Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsrock Z77 OC Formula

Et drømmekort for de spesielt interesserte

Er du en ivrig overklokker, har AsRock et hovedkort til deg.

Sindre Eldøy - Hardware.no

Spesifikasjoner

Intels LGA1155-sokkel er spennende plattform for deg som er ute etter en ny og allsidig hjemmemaskin. Her finner vi nemlig alt fra Intels billigmodeller til noen få hundrelapper, til de kraftige firekjernene med Ivy Bridge-arkitektur. Vi har tidligere sett nærmere på firekjernen Core i7 3770K, som er Intels toppmodell for LGA1155.

Vi har tidligere testet flere Z77-hovedkort i ulike prisklasser. Nå har et LGA1155-kort fra Asrock funnet veien til testbenken, vi ser nærmere på modellen Z77 OC Formula.

Større enn standarden

Asrock har valgt å benytte et kretskort som er 2,3 centimeter bredere enn ATX-standarden. Før du kjøper dette hovedkortet, må du derfor passe på at det er nok plass i kabinettet ditt.

Det er det lite å si på layouten, og vi kan ikke peke på noe som burde vært gjort anderledes. For å kjøle hovedkortet benytter Asrock en solid kjøleløsning på spenningsregulatorene og brikkesettet. Det er montert en liten vifte som aktiv kjøling, samtidig som det er mulig å ta i bruk vannkjøling.

Asrock Z77 OC Formula er utstyrt med tre PCI Express 3.0 x16-spor, og har støtte for både Nvidias og AMDs multi-GPU-løsninger. De to øverste PCI Express x16-sporene er plassert slik at du har god plass mellom kortene om du bruker to skjermkort. Ved bruk av ett skjermkort leverer hovedkortet x16 båndbredde, mens ved bruk av to kort begrenses båndbredden til x8/x8. Det tredje PCI Express x16-sporet har en begrenset båndbredde på x4, og for å bruke dette kreves det at du har en tredjegenerasjons Intel-prosessor.

Asrock Z77 OC Formula er utstyrt med hele ti SATA-kontakter. Z77-brikkesettet styrer seks av disse, der to av dem har 6 Gbit/s-båndbredde mens de fire resterende er begrenset til 3 GBit/s. Med Z77-brikkesettet har du støtte for RAID 0, 1, 5 og 10. Videre styres fire SATA 6 Gbit/s-kontakter av to SE9172-brikker fra Marvell. For høyest mulig ytelse bør du bruke SATA 6 GBit/s-kontaktene som styres av Z77-brikkesettet selv.

På I/O-panelet finner vi fire USB 2.0- og seks USB 3.0-porter, nettverkstilkobling og en PS/2-kontakt for tastatur eller mus. Videre finner vi diverse kontakter for lyd og en HDMI-utgang for bruk av prosessorens integrerte grafikkprosessor. En knapp for tilbakestilling av BIOS har også funnet veien til bakpanelet.

En BCM57781-kontroller fra Broadcom styrer gigabit-nettverket. Lydprosesseringen blir gjort av en ACL898-brikke fra Realtek, som leverer kurant lyd i åtte kanaler.

Mye tilbehør

I esken til Asrock Z77 OC Formula finner du det meste du kan komme til å trenge av tilbehør til hovedkortet.

  • 6 x SATA 6GBit/s-kabler
  • 2 x SATA strømkabler
  • 1 x SLI-bro
  • Brakett med 2 x USB 3.0-utganger
  • Manual
  • Driver-CD
  • I/O Bakplate

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på BIOS og overklokkingsmulighetene »

BIOS / Overklokking

Oversiktlig BIOS

Asrock Z77 OC Formula er utstyrt med en god og oversiktlig UEFI BIOS, som tilbyr innstillingsmuligheter som burde tilfredsstille selv de ivrigste overklokkere.

Under OC Tweaker finner du innstillinger som kan justeres for å øke maskinens ytelse. Prosessoren kan enten overklokkes manuelt, eller automatisk via en funksjon kalt Nickshish's OC Profiles. Kort fortalt er Nickshish's OC Profiles ferdige sett med innstillinger som kan aktiveres, slik at du slipper å tenke på hvilke parametre som må justeres for å få en god og stabil overklokk. Dette er en veldig nyttig funksjon for deg som ikke har så mye erfaring med overklokking fra før.

Asrock Z77 OC Formula - NickShish's Profile.
Asrock Z77 OC Formula - manual OC.
Hovedkortet har også knapper for overklokking, og brytere for å slå av og på PCIe-sporene.

Overklokking for entusiastene

Overklokkingen startet ved å benytte Nickshish's OC Profile for overklokking. Her kunne vi velge mellom ulike frekvenser, og vi arbeidet oss oppover til vi fant den profilen med høyest prosessorfrekvens som var stabil under belastning. Vi endte da opp med profilen som gav en prosessorfrekvens på 4,7 GHz. Her fikk prosessoren en arbeidsspenning på omtrent 1,35 volt.

Når vi testet profiler med høyere arbeidsfrekvens førte frekvens og arbeidsspenning til at prosessoren ble så varm at systemet automastisk senket arbeidsfrekvensen under belastning.

Vårt eksemplar av Intel Core i5 2500K har vi overklokket flere ganger før, og vet allerede at maks frekvens for prosessoren ligger på 4,8 GHz ved ca 1,3 volt. Den kan klare enda høyere frekvens, men da må det mer kjøling til enn hva Corsair H70-kjøleren vi bruker kan tilby.

Ved å sette arbeidsspenningen til 1,3 volt kunne vi benytte en Nickshish's-profil som gav en prosessorfrekvens på 4,8 GHz. Prosessorens multiplikator var da satt til 48x.

Hvor langt ditt system kan overklokkes, avhenger blant annet av kjøling, hvor mye spenning du gir ulike komponenter, og hvor heldig du er med prosessoreksemplaret ditt.

Asrock har gitt Z77 OC Formula mange funksjoner som skal friste entusiastene. Blant disse finner man interne temperatursensorer som gir deg full oversikt over systemets temperaturer og en funksjon for å hindre såkalt «Cold Bug» ved bruk av flytende nitrogen til kjøling av prosessoren.

Bli med til neste side, så sjekker vi ytelsen »

Vi gjør oppmerksom på at overklokking gjøres på eget ansvar. Hardware.no tar ikke ansvar for eventuelle ødelagte komponenter og bortfall av garanti som følge av overklokking.

Ytelse

Testkonfigurasjon -
Maskinvare-
HovedkortAsrock Z77 OC Formula (Intel Z77) Asus Maximus V Formula (Intel Z77) Asrock Z77 Extreme 6 (Intel Z77) MSI Z77A-GD65 (Intel Z77) Asus P8Z77-V Pro (Intel Z77) MSI Z68A-GD80 (Intel Z68) Asus P8Z68-V PRO (Intel Z68) Asus SABERTOOTH P67 (Intel P67)
ProsessorIntel Core i5 2500K
RAM2x4 GB 1333 MHz 8-8-8-24, 1,5v
StrømforsyningCorsair AX850W
SkjermkortGainward GTX580
HarddiskWestern Digital 640 GB Black Edition
OperativsystemWindows 7

Vi har i denne testen sammenliknet Asrock Z77 OC Formula med fire Z77-baserte modeller fra Asus, Asrock og MSI, samt hovedkort med Intels P67- og Z68-brikkesett for samme sokkel.

Ved hjelp av programmet CPU-Z ser vi at Asrock Z77 OC Formula kjører nøyaktig på spesifisert bussfrekvens.

Ved måling av minnets båndbredde og responstid gjør Asrock Z77 OC Formula en god jobb, og plasserer seg på andreplass når det gjelder båndbredde. Differansen mellom de ulike testkortene er imidlertid marginale.

