På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Mye bedre enn forgjengeren
Men kan GoPro ta tronen tilbake fra de stadig tøffere konkurrentene?
Innhold
- Sammendrag
- Mange gode forbedringer
- Enkelt å bruke med den nye skjermen
- Best på bildekvalitet
- GoPro er bra, men Garmin er bedre
- Spesifikasjoner og bruk
- Bra oppgradert på funksjoner
- Ny konstruksjon
- For første gang brukervennlig
- Så, fungerer det?
- Stemmekontroll, stabilisering, bilde og lyd
- Stemmestyring
- Videostabilisering
- Bildekvalitet
- Lydkvalitet
- App og redigeringsprogram
- Redigeringsprogrammer
- Veldig enkle apper
- Men hvor er GPS-en?
Sammendrag
Det tok mye lengre tid enn vi hadde ventet, men nå har altså GoPro endelig lansert en ny toppmodell; GoPro Hero5 Black. Det nye actionkameraet kommer omtrent to år etter selskapets forrige toppmodell, GoPro Hero4 Black, og etter flere rimeligere kameraer som for eksempel GoPro Hero+ LCD, som nå er på vei ut til fordel for en enklere, og kanskje noe mer oversiktlig produktlinje, som nå vil bestå av GoPro Hero5 Black, Hero5 Session, gamle Session og dronen Karma.
Men til tross for at GoPro Hero4 Black med sine to år på markedet er overklar for aldershjemmet etter forbrukertenkologisk tidsregning, har det klart seg sabla bra mot stadig sterkere konkurranse fra selskaper som Sony og Garmin. Det var faktisk først for noen uker siden at vi kronet en ny konge på actionkamerahaugen, da vi endelig fikk et actionkamera som greide å kombinere god brukervennlighet med ekstra funksjonalitet og svært god bildekvalitet, nemlig Garmins Virb Ultra 30.
Les mer om den i vår test her: Garmin har gått fra GoPro - enn så lenge, i alle fall »
Testen fortsetter under videoen.
Denne videoen redigerte vi på omtrent 10 minutter med GoPros nye redigeringsprogram, Quik.
Mange gode forbedringer
De viktigste GoPro gjør med den nye toppmodellen, er at de introduserer en ny berøringsskjerm, intern bildestabilisering og det at kameraet er vanntett uten ekstra hus, noe som gir mye bedre lyd. Og det er ikke tvil om disse tingene gjør GoPro Hero5 Black til en god oppgradering fra forgjengeren.
Den nye berøringsskjermen gjør for eksempel kameraet uendelig mye enklere å bruke, bildestabiliseringen gir videoene et tydelig kvalitetsløft, og det at kameraet nå er vanntett uten ekstra hus gir betydelig bedre lyd uten at vi må risikere vannskade ved regnvær. Men dette gjelder bare hvis vi sammenligner med forgjengeren, altså to år gamle GoPro Hero4 Black - og GoPro har, som vi allerede har nevnt, fått noen farlige konkurrenter siden den gang.
Det er for eksempel veldig bra at vi har fått bildestabilisering, men som du kan se på side 3, er bildestabiliseringen på Garmins toppmodell tydelig bedre. Og det at kameraet er vanntett uten ekstra hus er også kjempebra, det gjør at vi slipper den hule, innestengte plast-bokslyden fra forgjengeren (i det vanntette huset sitt), men sammenlignet med Garmin Virb Ultra 30 plukker Hero5 Black opp betydelig mer håndteringsstøy. Virb Ultra 30 må riktignok være i et eget beskyttelseshus for å være vanntett, men fanger likevel opp grei, om enn litt dempet og noe mer ullen lyd. Men det plager oss langt mindre enn håndteringsstøyen fra den nye GoPro-en.
Du kan se flere videoer og lese mer om bildekvaliteten på side 3 »
Enkelt å bruke med den nye skjermen
Berøringsskjermen gjør GoPro Hero5 Black til den første brukervennlige GoPro-en, og det er himmel og hav i forskjell fra forgjengerens tre knapper og bare delvis oversiktlige listemenyer. Det er veldig enkelt å navigere i menyene til den nye GoPro-en, og de viktigste innstillingene er enkelt og oversiktlig plassert rundt visningsbildet slik at vi har dem mer eller mindre umiddelbart tilgjengelig. Det er veldig intuitivt og greit å bruke, noe som slettes ikke kan sies om forgjengeren. Men systemet er ikke helt uten barnesykdommer. På noen innstillinger blir vi sendt litt frem og tilbake mellom bildefrekvens og oppløsning, det går litt tregt og henger litt i blant, og siden kameraet nå bare har to knapper, må vi bruke berøringsskjermen for mange av innstillingene. Som vil si at mye vil være utilgjengelig hvis du bruker kameraet under vann, eller for eksempel har hansker eller votter på.
