Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple iPad 10.2 2019

Du finner ikke et Apple-produkt som gir like mye valuta for pengene

I september lanserte ikke Apple bare nye mobiltelefoner, men også et skinnende nytt nettbrett. Det heter selvfølgelig iPad, og er nesten identisk med tidligere generasjoner.

Det er ikke mye nytt å skryte av her, men de små oppgraderingene er velkomne. For første gang har Apples billigste nettbrett fått en «smart connect»-kobling på siden, som gjør at du kan koble til selskapets spesiallagde tastaturdeksel. Skjermen har også blitt et lite hakk større – fra 9,7 til 10,2 tommer. Ellers er nesten alt. Helt. Likt.

På både godt og vondt.

Samme som i fjor

Metallfargen har blitt noe mørkere enn tidligere.

Utformingen er som den alltid har vært, med en relativt tykk ramme rundt hele skjermen, og akkurat som fjorårets iPad-modell kan du bruke Apples første smartpenn, Pencil, til å tegne og ta notater på skjermen.

Fjorårets modell fremstår egentlig som den største konkurrenten til 2019-modellen. Bortsett fra en litt større skjerm og en ny tastaturtilkobling skal det godt gjøres å se forskjellen på de to variantene.

Årets versjon har den samme prosessoren som 2018-varianten, A10 Fusion, og samme batterikapasitet som før. Det vil si rundt 10 timer bruk, som stort sett betyr at du kan bruke den i flere dager før du lader den, forutsatt at du bare bruker den til litt sofaunderholdning på kveldene. Årets iPad har fått litt mer minne, nå 3 GB, men i praksis har ikke dette utgjort noen forskjell vi kan merke. Det kan imidlertid tenkes at dette vil gjøre den i stand til å ta imot fremtidige oppdateringer litt lenger enn fjorårets modell.

Raskt og fint, akkurat som forventet

Selv om det i teorien er en gammel prosessor, har vi ikke sett antydning til forsinkelser eller problemer for nettbrettet. Menyer sklir over skjermen like fint som på andre iPader, apper åpner seg raskt og alle de tusenvis av appene på App Store er fortsatt støttet.

For all del, dette er ikke nettbrettet du bruker for å utføre de villeste videoredigerings­prosjektene på. Skjermen har ikke den silkemyke 120 Hz-oppdateringen til iPad Pro-modellene eller den ekstreme A12X-prosessoren som får bærbare PC-er til å skjelve. Men til surfing, Netflix-titting og spilling holder dette i massevis. Og det er vel også derfor man kjøper den billigste iPad-varianten?

De to høyttalerne på bunnen låter som de alltid har gjort. Helt greit, men ikke noe å juble over.

Det nye operativsystemet, iPadOS, har også blitt en fryd å bruke. Det har blitt enklere å kjøre flere apper samtidig på skjermen, og vi setter pris på den nye hjemskjermen hvor du endelig kan se flere ting enn bare rader med apper. Det er ikke en fullverdig PC-erstatter enda, men på mange områder blir avstanden stadig mindre.

Nå med tastatur

Den største nyvinningen med iPad 10,5 2019 er altså de tre små metallrundingene på siden, som utgjør Apples Smart Connect-kobling. Denne ble først introdusert i den opprinnelige iPad Pro for fire år siden, og dukket for første gang opp i en ikke-Pro-variant tidligere i år, da iPad Air også fikk den.

Hvis du ikke har planer om å bruke tastaturtillegget er det ikke mange argumenter for å gå for årets iPad over fjorårets.

Det gjør at det ikke lenger bare er Pro-variantene som kan få et skikkelig tastatur. Tastaturet smetter på plass med solide magneter langs kanten, og du trenger bare å brette det ut for å begynne å skrive. Som et deksel i seg selv fungerer det greit, selv om det stikker betydelig mer ut enn et vanlig skjermdeksel.

Tastaturet er rimelig smalt, men det fungerer fint å skrive på.

