, hvor mye spenning du gir ulike komponenter, og hvor heldig du er med prosessoreksemplaret ditt.
Vi gjør oppmerksom på at overklokking gjøres på eget ansvar. Hardware.no tar ikke ansvar for eventuelle ødelagte komponenter og bortfall av garanti som følge av overklokking.
Ytelse
Vi har i denne testen sammenliknet Asus P8Z77-V Pro med ulike hovedkort med Intels H61- H67- P67- og Z68-brikkesett, samt MSI Z77A-GD65 med Z77-brikkesett. Maskinvaren og programvaren som ellers har blitt brukt kan ses i tabellen over.
Ved hjelp av programmet CPU-Z ser vi at Asus P8Z77-V Pro kjører prosessoren på 0,5 MHz over spesifisert bussfrekvens.
Ved måling av minnets båndbredde og responstid havner Asus P8Z77-V Pro i nedre del av grafen, men det er lite som skiller de ulike testkortene.
Ved hjelp av Cinebench 11.5 kan vi få en indikasjon på hvordan prosessoren yter i programmet Cinema4d. Her er det svært jevnt mellom testkortene, Asus P8Z77-V Pro havner nesten på bunn av grafene.
I x246 HD Benchmark ser vi igjen temmelig lik ytelse fra de ulike modellene.
I PCMark Vantage havner Asus P8Z77-V Pro på bunn av grafen. Det er imidlertid ikke veldig mye som skiller de ulike hovedkortene.
Med en runde Far Cry 2 i en oppløsning på 1680 x 1050 piksler ser vi at hovedkort for samme sokkel stort sett har temmelig lik ytelse også i spill. Asus P8Z77-V Pro sniker seg nesten til topps.
Heller ikke en runde med Battlefield: Bad Company 2 i 1920 x 1080 oppløsning byr på store overraskelser. Ulike modeller for LGA1155 yter i praksis identisk, uavhengig av hvilket brikkesett hovedkortet har.
Konklusjon
Konklusjon
Asus P8Z77-V Pro tilbyr meget god funksjonalitet, og fremstår som et godt hovedkort for LGA1155-plattformen. Hovedkortet støtter alt av prosessorer for LGA1155, og minnefrekvenser på opp til 2600 MHz. Standarder som SATA 6 Gbit/s og USB 3.0 er på plass, og Z77-brikkesettet har også støtte for PCI Express 3.0. For PCI Express 3.0-støtte må du imidlertid benytte en Ivy Bridge-prosessor.
Hovedkortet har støtte for LGA1155-prosessorenes integrerte grafikkløsning, og er utstyrt med skjermutgangene DisplayPort, HDMI, DVI og VGA.
Intels Z77-brikkesett har i utgangspunktet ikke støtte for PCI-spor, noe Asus har løst ved hjelp av en kontroller fra Asmedia. PCI er en gammel standard, men kan være kjekt å ha om en allerede har PCI-baserte ekspansjonskort som lydkort eller liknende. Asus P8Z77-V Pro skiller seg videre ut fra mengden av hovedkort ved at det er utstyrt med et trådløst nettverkskort.
Ytelsen er på høyde med andre hovedkort for LGA1155-plattformen. Kortet egner seg godt til manuell overklokking, og har videre en god funksjon for automatisk overklokking. Asus P8Z77-V Pro er dessuten utstyrt med en enkel funksjon for oppdatering av BIOS. Du trenger ikke engang ha prosessor og minnemoduler installert for å gjøre dette.
Asus P8Z77-V Pro koster i skrivende stund rundt 1400 kroner. Dette er med andre ord ikke blant de aller rimeligste hovedkortene med Intels Z77-brikkesett, men vi synes at du får mye hovedkort igjen for pengene.
Sammenlikner vi Asus P8Z77-V Pro med MSI Z77A-GD65 som vi testet tidligere, føler vi at kortet fra Asus er et litt bedre kjøp, da det tilbyr flere tilkoblingsmuligheter til samme prislapp.
+ God layout
+ Mange tilkoblingsmuligheter
+ SATA 6 Gbit/s-, USB 3.0- og PCI Express 3.0-støtte
+ Overklokkingsvennlig
+ Trådløst nettverkskort (b/g/n)
- Ingen spesielle
Alternativ
Et kort vi ikke har testet, men tilhører samme prisklasse som Asus P8Z77-V Pro, er Gigabytes GA-Z77X-UD3H-WB WIFI. Dette deler mange av de samme egenskapene, og er rent spesifikasjonsmessig et anstendig alternativ.