Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple Magic Keyboard

Magisk tastatur - magisk pris

Apples svindyre iPad-tastatur er en forelskelse med store forbehold.

iPad Pro blir seende ut som en bitteliten iMac når den henger på Magic Keyboard - tastaturet koster hele 4.400 kroner.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim

Et tastatur til 3800 kroner. Jepp, du hørte riktig. Og vi snakker ikke om et gamingtastatur som blinker og klikker og har avanserte MX Regnbue-brytere du kan bytte ut mens du skriver.

Vi snakker om et relativt ordinært tastatur som du kobler til iPaden din.

Nyheten blir enda grimmere også. Prisen på 3.800 kroner er hvis du skal kjøpe Apples Magic-tastatur til en «lille» iPad Proen med 11-tommers skjerm. Gud forby at du har 12,9-tommeren. Da må du nemlig ut med 4.400 kroner, som er 400 kroner mer enn det hele den vanlige iPaden som ble sluppet i fjor kostet. Det er også langt mer enn Smart Keyboard-dekselet til iPad Pro 12,9 som koster 2.500 kroner.

For tiden imponerer Apple på flere fronter. Det er ikke bare selve produktene som imponerer, men både hvor mye og hvor lite du kan få for pengene hvis du handler ting med eplelogoen på. Apple Magic Keyboard havnet i kategorien der jeg umiddelbart var redd for ganske svak valuta for pengene.

Apple Magic Keyboard for iPad Pro 12.9" (NO)
7.5
Bra

Apple Magic Keyboard for iPad Pro 12.9" (NO)

7.5
Bra
sitatMagic Keyboard er veldig bra, men prisen er nådeløs.

Hva er egentlig Magic Keyboard?

I motsetning til det vanlige Smart Keyboardet har Magic Keyboard en pekeplate under tastaturet. I tillegg til det har det en ekstra USB C- kontakt slik at du kan lade samtidig som du henter inn bilder fra en kortleser, for eksempel.

USB-kontakten på selve tastaturet er en ren ladetilkobling, så du kan fortsatt ikke ha to separate tilbehør koblet til iPaden uten å dele opp USB C-porten nederst på nettbrettet.

Det er store fysiske forskjeller på hvordan et Magic Keyboard føles og hvordan det tradisjonelle Smart Keyboardet er. For det første er det magiske tastaturet langt tyngre enn det smarte. Hvis vekt mot ytelse og fleksibilitet er ingrediensene i ditt kjøpsregnestykke er det interessant at 12,9-tommeren med Magic-tastene på veier mer enn en 13-tommers MacBook Pro.

På den positive siden her er selve tastene. De er guddommelige. Jeg må beklage at jeg forfaller i den samme superlativsuppa som Apple selv. Men slik er det.
De plastovertrukne tastene på Apples Smart Keyboard er til sammenlikning bare helt ok. Jeg har skrevet mange notater, artikler og tester på dem. De er ikke helt Logitech Wave-tastaturet jeg har på kontoret, eller MX Keys jeg har hjemme, men de får jobben gjort. Smart Keyboard er som «folio»-taster flest. De har ikke særlig til vandring og de er ikke spesielt taktile. Å taste på et Smart Keyboard føles litt som å tromme med fingrene på ei myr.

En egen USB C-port på siden fungerer som ekstra ladeport, men du kan ikke koble til dingser i den.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple Magic Keyboard for iPad Pro 12.9" (NO)

Apple Magic Keyboard for iPad Pro 12.9" (NO)

Svært velbygget

Magic Keyboard er et skikkelig tastatur helt ned til lyset i caps lock-tasten. Det er forholdsvis lang vandring på tastene, og midtveis i vandringen knekker de tilfredsstillende unna med en myk landing som lager akkurat passelig mye spetakkel til at du hører det selv, men akkurat passelig lite spetakkel til at ingen andre vil reagere på det.

Det er også verdt å merke seg hvor faste og solide disse tastene føles. Her er det ingen antydninger til slingring eller dårlig kvalitetsfølelse.

Det skulle også bare mangle. Prislappen må igjen nevnes; det er enten 3800 eller 4400 hardt ervervede Erna-dollars du må ut med.

Magic Keyboard, Smart Keyboard og Samsungs tastatur for Galaxy Tab S6.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kvaliteten gjør seg og gjeldende i pekeplaten, som tross sin kompakte størrelse føles akkurat like responsiv og god som på noen Mac. At pekeplater fortsatt er vanskelig materie for Apples konkurrenter er mystiske greier, når Apple virker helt ute av stand til å lage en dårlig en av slaget.

