Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestPanasonic Viera TX-L42ET5Y

Vi tester Panasonics nye LED-TV

God bildekvalitet til under ti tusen kroner.

Roy Arne Christiansen, Hardware.no

Design

Panasonic har i flere år vært plasmakongen, men i år satser de hardere på LCD-teknologien med å komme med et større antall modeller enn de tidligere har gjort. Den første modellen vi tester, er den nye LED TV-en Panasonic Viera TX-L42ET5Y.

Hvis du mener at 42 tommer er i minste laget, så finnes denne modellen også i 47-tommers og 55-tommers størrelse.

Vi har tidligere testet en av fjorårets LED-modeller, Panasonic TX-L42E30, og vi har vært spente på å se om Panasonic har gjort en bedre jobb med årets modeller. Det vi ikke likte med fjorårets LED-TV fra Panasonic, var den dårlige innsynsvinkelen, at man måtte bruke USB-dongle for å koble den trådløst til nettet og at den hadde mange av inngangene pekende rett ut fra baksiden.

Design

Panasonic har forbedret designen når man sammenligner med fjorårets modeller. Årets modell har fått en ramme som Panasonic kaller «Crystal Frame». Her har de nok hentet litt inspirasjon fra Samsungs «Crystal design», som du finner på for eksempel Samsung UE46D6505. Rammen rundt TV-en har fått en blank finish, og helt ytterst har de lagt på en gjennomsiktig list som følger rammen.

Vi legger merke til at det er mye blankt på årets modell. Både rammen rundt og selve panelet er utsatt for mye refleksjoner. Dette legger du godt merke til når du har noen mørke bilder på skjermen. Hvis du ta en titt på bildet øverst på denne siden, så ser du hva vi mener.

Foten som TV-en står på har ikke fått noen store forandringer, og er ganske lik den de fleste modeller fra Panasonic leveres med. Foten er en rektangulær plate i samme finish som rammen rundt TV-en. Siden foten står montert i et punkt i midten, så kan TV-en dreies i begge retninger.

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på brukervennlighet og tilkoblinger.

Brukervennlighet og tilkoblinger

Brukervennlighet

Etter oppkobling av Panasonic TX-L42ET5Y, tok vi en titt på fjernkontrollen som kommer levert med TV-en. Fjernkontrollen er så og si helt identisk med den som kom med fjorårets modeller, så her har ikke Panasonic gjort noen forbedringer.

Fjernkontrollen ligger greit i hånden, men plasseringen av noen knapper er ikke helt forståelige. De mer brukte knappene, som for volum og kanalbytte, ville vi gjerne sett at var plassert lenger oppover mot midten. Da hadde de vært lettere å nå.

Bruker fjorårets meny

Hovedmenyen til Panasonic har ikke blitt forandret fra tidligere modeller. Dette syns vi er bra. Panasonic har et grensesnitt i menyen som er oversiktlig og lett å forstå. Store faner til venstre i menyen forteller deg hvor du er i menyen, og listen over de forskjellige innstillingene kommer opp på midten.

Har du en minnepinne eller SD-kort satt i en av portene på TV-en, trykker du på menyknappen til «Viera Tools» for å få opp en meny for å få tilgang til bilder eller video du har lagret.

Ingen USB-dongle

Årets modell har fått nettløsningen innebygget i TV-en, så her slipper du å koble til en ekstern USB-dongle for å få tilgang til nettet slik du måtte med mange av fjorårets modeller.

Panasonic er også en «Smart-TV», men nett-tjenestene til Panasonic er ikke i nærheten av den som leveres av Samsung. Tar du en titt på Samsungs designbombe UE55ES8005, så ser du at Panasonic ligger litt etter.

De har riktig nok fått på plass en dedikert nettleser og en tjeneste for filmleie med «SF Anytime», men det generelle utvalget av tjenester og applikasjoner er ikke like bredt som hos for eksempel Samsung.

Lett å koble til

På baksiden sitter det et godt utvalg av innganger. Fire HDMI-innganger, tre USB-innganger og leser for SD-kort sitter på rad og rekke nedover siden og er lett tilgjengelig. Analoge innganger og den optiske lydutgangen har blitt plassert på undersiden av tilkoblingspanelet bak på TV-en.

Panasonic har passet på at de som skal henge denne TV-en på veggen ikke har noen kabler stikkende rett ut på baksiden, og har plassert strømkabelen i retning nedover. TV-en har festepunkter som følger VESA-standarden, så det er ikke noen problemer å finne et veggfeste som passer til denne TV-en.