Den nye stemmekontrollen er heller ikke helt uten hikke, men den fungerer stort sett greit. Vi er, som vi sier på side 3, litt usikker på akkurat hvor nyttig den er, men det er helt sikkert noen som finner et bruksområde nå og da der den blir veldig fin å ha. Da er det greit å være klar over at den ikke er like pålitelig som stemmekontrollen til Garmin Virb Ultra 30, som fungerer med mer vindstøy og bakgrunnslyd enn GoPro, i tillegg til at den virker å være mindre nøye på hvordan vi sier kommandoene våre.
Best på bildekvalitet
Bildekvaliteten er heldigvis bedre enn noen gang, og selv om vi hadde forventet større endringer på bildefrekvens-siden, er vi fornøyde med at kameraet gjør en svært god jobb på de viktigste oppsettene. Sammenligner vi bildene fra GoPro Hero5 Black med Garmins toppmodell, ser vi at GoPro leder med et lite hestehode i full HD, 50 fps. Dette er ikke like lett å se når videoen spilles av, og det er neppe noen som kommer til å legge merke til det uten å sammenligne kameraene side om side, men likevel: Bedre er bedre, om enn bare litt.
I 4K klarer vi egentlig ikke å se noe forskjell, og utenom at GoPro treffer bedre med hvitbalansen, er selve bildekvaliteten mer eller mindre identisk. Vi hadde forventet et større løft på sakte-film-fronten, men med maks 120 fps i full HD og 240 fps i 720p stiller Hero5 Black likt med forgjengeren, og mer eller mindre identisk med Virb Ultra 30. Den største forskjellen er at 240fps i 720p er begrenset til den smaleste synsvinkelen, noe det ikke er på Virb Ultra 30, der vi kan velge synsvinkel fritt.
Du kan se flere sammenligningsbilder på side 3 »
GoPro har også visningsmodusene 2,7K, SuperView og Linear, og disse liker vi godt. Den første, 2,7 K, tar opp video i full HD-bredde, men i 4:3-format, slik at videoen tar opp mer i høyden. Dette gir oss muligheten til å gå inn å flytte på bildet i etterkant, alt ettersom om vi vil ha med oppe eller nede i bildet, etter behov. I SuperView tar kamereat også opp i 4:3-format, men her strekker kameraet sidene for å dra bildet ut til 16:9-format, slik at vi slipper redigeringsjobben.
Da får vi mer i høyden, og det fungerer fint til sekvenser der kameraet er omtrent midtstilt i fartsretningen, siden det da ikke har så mye å si at sidene på bildet blir dratt ut. «Linear» er en variant av medium-synsvinkel, der kameraet retter opp de bøyde linjene som ellers skaper en fiskeøyeeffekt der bilder «buler ut». Dette er veldig fint hvis du skal bruke kameraet mer eller mindre som et vanlig videokamera, men den mindre synsvinkelen gjør at det egner seg best når du kan se på skjermen hva du filmer.
GoPro er bra, men Garmin er bedre
Når alt kommer til alt er GoPro Hero5 Black unektelig et godt actionkamera, men det som går igjen som et refreng i hele testen er at Garmin Virb Ultra 30 er bedre på flere sentrale punkter. Bedre bildestabilisering, bedre lyd (etter vår mening i alle fall), bedre betjening og langt flere muligheter med GPS- og andre sensordata. GoPro gjør så vidt vi kan se, per nå, ingenting med den innebygde GPS-en, og det at vi med Garmin kan legge på ting som fartsdata, puls, høydekurver og så videre bidrar til å gjøre videoene bedre. I noen av bakkene i videoen over er undertegnede oppe i over 40 kilometer i timen, og slike ting kan ofte være veldig morsomt å ha med i videoen, men med GoPro Hero5 Black lar det seg altså dessverre ikke gjøre.
Det som kan bli det store salgspunktet for GoPro Hero5 Black, er integreringen med GoPros nye kameradrone Karma, og stabiliseringshåndtaket som følger med denne. Hvordan denne dronen klarer seg mot DJIs nye og svært bærbare Mavic Pro gjenstår å se, men en GoPro Hero5 og en Karma, er helt klart billigere enn en Mavic Pro med sitt innebygde kamera, og et Garmin Virb Ultra 30 i tillegg. Så hvis du er i markedet for både et actionkamera og en drone, er det helt klart noe som kan være verdt å tenke på.
Men utenom det er vi dessverre for GoPro ikke i tvil om at vi ville gått for Garmin Virb Ultra 30 fremfor GoPro Hero5 Black. Begge to er dog ganske kostbare actionkameraer, og mange vil nok ha vel så mye glede av et rimeligere. Garmin Virb XE er et godt alternativ hvis vil ha mulighetene alle sensordataene til Garmin gir, samt et ellers brukervennlig actionkamera med god lyd.
