Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Panasonic TZ10

Overblikk

Introduksjon

Panasonics TZ-serie består av kompakte modeller med mye zoom. Serien oppgraderes årlig og hver generasjon kommer gjerne i to varianter, en toppmodell og en litt enklere versjon med lavere pris. Panasonic var så si enerådende i denne klassen, men dette er nå en populær kameratype og de siste årene har det kommet stadig flere konkurrenter. I fjor var TZ7 toppmodellen, mens Akam testet den rimelige utgaven TZ6 i denne testen. Vi sammenlignet dessuten TZ6 med lignende kameraer fra Canon, Olympus og Samsung i en samletest. Senere i 2009 testet vi dessuten Casios variant EX-H10 og Fujifilm F70EXR. I fjorårets test var Canon SX200 IS en av de sterkeste konkurrentene. Canon har også oppgradert og den nye modellen heter SX210 IS. Flere andre produsenter har også kommet med oppdaterte modeller.

Årets modeller fra Panasonic heter TZ8 og TZ10. Vi har fått toppmodellen TZ10 inn til test og den har litt bedre spesifikasjoner enn TZ8. Kamerahusene er nesten identiske, oppløsningen er den samme og det er objektivet også. TZ10 har imidlertid litt større skjerm, innebygd GPS og videoopptak i AVCHD Lite mot kun Quick-time for TZ8.

Nyheter på årets modeller er ekstra piksler (øket fra 10MP til 12MP), integrert GPS (kun TZ10), støtte for SDXC-kort og oppgradert elektronikk og stabilisator. Mer elektronikk er vel og bra, men kameraene har også fått mulighet for å velge tid og blender og det er en oppgradering som gjør dem mer attraktive for de som ønsker mer manuell kontroll. Til tross for 12x optisk zoom er TZ10 ganske lommevennlig. Størrelse og vekt er nesten identisk med forrige generasjon.

I avsnittene under er det en oppsummering mens selve testen starter på neste side.

Fysisk

TZ10 er et middels stort kompaktkamera med 12x optisk zoom. Kamerahuset virker solid og objektivet trekkes helt inn når det ikke er i bruk. Batterikapasiteten er litt over middels for denne kameratypen. TZ8 er en rimeligere versjon. Kamerahus og objektiv er det samme som på TZ10, men TZ8 har mindre LCD-skjerm og mangler noen finesser. Verken TZ8 eller TZ10 har søker.

I bruk

TZ10 er først og fremst et pek-og-klikk kamera med mye zoom og masse automatikk, men det har også mulighet for manuell kontroll av tid og blender og mange bildeparametre. TZ10 har innbygd GPS, noe som mangler på TZ8. Videofunksjonen er litt over snittet med 720p og videoene tas opp med stereo lyd og kan lagres AVCHD Lite eller Motion JPEG format. TZ8 mangler AVCHD Lite støtte.

Autofokusen er rimelig rask og sikker for et kompaktkamera, mens ventetiden mellom to bilder er litt drøy med rundt to sekunder. Brukervennlighet er bra med gode menyer og OK ergonomi kameraet størrelse tatt i betraktning.

Bildekvalitet

Bildekvaliteten er noe av det beste i klassen. Bra eksponering, bra farger og relativt lite fortegning. Panasonic er også av de bedre på høy Iso, men ikke forvent mirakler, dette er tross alt et kompaktkamera med liten sensor og de begrensingene det gir.

Konklusjon

Bildegallerier

Fysisk

Akam fikk låne en rød TZ10 for denne testen, men som vanlig lager Panasonic TZ10 i flere farger for den som vil ha noe annet enn et sort kamera.

Tatt zoomområdet på 12x i betraktning er TZ10 (nesten alt som sies om TZ10 gjelder også for TZ8) ganske kompakt og lommevennlig. TZ10 er oppgitt til 10.3 x 6.0 x 3.3 cm, og det er de samme målene som for forrige generasjon. TZ10 veide 219g mot 222g for TZ6.

Kameraet er laget i metall og virker solid. Grepet er lite, men gjør likevel at kameraet ikke sitter så verst i hånden. Overflaten på kamerahuset er stort ett ganske glatt bortsett området på baksiden der tommelen plasseres som er litt ruglete. Spesielt grepet på forsiden kunne godt vært laget av materiale med mer friksjon.

Baksiden er litt forskjellig på TZ8 og TZ10. Bildet til høyre viser TZ8 med litt mindre skjerm mens testkameraet TZ10 er vist under.

Andre forskjeller er at TZ10 har en egen utløser for video og den mangler på TZ8. TZ8 har en E.zoom-knapp i stedet og den zoomer gjennom hele zoomområdet med et trykk. Alle knappene er forøvrig vel små, men det er vanskelig å unngå på et kamera i denne størrelsen. Symbolene på fireveiskontrolleren har alt for lite kontrast til selve knappene og er vanskelige å se i lite lys.

Nytt i år er Exposureknappen. Når den trykkes endres funksjonen til fireveiskontrolleren slik at tid og blender kan justeres. For å få tilbake de normale funksjonene trykkes Exposureknappen en gang til. Det er alltid litt knotete med knapper som endrer funksjon avhengig av modus, men i praksis fungerte løsningen greit nok.

Knappen øverst til høyre velger mellom opptak og bildevisningsmodus. Dette er en løsning vi ikke er overbegeistret for. Veldig mange andre kameraer gjør det mulig å gå ut av bildevisningsmodus ved å trykke på utløseren, men det fungerer ikke på TZ-kameraene.

På toppen av kameraet sitter av/på knapp, utløser, zoombryter, modusrattet samt stereo mikrofoner og GPS. TZ8 har bare mono mikrofon og mangler GPS.

På høyre side av er det en luke for HDMI-kontakt og en spesialkontakt som kombinerer USB og A/V ut. TZ8 mangler HDMI-utgang.

Bildet under viser TZ10 sammen med to "fullvoksne" superzoomkameraer, Olympus SP-800UZ og Nikon P100 med henholdsvis 30x og 26x optisk zoom. Forskjellen i størrelse er markant så det er lett å forstå hvorfor TZ-kameraene har blitt populære.

I diagrammet under sammenligner vi vekt for TZ10 med en del lignende modeller. Med batteri, bærerem og minnekort veide TZ10 219 gram.

TZ10 har et objektiv med 12x optisk zoom og brennvidde tilsvarende 25-300mm på et 35mm kamera. Lysstyrken er ikke så verst for et kamera av denne typen, men blender F3.3 på vidvinkel er likevel relativt lyssvakt. Største blender på full tele er F4.9. Objektivet har innebygd bildestabilisator.

Når kameraet ikke er i bruk trekkes objektivet inn i kameraet og beskyttes av lameller. Totalt sett virker objektivet som et av de beste i klassen med stort zoomområde (selv om konkurrenten Canon SX210 IS har 14x zoom) og bra vidvinkel. Objektivet stikker relativt lite ut fra kamerahuset selv ved full tele. TZ10 og TZ8 har samme objektiv.

Bildekvaliteten kommer vi tilbake til på denne siden.

TZ10 har en tretommers LCD-skjerm med 460000 punkter, noe som er ganske bra. I denne klassen selges fortsatt mange kameraer med 230000 punkter på skjermen, men noen kompaktkameraer har også over 900000 punkter. Det er først og fremst ved vurdering av skarphet på bilder at best mulig oppløsning er viktig.

Ved bruk som søker er det mye viktigere at bildet ikke blir umulig å se i vanskelige lysforhold. Vi sammenlignet skjermene til TZ10, Nikon P100, Olympus SP-800UZ og et Canon 7D. TZ10 var marginalt bedre enn P100 og klart bedre enn SP-800 UZ i direkte sollys. 7D hadde ennå bedre kontrast og P100-skjermen kan vris slik at det nesten alltid er mulig å justere den i en vinkel som reduserer problemet med reflekser. Selv om TZ10-skjermen er bra savnet vi søker i kraftig sollys og ved bruk av kameraet på full tele.

Skjermen til TZ8 er på 2.7 tommer og 230000 punkter. I fjorårets test av TZ6 var skjermen en av svakhetene til dette kameraet. Om samme skjermen sitter i TZ8 vet vi ikke, men TZ10-skjermen er mye bedre enn TZ6-skjermen på både innsynsvinkel og egenskaper i kraftig lys.

Merk at karakteren kun gjelder TZ10.

