Tek.no

Test Intel SSD 520 Series 240 GB

Dette er Intel 520-serien

Intels nyeste rakker leverer mye ytelse, men det koster.

6 Feb 2012 19:30

Introduksjon

Prosessorgiganten Intel har for lengst markert seg som en solid kjemper på SSD-markedet, og har opp igjennom de siste årene lansert et par legendariske modeller i X25-M-seriene. Men da SATA 6 Gbit/s ble en foretrukken overføringsstandard, som tillot drastisk høyere ytelser enn før, klarte de ikke å beholde den ledende posisjonen.

Men det skal de nå gjøre noe med, i dag lanserer de nemlig Intel 520 Series SSD, og vi har testet 240 GB-modellen som skal hamle opp med de beste av de beste.

Det som gjorde Intel kjent til å begynne med, innenfor SSD-markedet, var at de laget hver neste lille bit selv. Kontrolleren, minnebrikkene, firmware og koblingen av disse er gjort under samme tak.

Men så kom et stort skifte. Forbrukerne gikk fra å bruke SATA 3 Gbit/s som overføringsstandard, til den langt råere SATA 6 Gbit/s. Intel kom aldri med en hjemmesnekret oppfølger, og raskt fikk en helt ny produsent av SSD-kontrollere på markedet – SandForce.

Det er nå et helt år siden dette skiftet skjedde, og i mellomtiden har Intel begynt å finne partnere. I samarbeid med kontrollerprodusenten Marvell slapp de for et halvt år siden Intel 510, og det er akkurat den SSD-en Intel nå følger opp når de i dag lanserer Intel 520.

Hjernen er fra SandForce

Nå er det selveste SandForce som sitter i hjertet av denne SSD-en, Intel har tatt i bruk SF-2281-kontrolleren. Med den kontrolleren ved spakene har enheten øyeblikkelig potensialene til å yppe med de eliten.

På papiret skal 240 GB-modellen vi har inne til test dra unna maksimalt 550 MB hver sekund ved lesing, og 520 av dem ved skriving, så lenge dataene dine kan komprimeres.

Det er muligheten SSD-en har til å komprimere data som gjør at den kan dytte unna så mye data. Komprimering betyr at filer som kan komprimeres skvises ned til en mindre størrelse før dataene skyves ut til minnebrikkene. På den måten er det mindre data som skal igjennom flaskehalsen før det blir lagret, og dermed øker SSD-ens ytelse. En bonusfordel her er at siden mindre blir skrevet til SSD-en, øker også levetiden.

SandForce bruker teknologi som gjør at komprimeringen er tapsfri, så det er ingen fare for at du mister viktige filer på grunn av denne teknologien. Hvor mye av dataene dine som kan komprimeres, og dermed hvor mye av dem som dras unna med den ytelsen Intel lover, kommer helt an på hva du bruker SSD-en til. Intels egne undersøkelser viser at kontorprogrammer og arbeid operativsystemet og nettleseren din gjør, kan komprimeres opp mot 80 prosent, men sikkerhetsprogramvare når hele 95 prosent. Spill vil også tjene på slik teknologi, mens avspilling av høykvalitetsvideo og -musikk ikke kan komprimeres i det hele tatt.

Klarer ikke SSD-en å komprimere dataene dine, skal de fortsatt kunne skrives med 235 MB/s, mens leseytelsen på 550 MB/s holdes.

Minne med høy kvalitet

Minnet det skal lagres data på er produsert av Intel selv, og består av 16 individuelle brikker på 16 GB. Hver brikke er igjen splittet opp i to minnekjerner på 8 GB. Sammen drar dette kapasiteten opp til 256 GB, 16 GB mer enn det det du får tilgang til.

De siste 16 GB er reservert til et innebygget sikkerhetssystem, RAISE. Med RAISE kan en hel minnebrikke ta kvelden uten at du mister en eneste fil. Når kontrolleren lagrer data på minnebrikkene blir nemlig noe lagret dobbelt, veldig likt et RAID-system, og på den måten blir alt ivaretatt om uhellet er ute.

Brikkene er av den synkrone typen som følger ONFi 2.2-standarden, noe som betyr at dette er minnebrikker med høy kvalitet og høy ytelse. For deg som sluttkunde betyr dette at minnebrikkene kan holde en langt høyere ytelse enn brikker av den usynkrone typen, samtidig som de generelt sett holder høyere kvalitet.

Ulempen er imidlertid at dette koster litt ekstra, SSD-er som bruker synkront minne er gjerne flere hundrelapper dyrere enn de som bruker det usynkrone.

Intels egen firmware

Minnebrikkene og kontrolleren blir sydd sammen mot resten av maskinen din med Intels egen firmware. Her har prosessorgiganten selv gått inn og tilpasset programvaren, og kjørt den igjennom sitt eget sett med kvalitets- og pålitlighetstesting. Dette er rutiner som historisk sett har resultert i særs få feil på SSD-ene som er ute blant forbrukerne.

I produktesken har Intel videre lagt ved det meste du skulle trenge for å gå over fra en harddisk til SSD. En konverteringsramme for 3,5"-brønner er med, sammen med både data- og strømkabler. De har også lagt ved sin egen programvare for å klone lagringsmediene.

Med på kjøpet følger også Intels egen SSD-programvare, SSD Toolbox. Dette er et godt nytteprogram som lar deg administrere enheten langt mer enn hva du får til direkte i Windows.

Det er også lurt å merke seg at denne SSD-en er både 7 mm og 9,3 millimeter tykk. Modellene på 60 GB, 120 GB, 180 GB og 240 GB er egentlig bare 7 mm tykke, men har en plastramme på seg som hever tykkelsen til standardhøyden 9,3 mm. Har du derfor en bærbar maskin som ikke har plass til noe annet enn 7 mm tykke enheter, skrur du ganske enkelt av plastrammen. Modellen på 480 GB er imidlertid 9,3 mm som standard, og kan ikke senkes.

Følg med over til neste side, så ser vi nærmere på hvor godt Intel 520 240 GB yter »

Les også