Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestStasjonær Mac vs. PC

Apple iMac møter Asus' alt-i-ett

Hvordan står de to vidt forskjellige datamaskinene seg mot hverandre?

Problemstilling

Opp gjennom datahistorien er det lite som har vært gjenstand for mer diskusjon og varme følelser enn den klassiske "Mac mot PC"-problemstillingen.

Smartere folk enn deg og meg har sett på saken fra alle vinkler og forsøkt finne ut om det ene er bedre enn det andre. Noen mener til og med at de har lykkes med å kåre en vinner.

Men dessverre – eller kanskje vi skal si heldigvis – finnes det ikke noe fasitsvar her.

Fornuft og følelse

Det er flere faktorer som spiller inn når vi skal skaffe oss en ny ting, og vi prioriter forskjellig. Noen av oss ser på praktiske egenskaper, målt opp mot behov og personlig økonomi. Andre setter sin lit til følelser, og er på jakt etter noe som appellerer til smak og stil. Med andre ord – de vil ha noe som hever sin egen selvfølelse og status.

De fleste av oss er likevel en blanding av de to ytterpunktene som beskrevet over. Vi ønsker oss saker som både er funksjonelt gode og estetisk tiltalende. Men så er det altså dette med smak da. Den er som baken, og stinker innimellom.

Datamaskinen er et verktøy

I datasteinalderen hadde brukerne et mindre komplisert forhold til maskinvaren enn vi har i dag. Størrelse, vekt og ikke minst pris førte til at datamaskiner var noe som kun ble eid av myndigheter og store firmaer. Bruken var begrenset til det maskinene i førte omgang var konstruert for – kalkulasjoner. Tidlige datamaskiner var i praksis kun veldig store, tunge og dyre kalkulatorer.

Å se datamaskinen som et rent verktøy er ikke like enkelt i dag. Datamaskinen gikk etter hvert fra en tung kalkulator til å bli noe enkeltmennesker kunne ha glede av, enten det var for spill eller tekstbehandling. Den ble ganske enkelt personlig, og følgelig inntok PC-en de tusen hjem.

Til slutt ballet det på seg med Internett, og vi har generasjoner som ikke kunne tenke seg et liv uten sin kjære datamaskin. Ikke dårlig for en skarve kalkulator.

Som senter for kommunikasjon, musikk, video, bilder, spill, lekser, hjemmekontor, nyheter og informasjon er det kanskje ikke så lett å tenke på datamaskinen som et verktøy lenger, men det er den faktisk. Og dette må du ha klart i hodet dersom du skal kunne plukke den beste datamaskinen for ditt bruk.

Alt som egentlig teller er om verktøyet kan gjøre den tiltenkte jobben, og i så fall hvor godt.