Disse ekstra sensordataene vi snakker om kan helt klart bidra til å gi videoene dine en ekstra dimensjon med data på ting som fart, puls, tid i luften ved hopp og mye mer. De brukes også til å automatisk markere høydepunkter i videoene våre, noe vi savnet veldig i GoPros redigeringsprogrammer.
Du kan lese vår test av Virb XE her: Garmins proffe actionkamera er bedre enn GoPro på flere områder »
Til bare drøye 2000 kroner er heller ikke "gamle" Hero4 Session et dumt valg. Den er betydelig mer funksjonsfattig, og bildekvaliteten er heller i kategorien «god nok for folk flest» enn for den kresne, men den lave prisen gjør samtidig at du kan kjøpe 2 slike til prisen av én GoPro Hero5 Black eller Garmin Virb Ultra 30, og i mange tilfeller vil det å kunne klippe mellom to kameraer gi bedre videoer enn ett kamera med bedre bildekvalitet.
Det er også verdt å merke seg at Sonys nye toppmodell kan bli en farlig konkurrent »
Dette er utvilsomt GoPros beste, men det er ikke bedre enn Garmin Virb Ultra 30
Fordeler
- +Svært god bildekvalitet
- +Innebygget berøringsskjerm
- +Brukervennlig
- +God batteritid
- +Grei bildestabilisering
- +Kan brukes sammen med GoPros kameradrone
- +Opp til 120 fps i full HD
- +Vanntett uten ekstra hus (gir mye bedre lyd)
Ting å tenke på
- —Kan ikke betjenes fullt ut med bare knappene
- —240 fps i 720p er begrenset til «Narrow»-synsvinkel
- —Plukker opp mye håndteringsstøy
- —Elektronisk og ikke optisk bildestabilisering
- —Ingen ekstra sensordata, og vi kan ikke se at GPS-en brukes til noe pr. nå
Spesifikasjoner og bruk
Bra oppgradert på funksjoner
Det som overrasker oss mest med GoPro Hero5 Black var at vi ikke fikk et løft på skuddtakten og bitraten sammenlignet med forgjengeren. Vi ligger fortsatt på en bitrate på opptil 60 Mbps, og skuddtaktene er egentlig akkurat de samme som for to år siden. Dette var ett av punktene der vi så for oss at GoPro kanskje kunne dra fra konkurrentene igjen, ved å for eksempel gi oss 50 bilder i sekundet (fps) i 4K. Istedet står vi på stedet hvil akkurat her, med 30 fps som maks - som ikke er noe særlig å skryte av for actionkamerabruk.
De store forbedringene finner vi nok heller på funksjonsfronten. Her snakker vi om en innebygget berøringsskjerm, elektronisk bildestabilisering, at kameraet er vanntett uten ekstra hus, stemmekontroll og GPS. Dette er helt klart klare forbedringer fra forgjengeren (utenom kanskje de to siste, men det skal vi komme tilbake til), men dessverre ikke mer enn det som skal til for å ta igjen konkurrentene.
Elektronisk bildestabilisering er for eksempel noe som har glimret med sitt fravær hos GoPro lenge, mens vi har fått det i de fleste kameraene fra de tøffeste konkurrentene, Garmin og Sony. Og samtidig som GoPro endelig kommer seg på banen på dette, er Sony i ferd med å ta det ett steg lengre, og lanserer sin neste toppmodell med optisk stabilisering.
Testen fortsetter etter tabellen
GoPro Hero5 Black | GoPro 4 Black | Garmin VIRB Ultra 30 | Sony FDR-X1000V | GoPro Hero5 Session | |
---|---|---|---|---|---|
*Pris: | 4195 | 4290,- | 4399,- | 2495,- | 3195 |
Maks FPS i 4K: | 30/25 | 30/25 | 30/25 | 30/25 | 30/25 |
Maks FPS i full HD: | 120 | 120/100 | 120/100 | 120/100 | 90 |
Maks FPS i 720p: | 240 (kun narrow) | 240 (kun narrow) | 240/200 | 240/200 | 120 |
Høyeste bitrate/format: | 60 Mbps | 60 Mbps | 60 Mbps | 100 Mbps/X AVC | 60 |
Skjerm: | Ja, berøringsskjerm | Ekstrautstyr | Via fjernkontroll | ||
Høydepunktsmerking | |||||
**Batteritid: | 2 timer og 6 min. | 1 time og 38 min. | 1 time og 41 min. | 60 minutter | - |
Utskiftbart batteri: | |||||
Bildestabilisering: | Elektronisk | Elektronisk | Elektronisk | Ja, elektronisk | |
GPS: | |||||
Vekt med/uten hus: | 144/118 (ramme, ikke hus) | 150/89 gram | 158/88 gram | 114/89 gram | - |
Vanntett: | Ja (til 10 meter) | Med ekstra hus | Med ekstra hus, til 50 meter | Med ekstra hus, sprutsikkert uten | Ja (til 10 meter) |
Tilkobling: | Wi-Fi, Bluetooth, USB-C og Micro HDMI | Wi-Fi, Micro SD, Mini USB, Micro HDMI | Wi-Fi, Bluetooth, ANT+, Mini-USB, Micro SD | Wi-Fi, NFC, Micro SD, Mini-jack mikrofon, Micro USB, Micro HDMI | Wi-Fi, Bluetooth, USB-C og Micro HDMI |
Annet: | Stemmekontroll | - | Stemmekontroll og mye ekstra sensordata | Tidskode og NFC | Stemmekontroll |
*Prisene som oppgis her er laveste pris i skrivende stund, og er hentet fra Prisguide.no (kommersiell partner).
