Tek.no

Test OCZ Octane SSD SATA 3 512 GB

Trenger du en SSD på hele 512 GB?

Denne SSD-en har en kapasitet mange bare kan drømme om, men er den verdt det?

17 Des 2011 12:00

Introduksjon

Det er sjeldent vi ser at en liten sektor innenfor hardware-markedet er i en så rivende utvikling som SSD-ene. Ytelsesforskjellen mellom en SSD og en harddisk er i praksis enorm, og stadig lanseres det noe nytt, stort og viktig.

En av disse nyvinningene skal vi i dag ta en kikk på – OCZ Octane SATA3 SSD. Dette er en av få SSD-er som tillater en lagringskapasitet på en hel terabyte, men i dag skal vi nøye oss med å teste modellen som har en lagringsplass på 512 GB.

Splitter ny kontroller

Octane er en SSD som baserer seg på den splitter nye kontrolleren til selskapet Indilinx, selve hjernen i en SSD. Indilinx er en av aktørene som hjalp SSD-markedet opp av søla etter JMicron-problemene som rullet i 2007 og 2008. Kontrolleren ga på det tidspunktet god ytelse og regjerte parallelt med Intel og nykommeren SandForce.

I snart to år har vi imidlertid ikke sett noe som helst til det svært lovende selskapet. Og grunnen er god – OCZ kjøpte hele sulamitten.

OCZ kastet det de i alle år har vært kjent for, produksjonen av minnemoduler, langt til sjøs, kjøpte Indilinx og satset alle kluter på SSD-ene. Mest av alt hadde de nok mest lyst til å kjøpe SandForce, men med tanke på at dét selskapet ble kjøpt for tolv ganger summen av Indilinx, hadde de nok rett og slett ikke råd.

Resultatet av oppkjøpet og flere år med utvikling er nå her i form Everest-plattformen. Dette er Indilinx nyeste SSD-hjerne, og den første som benytter det moderne SATA 6 Gbit/s-grensesnittet.

En slik kontroller fungerer som flytårnet på en flyplass. Den sender all data, flyene, som skal inn og ut til de riktige minnebrikkene, eller gatene, for parkering. At den fungerer optimalt, er veldig viktig for hvordan en SSD fungerer i praksis.

Kommer i to versjoner

Nettopp derfor er Octane spesielt spennende akkurat nå. Det er den første SSD-en der denne kontrolleren tas i bruk, og det er den første SSD-en som har blitt konstruert under OCZs makt. Det eneste som ikke er laget av OCZ selv er minnebrikkene.

Octane kommer i to varianter, én for SATA 3 Gbit/s og én for den toppmoderne SATA 6 Gbit/s-standarden som vi i dag tester. I mellom de to vil det være en markant ytelsesforskjell, og de to er priset deretter.

I hjertet av SSD-en sitter Indilinx Everest-kontrolleren, eller IDX300MOO om du vil. Kontrolleren er tokjernernet i form av to ARM-prosessorer. Den har i likhet med SandForce-kontrolleren 8 kanaler den kan snakke med minnebrikker via, og den kan snakke med to minnebrikker på samme kanal samtidig.

Minnebrikkene blir levert av Intel, produsert på 25 nm i deres samarbeid med Micron. Hver minnebrikke er veldig kompakte, det er derfor OCZ kan levere Octane med en kapasitet på helt opp mot én terrabyte.

Hver minnebrikke består nemlig av fire kjerner hver på 8 GB. Med totalt 16 slike minnebrikker i SSD-en lander den totale kapasiteten på 512 GB – nettopp det vår testmodell leveres med.

Det er imidlertid ikke alt. For at SSD-en skal kunne optimalisere seg selv under bruk ved hjelp av TRIM, Garbage Collection og diverse andre egne rutiner trengs det litt ekstra minne utenfor det du lagrer data på. Til å ta seg av dette finner vi 512 MB hurtigminne på SSD-en fra Micron. Dette er DDR3-minne med en frekvens på 400 Mhz.

Utover dette er fortsatt mye ukjent i forhold til hvordan kontrolleren fungerer, og akkurat hva den gjør. Vi vet imidlertid at den har diverse sikkerhetsnett for «power fail» og den har en krypteringsmulighet – men om dette er aktivert vet vi rett og slett ikke.

Det skal derfor bli litt ekstra spennende å få satt den på prøve. OCZ har sendt ut modeller med en lagringsplass på 512 GB til verdens teknologijournalister, en veldig høy kapasitet for oss å teste, men det er det vi har å jobbe med. Dette er den kvasseste modellen i Octane-serien, bla om til neste side så skal vi se hva den er god for.