Tek.no

Test GoPro Hero5 Black

Mye bedre enn forgjengeren

Men kan GoPro ta tronen tilbake fra de stadig tøffere konkurrentene?

Kristoffer Møllevik
Kristoffer Møllevik
29 Okt 2016 06:00

Sammendrag

Det tok mye lengre tid enn vi hadde ventet, men nå har altså GoPro endelig lansert en ny toppmodell; GoPro Hero5 Black. Det nye actionkameraet kommer omtrent to år etter selskapets forrige toppmodell, GoPro Hero4 Black, og etter flere rimeligere kameraer som for eksempel GoPro Hero+ LCD, som nå er på vei ut til fordel for en enklere, og kanskje noe mer oversiktlig produktlinje, som nå vil bestå av GoPro Hero5 Black, Hero5 Session, gamle Session og dronen Karma.

Men til tross for at GoPro Hero4 Black med sine to år på markedet er overklar for aldershjemmet etter forbrukertenkologisk tidsregning, har det klart seg sabla bra mot stadig sterkere konkurranse fra selskaper som Sony og Garmin. Det var faktisk først for noen uker siden at vi kronet en ny konge på actionkamerahaugen, da vi endelig fikk et actionkamera som greide å kombinere god brukervennlighet med ekstra funksjonalitet og svært god bildekvalitet, nemlig Garmins Virb Ultra 30.

Les mer om den i vår test her: Garmin har gått fra GoPro - enn så lenge, i alle fall »

Testen fortsetter under videoen.

Denne videoen redigerte vi på omtrent 10 minutter med GoPros nye redigeringsprogram, Quik.

Mange gode forbedringer

Nye GoPro Hero5 er vanntett uten ekstra hus, men vi må fortsatt bruke en ramme for å montere det på GoPros ulike fester.
Kristoffer Møllevik

De viktigste GoPro gjør med den nye toppmodellen, er at de introduserer en ny berøringsskjerm, intern bildestabilisering og det at kameraet er vanntett uten ekstra hus, noe som gir mye bedre lyd. Og det er ikke tvil om disse tingene gjør GoPro Hero5 Black til en god oppgradering fra forgjengeren.

Den nye berøringsskjermen gjør for eksempel kameraet uendelig mye enklere å bruke, bildestabiliseringen gir videoene et tydelig kvalitetsløft, og det at kameraet nå er vanntett uten ekstra hus gir betydelig bedre lyd uten at vi må risikere vannskade ved regnvær. Men dette gjelder bare hvis vi sammenligner med forgjengeren, altså to år gamle GoPro Hero4 Black - og GoPro har, som vi allerede har nevnt, fått noen farlige konkurrenter siden den gang.

Det er for eksempel veldig bra at vi har fått bildestabilisering, men som du kan se på side 3, er bildestabiliseringen på Garmins toppmodell tydelig bedre. Og det at kameraet er vanntett uten ekstra hus er også kjempebra, det gjør at vi slipper den hule, innestengte plast-bokslyden fra forgjengeren (i det vanntette huset sitt), men sammenlignet med Garmin Virb Ultra 30 plukker Hero5 Black opp betydelig mer håndteringsstøy. Virb Ultra 30 må riktignok være i et eget beskyttelseshus for å være vanntett, men fanger likevel opp grei, om enn litt dempet og noe mer ullen lyd. Men det plager oss langt mindre enn håndteringsstøyen fra den nye GoPro-en.

Du kan se flere videoer og lese mer om bildekvaliteten på side 3 »

Enkelt å bruke med den nye skjermen

Berøringsskjermen gjør GoPro Hero5 Black til den første brukervennlige GoPro-en, og det er himmel og hav i forskjell fra forgjengerens tre knapper og bare delvis oversiktlige listemenyer. Det er veldig enkelt å navigere i menyene til den nye GoPro-en, og de viktigste innstillingene er enkelt og oversiktlig plassert rundt visningsbildet slik at vi har dem mer eller mindre umiddelbart tilgjengelig. Det er veldig intuitivt og greit å bruke, noe som slettes ikke kan sies om forgjengeren. Men systemet er ikke helt uten barnesykdommer. På noen innstillinger blir vi sendt litt frem og tilbake mellom bildefrekvens og oppløsning, det går litt tregt og henger litt i blant, og siden kameraet nå bare har to knapper, må vi bruke berøringsskjermen for mange av innstillingene. Som vil si at mye vil være utilgjengelig hvis du bruker kameraet under vann, eller for eksempel har hansker eller votter på.