**Batteritiden testes med at kameraene settes i opptak på 1080 50p, i et kjøleskap på 4° Celcius. Dette gir oss muligheten til å sammenligne batteritid på flere ulike modeller over tid, under like forhold. Opplevd battertid vil antakeligvis være mindre, da kameraene bruker en del strøm når de slås av og på. Opptak med annen oppløsning og/eller bildefrekvens kan også påvirke batteritiden, samt bruk av GPS og Wi-Fi.
Ny konstruksjon
Hvis vi går vekk fra forskjellene på papiret, og begynner å se på selve kameraet, er dette et mye tydeligere generasjonsskille enn det fra Hero3 til -4. Formen er fortsatt tydelig «GoPro-sk», men den lyse, sølvgrå fargen er byttet ut med den samme koksgrå som vi har sett på «billigmodellene» Hero+ og Hero+ LCD. Det ser kanskje tøft ut, men en sterkere eller lysere farge hadde gjort kameraet enklere å finne i en mørk ryggsekk, eller hvis det faller av sykkelen og havner i gresset, noe vi har fått erfare i praksis med Garmin Virb Ultra 30s signalrøde sidepaneler. Men det er ikke noe vi ikke kan fikse med litt isolasjonsteip eller ved å spraymale rammen (mer om den under).
Vi liker veldig godt at kameraet er vanntett uten ekstra hus. Da tar kameraet mindre plass, selv om du skal ut å snorkle (dypere enn 10 meter må du ha ekstra undervannshus), og vi slipper den forferdelige, innestengte plastlyden som var et problem med de tidligere modellene. I motsetning til en av våre favoritter, Garmin Virb XE, må vi likevel ha en ekstra ramme for å montere kameraet på GoPros ulike fester.
I utgangspunktet kan dette virke som en god løsning, da festepunktet kan være et svakt punkt. Vi har opplevd at det har blitt ødelagt etter brå, uplanlagt opphør av fart med resulterende inntakelse av luftig horisontal og raskt medfølgende ublidt møte med asfalt. Også kalt et skikkelig smell. Men hvis dette skulle skje med Garmin Virb XE, kan vi for omtrent samme pris som en ny Hero5 Black-ramme, kjøpe et reperasjonssett fra Garmin med nytt festepunkt samt hele frontdekselet med henglser og det hele. Det har ikke fryktelig mye å si, det blir bare litt ekstra dill-dall med å ta rammen av og på når vi skal skifte minnekort eller lade kameraer, så vi synes egentlig løsningen på til Virb XE var bedre. Bare synd Garmin gikk vekk fra den med den nye toppmodellen...
For første gang brukervennlig
Den nye berøringsskjermen fikser noe som lenge har vært et problem med actionkameraene: Brukervennlighet. De første GoPro-ene var en tålmodighetsprøve før man lærte seg å bruke dem, og selv om det ble litt bedre med GoPro Hero4 Black, var det fortsatt kronglete. Nå skal det sies at Garmin Virb XE klarte å gi oss en god brukeropplevelse uten berøringsskjerm, men likevel, det gjør alt betydelig enklere.
Det er vanskelig å med få ord beskrive hvor mye enklere GoPro Hero5 Black er å bruke enn forgjengeren, men ta oss gjerne på ordet: Det er kort sagt veldig mye enklere. Når du slår på kameraet står alle innstillingene listet i bunnen og på siden av skjermen. Hvis du vil endre oppløsning, trykker du på oppløsningen. Hvis du vil endre bildefrekvensen, trykker du på den. Ved å sveipe fra høyre kan vi bla oss gjennom og slå av eller på ulike avanserte i innstillinger for det moduset kameraet er i. For video er dette avanserte innstillinger under «ProTune», videostabiliseringen, «Low Light»-funksjonen og noen enkle lydinnstillinger. Litt mye sveiping kanskje, men greit nok.
