Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestStasjonær Mac vs. PC

Apple iMac møter Asus' alt-i-ett

Hvordan står de to vidt forskjellige datamaskinene seg mot hverandre?

Problemstilling

Opp gjennom datahistorien er det lite som har vært gjenstand for mer diskusjon og varme følelser enn den klassiske "Mac mot PC"-problemstillingen.

Smartere folk enn deg og meg har sett på saken fra alle vinkler og forsøkt finne ut om det ene er bedre enn det andre. Noen mener til og med at de har lykkes med å kåre en vinner.

Men dessverre – eller kanskje vi skal si heldigvis – finnes det ikke noe fasitsvar her.

Fornuft og følelse

Det er flere faktorer som spiller inn når vi skal skaffe oss en ny ting, og vi prioriter forskjellig. Noen av oss ser på praktiske egenskaper, målt opp mot behov og personlig økonomi. Andre setter sin lit til følelser, og er på jakt etter noe som appellerer til smak og stil. Med andre ord – de vil ha noe som hever sin egen selvfølelse og status.

De fleste av oss er likevel en blanding av de to ytterpunktene som beskrevet over. Vi ønsker oss saker som både er funksjonelt gode og estetisk tiltalende. Men så er det altså dette med smak da. Den er som baken, og stinker innimellom.

Datamaskinen er et verktøy

I datasteinalderen hadde brukerne et mindre komplisert forhold til maskinvaren enn vi har i dag. Størrelse, vekt og ikke minst pris førte til at datamaskiner var noe som kun ble eid av myndigheter og store firmaer. Bruken var begrenset til det maskinene i førte omgang var konstruert for – kalkulasjoner. Tidlige datamaskiner var i praksis kun veldig store, tunge og dyre kalkulatorer.

Å se datamaskinen som et rent verktøy er ikke like enkelt i dag. Datamaskinen gikk etter hvert fra en tung kalkulator til å bli noe enkeltmennesker kunne ha glede av, enten det var for spill eller tekstbehandling. Den ble ganske enkelt personlig, og følgelig inntok PC-en de tusen hjem.

Til slutt ballet det på seg med Internett, og vi har generasjoner som ikke kunne tenke seg et liv uten sin kjære datamaskin. Ikke dårlig for en skarve kalkulator.

Som senter for kommunikasjon, musikk, video, bilder, spill, lekser, hjemmekontor, nyheter og informasjon er det kanskje ikke så lett å tenke på datamaskinen som et verktøy lenger, men det er den faktisk. Og dette må du ha klart i hodet dersom du skal kunne plukke den beste datamaskinen for ditt bruk.

Alt som egentlig teller er om verktøyet kan gjøre den tiltenkte jobben, og i så fall hvor godt.

Maskinvaren

Mac er også en PC

Nå kaster vi kanskje en stor stein i vårt eget glasshus, men selve "Mac mot PC"-problemstillingen er egentlig utdatert. Den har de siste årene blitt holdt kunstig i live av fanatikere på begge sider og bransjen selv. Dessuten liker vi journalister at folk leser artiklene våre, og nesten ingenting sikrer lesertallene som å putte Mac og PC i samme setning. Skam på oss som skriver, skam på dere som leser.

Men uansett hva vi skriver, er det ingenting som forandrer på det faktum at Mac også er en personlig datamaskin. De fleste komponentene i en Mac finner vi også i andre datamaskiner, så det er ikke nødvendigvis noen stor forskjell i maskinvare.

I hovedsak er forskjellen fra en Mac og andre personlige datamaskiner å finne i operativsystemet. Installerer vi Windows på en Mac (ja, det er fullt mulig) blir det egentlig som å sammenligne to generiske PC-er.

iMac vs. Asus

Praktiske eksempler er bedre enn å skrive side opp og side ned om dette. Derfor har vi hanket inn to stasjonære datamaskiner for å illustrere forskjellene og likhetene. Den ene er en iMac fra Apple, og en såkalt All in One-modell fra Asus – begge stasjonære som har maskinvaren innebygd i skjermen. Dette gjør datamaskinen mer plasseringsvennlig.

Apple iMac 27"
27-tommers skjerm, 2560 x 1440 piksler
2,7 GHz Intel Core i5-2500S, 4 kjerner
AMD Radeon HD 6770M
4 GB DDR3-minne
1 TB harddisk
Mac OS 10.7
Pris: 13 490 kroner

Apple kjører hardt på design i glass og aluminium på sine datamaskiner, og iMac er ikke noe unntak. Alt er gjennomført til den minste detalj – kun tastene på tastaturet er av plast.

Stilen er fri for forstyrrende elementer, så den blanke og skarpe skjermen får lov til å dominere. Etter alt vi kan bedømme har en 27-tommers iMac det samme panelet som Apple bruker i sin Thunderbolt Display.

Av tilkoblinger er det lyd inn og ut, 4 x USB 2.0, FireWire 800, to Thunderbolt-porter og gigabit LAN. I tillegg har iMac en slot-in DVD-brenner og minnekortleser for SD på høyre side av skjermen.

Asus All-in-One PC ET 2410INTS
24-tommers berøringsskjerm, 1920 x 1080 piksler
2,5 GHz Intel Core i5-2400S, 4 kjerner
Nvidia GeForce GT 540M
6 GB DDR3-minne
1 TB harddisk
Windows Home Premium
Pris: omtrent 9500 kroner

Med Asus ET 2410INTS får du med mus, tastatur og fjernkontroll i ekte plast. Foten og den fremoverrettede høyttalergrillen er i metall.

Vi skulle gjerne sammenlignet iMacen med en helt lik alt-i-ett-PC. Men en datamaskin med nøyaktig de samme spesifikasjoner og skjermoppløsning var vi ganske enkelt ikke i stand til å finne. I stedet har vi altså plukket vi en typisk Windows-PC med samme formfaktor: En 24-tommers All-in-One-PC fra Asus. Den koster rundt 4000 kroner mindre enn den større iMacen, og har dessuten berøringssfunksjonalitet. Det vil si at du kan betjene den med fingrene i tillegg til å bruke mus og tastatur.

Det er for øvrig ikke den blanke skjermen selv som er berøringssensitiv. Det er optiske sensorer i kantene rundt skjermen som sporer bevegelsene, noe som både er bra og dårlig. Fordelen er at du ikke trenger å bruke fingeren, du kan male med en pensel om du vil. Ulempen er at skjermkantene stikker utenfor skjermen, og at teknologien kun i begrenset grad støtter bruk av flere fingre.

Av tilkoblinger har vi 2 x USB 3.0, eSATA, minnekortleser og lyd inn/ut bak et panel på venstre side. Se bilde over til høyre.

Bak har Asusen 3 x USB 2.0, men den ene går med til dongelen som hører til mus og tastatur. Ellers gigabit LAN, HDMI inn og HDMI ut, samt VGA-inngang. Maskinen er også utstyrt med et TV-kort.

Ytelse

Spesifikasjonene og ytelsesmålingene våre sier oss at iMacen ikke bare er dyrere og er utstyrt med en større skjerm. Den har også en litt raskere prosessor og grafikkløsning.

Apples iMac gjør det også klart bedre når vi skal bedømme kvaliteten på skjermen. Den oppfattes som skarpere og klarere i fargene.

Et siste punkt som bør nevnes er støyen – eller kanskje nærmere bestemt fraværet av den. iMac er imponerende støysvak, selv under tung belastning. Nå er det på ingen måte slik at Asusen er støyende. Langt i fra, den har et relativt jevnt og nøytralt sus. Men den er heller ikke i nærheten av å matche det Apple har fått til med iMac.

Dyrt med Mac?

En av de store mytene rundt Mac er at det er langt dyrere enn for en tilsvarende PC. Men dette stemmer nødvendigvis ikke. Du kan selv kontrollere dette ved å ikke ta hensyn til formfaktoren, og sette sammen din egen PC.

Tilsvarende selvbygg, da inkludert trådløs mus og tastatur, trådløst nettverk, hakket bedre prosessor og hakket bedre grafikkytelse, vil komme på omtrent 8000 kroner. I tillegg må du selvsagt ha en skjerm, og en 27-tommer med en oppløsning på 2560 x 1440 piksler må du i hvert fall regne rundt 5000 kroner for. Da havner vi plutselig på 13 000 kroner totalt, og da virker plutselig ikke Apples kompakte iMac til 13 500 kroner så galt priset likevel.

Programvaren

Mac OS vs. Windows

Hvorvidt Apples operativsystem Mac OS byr på en bedre brukeropplevelse enn Windows, er noe som mange ganger har vært oppe til debatt.

Effektivitet kan vi riktignok måle i forskjellige skrivebordsmiljøer. Vi kan til en viss grad også måle lykke. Men hva vi trives best med er uansett i første omgang en subjektiv opplevelse. Noen foretrekker mora, andre liker dattera, som det heter i finere kretser.

På generelt grunnlag kan vi likevel si at Mac OS og Windows er helt på høyde med hverandre. De ser litt forskjellig ut og oppfører seg ikke helt likt. Men det er ellers to likeverdige systemer som i de aller fleste tilfellene får gjort den samme jobben.

Det aller beste er om du kan gjøre deg opp en mening selv. Har du mulighet til å leke litt med begge systemene vil vi anbefale dette, det være seg i butikk eller hos en kamerat. Men husk også at det uansett tar tid å venne seg til et nytt operativsystem. Redaksjonens påtvungne Mac-bruker Jørgen brukte flere uker på å varme opp til Mac OS. Til gjengjeld ble han frelst.

Mac med Windows. Helligbrøde, eller det beste fra to verdener?

Programpakkeproblematikken

Ett av de ofte brukte argumentene for Mac OS er at den skal komme med en haug med godsaker, mens Windows på sin side er tynget ned av alskens programvare du ikke trenger.

For å starte med siste: At noen PC-produsenter velger å putte ekstra programvare – også kjent som "bloatware" – inn på datamaskinen er ikke Windows sin skyld. Men produsentene får penger for å gjøre dette, og det fører igjen til at datamaskinen blir enda litt rimeligere.

Mac OS' progamvarepakke er heller ikke så unik som det kanskje virker.

  • For Dashboard i Mac OS kan du bruke gadgets i Windows
  • For Mac OS' iChat har du Skype eller Messenger for Windows
  • Apples iTunes finnes også for Windows. Dessuten har du Windows Media Player.
  • For iPhoto har du Windows Live Fotogalleri, eller hvorfor ikke prøve gratisprogrammet Paint.net for bildebehandling.
  • For videoredigering: iMovie i MacOS. Live Movie Maker for Windows.
  • DVD-brenning: Windows DVD Maker, mot iDVD i Mac OS.
  • For Mac OS' Mail kan du få navnebroren til Windows, om du da ikke har gått over til en nettbasert mailtjeneste. Windows Mail er en del av Microsofts nedlastbare Live-pakke.
  • For backup har Mac OS Time Machine. Windows kommer også med Sikkerhetskopiering og gjenoppretting innebygd, selv om det kanskje ikke er like er like spenstig som Apples program.

Samtidig er det også noen klarere forskjeller. Windows har ingen kalenderapplikasjon eller websidegenerator som Mac OS' iCal og iWeb. Windows har heller ikke noe som tilsvarer musikkprogrammet Garage Band. Men er er du ute etter et opptaksstudio vil du komme langt med gratisalternativet Audacity.

Windows kommer på sin side med den TV-vennlige applikasjonen Windows Media Center. Apple har ikke lenger noen innebygd mediesentergrensesnitt.

Verken Windows eller Mac kommer med noen skikkelig kontorpakke. For Windows kan du se etter gratisalternativet LibreOffice. For Mac koster NeoOffice ingen ting. Vil du betale har vi Microsoft Office, eller gå for Apples egne Pages, Numbers og Keynote via App Store.

MacOS' innebygde applikasjonsbutikk App Store er for øvrig en smart sak som ikke har noe tilsvarende i Windows 7. Men det vil være på plass i det kommende Windows 8.

Hva med sikkerheten?

Virus og andre uhumskheter er et stadig tilbakevendende tema når det gjelder Windows mot Mac OS. Men trusselbildet har forandret seg stort de siste årene. I dag er de fleste truslene rettet mot privatpersoner plattformuavhengige, eksempelsvis svindelforsøk via e-post, eller det går gjennom nettleseren.

At Mac får en stadig større brukerskare i den rike delen av verden gjør dessuten at virusprogrammerere også begynner å få øynene opp for denne plattformen.

Alt i alt ser vi ikke lenger sikkerhetsaspektet som noe godt argument for å velge det ene over det andre.

Et et kanskje bedre råd kan faktisk være å ta litt hensyn til den som kan hjelpe deg hvis du har spørsmål eller får dataproblemer. Selv om naboen din er en kløpper på Windows, er det jo ikke sikkert han har peiling på Mac OS.

Oppsummering

Som vi så av forrige side har også Mac OS og Windows nok av programvare som fyller de samme behovene. Og der det mangler kan du i de aller fleste tilfellene finne anstendige alternativer for begge operativsystemene. For det meste av oppgaver, det være seg videoredigering, surfing eller skrive din neste bok, vil du altså kunne gjøre det uavhengig av operativsystemet ditt.

Likevel er det noen tilfeller der en Mac og PC ikke like enkelt kan bytte plass.

Mac er litt kresen

I motsetning til Windows er ikke Mac OS lagd for å virke med hva som helst av maskinvare. Det vil si at du ikke helt fritt kan bytte ut deler som du lyster.

For Apples lukkede produkter betyr kanskje ikke det så mye uansett. Men det vil også si at du ikke kan bygge deg din egen Mac med siste skrik i komponenter. Vil du for eksempel ha en rå gamingmaskin, er en PC med Windows veien å gå. Relatert til dette er også at Windows har langt flere tilgjengelige spill enn det finnes for Mac-plattformen.

I tillegg har Apple en relativt begrenset portefølje av produkter. Er du ute etter en billig bærbar er en Mac utelukket, da den rimeligste koster rett i underkant av 8000 kroner. Du kan heller ikke velge blant forskjellige farger eller stiler, her går det i glass og aluminium over hele linja. Mac mini, iMac, MacBook Pro, MacBook Air – de har den samme looken. Love it or leave it.

Apple har også latt være å ta en del teknologi inn i varmen. USB 3.0 finnes ikke på en Mac, og har du lyst på en Blu-ray-spiller, kan du se langt etter det også. Det finnes heller ikke Mac-modeller med berøringsfølsom skjerm.

Videre er det tilfeller, spesielt innen næringslivet, der programvaren kun finnes for Windows. Det er likevel sjelden noe problem i det store og hele, ettersom en Mac jo også kan kjøre Windows, enten for seg selv eller virtuelt.

Apple iMac 27" vs. Asus All-in-One ET2410

Våre to testkandidater er, som vi allerede har vært inne på, litt forskjellige typer dyr. Asusen har en 24-tommers berøringsskjerm, USB 3.0 og kan spille av Blu-ray-plater uten å bruke en ekstern spiller. Apples iMac er hakket sterkere og har en større og høyere oppløst skjerm. Prisforskjellen er på omtrent 4000 kroner i favør Asusen.

Apple iMac 27" egner seg godt for deg som har et romslig budsjett og liker god skjermplass, spesielt hvis du i tillegg har sansen for Apples stilrene design.

Sammenlignet med en vanlig PC med tilsvarende spesifikasjoner og skjerm er heller ikke Apples 27-tommers iMac så dumt priset – men pass deg for å gå i oppgraderingsfella.

Slik vi ser for oss bruken av iMac er den for voksne som ønsker seg en relativt kjapp stasjonær til jobb og fritid. Den duger også til de fleste spill. Ihuga gamere vil dog fremdeles gå for en tradisjonell stasjonær.

Den rimeligere Asus ET2410 har en mindre og ikke riktig like god skjerm, men med innebygd Blu-ray-spiller og berøringsteknologi føles den til gjengjeld litt mer leken. For vanlig bruk i Windows er riktignok ikke touch-aspektet noe stort salgspunkt, men for en familie med barn er vi ikke i tvil om at i det minste tegneprogrammet vil være en liten suksess. Vi skal også huske at det kommende Windows 8 vil være langt mer fingervennlig.

Asus Paint er ett av de fingervennlige programmene som følger med. Her kan tegne og fargelegge for hånd, eller leke deg med ferdige maler.

Vi må også nevne Asus Cinema – et touchgrensesnitt for film, bilder og musikk. I tillegg har vi korktavlen med "gule lapper", der du kan skrive eller ta opp beskjeder i form av videosnutter.

Her har vi altså en datamaskin som i større grad inkluderer de minste familiemedlemmene i sin tiltenkte brukergruppe.

Designjunkiene vil kunne peke på at Asus' alt-i-ett-modell ikke har en like gjennomført stil som Apples. De har utvilsomt rett – med skjermkant, mus og tastatur i glinsende plast verken ser eller føles den ut som en million kroner.

Men for generelle oppgaver vil ET2410 kunne gjøre den samme jobben som iMacen – at den har litt dårligere prosessorytelse er mer målbart enn merkbart. Også for spill ligger den på et greit nivå, men igjen vil spesielt gamingintreresserte ønske seg en annen type PC.

Valgets kval

Som vi har sett er det forskjeller på en iMac og en "alt-i-ett"-PC med Windows. Men forskjellene er ikke av den karakter at vi her vil stemple den ene maskinen – eller det ene operativsystemet – som bedre. De er ganske enkelt kun forskjellige.

Med mindre du er ute etter en rimelig datamaskin, har spesielle ønsker eller krav til maskinvare, eller har stort fokus på spilling er det nemlig strengt tatt en smakssak. For du kan gjøre så å si alt på en PC som du kan på en Mac, og omvendt.

For å oppsummere må du altså opp i pris for en iMac. Men det betyr ikke nødvendigvis at den er dyrere enn en tilsvarende PC. I prisen kan du også kalkulere inn at du får Mac OS som operativsystem, som kanskje vil være å foretrekke over Windows. Ellers står du selvfølgelig fritt til å installere Windows (eller Linux) på den.

Hvis stil og desig er viktig for deg minner vi også på at ikke alle "alt-i-ett"-PC-er er bygd i sort plast.

Er du i tvil vil vi råde deg til å prøve de to systemene om du kan, og stole på magefølelsen. Bare husk at det faktisk ikke er utstyret i seg selv som er viktig, men arbeidet du får gjort med det.

Les også:

annonse