Tek.no

Test

Panasonic TZ6

29 Juni 2009 08:58
annonse

Overblikk

Introduksjon

Panasonics TZ-serie har vært ledende i den kompakte ultrazoomklassen de siste årene. Vi testet TZ3 for snart to år siden og var imponert over hvor mye funksjonalitet Panasonic hadde fått inn i et såpass kompakt kamera. Siden den gang er serien oppdatert to ganger og i januar lansert Panasonic TZ6 og TZ7 som er to versjoner av samme kamera. TZ6 er billigversjonen med minst skjerm og litt færre funksjoner enn TZ7. Antall piksler, elektronikk og optikk er imidlertid identisk så i praksis bør de to modellene gi tilnærmet samme bildekvalitet.

Vi har testet TZ6, men vil kommentere forskjeller til TZ7 der det er relevant. TZ6 er forøvrig fjerde og (foreløpig) siste kompakte ultrazoom vi tester i denne omgang. Modellene som allerede er testet er Canon SX200 IS, Olympus Mju-9000 og Samsung WB500.

Som nevnt i første avsnitt har Panasonics TZ-serie vært klasseleder de siste årene, ikke nødvendigvis best på alt, men med bra vidvinkel, bra zoomområde og kompakte mål. Det har skjedd mye siden vi testet TZ3, både med Panasonics modeller og konkurransen i segmentet. I forhold til forrige generasjon TZ-kameraer har TZ6 og TZ7 har fått bedre vidvinkel, større zoomområde og ennå flere piksler. Hva det betyr kan du lese her.

Fysisk

Panasonic TZ6 har 12x optisk zoom, men er til tross for det kompakt nok til at det går fint i en jakkelomme. Kameraet er laget vesentlig i metall og objektivet trekkes helt inn kamerahus slik at det ligger godt beskyttet når TZ6 er skrudd av.

annonse

For å få til så mye zoom uten at objektivet blir for stort er lysstyrken ganske beskjeden, men likevel bedre enn snittet for denne typen kamera. TZ6 mangler søker, men har en 2.7 tommers LCD-skjerm som får trekk for dårlig innsynsvinkel og litt blast skjermbilde. Batterikapasiteten er grei nok for et kompakt kamera, men dårligere enn for de litt større superzoomene.

Panasonic TZ7 er en litt dyrere versjon av TZ6. Fysisk skiller lite bortsett fra at TZ7 har en 3-tommers skjerm med bedre spesifikasjoner.

I bruk

TZ6 er velutstyrt når det gjelder automatikk, men mangler mulighet for blenderprioritert eller lukkerprioritert automatikk. Videofunksjonen til TZ6 er gjennomsnittlig med beste kvalitet midt mellom VGA og 720p med mono lyd. TZ7 har ennå flere funksjoner enn TZ6, mer avansert ansiktsgjenkjenning og AVCHD Lite video med stereo lyd.

TZ6 er ikke av de raskeste på fokusering, men autofokusen fungerer stort sett greit og har bra nøyaktighet. Bilde til bilde hastighet er også OK og helt på høyde med konkurrentene.

annonse

Brukervennlighet og ergonomi er bra, spesielt med tanke på at kameraet er såpass kompakt. Vi synes Panasonics menyer fungerer veldig bra, og det eneste vi må trekke for er knappene på baksiden som er alt for små.

Bildekvalitet

Vi forventer ikke mirakler med 10MP, en knøttliten bildebrikke og 12x optisk zoom, men bildekvaliteten til TZ6 er definitivt blant de beste i klassen. TZ6 har bra skarphet, bra eksponering og farger og nesten ikke feilbrytningsproblemer (som er ganske vanlig på kameraer med så mye zoom). I tillegg er egenskapene ved høy Iso relativt bra så her er det ikke mye å trekke for selv om det blir noen utbrente høylys og det selvsagt er langt igjen til speilreflekskvalitet.

Konklusjon

Bildegallerier

Les også