Ved hjelp av Cinebench 11.5 kan vi få en indikasjon på hvordan prosessoren yter i programmet Cinema4d. Her havner Asrock Z77 OC Formula langt ned på grafene, men vi ser her at det er svært jevnt mellom testkortene.

I x246 HD Benchmark plasserer Asrock Z77 OC Formula midt på grafen. Også her er det veldig små marginer mellom de forskjellige kortene.

I PCMark Vantage havner Asrock Z77 OC Formula igjen i midtre del av grafen. Her gir de ulike testkortene litt forskjellige verdier i de ulike testene. I dette programmet vil imidlertid ytelsen variere litt hver gang en kjører testene på samme maskin. Vi kan derfor ikke utelukke at forskjellene vi ser her stammer hovedsakelig fra ytelse-avvik i selve programvaren.

Med en runde Far Cry 2 i en oppløsning på 1680 x 1050 piksler ser vi at hovedkort for samme sokkel har temmelig lik ytelse også i spill. Asrock Z77 OC Formula havner på bunn av grafen med 197 bilder per sekund.

Heller ikke en runde med Battlefield: Bad Company 2 i 1920 x 1080 oppløsning byr på store overraskelser. Kortene yter i praksis identisk. Asrock sikrer en delt andreplassering med en gjennomsnittlig ytelse på 85,8 bilder per sekund.

Bli med til siste side, så oppsummerer vi det vi i dag har sett »

Konklusjon

Asrock Z77 OC Formula fremstår som et godt og solid hovedkort for LGA1155-sokkelen. Foruten støtte for alt av prosessorer for plattformen er hovedkortet utstyrt med utstyrt med fire minnespor for kjappe minnemoduler.

Toppmoderne standarder som PCI Express 3.0, SATA 6 Gbit/s og USB 3.0 er selvsagt på plass, og med støtte for både AMDs og Nvidias multi-GPU-løsninger har en muligheter for rå grafikkytelse.

Foruten modellnavnet til Asrock Z77 OC Formula, er det tydelig at produsenten har hatt overklokking i tankene når vi ser på utformingen av hovedkortet. Kortet har en solid kjøleløsning som kjøles aktivt av en liten vifte, i tillegg til muligheter for å kjøles med vann. Vifta er relativt støysvak, men om du ikke skal drive med heftig overklokking, er den i praksis overflødig.

Når systemet ikke overklokkes er ytelsen tilnærmet identisk med andre hovedkort for LGA1155-plattformen. Kortet gjør det godt nå det kommer til overklokking, og her finner vi gode funksjoner for både automatisk og manuell overklokking. Mengden innstillingsmuligheter bør dessuten tilfredsstille selv de ivrigste entusiastene.

Har du planer om moderat overklokking med vanlig luftkjøling vil du imidlertid komme like langt på en billigere modell med Z77-brikkesettet.

Asrock Z77 OC Formula koster i skrivende stund rundt 2000 kroner. For deg som trenger et skikkelig heftig kort for overklokking kan Asrock Z77 OC Formula anbefales, men de fleste vil klare seg fint med rimeligere modell. Vi synes også at kortet har ganske begrenset funksjonalitet til å være i denne prisklassen. Her savner vi blant annet flere utganger for prosessorens integrerte grafikkløsning og flere ekspansjonsspor.

+  Meget egnet for overklokking


-  Stiv pris
-  Litt begrensede tilkoblingsmuligheter
-  Er større enn ATX-standarden, så det passer ikke i alle kabinetter

Alternativer

Vi testet nylig modellen Maximus V Formula fra Asus, som også egner seg godt til overklokking. Denne modellen fra Asus kan dessuten tilby flere tilkoblingsmuligheter, deriblant trådløst nettverkskort. Om du ikke har behov for et så heftig kort som Asrock Z77 OC Formula eller Asus Maximus V Formula, synes vi kortet Asus P8Z77-V Pro er det beste valget for folk flest.

annonse