Apple oppdaterer Macbook Pro, blant annet med nytt tastatur

Og for første gang mulighet for åtte prosessorkjerner.

Apple varsler i dag at de oppdaterer sine mest kostbare Macbook-maskiner, henholdvis 15-tommerne og 13-tommeren med Touch Bar.

15-tommerne får for første gang mulighet for prosessorer med åtte kjerner. Innstegsmodellen får imidlertid «bare» en sekskjernet Intel Core i7-prosessor av niende generasjon, med 2,6 GHz og Turbo boost opptil 4,5 GHz.

Ett steg opp finner vi en åttekjernet Core i9-prosessor med 2,3 GHz og boost opptil 4,8 GHz og helt på toppen en enda litt kraftigere Core i9 med 2,4 GHz grunnfrekvens og boost helt opp til 5,0 GHz.

13-tommeren beholder sine firekjernede åttendegenerasjonsprosessorer, men får små oppgraderinger fra 2,3 til 2,4 GHz i innstegsmodellen og en ny toppmodell med 2,7 GHz grunnfrekvens og turbo opptil 4,7 GHz.

Nytt tastatur – igjen

Mer spennende enn prosessoroppgraderingene er kanskje at Apple igjen gjør endringer på tastaturene sine. De nevnte maskinene får nemlig en ny versjon av Apples tredjegenerasjons butterfly-tastatur. Apple sier ikke mye om hva som er nytt, annet enn at de har brukt et nytt materiale som skal være mer pålitelig enn tidligere.

Apples butterfly-taster, som først ble introdusert med den ultratynne MacBook-varianten på 12 tommer i 2015, har vært forfulgt av problemer helt siden starten. Spesielt gjelder det at tastene slutter å reagere eller at trykk registreres dobbelt, noe som skyldes at det kommer støv og skitt inn under tastene.

Siden har Apple gjort flere forbedringer av tastaturet, blant annet ved å sette inn en gummimembran under tastene for å stoppe støv fra å slippe inn, men ingenting har fått problemene til å forsvinne.

Sommerfuglmekanismen overtok for et tastatur vi testere ofte omtalte som det beste på markedet. Siden har det ikke vært like rosenrødt for Apple.

Utvider serviceprogram

Apple utvider nå også sitt såkalte Keyboard Service Program til å gjelde alle maskiner som har tastaturer med den såkalte butterfly-mekanismen – i praksis alle bærbare maskiner de har lansert siden 2015.

I Norge har nok ikke dette så mye å si, ettersom vi uansett har reklamasjonsrett i fem år, men andre steder i verden hvor forbrukerkjøpslovene ikke er like forbrukervennlige betyr serviceprogrammet at kunder fortsatt kan få fikset tastaturproblemene etter at garantien er gått ut. Apples tastaturserviceprogram er nemlig gyldig i fire år fra kjøpsdato.

Eiere av dagens 15-tommere og 13-tommere med Touch Bar vil også kunne få byttet ut sitt gamle tastatur med den nye varianten om de må ha maskinen inn på tastaturservice, skriver The Verge.

Apple har foreløpig ikke sagt noe om de vil bruke den nye tastaturutgaven på andre maskiner i porteføljen. De nye modellene er uansett allerede tilgjengelige i Apples nettbutikk.

Vil også reparere Flexgate-problemer

Apple varsler også at de vil reparere Macbook Pro-maskiner med problemet som populært har blitt kalt «Flexgate» gratis. Problemet fører til at skjermen i starten får svært ujevnt baklys i bunnen, og etter hvert vil den rett og slett kunne skru seg av.

Flexgate-problemet ser ut til å skyldes at kabelen som forbinder skjermen med resten av maskinen rett og slett er for kort, og at den ikke tåler å bli bøyd igjen og igjen, slik den gjerne blir i en bærbar datamaskin hvor lokket åpnes og lukkes jevnlig.

Nettstedet iFixit oppdaget at Apple har byttet ut skjermkabelen i nyere versjoner av Macbook Pro, og Apple sier selv at problemet omfatter en «veldig liten andel» av modellene fra 2016.

Les også
Analytiker: – Apple gir opp problemtastatur
Les også
Microsoft vurderer å føye til en helt ny tast på tastaturet ditt
Les også
Apples kraftigste Mac noensinne koster minst 60 000 kroner
annonse