Tek.no

Test

Casio Exilim EX-H10

Edmund Schilvold
14 Aug 2009 08:40

Overblikk

Fysisk

Med EX-Z400 har Casio produsert det som hevdes å være verdens letteste og tynneste kompaktkamera i 10 ganger zoom-klassen, og dette, sammen med en banebrytende batterilevetid på 1000 bilder per lading, synes å utgjøre de mest tungtveiende argumentene for kjøp av dette kameraet framfor liknende modeller fra konkurrentene.

Kameraet leveres i tre ulike farger – sølv, svart og kirsebærrødt – og har et utseende som er tiltalende, men kanskje ikke fullt så elegant som det til ”lillebroren” EX-Z400.

Byggekvaliteten virker grei nok, men vi fikk en antydning til ”plastfølelse” ved bruk, og når man rister på kameraet, klirrer det litt i husets mange innvoller. Men så er da heller ikke dette noe kamera som gir seg ut for å være robust. Det tåler neppe så mange turer ned i asfalten eller steinen, men det er heller ikke meningen.

Kameraet får pluss for linsedeksel og for solide og veldesignede knapper, og for at objektivet begynner på hele 24 mm vidvinkel.

I bruk

Vi opplevde ingen store problemer ved vanlig bruk, og den lange batterilevetiden gir EX-H10 en betraktelig fordel framfor de fleste andre kameraer i denne klassen – særlig hvis man ofte befinner seg på steder der man ikke har tilgang til strøm.

Oppløsningen på skjermen er imidlertid for lav til at den tre tommer store LCD-flaten kan oppfylle potensialet. Skal man kun bruke skjermen til kjappe vurderinger, spiller dette kanskje mindre rolle, men til mer inngående studier blir oppløsningen i dårligste laget. Den lave oppløsningen gir dessuten skjermbildet en konstant grovkornet ”look” som teknofile kanskje vil irritere seg over.

Til Casios forsvar kan man si at mange av konkurrentene er omtrent like dårlige på LCD-oppløsning som EX-H10. Surt, men sant.

Den gode brukervennligheten veier dessuten til en viss grad opp for nevnte svakhet. Utformingen av betjening og menyer er blant de beste på markedet – akkurat som på ”lillebroren” EX-Z400. Det er i hvert fall vår vurdering.

Kameraet er dessuten jevnt over raskt på både navigering og vanlige foto-oppgaver, og dette bidrar selvfølgelig også til den gode brukervennligheten.


Bildekvalitet

Et av punktene der EX-H10 ikke utmerker seg så veldig positivt, er bildekvalitet. Kameraet tar riktignok bilder som de fleste vanlige ”pek-og-klikk”-forbrukere vil oppleve som god, men kvaliteten vil ikke vinne noen priser.

Oppsummering


Konklusjon

Man kjøper ikke katta i sekken hvis man går for Casio EX-H10. Kameraet gjør det jevnt over bra, spesielt på brukervennlighet, hurtighet og batterilevetid. Men noen gullmedaljer tar det ikke – man får det man betaler for. Skjermen kunne ha vært bedre, og bildekvaliteten er en anelse skuffende. Men hvor mye kan man egentlig vente av et 10 ganger zoom kamera som koster under 3.000 kr?

Klikk her for å lese hele testen
Bildegalleri

Les også