TZ10 bruker et oppladbart Li-Ion batteri. Det følger med batteri og ekstern lader. Batterikapasiteten er på 300 bilder ifølge CIPA-standarden. Dette er ikke noe strålende resultat, men i overkant av snittet for kompakte ultrazoomer. Bruk av GPS reduserer antall eksponeringer før batteriet må lades. TZ8 har noe bedre kapasitet (340 eksponeringer) og forgjengerne TZ6/TZ7 lå på samme nivå.

I bruk

TZ8 og TZ10 representerer femte generasjon TZ-kameraer fra Panasonic. Serien har vært en suksess siden TZ1 kom i 2006 med 5 megapiksler og 10x optisk zoom. Årets modeller har 12x zoom og 12 megapiksler i et kamera som er ennå mindre og mer lommevennlig enn originalen.

TZ10 er et av Panasonics mest velutstyrte kompaktkameraer (våren 2010). Det mangler riktignok RAW-format som finnes i LX3 og FZ38, men TZ10 kombinerer stort zoomområde med masse funksjonalitet og et relativt kompakt format.

Nytt i år er GPS-mottaker (kun TZ10) og mulighet for blenderprioritert, lukkerprioritert og manuell eksponeringskontroll. GPSen har en database med kjente steder og den kjente igjen både Stortinget og Nationaltheateret i Oslo. På mindre kjente steder bommet den imidlertid kraftig. GPS-koordinatene er sikkert riktige, men det virket som TZ10 knyttet koordinatene til nærmeste sted i databasen selv om det lå ganske langt unna.

Modusrattet på toppen har de nye A/S/M-valgene mens Exposure-knappen på baksiden brukes for å komme inn en egen modus hvor fireveiskontrolleren styrer tid og blender. Litt tungvint, men det fungerer helt fint bare man ikke har det alt for travelt.

TZ10 har alle de vanlige automatiske funksjonene fra vanlig Programeksponering til motivprogram og iA hvor kameraet selv bestemmer alt. iA fungerer forøvrig bra i mange situasjoner og kan være et veldig bra startsted for en nybegynner.

CUST-innstillingen på modusrattet gir mulighet for raskt å velge et (av maksimalt tre) lagrede oppsett. MS1 og MS2 er tilsvarende, men her lagrer man motivprogram.

Det eneste som mangler på TZ10 er RAW-støtte, men det har ingen kameraer i denne klassen. JPG-filene kan lagres med valgfri komprimering (to nivåer) og det er også mulig å velge lavere oppløsning enn 12MP. Både TZ8 og TZ10 har "ekte" multiformat støtte. Det betyr at diagonal bildevinkel er uendret hvis man endrer fra 4:3 til 3:2 eller 16:9-format. 16:9-formatet gir for eksempel større horisontal bildevinkel og mindre vertikal enn 4:3, og 3.2 ligger midt mellom. For å få til dette har TZ10 en sensor med over 14MP, men alle pikslene utnyttes aldri på en gang.

TZ10 4:3-format / TZ10 3:2-format / TZ10 16:9-format

Blitsen er typisk for et kompaktkamera, det vil si at den er liten, svak og sitter nærme objektivet. TZ10 har antirødeøynefunksjon (kan skrus av) som gjør at blitsen blinker en gang før bildet blir tatt, og er ansiktsgjengkjenning slått på kan røde øyne fjernes automatisk fra bildene.


Makro

Makroegenskapene er rimelig bra. Det er to makroinnstillinger, AF Makro og Makro Zoom. Den siste låser objektivet til 25mm, tillater kun digital zoom og gir litt dårligere forstørrelse enn AF Makro. Vi ser ingen fordeler med Makro Zoom og konsentrer oss om AF Makro.

Panasonic oppgir 3cm nærgrense, men kameraet ga fokusbekreftelse helt ned til ca. 1.7cm. Bildet til høyre er tatt på den avstanden og objektivet zoomet til 27mm brennvidde. Det var det minste området kameraet kunne ta bilde av og det måler ca. 31x41mm. På den avstanden er bare senter av bildet virkelig skarpt og det er en del fortegning. Vi anbefaler å holde seg til 3cm eller mer som slik Panasonic anbefaler. Det gir både litt bedre skarphet i hjørnene og mindre sjanse for å skygge for motivet. TZ10 har også noe Panasonic kaller telemakro (det finnes på mange kameraer fra Panasonic) og er bare vanlig AF Makro med objektivet zoomet til full tele hvor nærgrensen er litt bedre (ca en meter) enn på midten av brennviddeområdet.

Video

TZ10 kan filme i HD-oppløsning (1280x720) og valgfritt AVCHD Lite eller Motion JPEG format. Høyeste bitrate (av tre) for AVCHD Lite er 17 Mbps. De to lavere bitratene gir samme oppløsning, men hardere komprimering. Motion JPEG har valgfri oppløsning i flere steg fra 1280x720 og ned til 320x240. TZ8 støtter kun Motion JPEG.

Lyden tas opp i stereo, og det er en funksjon for å kutte støy fra vind. Fokus kan låses før opptak starter eller justeres kontinuerlig. Optisk zoom kan brukes under opptak.

Stabilisator
TZ10 har stabilisator i objektivet. Den kan skrus helt av, settes i Automodus hvor kameraet velger eller låses til en modus (kontinuerlig eller kun når man trykker på uløseren). Panasonics stabilisator regnes som meget bra, men vi har ikke testet den på TZ10.

Autofokus

Autofokusen på TZ10 fungerte bra. Vi så ingen fokusfeil og den var rimelig rask. Vi målte i underkant av et halvt sekund for refokusering fra nærgrense til en meter på et kontrastrikt motiv og vidvinkel til middels tele. På full tele gikk det litt tregere, rundt ¾ sekund fra nærgrense til ca 2.5 meter. Dette er raskt nok til fungere bra for vanlig bruk, og det går ennå fortere hvis kameraet er fokusert nesten riktig fra før. Motiver som beveger seg (raskt) sliter imidlertid TZ10 med, men det gjelder alle kameraer i denne klassen. I lite lys blir fokuseringen tregere, men det gjelder nesten alle kameraer.

Oppstartstiden er noe forbedret siden forrige generasjon og er relativt rask for en ultrazoom.

Utløserforsinkelse med blits var på ca 1/3 sekund og det er ganske typisk for kompaktkameraer. Er antirødeøynefunksjonen skrudd på tar det ennå lenger tid.

Hastighetstester som avhenger av lagring til minnekortet er utført med et 16GB Sandisk Extreme III SD-kort.

Med blits er det ladetiden til blitsen som begrenser. TZ10 greide fire bilder på ti sekunder og det er typisk for kompaktkameraer.

Seriebilder er definitivt ikke en av de sterke sidene til TZ10. Det er plass til 3 bilder i full størrelse og beste JPG-kvalitet i bufferen. Det tar ca 0.9 sekunder mellom hvert bilde så etter knappe to sekunder er TZ10 ferdig og det skjer ikke noe mer før man trykker ned utløseren på nytt. Med kraftigere komprimering er det plass til fem bilder. Det finnes også et motivprogram for seriebilder som gir både raskere frekvens og lengre serier, men da med redusert oppløsning.

TZ10 føles stort sett som et raskt kamera i vanlig bruk med rask fokusering og rimelig grei respons i de fleste situasjoner. Seriebildefunksjonen har som nevnt over lite buffer og i enkeltbildemodus reagerer kameraet ikke på nytt trykk på utløser mens det lagrer til minnekortet. Det gjør det vanskelig å ta flere bilder i rask rekkefølge. Med beste JPG-kvalitet var TZ10 klart for å ta nytt bilde etter knappe to sekunder.

TZ10 er stort sett behagelig i bruk med relativt rask respons i de fleste situasjoner, god skjerm og bra menyer. Det fungerer aller best i full auto modus hvor man stort sett bare bruker av/på-knapp, zoombryteren og utløseren. Vi oppfatter da også at TZ10 er rettet mot dem som først og fremst vil ha et pek-og-klikk kamera med mye zoom – og der et TZ10 et av de aller beste kameraene på markedet i dag.

For litt mer avansert bruk fungerer TZ10 også OK, men knappene er små og bruk av lukkerprioritert og blenderprioritert automatikk eller helt manuell eksponeringskontroll krever at kameraet settes i en egen modus hvor tid og blender kan justeres med fireveiskontrolleren. Vi savnet et kontrollhjul eller joysticken fra en del andre Panasonic-kameraer i halvautomatisk og manuell modus.

Bildekvalitet del 1

Bildekvalitet del en

Se bilder i full størrelse i galleriet.

TZ10 har liten sensor og stort zoomområde noe som i utgangspunktet ikke er ideelt for å oppnå optimal bildekvalitet. Produsentene blir imidlertid stadig flinkere med både optiske konstruksjoner og prosessering av bildene og dagens superzoomkameraer gir bra resultat under mange forhold. Vi testet en rekke kameraer i denne klassen i fjor, og Panasonic TZ6 var av de aller beste på bildekvalitet. TZ10 har oppgradert sensor og prosessor mens objektivet har samme spesifikasjoner som TZ6.

Oppløsning

Vi har valgt ut Canons fjorårsmodell SX200 IS og Panasonics litt større ultrazoom FZ38 som sammenligningskameraer. Begge har 12MP og forskjellene er ikke store. Panasonics modeller har litt mer moire enn Canon, men også litt jevnere streker rundt 1500 linjer.

Når Iso økes synker oppløsningsevnen kraftig. Canons bilde er veldig soft, men detaljnivå er minst på høyde med Panasonics modeller. Utsnitt i 100% som vist under ser helt håpløse ut, men til webbruk og små forstørrelser kan bildene faktisk brukes hvis kvalitetskravene ikke er alt for høye.

Hovedkort

Nytt testoppsett gjør at hovedkortbildene ikke er direkte sammenlignbare med tester fra før februar 2010. Bildene under viser ett utsnitt i 100% tatt ganske nærme senter av bildet og ett fra nedre venstre hjørne.

TZ10 bildene er OK, men ikke helt på høyde med de fra Panasonic FZ38. Både i senter og i hjørne klarer FZ38 og gjengi mer detaljer enn TZ10 som igjen klarer seg litt bedre enn Samsung ST550.

Rådhuset

Testbildene ute ble tatt samtidig med Panasonic TZ10, Nikon P100 og Olympus SP-800UZ. Ingen av disse har trinnløs zoom og det gjør at utsnittene ikke blir helt like. Bildene under er ikke beskåret, men skalert til Akams sidebredde fra henholdsvis 12MP, 10MP og 14MP. I så små versjoner betyr ikke forskjellen i kameraenes oppløsning noe, men noen forskjeller i hvitbalanse, eksponering og fargemetning er godt synlig og vi synes Panasonic kommer best ut. Når det gjelder Iso er den satt til 100 bortsett fra på P100 hvor 160 er laveste.

Panasonic TZ10 / Nikon P100 / Olympus SP-800UZ

Med tre kameraer med forskjellig oppløsning er det vanskelig å sammenligne resultatene. Vi har derfor valgt å presentere utsnittene skalert til 10MP (altså P100s oppløsning). I tillegg viser vi de originale TZ10-bildene uskalert på første rad i tabellen. Bildene er forminsket i Photoshop CS3 med Bicubic sharper algoritmen som Adobe anbefaler for forminskning. Alle originalbilder ligger uprosesserte i galleriene.

TZ10 kommer veldig bra ut av sammenligningen og gjengir omtrent like mye detaljer som SP-800UZ selv om det har to megapiksler mer. Den store taperen er Nikon som ikke ser bra ut i 100%, og har noe dårligere skarphet ut mot høyre side av bildet. TZ10 klarer dessuten å gjengi en nesten støyfri himmel, noe verken P100 eller SP-800UZ gjør.

Akershusbildene er med de samme tre kameraene som over, men her er alle på laveste Iso som betyr 80 for Tz10, 160 for P100 og 50 for SP-800UZ.

TZ10, Iso 80, F5.0 / P100, Iso 160, F5.6 / SP-800UZ, Iso 50, F5.5

Utsnittene viser TZ10 i 100% på første rad, deretter skalert til 10MP for enklere sammenligning. Igjen gir TZ10 et bra resultat med vel så mye detaljer som SP-800UZ. Nikon gjengir minst detaljer, men har 2MP mindre enn TZ10 og 4MP mindre enn SP-800UZ.
Alle kameraene gir utbrente høylys på de hvite delene av båten mens TZ10 har minst støy i skyggeområdene.

Dette bildet ble tatt med både Iso 80 og Iso 100 og betraktes bildet i 100% på skjerm er det synlig forskjell i skyggeområder mellom Iso 80 og 100, men med mindre forstørrelse er det nesten umulig å se forskjell.

