Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestOCZ Octane SSD SATA 3 512 GB

Trenger du en SSD på hele 512 GB?

Denne SSD-en har en kapasitet mange bare kan drømme om, men er den verdt det?

Introduksjon

Det er sjeldent vi ser at en liten sektor innenfor hardware-markedet er i en så rivende utvikling som SSD-ene. Ytelsesforskjellen mellom en SSD og en harddisk er i praksis enorm, og stadig lanseres det noe nytt, stort og viktig.

En av disse nyvinningene skal vi i dag ta en kikk på – OCZ Octane SATA3 SSD. Dette er en av få SSD-er som tillater en lagringskapasitet på en hel terabyte, men i dag skal vi nøye oss med å teste modellen som har en lagringsplass på 512 GB.

Splitter ny kontroller

OCZ Octane
Produktesken inneholder ikke tilbehør
SSD-ens innside
Flere minnebrikker på baksiden
Den nye kontrolleren fra Indilinx
Minnebrikker fra Intel

Octane er en SSD som baserer seg på den splitter nye kontrolleren til selskapet Indilinx, selve hjernen i en SSD. Indilinx er en av aktørene som hjalp SSD-markedet opp av søla etter JMicron-problemene som rullet i 2007 og 2008. Kontrolleren ga på det tidspunktet god ytelse og regjerte parallelt med Intel og nykommeren SandForce.

I snart to år har vi imidlertid ikke sett noe som helst til det svært lovende selskapet. Og grunnen er god – OCZ kjøpte hele sulamitten.

OCZ kastet det de i alle år har vært kjent for, produksjonen av minnemoduler, langt til sjøs, kjøpte Indilinx og satset alle kluter på SSD-ene. Mest av alt hadde de nok mest lyst til å kjøpe SandForce, men med tanke på at dét selskapet ble kjøpt for tolv ganger summen av Indilinx, hadde de nok rett og slett ikke råd.

Resultatet av oppkjøpet og flere år med utvikling er nå her i form Everest-plattformen. Dette er Indilinx nyeste SSD-hjerne, og den første som benytter det moderne SATA 6 Gbit/s-grensesnittet.

En slik kontroller fungerer som flytårnet på en flyplass. Den sender all data, flyene, som skal inn og ut til de riktige minnebrikkene, eller gatene, for parkering. At den fungerer optimalt, er veldig viktig for hvordan en SSD fungerer i praksis.

Kommer i to versjoner

Nettopp derfor er Octane spesielt spennende akkurat nå. Det er den første SSD-en der denne kontrolleren tas i bruk, og det er den første SSD-en som har blitt konstruert under OCZs makt. Det eneste som ikke er laget av OCZ selv er minnebrikkene.

Octane kommer i to varianter, én for SATA 3 Gbit/s og én for den toppmoderne SATA 6 Gbit/s-standarden som vi i dag tester. I mellom de to vil det være en markant ytelsesforskjell, og de to er priset deretter.

I hjertet av SSD-en sitter Indilinx Everest-kontrolleren, eller IDX300MOO om du vil. Kontrolleren er tokjernernet i form av to ARM-prosessorer. Den har i likhet med SandForce-kontrolleren 8 kanaler den kan snakke med minnebrikker via, og den kan snakke med to minnebrikker på samme kanal samtidig.

Minnebrikkene blir levert av Intel, produsert på 25 nm i deres samarbeid med Micron. Hver minnebrikke er veldig kompakte, det er derfor OCZ kan levere Octane med en kapasitet på helt opp mot én terrabyte.

Hver minnebrikke består nemlig av fire kjerner hver på 8 GB. Med totalt 16 slike minnebrikker i SSD-en lander den totale kapasiteten på 512 GB – nettopp det vår testmodell leveres med.

Det er imidlertid ikke alt. For at SSD-en skal kunne optimalisere seg selv under bruk ved hjelp av TRIM, Garbage Collection og diverse andre egne rutiner trengs det litt ekstra minne utenfor det du lagrer data på. Til å ta seg av dette finner vi 512 MB hurtigminne på SSD-en fra Micron. Dette er DDR3-minne med en frekvens på 400 Mhz.

Utover dette er fortsatt mye ukjent i forhold til hvordan kontrolleren fungerer, og akkurat hva den gjør. Vi vet imidlertid at den har diverse sikkerhetsnett for «power fail» og den har en krypteringsmulighet – men om dette er aktivert vet vi rett og slett ikke.

Det skal derfor bli litt ekstra spennende å få satt den på prøve. OCZ har sendt ut modeller med en lagringsplass på 512 GB til verdens teknologijournalister, en veldig høy kapasitet for oss å teste, men det er det vi har å jobbe med. Dette er den kvasseste modellen i Octane-serien, bla om til neste side så skal vi se hva den er god for.

Ytelse

IOmeter

Vi drar i gang IOmeter, programmet som kort og greit måler SSD-ens evne til å ta unna mange små filer samtidig. Octane kommer her i land med tett oppunder 58 000 IOPS ved lesing, og 15 000 av dem ved skriving. Dette er totalt sett veldig gode tall, og bare et lite hakk under Samsung 830.

Klikk for større versjon

Forsinkelsestidene til en SSD, hvor lang tid den bruker på å reagere når den blir bedt om å gjøre noe, er så godt som alltid veldig lave. Octane kommer allikevel spesielt godt ut, med bare 2 ms ved lesing og 36 ms ved skriving. Dette er slettes ikke ille.

Går vi over til litt mer sammensatte oppgaver som er typisk for en arbeidsstasjon ror OCZ i land med 13 300 IOPS. Dette er marginalt bedre enn Samsung som kunne vise til bedre resultater ved småfilene, men vi noterer oss også at det er en god del under hva de fleste SandForce-baserte modeller kan skilte med.

AS SSD Benchmark

AS SSD kjører en rekke forskjellige tester rett på SSD-en, for så å koke de forskjellige resultatene sammen til en forståelig poengsum. Octane 512 GB får 438 poeng, og havner dermed litt over snittet på listen. De individuelle målingene viser at SSD-en kan vise til en meget god sekvensiell skriveytelse, men taper på skriving av små filer på 4 kb over 64 tråder.

Ytelse fortsetter

PCmark Vantage

PCmark utfører en rekke praktiske og reelle ytelsestester, den åpner programmer, kjører prosesser, redigerer video og mye annet moro for å fortelle deg hvor godt SSD-en yter under slike oppgaver. Her ender vi til slutt opp med godt over 48 000 poeng, en sum som jevnt over er god. Den plasserer ikke Octane i det øverste sjiktet, men den er ikke veldig langt unna flere sterke konkurrenter.

Klikk for fullversjon

Ser vi nærmere på de individuelle testene som utgjør denne poengsummen biter vi oss merke i at det er overføring av musikk og lasting av programmer som trekker Octane mest ned.

ATTO disk Benchmark

Helt til slutt ser vi på hvor god Octane 512 GB er under ren filoverføring. Statistikken her domineres av Sandforce-enheter som jevnt over leverer utrolig god maksimal ytelse, men det betyr på ingen måte at Octane gjør det dårlig. Den skal være jevnt over god på det meste, som for eksempel den meget høye sekvensielle skriveytelsen vi så i AS SSD-testen. Med dette tatt med i beregningene er 534 MB/s ved lesing og 344 MB/s ved skriving gode tall. Ved lesing og skriving av filer på 4 KB lå ytelsen på henholdsvis 136,9 MB/s og 136,9 MB/s i denne testen.

Bli med over til siste side, så skal vi oppsummere hva alle disse tallene betyr for deg.

Konklusjon

OCZ Octane SATA 3 512 GB er en imponerende SSD som viser at OCZ mente alvor da de kjøpte SSD-kontrollerprodusenten Indilinx. Basert på den splitter nye kontrolleren fra den kanten sitter vi igjen med et produkt som for folk flest kan yppe med de SandForce-baserte produktene som har dominert markedet det siste året. Men de må bli billigere.

