Tek.no

Test Zalman F1 240 GB

Knakende god SSD, men steike dyr

Dette er Zalmans første SSD, og de imponerer.

28 Jan 2012 10:10

Introduksjon

Om du har hang med i bransjen for fem – seks år siden er nok Zalman er navn som klinger godt i ørene. De produserte i en årrekke spenstige kjøleløsninger til maskinen din, som på den tiden var temmelig spennende sett i forhold til mye av konkurransen.

De siste årene har imidlertid glansbildet falmet noe, spesielt for oss her i Norden. Kjølere er ikke like kult som det en gang var, så Zalman har gått etter nye beitemarker. De går mot de grønneste markene – Zalman satser på SSD-er.

Det er et ganske stort steg, de går tross alt fra å i prinsippet støpe metallkomponenter til aktiv og komplisert elektronikk.

Men satset det har de gjort, og den første rekken med SSD-er er F1-serien. Her leverer de tre SandForce-baserte SSD-er med en kapasitet på 60 GB, 120 GB eller 240 GB, og det er sistnevnte vi har inne til test.

Ved første øyekast kan det virke som om Zalman ikke har gjort stort med denne SSD-en, spesielt med tanken om at dette ikke akkurat er deres fagfelt friskt i minnet. Den er som så mange andre SSD-er, den har en vanlig SandForce-kontroller og noen minnebrikker fra Intel. Men den siste tiden har jeg snakket med et par andre SSD-aktører som i bisetninger har nevnt at de var litt overrasket over hva Zalman faktisk har fått til – og det lover jo godt.

Like komponenter, egen programvare

For selv om mange SSD-er der ute ser dønn like ut selv om du skrur dem opp og ser på enkeltkomponentene har alle en vital forskjell – firmwaren. Og akkurat firmwaren teller nesten like mye som hvor gode kontrolleren eller minnebrikkene er. Uten en god firmware får man rett og slett ikke utnyttet den kraften som er tilgjengelig i disse lagringsmediene.

Det er akkurat her Zalman skal ha trikset litt selv for å kunne differensiere seg fra de mange andre SSD-ene på markedet som benytter de samme komponentene, som Corsair Force 3 og OCZ Agility 3. Rett arbeid med firmwaren alene kan gjøre drastiske utslag på ytelsen.

Men synlig, det er ikke firmwaren. Det er imidlertid kabinettet SSD-en er pakket inn i. Her er det brukt børstet og sortlakkert stål, med runde hjørner. Formatet er tradisjonelle 2,5 tommer, mens tykkelsen ligger på rundt 9,3 millimeter. Den vil dermed gli inn i de fleste bærbare maskiner, men ikke de som krever en tykkelse på bare 7 millimeter.

SandForce-kontroller tar spadetaket

I hjertet av denne SSD-en, F1 240 GB, sitter det den populære SandForce SF-2281-kontrolleren. Kontrolleren jobber som kontrolltårnet på en flyplass, og sender datatrafikken i spadetak mot minnebrikkene.

Minnebrikkene er fra Intel og er av den usynkrone typen. Dette er noe billigere brikker enn de som er synkrone, fordi de holder en noe lavere ytelse og en marginalt lavere kvalitet.

Det er 16 brikker med en kapasitet på 16 GB hver. Det bringer den totale kapasiteten opp til 256 GB før man trekker fra 16 GB som er reservert til sikkerhettssystemet RAISE. Med dette systemet kan en hel minnebrikke ta kvelden, uten at resten av SSD-en dør. Du får dermed tid til å ta backup før alt du har av data forsvinner.

Kontrolleren kan snakke med opp mot åtte minnebrikker på forskjellige kanaler, og da gjerne flere minnebrikker på samme kanal. Videre er den basert på SATA 6 Gbit/s-grensesnittet, noe som tillater faktiske overføringsytelser på opp mot 560 MB/s og et stort antall IOPS.

Høy ytelse

Og ytelse lover Zalman nok av. For ren overføring av filer som kan komprimeres blir vi lovet 530 MB/s under skriving og 560 MB/s ved lesing. Antallet overføringer av småfiler SSD-en kan ta unna samtidig, IOPS, ligger på hele 85 000 ved lesing og 40 000 ved skriving.

Sett i forhold til hva konkurrende produkter har lovet og levert i praksis, er dette nok til å legge Zalman i det absolutt øverste sjiktet.

Bli med over til neste side, så skal vi se nærmere på hva SSD-en faktisk leverer »