Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestiPhone SE (2020)

Apples nyeste iPhone er en juvel i sin prisklasse

Det beste fra fortiden pluss en dæsj av nåtiden.

Apple iPhone 11 Pro Max til venstre, årets iPhone SE til høyre. Kontrasten mellom Apples største og minste telefon er stor. Men på flere av de viktigste tingene er de like.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

«Den er for stor.»
«Den er ikke en ekte SE.»
«Den har ikke den nye designen.»

Årets iPhone SE kunne fylt minst et par «tradisjonelle» iPhone-køer med sutrere. Og for én gangs skyld snakker vi om krokodilletårer fra Apples egne fans. Det er litt som om Trumps velgerskare skulle funnet noe å være misfornøyde med hos store leder. Dette skjer ikke så ofte.

Samtidig har sutrerne pussig nok både rett og feil på samme tid. For dette er ikke en iPhone SE slik vi kjenner modellen fra før. Dette er en vesentlig større mobil, der skjermen har økt fra 4 til 4,7 tommer, men prislappen er fortsatt lav. Den starter på 5500 kroner for 64 GB-versjonen, og øker litt dersom du vil ha mer lagringsplass.

Apple iPhone SE (2020)
9.5
Imponerende
Anbefalt

Apple iPhone SE (2020)

9.5
Imponerende
sitatiPhone SE er en juvel i sin prisklasse.

Fordeler

  • +
    Får oppdateringer i årevis
  • +
    Relativt lav pris
  • +
    Tar gode bilder innendørs og i dagslys
  • +
    Vannsikret
  • +
    Støtter trådløs lading
  • +
    Støtter hurtiglading
  • +
    Lynrask ytelse
  • +
    Kompakt sammenliknet med det meste på markedet
  • +
    Pen skjerm å se på, men ...

Ting å tenke på

  • ... oppløsningen i skjermen kunne vært høyere
  • Kameraet kunne vært bedre i mørket
  • Batteriet er litt magert
  • Bare treg lader medfølger

Objektivt er dette enkelt og greit en større mobil enn den lille iPhone SE som kom for fire år siden. Det spiller vel ikke så stor rolle om SE-ånden lever videre her om ikke fingrene dine rekker rundt den? Vel. Det er akkurat her jeg er i tvil selv. Rett nok har jeg luksusen det er å ha svære labber som omtrent kunne brukt et titommers nettbrett som énhåndsdings.

I forkant av denne testen pådro jeg meg imidlertid et lite handikap; jeg brakk armen. En gips som går nesten til skulderen forhindrer meg effektivt fra å bruke arm nummer to til så mye.

Fra venstre: iPhone 11 Pro Max, iPhone SE (2020), Galaxy S20 Plus.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Mye mindre enn dagens konkurrenter

Det er delvis på grunn av denne «tvangen» til énhåndsbruk at SE-ånden lyser så tydelig fra denne telefonen. Ja visst – iPhone 6 var ikke en veldig liten telefon da den kom i 2014, men da iPhone 8 dukket opp med omtrent samme design tre år senere var de fleste konkurrentene vokst godt forbi fem tommers skjermer.

Og selv om hendene våre ikke «vokser etter» venner man seg til mye. Sammenlignet med både nye og større iPhoner og Androider er dette en merkbart smalere mobil. Det er lettere å holde rundt den. Du slipper å drive fingergymnastikk for at den ikke skal vippe ut av hånden, og du rekker fint alle tastene.

Apple iPhone SE (2020)

Apple iPhone SE (2020)

Hvis du mot formodning må strekke deg etter noe på skjermen er designen gammeldags, med hauger av ramme rundt skjermen. Kanskje ikke så moteriktig, men temmelig praktisk når man aggressivt forsøker å unngå tohåndsbruk. De fleste har vel erfart irritasjonen som kan oppstå når man prøver å strekke tommelen som en teleskopisk fiskestang over en nær seks tommer stor skjerm og ender med å trykke i nederste hjørne i stedet for det øverste man sikter på.