Sveiper vi fra venstre fra hovedbildet får vi se videoklippene vi har tatt opp, og vi kan markere høydepunkter i dem, eller redigere ut kortere klipp på 5, 15 eller 30 sekunder. Hvorfor vi ikke bare kan sette start og sluttpunkt selv er ikke så godt å si, men tanken er vel kanskje å holde det enkelt.
Så, fungerer det?
Ja, og nei. I selskapets introduksjonsvideo for kameraet, sier GoPro-sjef og grunnlegger Nick Woodman at det rett og slett «ikke er så mye å finne ut av» (fritt oversatt), og vi ser at det helt klart er en styrke. Vi trengte i grunn ikke stort mer enn fem minutter med kameraet, så hadde vi egentlig sett det som var å se av funksjoner og muligheter. Her er ingen endeløse menyer med undermeny på undermeny og en minotaur på slutten. Alt er oversiktlig og fremme i dagen, og det liker vi. Men vi har likevel funnet ett og annet å irritere oss over.
En ting er for eksempel at hvis vi vil skifte til 4K-oppløsning fra full HD, og har en bildefrekvens som er høyere enn det som støttes i 4K (altså mer enn 30 fps) får vi beskjed om at dette ikke går, og blir bedt om å endre bildefrekvensen og forsøke på nytt. Hvorfor kan ikke bare kameraet fikse dette selv, og hellet bare informere om det? «4K? Ikke noe problem, men jeg måtte senke fps-en din, bare så du vet det.» Videostabilisering støttes heller ikke i 4K, men det klarer kameraet å skru av automatisk, så vi ser ikke problemet.
Enda mer irriterende er det at systemet er litt treigt, og vi opplever ofte at kameraet henger såpass mye etter når vi trykker eller sveiper, at vi ofte gjør trykker en gang til. Resultatet blir ofte at kameraet registrerer to trykk, slik at vi for eksempel skrur videostabiliseringen på og av igjen, noe som kan være veldig frustrerende. Hvis du er av typen som har litt kort lunte for slikt kan dette raskt bli et irritasjonsmoment.
Men verst er det nok at vi må bruke berøringsskjermen for å komme inn i flere av innstillingene. Kameraet har nemlig bare to fysiske knapper. Den på toppen brukes kun til å starte og stoppe opptak, og eventuelt starte kameraet i samme slengen, mens den andre, på siden, lar oss slå av og på kameraet, skifte mellom video-, foto- og timelaps-modus, og å legge til høydepunkter mens vi tar opp video.
Og det fungerer for så vidt fint, men for å komme inn i selv enkle innstillinger, som for eksempel for å endre bildefrekvens for å få sakte film, er vi helt nødt til å bruke skjermen. Og det lar seg ikke gjøre med hansker/votter på, eller hvis kameraet er veldig vått eller under vann. Dette unngikk vi med for eksempel Garmin Virb Ultra 30, som har flere fysiske knapper.
Dette er utvilsomt GoPros beste, men det er ikke bedre enn Garmin Virb Ultra 30
Fordeler
- +Svært god bildekvalitet
- +Innebygget berøringsskjerm
- +Brukervennlig
- +God batteritid
- +Grei bildestabilisering
- +Kan brukes sammen med GoPros kameradrone
- +Opp til 120 fps i full HD
- +Vanntett uten ekstra hus (gir mye bedre lyd)
Ting å tenke på
- —Kan ikke betjenes fullt ut med bare knappene
- —240 fps i 720p er begrenset til «Narrow»-synsvinkel
- —Plukker opp mye håndteringsstøy
- —Elektronisk og ikke optisk bildestabilisering
- —Ingen ekstra sensordata, og vi kan ikke se at GPS-en brukes til noe pr. nå
Stemmekontroll, stabilisering, bilde og lyd
Stemmestyring
Stemmekontrollen er en av de største, nye funksjonene vi har fått med GoPro Hero5 Black. Denne lar oss styre kameraet og få det til å for eksempel starte eller stoppe opptak, ta bilder, skifte mellom foto- og videomodus og markere høydepunkter underveis i et opptak. Vi har allerede testet prinsippet med Garmins toppmodell, Garmin Virb Ultra 30, og nå som da er vi litt i tvil om hvor nyttig denne funksjonen egentlig er.
Tanken er selvsagt at du kan slå av og på kameraet uten å ta hendene vekk fra det du driver med, enten du står på vannski, fisker, sykler ned en fjellside eller kjører motorsykkel. Men i mange av disse tilfellene vil det være like enkelt, og sikrere, å bare starte opptaket med knappen før aktiviteten starter.
