Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

Fire kompakte ultrazoomer

Innledning

Introduksjon

Akam har nylig testet kompakte ultrazoomkameraer og her skal vi oppsummere fordeler og ulemper med kameraene. Dette er altså ikke en vanlig test og karakterene er hentet fra enkelttestene. De fire modellene er Canon SX200 IS, Olympus Mju-9000, Panasonic TZ6 og Samsung WB500. I tillegg inneholder testen av TZ6 en del informasjon om Panasonic TZ7 som er en nært beslektet modell, og tilsvarende er Samsung WB550 kommentert i WB500-testen.

Hverken ultrazoom, superzoom (som vi oppfatter som synonym) eller kompakt er klart definerte begreper, men her har vi brukt følgende kriterier:
• Minst 10x optisk zoom
• Objektivet trekkes inn i kamerahuset slik at kameraene kan lages relativt lommevennlige

I samme klasse er også Casio EX-H10 med 12MP og 10x optisk zoom, men det ble lansert mens testen pågikk og vi har ikke fått sett på dette. Både Fujfilm (S1000fd) og Sony (DSC-H20) har også modeller med lignende spesifikasjoner, men de er en del større siden objektivet (og grepet hos Fujifilm) stikker lenger ut og kameraet er mer klumpete.

I klassen med litt mindre zoom finnes det også interessante modeller. Ricoh har for eksempel CX1 med vel 7x zoom, spennende spesifikasjoner og ennå mer lommevennlig format. I tillegg finnes de ”voksne” ultrazoomene med 15-26x zoom, elektronisk søker og gjerne mer omfattende innstillingsmuligheter.

Gallerier

Vi har lagt ut bilder, til dels direkte sammenlignbare (tatt på sammetidspunkt med alle kameraene) i galleriet. Du finner galleriene her: