Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestCorsair Performance Pro 256 GB

Denne drar skikkelig unna

Corsair leverer en av de bedre SSD-ene vi noen gang har testet.

Introduksjon

Corsair er en de mange SSD-produsentene som hverken lager selve hjernen i en SSD, kontrolleren, eller minnebrikkene selv. Det eneste de egentlig gjør er det veldig mange andre gjør, er å tilpasse den interne programvaren for sine brukere.

Allikevel har dette vært mer enn nok til at Corsair har etablert seg som en seriøs og sterk aktør. De har lansert en rekke SSD-er som ikke er veldig ulike konkurrentene, men de har fått på plass det lille ekstra. De har kommet med flaggskipet Force GT og allrounderen Force 3

Disse to SSD-ene, og det meste de ellers har lansert i år, er basert på SandForce sin kontroller som i stor grad har dominert markedet i hele 2011. På tampen av året har de imidlertid sluppet noe helt annet, som vi i dag skal teste – Corsair Performance Pro 256 GB.

En enslig kontroller
Minnebrikker og hurtigminne på baksiden
Marvell-kontrolleren
Minnebrikker fra Toshiba

Basert på Marvell-kontrolleren

Fremfor å satse på den populære SandForce-kontrolleren har Corsair nå valgt selskapet Marvell, noe en rekke andre aktører har stolt på tidligere.

Den spesifikke kontrolleren det er snakk om er Marvell 9174. Det er den samme som satt i Plextor M2s og Intel 510, men nå med en helt annen firmware.

Med denne kontrolleren i hus må du koble SSD-en til resten av maskinen din via SATA 6 Gbit/s-grensesnittet. Bruker du forgjengeren SATA 3 Gbit/s vil du rett og slett ikke få utnyttet all ytelsen den blir levert med. Og ytelse er det nok av. Vi bli lovet en skriveytelse på 440 MB/s og en leseytelse på 515 MB/s. Samtidig skal SSD-en klare å klemme unna 65 000 små filer hvert sekund (IOPS). I forhold til de SandForce-baserte SSD-ene er dette ytelse du kan oppnå uavhengig av om dataene lar seg komprimere eller ikke.

Solide minnebrikker

For å få lagret dataen din med denne ytelsen har Corsair paret Marvel-kontrolleren med minnebrikker fra Toshiba. Dette er NAND produsert med 34 nm-teknikken, og er at typen Toggle-Mode. Dette er veldig likt 25 nm-minnet fra Intel og Micron som følger ONFI 2.2-standarden. Minnet har høy overføringsytelse og 34 nm-minnet er kjent for å holde en litt høyere standard.

En annen klar fordel med 34 nm-minnet er at det er mikroskopisk større enn 25 nm, noe som fører til en litt lengre levetid. Det skal tåle minst 5000 skrive- og lesesykluser, men gjerne langt mer enn det.

På innsiden finner vi åtte minnebrikker. Hver av disse har en samlet kapasitet på 32 GB, fordelt over hele 8 minnekjerner hver på 4 GB.

Videre er Marvel-kontrolleren avhengig av et lite stykke hurtigminne det kan bruke til å mellomlagre data under forskjellige operasjoner den gjør i bakgrunn. Dette inkluderer avansert søppelhåndtering, TRIM og andre smarte grep som er tatt for at SSD-en skal holde ytelsen over tid.

Det er Hynix som har produsert hurtigminnet, som er av DDR3-1333 MHz-typen. Det er to brikker i Performance Pro 256 GB, hver på 128 MB.

Normal størrelse

Rent fysisk er SSD-en som alle andre. Den er omtrent 9,3 mm tykk, og du kan ikke ta av en ramme slik du kan på noen av Intels SSD-er for å senke høyden til 7 mm. I stasjonære maskiner har ikke dette noe å si, men enkelte bærbare maskiner har bare plass til lagringsmedier på 7 mm – og da vil ikke denne passe.

For stasjonære maskiner har Corsair lagt ved en liten stålramme som gjør at SSD-en som holder 2,5"-formfaktoren, vil passe i 3,5"-brønner.

Bli med over på neste side så ser vi nærmere på hvor godt Performance Pro yter »

Ytelse

IOmeter

Den første testen vi kjører måler SSD-ens evne til å ta unna mange oppgaver samtidig når det skrives og leses små filer på 4 KB. Corsair lover 65 000 IOPS ved lesing, et tall som målingene våre viser at de treffer veldig godt på. Vi så en maksimalverdi en liten stund på 88 000 IOPS, men dette er ikke et representativt tall siden kontrolleren ikke kan utføre så mange oppgaver i mer enn et par sekunder.

Når det kommer til skrivingen gjør Performance Pro det også veldig godt. Her ror den i land med hele 26 000 IOPS, den høyeste målingen vi har gjort på den fronten.

Klikk for større versjon

Ser vi på forsinkelsestidene ved den samme testen, hvor lang tid SSD-en bruker før den gjør det du ber den som, kommer Corsair meget godt ut. Som med alle andre SandForce-baserte SSD-er er forsinkelsestidene veldig lave på alle punkter.

Ber vi SSD-en jobbe med litt mer daglige oppgaver for en arbeidsstasjon, her i form av filer på 8 kb som skrives og leses både tilfeldig og sekvensielt, gjør Corsair det fortsatt meget godt. 24 700 IOPS i denne testen er blant de beste målingene vi noen gang har gjort.

AS SSD Benchmark

AS SSD viser seg å være en av de mer imponerende testene for Performance Pro. Den hever seg faktisk over alle andre SSD-er vi noen gang har teste og ror i land med hele 777 poeng. Den poengsummen er satt sammen etter at programmet har kjørt åtte forskjellige småtester som alle viser til gode målinger.

Spesielt godt er den skyhøye sekvensielle skriveytelsen. Her ser vi normalt at spesielt de SandForce-baserte SSD-ene ikke beveger seg langt over 100-200 MB/s, men Corsair klinker til med henholdsvis 471 MB/s ved lesing og 412 MB/s ved skriving. Dette er til og med bedre enn hva Samsung 830 kan levere.

Ytelse fortsetter

PCmark Vantage

For å se nærmere på hvor godt SSD-en kan yte når den jobber med daglige oppgaver dro vi i gang PCmark Vantage. Her blir en rekke forskjellige programmer kjørt og oppgaver testet, før programmet til slutt gir Performance Pro 60 000 poeng.

Satt opp mot resten av SSD-ene på markedet er dette ett av de bedre resultatene. Det er fortsatt et godt steg igjen til de beste modellene som kryper forbi 70 000 poeng, men det gjør ikke Performance Pro dårlig av den grunn.

Ser vi nærmere på de individuelle målingene som utgjør den totale poengsummen kommer det frem at SSD-en er veldig god i de fleste oppgavene. Det to eneste målingene vi ser henger litt etter er testene for lasting av programmer og importering av musikk, men også her går det egentlig unna i god fart.

ATTO disk Benchmark

Helt til slutt tar vi en kikk på SSD-ens maksimale overføringsytelse, enda en test Corsair gjør det godt i. Leseytelsen er sammen med eliten i markedet, med over 500 MB/s.

Skriveytelsen ligger imidlertid noe lavere, på 440 MB/s. Men som AS SSD-testen på forrige side viste er dette et temmelig konstant tall som SSD-en også kan ta unna ved sekvensielle skriving uansett hvilken filtype det er snakk om. De SandForce-baserte SSD-ene i denne grafen ville ikke klart slik ytelse med filer som ikke kan komprimeres. Ved overføringen av filer på 4 kb lå ytelsen på 190 MB/s ved skriving, og 176 MB/s ved lesing.

Bli med til siste side, så skal vi oppsummere hvor godt kjøp Performance Pro eventuelt er »

Konklusjon

Corsair imponerer med sin nyeste SSD, Performance Pro 256 GB. Den har ikke den samme maksimale ytelsen som mange andre SSD-er på markedet, men den har en langt mer konsis og stabil ytelse som er langt høyere enn hva vi har sett tidligere &ndah; og den koster ikke skremmende mye.

Det vi snakker om er den sekvensielle lese- og skriveytelsen, som for Performance Pro er nesten den samme høye som den maksimale ytelse. Vi måler verdier på henholdsvis 506 MB/s og 440 MB/s, verdier som SSD-en kan dra unna hele tiden.

Det er nettopp det som skiller denne Marvell-baserte SSD-en fra alle de andre som er basert på en kontroller fra SandForce. Mens SandForce er knallgode på data som kan komprimeres og ikke fullt så gode på alt annet, har Corsair her satt sammen en SSD som tygger unna det meste med god fart.

Utover dette kan Corsair vise til flere gode ytelsestall. Forsinkelsestidene er meget lave og SSD-en kan dra unna opp mot 65 000 IOPS ved lesing og hele 26 000 av dem ved skriving. Sistnevnte er et spesielt godt tall sett i forhold til konkurrentene.

Når det gjelder prisen har Corsair lagt seg på det nivået man nesten må forvente av en SSD som presterer såpass god, uten at den blir for dyr. De jevnt over gode SSD-ene med en kapasitet på rundt 250 GB koster gjerne godt under 3000, som Agility 3 og Force 3. De ekstra vasse modellene som Kingston HyperX og Vertex 3 Max IOPS koster imidlertid noe mer, fra 3300 til 3500 kroner. Corsair Performance Pro 256 GB er for tiden priset et lite hakk under dette, rundt 3150 kroner – en pris vi ganske enkelt ser på som rettferdig.

Alt i alt er Performance Pro 256 GB en veldig god SSD som leverer veldig mye ytelse uansett bruk. Prisen er noe høyere enn de mest kostnadseffektive løsningene på markedet, men det er helt greit når ytelsen er så god og stabil som vi i dag har sett. Totalt sett er dette en SSD vi virkelig vil anbefale for alle brukere, den er rett og slett veldig god til det meste.

+ Knallgod sekvensiell ytelse
+ Høy IOPS
+ Lave forsinkelsestider
+ Generelt sett god overføringsytelse

- Ingen spesielle

annonse