Litt fra stemmestyringstesten
Et annet problem er at stemmekontrollen ikke er 100 prosent pålitelig, så i mange tilfeller kan du være mer trygg på at opptaket har startet ved å trykke på knappen. Altså, stemmekontrollen fungerer greit, men sammenlignet med stemmekontrollen Garmin Virb Ultra 30, skal det mye mindre til for at kameraet ikke oppfatter kommandoen. Det tåler mindre bakgrunnsstøy, det er mer nøye på hvordan vi sier kommandoen, og det tåler mindre vindstøy fra fart. Vi målte dette med å plassere kameraet utenfor bilvinduet, og vi slet med å få stemmekommandoene til å fungere når hastigheten passerte noe særlig over 20 kilometer i timen. Virb Ultra 30 klarte seg, passende nok, oppil omtrent 30 kilometer i timen.
Det vil helt sikkert være situasjoner og bruksområder der stemmekontrollen er kjekk å ha, men vi kan for det meste ikke se det store behovet. Og skulle du likevel være en av dem som ser behovet, så er det altså verdt å merke seg at Garmins stemmekontroll fungerer bedre.
Videostabilisering
I motsetning til stemmekontrollen er dette en svært god forbedring, og en universelt nyttig funksjon som de fleste vil oppleve at gir bedre videokvalitet. Stabiliseringen i GoPro Hero5 Black er elektronisk, slik som på alle andre actionkameraene på markedet med denne funksjonen (utenom Sonys nye toppmodell når den kommer ut). Den fungerer ved at kameraet zoomer inn omtrent 10 prosent, og flytter rundt på bildet digitalt for å motvirke risting. Risting i bildet kan gjøre videoen svært slitsom å se på, og er særlig et problem hvis du har kameraet montert rett på for eksempel sykkelen eller skateboardet, siden det da er veldig lite som absorberer vibrasjonene fra underlaget.
Bildestabiliseringssammenligning, GoPro Hero5 Black vs Garmin Virb Ultra 30
Som du kan se på videoen over, gjør GoPro Hero5 en helt grei jobb på denne fronten, men Garmin Virb Ultra 30 er også tydelig bedre. Riktignok ser det ut til at sistnevnte klipper noe mer inn i bildet får å få til nettopp dette, men det er etter vår mening helt klart å foretrekke til gjengjeld for et stødigere bilde.
Bildekvalitet
Og så var det selve bildekvaliteten da. Hvis du allerede har lest konklusjonen på side 1, vet du at GoPro Hero5 Black gjør en veldig god jobb på bildefronten. Det er ikke noe stort hopp, men der vi egentlig ikke greide å se noe forskjell på Hero4 Black og Garmin Virb Ultra 30, ser vi nå at Hero5 Black er noe bedre i «vanlig» full HD, 50 fps. Det er ikke veldig tydelig, og selvsagt enklere å se på et pausebilde enn når videoen spilles av.
Forskjellen er også så liten at vi hadde ikke latt det avgjøre et kjøp - ingen kommer til å se videoen din å si «ja, dette var jammen meg marginalt bedre bildekvalitet enn Virb Ultra 30». Sammenligner du derimot med kompisen din sin Garmin Virb XE eller GoPro Hero4 Session ser du nok en større forskjell, siden de to har betydelig lavere bitrate å boltre seg på, men så lenge vi befinner oss blant toppmodellene er det lite som skiller dem her.
I 4K-oppløsning har vi ikke fått noe hopp i bildefrekvensen, og vi har fortsatt et tak på 30 fps her. Det skal sies at de ferreste av oss er utstyrt med store nok TV-er til å få noe særlig utbytte av 4K, som for eksempel vår blindtest viste, men den høyere oppløsningen kan likevel brukes til mer digital zooming i etterkant, for de som er såpass bevandret i videoredigeringsprogrammenes verden at de mestrer slikt.
4K, GoPro Hero5 Black vs Garmin Virb Ultra 30
Dette kan spesielt være fint hvis du planlegger å bruke kameraet montert på GoPros kameradrone Karma, men så lenge bildefrekvensen ikke krysser 30 fps, er det fortsatt slik at det egner seg best til bilder med relativt lite bevegelse. Når det er sagt gjelder dette også for samtlige av GoPros konkurrenter, og når vi ser på bildekvaliteten opp mot Garmins toppmodell, klarer vi rett og slett ikke å få øye på noen nevneverdig forskjell.
720 240p, GoPro Hero5 Black til venstre, Garmin Virb Ultra 30 til høyre.
Når det gjelder sakte film leverer GoPro Hero5 Black opptil 120 bilder i sekundet i full HD, og 240 fps i 720p (gode gamle «HD-ready»). Dette kunne forgjengeren også, og overraskende nok er vi fortsatt låst til «Narrow»-synsvinkel hvis vi skal ha 240 fps i 720p. Det kan nok fungere fint i mange tilfeller, men så lenge kameraet er montert på kroppen for et «point-of-view» blir det for lite, og det skal ikke mye til for at ting du egentlig ville ha med i bildet, ikke blir med i bildet. Og det er synd, vi hadde forventet at dette var fikset nå, for som du ser til høyre her, så har Garmin klart det.