Det skjer ikke her. Ikke minst fordi det er svært enkelt å trekke ned de øverste elementene på skjermen med et par berøringer på hjem-tasten.

Gammelt skall med ny innmat

Kraftige høyttalere i bånn får hjelp fra talehøyttaleren øverst til å gi stereolyd. Hodetelefonkontakten er fortsatt ikke noe sted å se på SE.
Niklas Plikk, Tek.no

iPhone SE er teknisk sett en iPhone 8 med innmaten fra iPhone 11. Men formfaktoren skrur tidsmaskinen mye lenger tilbake. Fluks kapasitoren står på 2014 – og siden tiden går fort i teknoland er seks år en evighet sammenlignet med tre.

Det jeg bruker mange ord på å male er følgende; årets iPhone SE er ikke den gamle iPhone SE-en i presise dimensjoner. Men at mobilene generelt har vokst gjør at den relativt fyller samme rolle i markedet. Den er den rimelige og kompakte iPhonen som alle kan betjene og som nesten alle har råd til å kjøpe.

Så god er faktisk formfaktoren at det aller meste av denne testen er bokstavelig talt venstrehåndsarbeid tastet i et Slack-vindu til meg selv fra nettopp iPhone SE.

Tilbake til TouchID

Dette er unektelig en slags anmeldelse av fortiden. En retrotest, om du vil. Og så langt har den understreket hvor bra fortiden var på sitt beste. Men ikke alt var bedre før.

Vi får starte med det åpenbare. En liten skjerm som er lett å rekke over med tommelen er også mindre når du skal se på video, spille spill eller lese e-post. At det ikke sitter fast en diger busslomme øverst er positivt, men fordelen viskes enkelt ut av at telefonen tross sin kompakte størrelse føles unødvendig stor med de digre rammene rundt skjermen. En iPhone med ny design og gammel, 4,7-tommers skjermstørrelse hadde vært superkompakt. Kanskje er det ikke gjennomførbart, og billig hadde det neppe vært – men det er er slikt konsept iPhone SE vekker nysgjerrigheten på.

Apropos busslommen øverst er den og et savn. Eller, funksjonen den gir; FaceID.

iPhone SE har fingerleser, såkalt TouchID. Selv om det funker bra nok er det dette som føles en anelse hest-og-kjerre med denne telefonen. En iPhone med heldekkende skjerm er inne i appmenyen idet du løfter den og titter ned på skjermen. Det er ikke en iPhone SE. Er du aktiv nok leser ikke fingerleseren avtrykket så godt heller, men i 2020 kan du jo bruke den som behov-for-håndvask-detektor.

Praktisk størrelse = svak batteritid

iPhone SE ligger godt i hånden enten du har helt vanlige labber eller svære bjørneklør.
Niklas Plikk, Tek.no

Personlig har jeg brukt de store hendene mine til å sjonglere de største tilgjengelige versjonene av mobiler flest, etter at jeg kom meg forbi den største skepsisen til de første Galaxy Note-mobilene. Det har flere ganger vært nære på før (for store) ting har gått i bakken, men det har stort sett gått bra.

Jeg savnet ikke misterisikoen fra de enorme Plus-, Pro- og Max-mobilene. Men jeg må innrømme at jeg savner de store batteriene som varer og varer.

Jeg bruker mobilene mine temmelig mye, og har ofte mer enn fem timer skjermtid på et døgn. Med iPhone SE må jeg lade mye oftere enn med iPhone 11 Pro Max eller spesielt en Huawei P40 Pro.

Det er støtte for hurtiglading her, hvis du har en USB PD-lader fra før. Men én av de få viktige tingene iPhone SE ikke gir deg, som konkurrentene er langt mer gavmilde på, er hurtiglader. Den støtter rask lading, men du må ha laderen fra før, eller kjøpe den attåt.
En kan si at USB PD-ladere er så vanlige nå at det ville vært overflødig og dyr plastforsøpling å legge en i esken. Men der ligger det jo en kjip og plastig 5W-lader som både koster og forsøpler i utgangspunktet. SE er så nærme en innertier som Apple har vært på en stund så både du og Apple får bære over med meg når jeg mener det å kreve kjøp av hurtiglader attåt er smålig.