En veldig god SSD

Det er den nye kontrolleren til Indilinx, som OCZ har vært med å utviklet, som er nøkkelen til at Octane er nettopp den SSD-en den er. I motsetning til de SandForce-baserte SSD-ene som er helt rå på filer som ikke er komprimert, drar Octane unna filer som er ferdig pakket og den har en bedre utholdenhet under sekvensiell skriving og lesing.

Akkurat dette er et viktig poeng. Selv om Octane havner under en rekke SandForce-enheter som Force GT eller Pyro SE i flere av ytelsestestene, betyr ikke det at den er dårligere for folk flest. Jevnt over stabil og høy ytelse ved konstant skriving er minst like viktig som høy maksimal ytelse. For folk flest er det mer enn nok med det Octane her kan tilby.

Høy pris, foreløpig

Alt i alt liker vi ytelsen Octane 512 GB presenterer veldig godt. Den er ikke det største ytelsesmonsteret, men den er mer enn god nok for folk flest. Men foreløpig er den litt for dyr.

Vi vet vi går litt i mot strømmen akkurat nå, for en rekke store utenlandske medier har konkludert med at Octane 512 GB gir mange gode gigabyte for pengene. I Norge er imidlertid situasjonen den motsatte. Den argeste konkurrenten, Samsung 830 512 GB er hele 1300 kroner billigere enn Octane 512 GB som koster 6500 kroner – det slår ut på totalvurderingen.

Dette er faktisk grunnen til at testen vår av Octane kommer et par uker etter at vi ønsket å ha den ute. De siste to ukene har vi hatt løpende kontakt med OCZ i forhold til den norske prissettingen. De hevder selv at de nå har funnet en feil i forhold til hvordan prisen har utviklet seg i Skandinavia(som er et felles marked for dem), og at de nå jobber med å få den ned. Vi har nå ventet over to uker og hatt en løpende vurdering, uten at prisen har endret seg nevneverdig. Om den endrer seg drastisk i forhold til konkurrentene etter at vi nå publiserer testen, vil vi komme tilbake med en oppdatering.

Hvor mange gigabyte trenger du?

Som vi har nevnt tidligere i testen har OCZ sendt ut Octane-enheter med en veldig høy kapasitet for testing til alle verdens teknologimedier. Etter vår mening er 512 GB langt mer enn hva de fleste bør sikte etter. Det er få tilfeller der vi kan se for oss at du trenger SSD-ytelse på mer enn 250 GB, da vet du det i så fall godt selv.

De fleste SSD-ene vi har testet er på rundt 120 GB eller 250 GB, men her blir det vanskelig for oss å sammenligne direkte på pris. Octane har nemlig lavere ytelsesspesifikasjoner når kapasiteten synker, helt ned mot 170 MB/s ved skriving. 128 GB- og 256 GB-modellen koster det samme som Samsungs 830-enheter, men uten å vite mer om ytelsen kan vi ikke konkludere med noe blant de kapasitetene. Det er 512 GB-enheten vi har testet, og det er den vi vurderer.

Totalt sett er vi imponert over hva OCZ leverer i form av Octane SSD SATA 3 512 GB. Den yter veldig godt og har rammene på plass for å være et generelt sett meget godt produkt. Det er derfor litt synd at prisforskjellen mot konkurrentene akkurat nå er så stor som den er, for da blir den rett og slett ikke verdt de 6500 kronene den koster. Om du imidlertid leser dette og ser at prisforskjellen er jevnet ut, er Octane et produkt å anbefale

+ Generelt sett god ytelse
+ Meget god sekvensiell skriveytelse
+ Veldig lave forsinkelsestider

- For dyr akkurat nå
- Mer folkelige kapasiteter yter nok litt lavere

Blir testet over tid

Påliteligheten til nye SSD-er, som denne, en faktor som har fått et spesielt sterkt søkelys i det siste. Akkurat derfor har vi spurt OCZ om å få en egen Octane-enhet tilbake hit for langtidstesting, en SSD som skal settes i undertegnedes arbeidsstasjon. SSD-en vi har hatt inne til test i dag skal videre på rundgang blant verdens teknologimedier, men OCZ har lovet at de skal sende tilbake en enhet om ikke så alt for lenge.

annonse