Lydkvalitet
Noe av det verste med forgjengeren, Hero4 Black, var den forferdelige lyden. Dempet, innestengt og ullen, som om vi hadde stengt kameraet og mikrofonen ikke i en vanntett, lukket plastboks. Noe vi også hadde gjort, og måtte gjøre for at kameraet skulle tåle både vann og juling, som vi jo vil at et actionkamera skal. Men GoPro Hero5 Black kan føye seg inn i en stadig lengre rekke av actionkameraer som er vanntett uten ekstra hus, og lyden er av den enkle grunn uendelig mye bedre enn forgjengeren - uten at vi må ofre noe av kameraets sikkerhet for å oppnå det.
Den nye toppmodellen er faktisk utstyrt med hele tre mikrofoner, og skal automatisk kunne velge de som har best lyd, minst vindstøy, og i tillegg gi oss stereolyd. Hvor ofte vi trenger det siste er vi litt usikre på, til denne typen kamera er det egentlig ikke noe vi har savnet til nå, og det kan innebære at lyder vi egentlig vil ha plassert midt i lydbildet, havner helt utpå siden. Men hvis du ikke vil ha det er det bare å slå det av, og hvis du vil ha det er det bare å la det være.
Lydtest, GoPro Hero5 Black vs Garmin Virb Ultra 30
Sammenligner vi lyden med Garmin Virb Ultra 30 i sitt vanntette hus, er lyden fra GoPro Hero5 Black både klarere og tydeligere, og Virb Ultra 30 er mer ullen og dempet, til tross for at det kameraet har en vanntett åpning for mikrofonen i det vanntette huset. Til gjengjeld fanger GoPro Hero5 Black opp betydelig mer håndteringsstøy og bråk fra vibrasjoner fra hva enn det står montert på, Dette kan du høre blir veldig tydelig og plagsomt i det siste klippet i videoen over. Du kan unngå mye ved å være obs på hvordan du monterer det, i videoen lengre opp (den lange i 1080 50p) har vi kameraet montert på brystet, og da blir lyden veldig fin. Å få direkte god lyd fra et actionkamera er mye å be om uansett, og det er altså noe situasjonsbestemt, men vi foretrekker heller den litt dempede om enn noe mer ullne lyden fra Garmin, enn all håndteringsstøyen fra GoPro Hero5 Black.
Dette er utvilsomt GoPros beste, men det er ikke bedre enn Garmin Virb Ultra 30
Fordeler
- +Svært god bildekvalitet
- +Innebygget berøringsskjerm
- +Brukervennlig
- +God batteritid
- +Grei bildestabilisering
- +Kan brukes sammen med GoPros kameradrone
- +Opp til 120 fps i full HD
- +Vanntett uten ekstra hus (gir mye bedre lyd)
Ting å tenke på
- —Kan ikke betjenes fullt ut med bare knappene
- —240 fps i 720p er begrenset til «Narrow»-synsvinkel
- —Plukker opp mye håndteringsstøy
- —Elektronisk og ikke optisk bildestabilisering
- —Ingen ekstra sensordata, og vi kan ikke se at GPS-en brukes til noe pr. nå
App og redigeringsprogram
Redigeringsprogrammer
Det hjelper lite med god bildekvalitet og fete videoklipp hvis du ikke får gjort noe med dem. 30 minutter råstoff imponerer ingen på hverken Facebook eller YouTube, så hvis tanker er å lage noen kule videoe som både du og vennene dine kan kose dere med, må du redigere litt. For å hjelpe oss med dette stiller GoPro hele tre apper og to desktop-programmer til vår disposisjon, og den største nyheten er Quik.
Tanken med Quik ligger i navnet; dette er appen eller programmet som skal la oss smelle sammen en kul video på bare noen minutter, slik at vi i teorien kan dele hva enn det er vi har gjort, mer eller mindre rett etter at vi har gjort det. Og samtidig få en kul video. Og det fungerer til dels, videoen vi la på side 1 fikset vi i Quik, og den tok oss 10-15 minutter å smelle sammen, uten å regne med tid til importering og eksportering.
Videoen vi small sammen i Quik på PC.
Det kule med Quik er at du kan bestemme hvor mange klipp du vil ha med, markere høydepunkter i de ulike klippene, plukke ut musikk fra programmet. Og så klipper programmet den til automatisk. Låten tilpasses lengden du velger (15, 30 eller 60 sekunder) og videoen klippes til og med etter musikken.
Til gjengjeld er det en ganske grov operasjon, og noe nøyaktig finredigering er vanskelig å få til. Det er ikke enkelt å navigere i klippene, og selv med vårt råmateriale på bare 10 minutter var det vanskelig å finne akkurat det punktet vi ville markere som høydepunkt. Et annet problem er at hvis vi ombestemmer oss, eller vil justere plasseringen av et høydepunkt, må vi slette det gamle og legge det inn på nytt. Og høydepunktene legges inn i den rekkefølgen vi har markert dem, ikke rekkefølgen fra råmaterialet. Så når vi endret tre av høydepunktene omtrent midt i sekvensen, la de seg bakerst, og så måtte vi klø oss i hodet og finne hode og hale på det hele og stokke om på klippene manuelt, for å få dem i riktig rekkefølge.