Bli med til neste side, så ser vi nærmere på bilde- og lydkvalitet.

Bilde- og lydkvalitet

Rett ut av esken har Panasonic TX-L42ET5Y flere fabrikkinnstillinger for bildet. Normalinnstillingen som TV-en står i når du slår den på for første gang har for mye blått i seg. I tillegg viser det seg at gammainnstillingen er for høy i de mørke partiene og for lav i de lysere partiene. Denne ujevne gammakurven gir deg problemer på både lyse og mørke deler av bildet.

I tillegg til en innstilling som heter «Kino» har Panasonic også en innstilling som heter «Ekte kino-modus». Denne viste seg å gi oss den beste innstillingen av disse to. I motsetning til de bedre plasma TV-ene til Panasonic som har en THX-modus, så har de gitt LED TV-en en «Ekte kino-modus» som skal gi et bilde som er i nærheten av standarden vi kalibrerer til. THX-modusen har litt strenge krav i forhold til bildet, så her har Panasonic valgt sin egen modi.

I «Ekte kino-modus» ble fargene mye bedre, og hvitbalansen gikk over til å ha et varmere preg over seg enn normalinnstillingen som hadde en mer blåtone. Gammainnstillingen viste seg også å være mer korrekt i denne modusen.

For å få tilgang til mer avanserte bildeinnstillinger, må du slå på disse via grunninnstillingene til TV-en. De mer avanserte bildeinnstillingene er altså ikke aktivert når du slår på TV-en for første gang.

Før vi startet kalibreringen, justerte vi lysstyrken og kontrasten, slik at grunnlaget til kalibreringen er satt. Den ujevne gammakurven vi så før kalibreringen jevner seg også litt ut når vi justerer disse. Kontrasten dempet vi en del, og lysstyrken måtte knapt justeres.

Gråskalaen

Gråskalaen er ikke den verste vi har sett før kalibreringen, så her trengs det ikke så mange justeringer før denne er bra. Ved å nesten bare justere rødt i hvitbalansen til TV-en, får faktisk en ganske fin jevn gråskala fra sort oppover til hvitt.

Farger

Fargene til Panasonic sin LED-TV er ikke helt perfekte, men de er heller ikke så ille. En TV i denne prisklassen forventer du heller ikke at den skal konkurrere med de beste. Til å være en TV i mellomklassen, så må vi si at Panasonic leverer.

Hvis du ser på bildet til høyre her, så er firkantene i fargerommet der hvor standarden sitter, mens de andre symbolene er hvor vi har målt fargene til denne TV-en. Som du ser, så treffer de fleste fargene rimelig bra, mens cyan er den som har størst feil. Tallene vi fikk fra målingene forteller oss også det samme. Alle fargene er innenfor hva som er mer eller mindre synlig for øyet, mens cyan gir oss en såpass stor fargefeil, at den er synlig for øyet.

Gamma

Gamma er satt til 2,2 i menyen til Panasonic. Vi fikk en gammakurve som var litt for høy i forhold til målet, men ved test av forskjellig videomateriale viste seg å se veldig bra ut. Ved å vise noen klipp med mørke scener fikk vi se at skyggedetaljene var på plass.

Bildekvaliteten etter kalibrering

Bildekvaliteten til Panasonic TX-L42ET5Y etter kalibrering var veldig god for en TV i denne prisklassen. Vi tror at Panasonic vil kunne konkurrere med modeller som Samsung UE40ES6535 og LG 42LM620T på bildekvaliteten.

Er det én ting vi skal plukke på, så er det sortnivået til TV-en, som er akseptabelt, men ikke mer. Med mye lys i rommet ble vi også plaget av mye refleksjon i panelet. Skal du ha denne TV-en i en veldig lys stue, må du være klar over at du blir sittende å se på deg selv hver gang det er noen mørke scener som kommer opp på TV-en.

Pansonic bruker et panel som heter «IPS» i denne modellen. Dette panelet skal gi en mye bedre innsynsvinkel enn hva du er vant til fra en LED-TV. Ved testing så viste det seg at innsynsvinkelen var noe av det bedre vi hadde sett på en nyere LED-TV. I sammenligning med Samsungs tre ganger dyrere flaggskip UE55ES8005, så har modellen fra Panasonic en langt bedre innsynsvinkel. Dette er jo en fordel om du sitter i en større sofa hvor du kommer langt ut til sidene foran TV-en.