Vi har sammenlignet stemmestyringen med Garmin Virb Ultra 30, og sjekket hvor mye bakgrunnsstøy de tåler fra for eksempel vifteanlegg og radioen i bilen.
Kristoffer Møllevik

Den nye stemmekontrollen er heller ikke helt uten hikke, men den fungerer stort sett greit. Vi er, som vi sier på side 3, litt usikker på akkurat hvor nyttig den er, men det er helt sikkert noen som finner et bruksområde nå og da der den blir veldig fin å ha. Da er det greit å være klar over at den ikke er like pålitelig som stemmekontrollen til Garmin Virb Ultra 30, som fungerer med mer vindstøy og bakgrunnslyd enn GoPro, i tillegg til at den virker å være mindre nøye på hvordan vi sier kommandoene våre.

Best på bildekvalitet

Bildekvaliteten er heldigvis bedre enn noen gang, og selv om vi hadde forventet større endringer på bildefrekvens-siden, er vi fornøyde med at kameraet gjør en svært god jobb på de viktigste oppsettene. Sammenligner vi bildene fra GoPro Hero5 Black med Garmins toppmodell, ser vi at GoPro leder med et lite hestehode i full HD, 50 fps. Dette er ikke like lett å se når videoen spilles av, og det er neppe noen som kommer til å legge merke til det uten å sammenligne kameraene side om side, men likevel: Bedre er bedre, om enn bare litt.

GoPro Hero5 Black til venstre, Garmin Virb Ultra 30 til høyre. 1080 50p, stabilisering aktivert. Garmin klipper seg litt mer inn i bildet når vi aktiverer bildestabiliseringen, men det er likevel ikke veldig vanskelig å se at vi får litt flere detaljer i bildet fra GoPro.
Kristoffer Møllevik

I 4K klarer vi egentlig ikke å se noe forskjell, og utenom at GoPro treffer bedre med hvitbalansen, er selve bildekvaliteten mer eller mindre identisk. Vi hadde forventet et større løft på sakte-film-fronten, men med maks 120 fps i full HD og 240 fps i 720p stiller Hero5 Black likt med forgjengeren, og mer eller mindre identisk med Virb Ultra 30. Den største forskjellen er at 240fps i 720p er begrenset til den smaleste synsvinkelen, noe det ikke er på Virb Ultra 30, der vi kan velge synsvinkel fritt.

Du kan se flere sammenligningsbilder på side 3 »

GoPro har også visningsmodusene 2,7K, SuperView og Linear, og disse liker vi godt. Den første, 2,7 K, tar opp video i full HD-bredde, men i 4:3-format, slik at videoen tar opp mer i høyden. Dette gir oss muligheten til å gå inn å flytte på bildet i etterkant, alt ettersom om vi vil ha med oppe eller nede i bildet, etter behov. I SuperView tar kamereat også opp i 4:3-format, men her strekker kameraet sidene for å dra bildet ut til 16:9-format, slik at vi slipper redigeringsjobben.

GoPro SW
Virb W

Da får vi mer i høyden, og det fungerer fint til sekvenser der kameraet er omtrent midtstilt i fartsretningen, siden det da ikke har så mye å si at sidene på bildet blir dratt ut. «Linear» er en variant av medium-synsvinkel, der kameraet retter opp de bøyde linjene som ellers skaper en fiskeøyeeffekt der bilder «buler ut». Dette er veldig fint hvis du skal bruke kameraet mer eller mindre som et vanlig videokamera, men den mindre synsvinkelen gjør at det egner seg best når du kan se på skjermen hva du filmer.