For litt mer kontroll kan vi gå inn i GoPro Studio. Her kan vi redigere med bilde-for-bilde presisjon hvis vi ønsker, klippe midt i klipp for å fjerne kjedelige midtpartier, legge på musikk og til og med justere ting som hvitbalanse, kontrast, fargemetning og bildeskarphet. Med kun ett videospor og to lydspor er det ikke spesielt godt egnet til mer avansert redigering med bilder fra flere synkroniserte kameraet, men det er enkelt og oversiktlig, og vil nok fungere veldig fint for brukere med lite erfaring med avansert videoredigering. Det er langt fra noe Premiere Pro, men til forholdsvis enkle redigeringsjobber fungerer det greit.
Veldig enkle apper
Men hvis du skal bruke mobilen til å redigere videoer med, er det noe dårligere stilt. Hovedappen, Capture, fungerer som fjernkontroll med direktevisning og tilgang til alle innstillingene. Direktevisningen er naturligvis bittelitt forsinket, men utover det stabil og fin. Vi kan også hente ut videoklipp fra kameraet, men bare i fastsatte lengder på 5-, 15- eller 30 sekunder. Hvorfor vi ikke bare kan velge lengden selv vet vi ikke, og vi kan også bare laste over hele klippet, men hvis klippet er 10 minutter langt og vi egentlig bare ville ha 2 minutter, kaster vi bort mye batteri på både kameraet og telefonen unødvendig.
For å redigere klippene må vi over i appene Quik eller Splice. Quik fungerer mer eller mindre akkurat som i PC-versjonen beskrevet over, og det er muligens på en smarttelefon eller nettbrett den gir mest mening, slik at vi kan kan kjapt og enkelt dele en kul video med dagens høydepunkter, rett fra afterskien. Med Splice får vi mer kontroll, og vi må si at vi synes appen fungerer greit. Vi kan legge sammen og flytte rundt på klipp, redigere og ta vekk sekvenser vi ikke vil ha med, justere avspillingshastigheten, legge på musikk, titler og bildestiler. Det er mye musikk å velge mellom, og noen av bildestilene er fatisk ganske pene. En app på en smarttelefon er ikke spesielt godt egnet for å redigere komplekse videoer i utgangspunktet, og vi har heller ikke prøvd noe mer enn at vi ser at det vil la seg gjøre hvis du virkelig vil eller må, med omtrent de samme begrensningene som GoPro Studio.
Men hvor er GPS-en?
Og en annen ting som er verdt å nevne: Actionkameraene fra Garmin og TomTom bruker data fra den innebygde GPS-en og andre sensorer, til å automatisk markere høydepunkter for oss, noe som gjør det mye enklere å sette sammen en kjapp video som Quik skal la oss gjøre. Men dette kan vi ikke med GoPro Hero5, til tross for innebygget GPS. Faktisk kan vi ikke se at GoPro gjør noe som helst med den innebygde GPS-en.
Vi får ikke noe fartsgrafikk slik som vi kan med Garmin, Sony og TomTom, og vi finner heller ikke noe posisjonsinformasjon. På kameraet står det nemlig at GPS-en brukes til å lagre «stedet der videoene og bildene våre blir tatt opp», men noen oversikt over våre ulike opptakssteder kan vi ikke finne noe sted. Så vi er veldig nysgjerrige på hvorfor kameraet er blitt utstyrt med en GPS som vi per nå ikke kan se gjøre noe særlig annet enn å bruke litt ekstra strøm. Kanskje kommer det mer funksjonalitet her etterhvert, for det ligger nok mer i redigeringsprogrammene enn i selve kameraet.
Ser du etter konklusjonen? Den var på side 1 »
Dette er utvilsomt GoPros beste, men det er ikke bedre enn Garmin Virb Ultra 30
Fordeler
- +Svært god bildekvalitet
- +Innebygget berøringsskjerm
- +Brukervennlig
- +God batteritid
- +Grei bildestabilisering
- +Kan brukes sammen med GoPros kameradrone
- +Opp til 120 fps i full HD
- +Vanntett uten ekstra hus (gir mye bedre lyd)
Ting å tenke på
- —Kan ikke betjenes fullt ut med bare knappene
- —240 fps i 720p er begrenset til «Narrow»-synsvinkel
- —Plukker opp mye håndteringsstøy
- —Elektronisk og ikke optisk bildestabilisering
- —Ingen ekstra sensordata, og vi kan ikke se at GPS-en brukes til noe pr. nå