Du får også trådløs lading slik at du bare dumper mobilen i stativet eller på platen når du ikke bruker den. Hvis du har nokså stasjonært arbeid kan du avhjelpe «rekkeviddeangsten» litt på denne måten.

Denne designen er det en stund siden vi har sett i en ny telefon fra Apple, men den funker fortsatt.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ålreit lyd

En egenskap iPhone SE leverer på er lydkvalitet. I motsetning til telefoner flest i samme prisklasse gir den stereolyd. Det er ikke like god lyd her som i heftigere iPhoner, eller de dyreste Samsungene. Det er tross alt bare samtalehøyttaleren som hjelper til. Men sammen med en svært god hovedhøyttaler blir totalinntrykket at du i nøden fint kan bruke iPhone SE som en radio eller musikkspiller uten å ha ekstra høyttalere eller hodetelefoner tilkoblet.

Er lyden feilfri og stor nok til å fylle et rom? Nei, den er ikke det. Men mange av konkurrentene låter som skingrende blikkbokser i forhold. Sammenlignet med flertallet av konkurrenter gjør iPhone SE en meget god lydjobb.

Hodetelefonkontakten er dog fortsatt vekk.

Godt kamera

Niklas Plikk, Tek.no

Kameraet er atter et punkt der iPhone SE er både og. Visst er det ting vi savner her mot de desiderte toppmodellene. Men hvis du skal ha noe i nærheten av like god bildekvalitet som denne gir i samme prisklasse havner du på en eldre Android-toppmodell. Strekker du prisen litt får du den fortsatt fremragende Huawei P30 Pro, men ellers blir det gjerne to år gammelt før prisen matcher.

Og en to år gammel Android-telefon har ikke et veldig langt liv med oppdateringer igjen på klokken. iPhone SE derimot vil holde seg oppdatert i fem seks år fremover.

Så la oss ta det helt kort. iPhone har et tolv megapiksels hovedkamera. Foruten selfiekameraet som er litt «meh» har den ikke flere. Du får ikke zoom og du får ikke vidvinkel. Det er greit nok i denne prisklassen. Alternativet aktører som Samsung ganske ofte byr på er mange kamera der ingen av dem er spesielt gode.

Gode bilder i lyset, svake bilder i mørket

Det du får er perfekt eksponerte bilder i dagslys, og telefonen har god kontroll på fargene. Bildene den tar er lynraske og blir pene stort sett hver gang. I dagslys altså. I dagslys savner jeg hverken dobbelt så dyre iPhone Proer eller P40 Proer.

På kvelden er den største skuffelsen at AI-stabilisering ikke er på plass. Dette er funksjonen Huawei innførte og som alle, Apple inkludert, har hermet etter de siste par årene. Den er først og fremst basert på programvare og på en god bildebehandlingsløsning i mobilen. Med like kraftig prosessor i iPhone SE som i 11 Pro virker det som en bevisst vingeklipp at ikke denne funksjonen er på plass.

Men telefonen tar greie nok bilder når det er mørkt likevel. Hvis vi glemmer de absolutte toppmodellene og heller sammenligner med direkte konkurrenter er dette akseptabelt og vel så det.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Målt ytelse

Den opplevde ytelsen i menyer og apper er uppklagelig med iPhone SE. Av en eller annen grunn viser gjentatte tester med 3DMark vesentlig svakere resultater her enn med iPhone 11 Pro Max. Målingene gjort med Geekbench er derimot omtrent like, mens iPhone SE skårer vesentlig bedre enn toppmodellen i Antutu. Det er rimelig å anta at ulikheter mellom telefonene utenom selve prosessorbrikken kan forklare disse forskjellene.

iPhone SE er en «oppgradert» iPhone 8, der enkelte av de gamle delene fortsatt passer på innsiden. Det kan bety at kjølingen ikke er like god eller tilpasset A13-brikken. Forskjeller i mengde RAM og piksler i skjermen kan også bidra. Uansett er resultatene helt i toppklasse.