GoPro er bra, men Garmin er bedre

GoPro gjør veldig mye bra med den nyeste toppmodellen, men Garmin er bedre der vi synes det teller mest.
Kristoffer Møllevik

Når alt kommer til alt er GoPro Hero5 Black unektelig et godt actionkamera, men det som går igjen som et refreng i hele testen er at Garmin Virb Ultra 30 er bedre på flere sentrale punkter. Bedre bildestabilisering, bedre lyd (etter vår mening i alle fall), bedre betjening og langt flere muligheter med GPS- og andre sensordata. GoPro gjør så vidt vi kan se, per nå, ingenting med den innebygde GPS-en, og det at vi med Garmin kan legge på ting som fartsdata, puls, høydekurver og så videre bidrar til å gjøre videoene bedre. I noen av bakkene i videoen over er undertegnede oppe i over 40 kilometer i timen, og slike ting kan ofte være veldig morsomt å ha med i videoen, men med GoPro Hero5 Black lar det seg altså dessverre ikke gjøre.

Det som kan bli det store salgspunktet for GoPro Hero5 Black, er integreringen med GoPros nye kameradrone Karma, og stabiliseringshåndtaket som følger med denne. Hvordan denne dronen klarer seg mot DJIs nye og svært bærbare Mavic Pro gjenstår å se, men en GoPro Hero5 og en Karma, er helt klart billigere enn en Mavic Pro med sitt innebygde kamera, og et Garmin Virb Ultra 30 i tillegg. Så hvis du er i markedet for både et actionkamera og en drone, er det helt klart noe som kan være verdt å tenke på.

Det kan også være verdt å spørre seg om en toppmodell til 4000 kroner er det riktige for deg. Vi tror mange vil få vel så mye utbytte av to rimeligere kameraer, slik at du kan dekke flere vinkler og klippe mellom dem.
Kristoffer Møllevik
Skjermbilde fra Garmins redigeringsprogram, med der vi kan legge inn fartsdata og enkelt finne automatiske høydepunkter i tidslinjen. Klikk på bildet for å se det i større oppløsning.
Skjermbilde

Men utenom det er vi dessverre for GoPro ikke i tvil om at vi ville gått for Garmin Virb Ultra 30 fremfor GoPro Hero5 Black. Begge to er dog ganske kostbare actionkameraer, og mange vil nok ha vel så mye glede av et rimeligere. Garmin Virb XE er et godt alternativ hvis vil ha mulighetene alle sensordataene til Garmin gir, samt et ellers brukervennlig actionkamera med god lyd.

Disse ekstra sensordataene vi snakker om kan helt klart bidra til å gi videoene dine en ekstra dimensjon med data på ting som fart, puls, tid i luften ved hopp og mye mer. De brukes også til å automatisk markere høydepunkter i videoene våre, noe vi savnet veldig i GoPros redigeringsprogrammer.

Du kan lese vår test av Virb XE her: Garmins proffe actionkamera er bedre enn GoPro på flere områder »

Til bare drøye 2000 kroner er heller ikke "gamle" Hero4 Session et dumt valg. Den er betydelig mer funksjonsfattig, og bildekvaliteten er heller i kategorien «god nok for folk flest» enn for den kresne, men den lave prisen gjør samtidig at du kan kjøpe 2 slike til prisen av én GoPro Hero5 Black eller Garmin Virb Ultra 30, og i mange tilfeller vil det å kunne klippe mellom to kameraer gi bedre videoer enn ett kamera med bedre bildekvalitet.

Det er også verdt å merke seg at Sonys nye toppmodell kan bli en farlig konkurrent »

GoPro Hero5 Black
8.5
Meget bra

GoPro Hero5 Black

sitat"Dette er utvilsomt GoPros beste, men det er ikke bedre enn Garmin Virb Ultra 30"
 • Krysse av
  Svært god bildekvalitet
 • Krysse av
  Innebygget berøringsskjerm
 • Krysse av
  Brukervennlig
 • Krysse av
  God batteritid
 • Krysse av
  Grei bildestabilisering
 • Krysse av
  Kan brukes sammen med GoPros kameradrone
 • Krysse av
  Opp til 120 fps i full HD
 • Krysse av
  Vanntett uten ekstra hus (gir mye bedre lyd)
 • Bytt
  Kan ikke betjenes fullt ut med bare knappene
 • Bytt
  240 fps i 720p er begrenset til «Narrow»-synsvinkel
 • Bytt
  Plukker opp mye håndteringsstøy
 • Bytt
  Elektronisk og ikke optisk bildestabilisering
 • Bytt
  Ingen ekstra sensordata, og vi kan ikke se at GPS-en brukes til noe pr. nå

Les også