Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Panasonic TZ10

Overblikk

Introduksjon

Panasonics TZ-serie består av kompakte modeller med mye zoom. Serien oppgraderes årlig og hver generasjon kommer gjerne i to varianter, en toppmodell og en litt enklere versjon med lavere pris. Panasonic var så si enerådende i denne klassen, men dette er nå en populær kameratype og de siste årene har det kommet stadig flere konkurrenter. I fjor var TZ7 toppmodellen, mens Akam testet den rimelige utgaven TZ6 i denne testen. Vi sammenlignet dessuten TZ6 med lignende kameraer fra Canon, Olympus og Samsung i en samletest. Senere i 2009 testet vi dessuten Casios variant EX-H10 og Fujifilm F70EXR. I fjorårets test var Canon SX200 IS en av de sterkeste konkurrentene. Canon har også oppgradert og den nye modellen heter SX210 IS. Flere andre produsenter har også kommet med oppdaterte modeller.

Årets modeller fra Panasonic heter TZ8 og TZ10. Vi har fått toppmodellen TZ10 inn til test og den har litt bedre spesifikasjoner enn TZ8. Kamerahusene er nesten identiske, oppløsningen er den samme og det er objektivet også. TZ10 har imidlertid litt større skjerm, innebygd GPS og videoopptak i AVCHD Lite mot kun Quick-time for TZ8.

Nyheter på årets modeller er ekstra piksler (øket fra 10MP til 12MP), integrert GPS (kun TZ10), støtte for SDXC-kort og oppgradert elektronikk og stabilisator. Mer elektronikk er vel og bra, men kameraene har også fått mulighet for å velge tid og blender og det er en oppgradering som gjør dem mer attraktive for de som ønsker mer manuell kontroll. Til tross for 12x optisk zoom er TZ10 ganske lommevennlig. Størrelse og vekt er nesten identisk med forrige generasjon.

I avsnittene under er det en oppsummering mens selve testen starter på neste side.

Fysisk

TZ10 er et middels stort kompaktkamera med 12x optisk zoom. Kamerahuset virker solid og objektivet trekkes helt inn når det ikke er i bruk. Batterikapasiteten er litt over middels for denne kameratypen. TZ8 er en rimeligere versjon. Kamerahus og objektiv er det samme som på TZ10, men TZ8 har mindre LCD-skjerm og mangler noen finesser. Verken TZ8 eller TZ10 har søker.

I bruk

TZ10 er først og fremst et pek-og-klikk kamera med mye zoom og masse automatikk, men det har også mulighet for manuell kontroll av tid og blender og mange bildeparametre. TZ10 har innbygd GPS, noe som mangler på TZ8. Videofunksjonen er litt over snittet med 720p og videoene tas opp med stereo lyd og kan lagres AVCHD Lite eller Motion JPEG format. TZ8 mangler AVCHD Lite støtte.

Autofokusen er rimelig rask og sikker for et kompaktkamera, mens ventetiden mellom to bilder er litt drøy med rundt to sekunder. Brukervennlighet er bra med gode menyer og OK ergonomi kameraet størrelse tatt i betraktning.

Bildekvalitet

Bildekvaliteten er noe av det beste i klassen. Bra eksponering, bra farger og relativt lite fortegning. Panasonic er også av de bedre på høy Iso, men ikke forvent mirakler, dette er tross alt et kompaktkamera med liten sensor og de begrensingene det gir.

Konklusjon

Bildegallerier