Bildekvalitet på testmateriale

Bildekvaliteten er god på både standard-oppløsning fra TV-tuneren og på høyoppløst materiale fra for eksempel en Blu-ray film. Du har god detaljgjengivelse og TV-en henger godt med på hurtige bevegelser. Det var riktig nok en 42-tommer vi hadde inn på test, så vet ikke hvor godt for eksempel den største 55-tommeren vil klare seg på lignende testmateriale.

Passiv 3D-løsning

Panasonic har tidligere satset på den aktive varianten med batteridrevne briller, mens med årets modell har de altså gått over til den passive varianten som vi kjenner bedre fra LG. Sammen med TV-en får du fire sett med passive 3D-briller, så her får du med nok briller til hele familien.

Den passive 3D-løsningen til Panasonic er veldig behagelig. Dybden i bildet er god, og vi merket ikke noen tegn til «crosstalk». Fargegjengivelsen var også veldig akseptabel med 3D-brillene på, så her har Panasonic kommet med en 3D-løsning som fungerer bra.

Lydkvalitet

Lydkvaliteten er så som så. Vi forventer ikke så mye fra dagens flate TV-er, og Panasonic TX-L42ET5Y leverer samme lydkvalitet som de fleste av konkurrentene. Lyden er flat, og mangler dybden vi gjerne vil ha.

Til vanlig TV-titting er lyden akseptabel, men om du ser mye film, konserter eller spiller mye spill, så anbefaler vi å koble TV-en til et eksternt lydsystem.

Konklusjon

Panasonics nye LED-TV TX-L42ET5Y har det meste du kan forvente deg og litt mer til en TV i prisklassen godt under ti tusen kroner.

Panasonic har tatt en ansiktsløftning på årets LED-TVer, og vi synes de har klart å kopiere mye av den bra designen til Samsungs tidligere modeller. Et stort minus er imdlertid at Panasonic har valgt en blank overflate på både panelet og rammen rundt, og det gjør skjermen veldig utsatt for refleksjoner i et lyst rom.

I forhold til brukervennlighet og menyene har ikke Panasonic kommet med så store forandringer. Menyene er gode og oversiktlige som man er vant til fra Panasonic, og du finner lett fram.

Nettløsningen til Panasonic henger dessverre etter produsenter som Samsung og LG. Sammenligner du direkte med for eksempel den nye Samsung UE55ES8005, så virker nettløsningen til Panasonic å være gammeldags.

Bildekvaliteten er i forhold til prisen veldig god. Med litt justering av bildet, så leverer TV-en et bilde som har god fargegjengivelse, og et sortnivå som er greit. Skarpheten og detaljene på lave oppløsninger og på høyoppløst materiale som fra Blu-ray er veldig gode.

Lydkvaliteten er i samme kvalitet som fra de fleste konkurrentene. Den er flat og mangler dybden i bassen for at den skal kunne fungere til annet enn vanlig TV-titting. Til film, konsertopptak og spilling anbefaler vi at du kobler den til et eksternt lydsystem.

Alt i alt får du en god TV for pengene i Panasonic TX-L42ET5Y. For de med et litt trangere budsjett, eller som ikke ønsker å bruke alt for mye penger på en ny TV, så bør denne vurderes. Dette er en TV som passer godt til både filmentusiasten og den som bare skal bruke den til vanlig TV-titting. De som bør passe seg litt, er de som har en stue med veldig store vinduer som slipper inn lys. Refleksjonene i panelet kan da bli et irritasjonsmoment.

Finn beste pris på Panasonic TX-L42ET5Y i Prisguide.

+ Bildekvalitet
+ God 3D-løsning
+ Oversiktlig meny
+ Innebygget Wi-Fi


- Refleksjoner i panelet
- Mangelfull nettløsning
- Fjernkontroll med litt dårlig plassering av knappene

Alternativer

I rundt samme prisklasse er Samsung UE40ES6535 og LG 42LM620T to modeller som bør sjekkes ut. Begge disse har bedre løsninger for surfing og nett-tjenester, og vi synes begge modellene har hakket sprekere design enn Panasonic. Samsungs modell bruker aktive 3D-briller, som er dyre og batteridrevne, men gir noen ganger hakket bedre bildekvalitet. LGs modell bruker passive 3D-briller, akkurat som Panasonic.

Vi håper å få disse inn til testing i nær framtid, slik at vi kan se litt nærmere på hvem som leverer den beste TV-en i mellomklassen.

.

annonse