Til slutt

Niklas Plikk, Tek.no

Alt i alt er denne iPhonen en slags maktdemonstrasjon. Den viser hvilke krefter som bor i å ha en «bakkatalog» av gjennomførte produkter som kan moderniseres litt og dyttes ut.

Det er ikke som at iPhone SE er uten mangler. Er du vant til utstyr som koster det dobbelte vil du finne enkelte mangler her. Men de handler for det meste om bevisste valg og om ting konkurrentene også sliter med å tilby. Her er noen av «manglene» – noen av dem mer alvorlige enn de andre:

  • Lavoppløst skjerm
  • Treg medfølgende lader
  • Litt magert batteri
  • Selfiekameraet skulle gjerne vært bedre
  • Nattkameraet likeså

Men bunnlinjen er at hver eneste telefon som innfrir på disse punktene i samme prisklasse feiler på et annet sted. Ingen konkurrent kan love deg fem års problemfritt mobilhold med oppdateringer. Ingen har et like gjennomarbeidet produkt kvalitetsmessig heller – husk at denne telefonen kostet det dobbelte da designen var aktuell sist, og de hadde fire generasjoner telefoner å finpusse det på.

Nye iPhone SE er overkommelig – selv etter et temmelig kraftig valutaskjelv. Og den er på alle måter en iPhone, med krefter som kan måle seg med de råeste konkurrentene. Og den gir tilgang på Apples enorme og svært gode tjenesteunivers.

Har den ulemper? Jepp, det har den. Men den er likevel en juvel i sin prisklasse som knapt noen mobil til tilsvarende pris kan rokke ved. Bravo, Apple.

Men se nå å få avsluttet produksjonen av de kjipe, trege laderne snart.

Apple iPhone 11 64GB
En moderne iPhone med bedre kamera

Apple iPhone 11 64GB

fra 5469:-

Hvis du skal vurdere en annen iPhone er den mest nærliggende den rimeligste av de andre nye iPhonene. Den koster tre tusenlapper mer, men er også én av få mobiler på markedet som ikke har fått prisen valutajustert den siste tiden. Dermed fremstår den ekstra prisgunstig for tiden. Du får moderne, heldekkende skjerm. Du kan velge blant mange farger og du får et langt mer avansert kamera med vidvinkel og nattmodus. FaceID for sikkerhet er smidigere enn iPhone SEs TouchID.

Huawei P30 Pro
«Evig» batteritid og fantastisk kamera

Huawei P30 Pro

Huaweis P30 Pro kan kjøpes fra rundt 6.000 kroner når den er på tilbud. Da får du en av markedets aller beste kameramobiler. Det du også får er hurtiglader i esken og et stort batteri som varer lenge. En mer høyoppløst skjerm hører også med, selv om du skal se ganske intenst på skjermen for å se oppløsningsforskjellen. AMOLED-fargene og hvor mørk den er når den viser svart er derimot noe du lett legger merke til. Dette er en Huawei fra før bruddet meg Google, så du får alle tjenestene du er vant til - men mobilen er fysisk en del større.

Sony Xperia 5
Stor skjerm, kompakt mobil

Sony Xperia 5

fra 6634:-

Det er ikke hver dag vi anbefaler Sony-mobiler, men dette er en sånn dag. Xperia 5 er en påkostet Android-telefon der en del av fokuset er at telefonen skal være kompakt og lett å håndtere. Skjermen er stor, med sine 6,1 tommer, men telefonen er bare 6,8 centimeter bred. Lynrask innmat, et ålreit kamera og flott AMOLED-skjerm er blant de viktigste egenskapene ved denne telefonen. I likhet med Huaweis alternativ er hurtiglader med i esken.

annonse