På den annen side; Apples konkurrenter bruker som regel ikke flere år på å utvikle laptoptastatur som fungerer.

Niklas Plikk velger seg nudler som tema når han skal prøvetaste Magic Keyboard.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Praktisk med tastelys

Det er også lys bak tastene. Lyset aktiveres automatisk når du trykker på en tast eller hvis du sveiper over pekeplaten. Praktisk om du som meg har en tendens til å våkne i et mørkt hotellrom, med Netflix på skjermen og et brennende behov for å sjekke innboksen før øynene helt har åpna seg.

Du kan stille lysstyrken i tastaturet fra menyen som heter «Maskinvaretastatur». På samme måte som med skjermen er det lyset relativt til omgivelsene du stiller på - og det vil bli svakere og sterkere i takt med belysningen rundt deg.

Lyset kan også skrus helt av. Det er nyttig siden tastene trekker strømmen fra iPaden, og ikke har eget batteri. Du kan imidlertid ikke regulere hvor lenge tastelyset skal være aktivt etter bruk. Det skrur seg av etter en kort stund i de fleste fall, men hvis du har et aktivt tekstfelt på skjermen blir det stående på like lenge som skjermen.

En fordel som får dette tastaturet til å føles bittelitt magisk er at det løfter iPaden opp fra bordet. Du kan også justere skjermvinkelen. Det gir følelsen av å jobbe på en bitteliten iMac.

Baksiden har utskjæring for den nye, store kamerahumpen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Noen få viktige ulemper

Men det er ikke bare fordeler med denne løsningen.

Det mest irriterende er at du ikke kan svinge tastaturet helt rundt og bruke iPaden som et brett med dette tastaturet på. Når jeg bruker Smart Keyboard er det ofte inaktivt og brettet rundt bak padden.

Smart Keyboard er innkapslet i plastmateriale. Den kaffekoppen som går overende er ikke noe problem hvis den ikke også rammer selve nettbrettet. Magic Keyboard har derimot åpne, flate taster. Det er ikke tett, og når den kaffekoppen veltes på bordet i det altfor tidlige møtet er kun et spørsmål om størrelsen på katastrofen - både tastaturet og iPaden er sårbart. Med et Smart Keyboard tørker man som regel av og går videre.

En langt billigere og mer fleksibel løsning er å bruke ekstern mus, USB-splitter og Apples eget Smart Keyboard.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Summa summarum

Dette er et underlig produkt. Det koster veldig mange penger, samtidig som det har skyhøy opplevd kvalitet. Det er det nettbrettastaturet jeg har brukt som føles best. Samsung og Huawei har billigere tastaturer til sine Tab S- og MediaPad-serier som har ordentlige taster med lang vandring. Men de føles absolutt ikke like tighte og gjennomarbeidede som Apples Magic Keyboard.

Samtidig har konkurrentene, inkludert Apples eget Smart Keyboard, muligheten til å folde unna veien på baksiden av brettet så du står igjen med en enkel berøringsskjerm til spill og underholdning.

USB-porten på Magic Keyboard skuffer ved å ikke kunne kobles til noe annet enn en lader. Du får altså ikke noen udelt fordel her heller. En USB C-splitt med flere kontakter, nettverk og HDMI vil gi deg mange flere muligheter til en brøkdel av prisen.Til syvende og sist er også den største begrensningen her iPad selv. Den har blitt veldig mye Pro-ere de siste par årene, og jeg opplever at for meg har den gått fra 100 prosent leketøy til minst 20 prosent verktøy. Det gjelder spesielt ellevetommeren som er fjærlett sammen med Smart Keyboard.

Kanskje redigerer du bilder eller tung video på farten. Kanskje bruker du ett av de mange tusen spesialverktøyene for akkurat din yrkesgruppe i App Store. Kan hende er iPad Pro 60 prosent verktøy i ditt liv.

Jo mer iPaden er et fungerende nytteredskap for deg - jo mer får du igjen for å gjøre den til en bitteliten «iMac» med Magic Keyboard.

Men selv for deg som får aller mest ut av dette nettbrettet er det ikke til å komme unna at Smart Keyboard koster halvparten. En trådløs mus koster to-tre hundrelapper og for 400 til får du en USB C-hub. Da har du fortsatt 1200 kroner igjen opp til prisen av Magic Keyboard. Og du kan lade og koble til mer enn ett tilbehør, du slipper å bruke pekeplate oooog tastaturet ditt er vanntett og kaffetett.

Vi kommer ikke til å stemple det med hverken anbefaltmerke eller toppkarakter. Men herremin, dette er et deilig tastatur. Bare så det er sagt.

Mer om
annonse