TZ10 ble testet med blender 4.2 og 5.0 og det var veldig jevnt i senter av bildet, men noe bedre i hjørnene ved 5.0. Dette bildet er tatt med og rundt 80mm brennvidde og F4.2 er største blender ved denne brennvidden.

Vi så også andre eksempler på at hjørneskarpheten ikke var helt topp, også på full vidvinkel.

Feilbrytning

Bildet under er tatt tidlig på morgenen og gir ekstremt høy kontrast mellom himmelen og Stortinget. Det er brukt matrisemåling og siden TZ10 har prioritert forgrunnen har himmelen blitt helt utbrent.

De to utsnittene er vist i 100% og selv om TZ10 ikke har noen typisk feilbrytningsproblem med en blåfiolett stripe i overgangen mellom himmelen og lyktestolpen klarer ikke TZ10 så høy kontrast perfekt. Flaggstangen som står på toppen av Stortinget ble faktisk helt borte. Bildet fra Olympus SP-800UZ ble tatt samtidig, og dette kameraet valgte litt mørkere eksponering og har vesentlig mer feilbrytnignsproblemer, men fikk med flaggstangen. Panasonic fjerner i stor grad feilbrytningsproblemer i programvare i kameraet og det vi ser er nok en kombinasjon av svakheter i objektivet og litt overivrige algoritmer i programvaren. Vi oppfatter imidlertid ikke dette som noen stor sak og så ikke tilsvarende problemer på andre bilder.

Omtalen av bildekvalitet fortsetter på neste side.

Bildekvalitet del 2

Bildekvalitet del to

Bildekvalitet ved høy ISO

Serien under viser utsnitt fra senter av hovedkortet ved høyere Iso-verdier. Igjen er FZ38 et lite hakk bedre enn TZ10 som igjen er bedre enn Samsung ST550. Nederste rad viser bilder fra Panasonic GF1, et Micro Four Thirds kamera med større sensor - og vesentlig bedre bildekvalitet ved høy ISO.

Imatest sier at støynivået er ganske jevnt gjennom hele Iso-området, noe som betyr at Panasonic kjører en ganske kraftig støyreduksjon når Iso øker. Det ser vi også av testbildene som aldri får veldig mye støy, men hvor detaljene og til en viss grad farger blir dårligere definert når Iso økes. Grafen under starter på Iso 100, men TZ10 har Iso 80 som laveste innstilling. Vi sammenlignet 80 mot 100 på noen bilder og i skyggeområder er det mulig å se forskjell - Iso 80 virker litt renere, men det er kun synlig ved veldig store forstørrelser.

Eksponering og dynamisk omfang

Akam måler dynamisk omfang med Imatest. TZ10 ligger på et nivå som er typisk for dagens kompaktkameraer. Når kurvene i noen tilfeller øker igjen rundt Iso 400 tyder det på at støyfjerning slår inn og tilsynelatende gir et bedre signal/støyforhold, men dette går på bekostning av detaljer i bildet - som i stor grad forsvinner sammne med støyen.

Høy kvalitet betyr at krav til signal/støyforhold er høyere enn for lav kvalitet. Også her ligger TZ10 midt i feltet.

Oppsummering bildekvalitet

TZ10 ga vanlig god Panasonic-kvalitet med bra eksponering og farger. Det var ikke vanskelig å finne utbrente høylys i TZ10-bildene, men dette er dessverre et generelt problem for kompaktkameraer. Fortegning og feilbrytning var ganske godt korrigert, men hjørnene kunne vært litt skarpere, spesielt ved største blender. Totalt sett er dette bra, spesielt med tanke på hvor stort zoomområde TZ10 har og hvor lite kameraet er.

På en absolutt skala er ikke TZ10 spesielt bra i lite lys, til det er sensoren for liten, objektivet for lyssvakt og blitsen for svak, men sammenlignet med andre kameraer i denne klassen er TZ10 et av de beste alternativene også i dårlig lys.

Konklusjon

Oppsummering og Konklusjon

Kamerahuset er i metall og objektivet trekkes inn og beskyttes av lameller når det er skrudd av. Batteriluken er ikke helt i klasse med resten, men helt grei. Imponerende funksjonalitet og zoomområde i et kompakt kamera. Knappene er små og grepet lite, men det er uunngåelig gitt størrelsen. Panasonic kunne imidlertid brukt materiale med mer friksjon på grepet.