Som vi har nevnt i tidligere tester er tastaturet overraskende bra. Det vil naturligvis ikke erstatte et dedikert og stort tastatur med skikkelige brytere, men her kan du skrive både lange e-poster og skoleoppgaver uten problemer. Sammenlignet med tastedekslene fra iPad Pro-modellene oppleves tastene som litt hardere å trykke ned enn før, og spesielt mellomromstasten er lite medgjørlig. Dette er nok en vanesak, men vi foretrekker tastene til iPad Pro-dekselet, selv om årets variant også gjør en grei jobb. Vi kan også nevne at selv om tastaturet er relativt lite var det sjeldent vi trykket på feil knapp fordi de satt tett sammen.

Den største ulempen med tastaturet er prisen. Du må ut med hele 1690 kroner for tastaturet, som jo nesten nærmer seg 50 prosent av iPaden alene.

Litt bedre Apple Pencil-bruk

Tastaturet gjør at dekselet buler ganske mye ut på fremsiden.

I fjor fikk den vanlige iPad støtte for smartpennen Apple Pencil, som opprinnelig ble lansert sammen med iPad Pro i 2015. Årets versjon fungerer selvfølgelig også med smartpennen, men du er fortsatt nødt til å punge ut nesten tusen kroner for den lille, hvite pinnen. Prisen har ikke falt en krone i løpet av årene, til tross for at etterfølgeren har en nyere og mer avansert penn.

Fingeravtrykksleseren er fortsatt på plass.

Vi lar oss også undre over at hverken tastaturet eller nettbrettet har noen god måte å lagre Pencil på, i tilfelle du ender opp å kjøpe hele pakken. Hadde det ikke vært fint med en liten slire på siden av tastaturet, for eksempel?

Selv om det er samme penn og nesten samme iPad, har kombinasjonen blitt hakket bedre å bruke sammenlignet med fjorårets variant. Forsinkelsen er senket fra 20 ms til 9 ms, noe som utgjør en merkbar forskjell. Tegner du en rask linje henger ikke streken så langt etter pennespissen som vi så antydninger til tidligere. Men med det sagt, hvis du er ute etter et godt nettbrett å tegne på bør du nok se mot de nyeste iPad Proene. Apple Pencil 2 er rett og slett et langt mer raffinert produkt enn originalen, med både bedre lademulighet, bedre ergonomi og en litt mykere tupp som gjør den mer behagelig å tegne med. Til notater og småtegning holder imidlertid årets vanlige iPad i massevis.

Konklusjon

Jo da, iPaden har et kamera, men bildekvaliteten er like kjip som den alltid har vært.

Apples største konkurrenter er deres andre iPader. Du har selvfølgelig noen gode nettbrett fra Huawei og Samsung også, men apputvalget og operativsystemet klarer rett og slett ikke å nå opp til iPad. I hvert fall ikke for de fleste.

Så hvilke nettbrett er de nærmeste konkurrentene? Fjorårets iPad spretter frem som en soleklar kandidat, da den har nesten identisk maskinvare, men koster i skrivende stund 800 kroner mindre – 3200 kroner ifølge Prisjakt. Der får du altså litt mindre skjerm, ingen tastaturkobling og litt mindre RAM. For de fleste vil nok dette være et bedre kjøp, så lenge 2018-versjonen av nettbrettet er i salg.

Ser man den andre veien, på de litt dyrere modellene, er iPad Air det nærmeste alternativet. Her får du kraftigere prosessor, A12 Bionic fremfor A10 Fusion og en bedre skjerm og mer lagring til ca. 5300 kroner. Hakket over der igjen har vi den minste iPad Proen som koster betydelig mer: 8000 kroner.

Så da ender det opp med en liste som dette:

  • Har iPaden din blitt for gammel og du er ute etter en ny variant? Kjøp årets iPad hvis du vil ha tastatur, eller fjorårets hvis ikke.
  • Har du en relativt ny iPad som fortsatt fungerer greit? Vent til neste generasjon.
  • Trenger du ny iPad og vil ha noe litt kraftigere? Kjøp iPad Air eller gå «all in» på en iPad Pro som faktisk byr på noe virkelig nytt.

Så enkelt er det.

annonse
Apple iPad 10.2" 32GB (7th Generation)I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse