Tek.no

Test Asrock Z77 OC Formula

Et drømmekort for de spesielt interesserte

Er du en ivrig overklokker, har AsRock et hovedkort til deg.

Sindre Eldøy - Hardware.no
13 Nov 2012 18:30

Spesifikasjoner

Intels LGA1155-sokkel er spennende plattform for deg som er ute etter en ny og allsidig hjemmemaskin. Her finner vi nemlig alt fra Intels billigmodeller til noen få hundrelapper, til de kraftige firekjernene med Ivy Bridge-arkitektur. Vi har tidligere sett nærmere på firekjernen Core i7 3770K, som er Intels toppmodell for LGA1155.

Vi har tidligere testet flere Z77-hovedkort i ulike prisklasser. Nå har et LGA1155-kort fra Asrock funnet veien til testbenken, vi ser nærmere på modellen Z77 OC Formula.

Større enn standarden

Asrock har valgt å benytte et kretskort som er 2,3 centimeter bredere enn ATX-standarden. Før du kjøper dette hovedkortet, må du derfor passe på at det er nok plass i kabinettet ditt.

Det er det lite å si på layouten, og vi kan ikke peke på noe som burde vært gjort anderledes. For å kjøle hovedkortet benytter Asrock en solid kjøleløsning på spenningsregulatorene og brikkesettet. Det er montert en liten vifte som aktiv kjøling, samtidig som det er mulig å ta i bruk vannkjøling.

Asrock Z77 OC Formula er utstyrt med tre PCI Express 3.0 x16-spor, og har støtte for både Nvidias og AMDs multi-GPU-løsninger. De to øverste PCI Express x16-sporene er plassert slik at du har god plass mellom kortene om du bruker to skjermkort. Ved bruk av ett skjermkort leverer hovedkortet x16 båndbredde, mens ved bruk av to kort begrenses båndbredden til x8/x8. Det tredje PCI Express x16-sporet har en begrenset båndbredde på x4, og for å bruke dette kreves det at du har en tredjegenerasjons Intel-prosessor.

Asrock Z77 OC Formula er utstyrt med hele ti SATA-kontakter. Z77-brikkesettet styrer seks av disse, der to av dem har 6 Gbit/s-båndbredde mens de fire resterende er begrenset til 3 GBit/s. Med Z77-brikkesettet har du støtte for RAID 0, 1, 5 og 10. Videre styres fire SATA 6 Gbit/s-kontakter av to SE9172-brikker fra Marvell. For høyest mulig ytelse bør du bruke SATA 6 GBit/s-kontaktene som styres av Z77-brikkesettet selv.

På I/O-panelet finner vi fire USB 2.0- og seks USB 3.0-porter, nettverkstilkobling og en PS/2-kontakt for tastatur eller mus. Videre finner vi diverse kontakter for lyd og en HDMI-utgang for bruk av prosessorens integrerte grafikkprosessor. En knapp for tilbakestilling av BIOS har også funnet veien til bakpanelet.

En BCM57781-kontroller fra Broadcom styrer gigabit-nettverket. Lydprosesseringen blir gjort av en ACL898-brikke fra Realtek, som leverer kurant lyd i åtte kanaler.

Mye tilbehør

I esken til Asrock Z77 OC Formula finner du det meste du kan komme til å trenge av tilbehør til hovedkortet.

  • 6 x SATA 6GBit/s-kabler
  • 2 x SATA strømkabler
  • 1 x SLI-bro
  • Brakett med 2 x USB 3.0-utganger
  • Manual
  • Driver-CD
  • I/O Bakplate

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på BIOS og overklokkingsmulighetene »