12x zoom i og marginalt bedre blender enn det som er vanlig i denne klassen. Bare Canon SX210 IS slår TZ10 på zoomområde med 14x zoom.

Tretommers skjerm med 460000 punkter og brukbar kontrast selv i kraftig lys. En av de beste skjermene blant de kompakte ultrazoomene. Søker mangler, og TZ8 har mindre skjerm med dårligere oppløsning.

Omtrent middels batterikapasitet. Bruk av GPS reduserer antall bilder på en ladning.

Alt av automatikk, og nytt i år på TZ-serien er lukkertidsprioritert og blenderprioritert eksponering. TZ10 har innebygd GPS med og en ”database” med kjente steder. Videofunksjonen er over middels med 720p, stereo lyd og lagring i AVCHD Lite format. TZ8 mangler GPS og lagrer video i Motion JPEG format.

Stort sett grei ytelse, men ventetid fra en eksponering til neste var nesten to sekunder med bilder i beste JPG-kvalitet. Bufferet har bare plass til tre bilder i seriebildemodus med full oppløsning.

Gitt størrelsen til TZ10 har Panasonic gjort en bra jobb med brukergrensesnittet. Bra menyer, OK ergonomi, litt små knapper, men bra LCD-skjerm. Et kontrollhjul eller en joystick ville forenklet valg av lukkertid og blender.

Jevnt bra for et kompaktkamera, toppklasse blant de kompakte superzoomene.

Konklusjon

Av og til får vi inn et kamera til test som hever seg over mengden uten at det er lett å definere hvorfor. Panasonic TZ10 er ett eksempel på dette. Kombinasjonen av mye zoom og kompakt kamera har gjort TZ-serien populær siden første versjon kom på markedet for drøye fire år siden. Den gang var det få direkte konkurrenter, men nå finnes det utall kompakte modeller med 10-14x zoom. TZ10 er ikke eksepsjonelt på noe enkeltområde, men har heller ingen direkte svake sider og det er rett og slett kamera som er morsomt i bruk og stort sett gir bra bildekvalitet.

Den som ønsker bra bilder uten å tenke for mye selv kan sette kameraet i iA-modus og TZ10 vil da analyser motivene, gjette (stort sett riktig) hva slags motiv det er og bruke et passende motivprogram for å velge eksponering.

Nytt på årets modeller – TZ10 og den litt enklere TZ8 – er bedre manuelle muligheter. Dette var noe vi savnet i fjorårets sammenligning av TZ6 mot Canon SX200 IS, men nå er både lukkerprioritert og blenderprioritert automatikk på plass og en helt manuell modus finnes også.

Også nytt av året, og kun på TZ10 er innebygd GPS-mottaker og en database med kjente steder. GPS er viktig for noen og på reise kan vi absolutt se fordelen av å få GPS-koordinater til bildene, men GPSen bruker en del ekstra strøm. Hvor mye GPSen tærer på batteriet vil påvirkes av veldig mange faktorer, men på tur vil vi anbefale et ekstra batteri hvis GPSen skal brukes mye.

Det er alt for mange kameraer i denne klassen til at vi kan lage en oversikt over konkurrenter til TZ10, men et søk i produktguiden på minimum 10MP og 10x zoom gir en oppdatert oversikt. Da vi sjekket priser i begynnelsen av mai 2010 kostet TZ10 fra ca. 3200 i de rimeligste nettbutikkene. Klarer du deg med dårligere skjerm, dårligere videofunksjon, uten GPS og noen andre funksjoner så kostet TZ8 rundt 900 mindre.

Vi har ikke testet Canon SX210 IS og andre kompakte superzoomer av 2010-årgang ennå så vi kan ikke si at TZ10 best i klassen, men TZ10 er utvilsomt en av de beste modellene vi har sett så langt. Ikke forvent systemkamerakvalitet på bildene, men trenger du et lommevennlig kamera med mye zoom er TZ10 et sikkert valg. TZ10 får en Akam Anbefaler utmerkelse, men TZ10 var ikke fullt så overbevisende som vi hadde ventet.

annonse