Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Zotac H67ITX-C-E

Innledning og spesifikasjoner

6. januar i år ble Intels ferskeste sokkel, LGA1155, lansert. Prosessormodellene på den nye sokkelen kunne skilte med svært god ytelse, lavt strømforbruk og gode overklokkingsegenskaper. Vi har tidligere testet en prosessor samt flere hovedkort for plattformen.

Zotac er en produsent som er har lang erfaring med å lage små og funksjonelle hovedkort. Et slikt kort for LGA1155-plattformen, utstyrt med H67-brikkesett, har funnet veien til testbenken. Les videre for å se hva modellen H67ITX-C-E kan skilte med!

Takk til Zotac som sendte hovedkortet til test.

Spesifikasjoner

 • Sokkel LGA1155 for Intel Core i3-, i5- og i7-prosessorer (LGA1155)
 • Intel H67-brikkesett
 • 2 x DDR3-minnesokler for maks 16 GB DDR3 1333 / 1066 MHz
 • 1 x PCI Express 2.0 x16
 • 2 x SATA 6 Gbit/s via H67
 • 4 x SATA 3 Gbit/s via H67
 • Gigabit LAN via Realtek RTL8111E
 • WLAN (802,11n 1T/2R) via Ralink RT2790
 • 8-kanals lyd via Realtek ALC892
 • 1 x eSATA via Jmicron JMB360 (1 ekstern)
 • 4 x USB 3.0-porter via VLI VL800 (2 eksterne + 2 via interne headere)
 • 8 x USB 2.0-porter (4 eksterne + 4 via interne headere)
 • Formfaktor: mITX (17 x 17 cm)

Les mer om kortet på Zotac.com

Zotac H67ITX-C-E har en helt kurant layout, og kortet er rimelig oversiktlig selv om det er svært mange komponenter presset sammen på knappe 17 x 17 cm.

Kortets kjøling består av kjøleribber på hovedkortets brikkesett og spenningsregulatorer.

Zotac H67ITX-C-E er utstyrt med et PCI Express x16-spor, slik at en kan benytte et eksternt skjermkort for bedre grafikkytelse.

Kortet er utstyrt med to SATA 6 Gbit/s-kontakter som styres av brikkesettet. Kortets brikkesett styrer også fire SATA 3 Gbit/s-kontakter. H67-brikkesettet har støtte for RAID 0, 1, 5 og 10.

På I/O-panelet finner man fire USB 2.0- og to USB 3.0-porter, en eSATA 3 Gbit/s-kontakt, nettverkstilkobling, og PS/2-kontakt for tastatur eller mus. Vi finner dessuten diverse kontakter for lyd, samt skjermutgangene DVI, HDMI og Displayport. To antennetilkoblinger for det trådløse nettverkskortet har også funnet veien til bakpanelet.

Nettverkstilkoblingen er styrt av en PCI Express-basert RTL8111E-brikke fra Realtek, og støtter opp til 1 Gbit overføringsytelse. Den trådløse nettverkstilkoblingen styres av en Ralink RT2790-brikke, og følger 802,11n-standarden.

Lydprosesseringen blir gjort av en ALC892-brikke fra Realtek, som leverer kurant lyd i 8 kanaler. Lydprosesseringen skjer i programvare, så entusiaster vil gjerne foretrekke et dedikert lydkort.

Tilbehør

I esken til Zotac H67ITX-C-E finner en det meste av tilbehør en kan ha bruk for.

 • 4 x SATA-kabler

BIOS

Zotac H67ITX-C-E er utstyrt med en enkel og oversiktlig BIOS fra AMI.

Hovedkortet støtter ingen overklokking av prosessoren, og det er dermed minimalt med justeringsmuligheter for slikt i BIOS.

Ytelse

Zotac H67ITX-C-E er her testet opp mot to modeller med Z68-brikkesett, en modell med H61- og en modell med P67-brikkesettet. Øvrige komponenter i oppsettet kan leses i tabellen over.

Når en ser på hvilken bussfrekvens hovedkortene kjører ved standard innstillinger, ser en at Zotac H67ITX-C-E, i likhet med modellene fra MSI, ligger 0,2 BCLK under spesifisert bussfrekvens.

Det er ikke store forskjeller som viser seg når en tester minneytelse med testprogrammet AIDA64. Zotacs H67-modell havner midt på grafen over båndbredde, og på topp når det kommer til responstid.

Ved hjelp av Cinebench 11.5 kan en få en indikasjon på hvordan prosessoren yter i programmet Cinema4d. Som forventet kun mindre ulikheter mellom de ulike brikkesettene.

I x246 HD Benchmark 4.0 havner Zotac H67ITX-C-E igjen midt på grafen.

I PCMark Vantage er det igjen små forskjeller mellom de ulike kortene. Zotac H67ITX-C-E skiller seg heller ikke her ut fra mengden.

Med en runde Far Cry 2 i en oppløsning på 1680 x 1050 piksler havner Zotac H67ITX-C-E på topp av grafen. Nok en gang viser det seg at hovedkort for samme sokkel stort sett har temmelig lik ytelse.

Heller ikke en runde med Battlefield: Bad Company 2 i 1920 x 1080 oppløsning byr på store overraskelser. Kortene yter tilnærmet identisk.

Konklusjon

Zotac H67ITX-C-E fremstår som et meget gjennomført og spennende produkt. Hovedkortet er myntet på små og kraftige maskiner, og tilbyr usedvanlig mye funksjonalitet. LGA1155-sokkel og PCI Express x16 sørger for at en kan komponere et svært kraftig system på det lille kortet som er knappe 17 x 17 cm. Støtte for både USB 3.0 og SATA 6 Gbit/s er på plass, og en finner også Wifi blant tilkoblingsmulighetene. Hovedkortet har støtte for Sandy Bridge-prosessorens integrerte grafikkløsning, og er derfor utstyrt med skjermutgangene DVI, HDMI og Displayport.

Ytelsen til Zotac H67ITX-C-E er på høyde med andre hovedkort for LGA1155-plattformen, men er veldig begrenset når det gjelder overklokking.

Heller ikke prismessig skuffer Zotac H67ITX-C-E. I underkant av en tusenlapp må en ut med for dette hovedkortet, noe vi synes er en fin pris med tanke på hvor mye funksjonalitet en får på dette lille kretskortet. Har en planer om overklokking bør en se etter noe annet, men for et mediasenter eller en liten maskin og kraftig maskin er Zotac H67ITX-C-E et særdeles godt utgangspunkt!

Zotac H67ITX-C-E

+  Layout
+  Mange tilkoblingsmuligheter
+  SATA 6 Gbit/s- og USB 3.0-støtte
+  Wifi
+  Støtte for Sandy Brigdes integrerte grafikkløsning


-  Ikke egnet for overklokking

annonse