Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony FDR-X3000R

Bildestabiliseringen på denne er helt rå

Her er fem grunner til at X3000R kan være det beste kameraet på markedet – og fire imot.

Kristoffer Møllevik

Sony FDR-X3000R

Denne høsten kommer toppmodellene på rekke og rad. Først kom Garmin med sin ypperlige Virb Ultra 30, litt etter kom GoPros lenge ventede flaggskip GoPro Hero5 Black, og nå er det altså Sony som slår på stortromma med Sony FDR-X3000R.

Vi sier stortromma, for til en pris på rett i underkant av 6000 kroner, er dette med god margin og enda litt til, det dyreste actionkameraet vi har sett til nå. Hva byr Sony på for å kompensere for prisen?

Vel, her er fem argumenter for at Sony X300R kan være markedets beste actionkamera. Og så skal du få fire argumenter imot. Hvis du vil ha mer ren data enn du får på denne siden, kan du sjekke ut spesifikasjonstabellen på side 2.

Argumenter for:

1. Den beste bildekvaliteten

1080 50p

Sony X3000R og forgjengeren X1000V er de eneste actionkameraene som gir oss videoer med en bitrate på 100 mbps, såfremt vi bruker Sonys filformat XAVC og et minnekort av SDXC-typen. Toppmodellene fra GoPro og Garmin stopper på rundt 60 mbps, og det er ganske enkelt å se at Sonys videoer er mindre komprimerte, med skarpere bilder.

Bildene fra Sony gir oss dessuten sterkere farger og kontraster, som ser fint ut i mange av tilfellene, men særlig i motlys kan vi se at vi mister litt detaljer i skyggene sammenlignet med bildene fra Garmin.

Hvis du ser videoene i testen med hodetelefoner på, kan du høre lyden fra Sony i venstre kanal, og lyden fra Garmin i høyre.

1080 50p, Garmin Virb Ultra 30 til venstre, Sony X3000R til høyre.
Kristoffer Møllevik

4K 25p

På 4K-siden har heller ikke Sony gitt oss en raskere bildefrekvens enn 30 bilder i sekundet (fps), som er litt lite for videoer med mye fart og spenning, spesielt siden mulighetene for å senke hastigheten er marginal. Men dette gjelder også alle andre 4K-actionkameraer på markedet, og Sonys høyere bitrate gir oss i det minste mest valuta for pengene når det kommer til ren skarphet - som jo egentlig blir hele poenget hvis du går for 4K - så fremt du har en stor nok TV til at du får utnyttet oppløsningen.

Men du skal ha stor TV eller sitte bra nært for å få utbytte av 4K, bare se hvordan det gikk i vår blindtest: Hvor lett ser du egentlig forskjell på 4K og full HD? »

9 - 4K - Sony.
9 - 4K - Virb

For de aller fleste av oss er det nok uansett «vanlig» full HD som gjelder. Her kan vi få opptil 100 fps, men bildekvaliteten er noe bedre når vi holder oss til 50, så det er denne innstillingen vi bruker mest.

Her er trenden egentlig den samme som over, altså at den høyere bitraten gir oss et tydelig skarpere bilde. Det kan selvsagt være at optikken er bedre i tillegg, men akkurat det er det veldig vanskelig å kontrollere for, så det kan vi altså ikke si så mye om.

2. Helt klart overlegen bildestabilisering

Sony X3000R har, som det første av sitt slag, optisk bildestabilisering, som i dette tilfellet vil si at bildebrikken og noen av linseelementene flytter seg inne i kamerakroppen. I motsetning til den digitale bildestabiliseringen som andre kameraer bruker, krever nok ikke dette noe datakraft (og hvis det gjør det, så mye mindre), noe som gjør at Sony X3000V er det første kameraet som gir oss stabiliserte 4K-opptak rett ut av kameraet.

Merk at vi har montert kameraene litt ekstra ustabilt for å fremprovosere mer risting for testens del.

Men den virkelige magien får vi når vi kombinerer den optiske stabiliseringen med digital stabilisering. Det er rett og slett det beste vi har sett fra et actionkamera. Nå greier kameraet å kompensere for forholdsvis store bevegelser, både risting opp og ned, samt svinging med sykkelstyret fra side til side, som for eksempel hvis vi brått svinger rundt noen småstein. Dette er kjempefint hvis du tar mye video der risting er et problem, som for eksempel hvis du driver med motorcross, terrengsykling eller skater.

3 . En genial fjernkontroll med skjerm

Fjernkontrollen gjør det superenkelt å sjekke utsnittet.
Kristoffer Møllevik

X3000R leveres ikke med innebygget skjerm slik som de nye toppmodellene fra Garmin og GoPro, men har noe som i mange tilfeller er bedre: En fjernkontroll med innebygget skjerm. Denne gir oss full kontroll over kameraet, et direktebilde med svært lite forsinkelse, og den er enkel å for eksempel feste rundt håndleddet som en litt stor smartklokke. På den måten kan vi se det som kameraet ser uansett hvor vi plasserer det, og vi trenger for eksempel ikke ta av oss hjelmen (hvis det er der vi har det) for å kjapt endre noen innstillinger.

Nå tenker du kanskje at det ikke er noe nytt under solen her, for dette hadde jo de forrige modellene også, men det er et par viktige forskjeller.

Det ene er at denne kun selges med kameraet, så du får ikke anledning til å teste kameraet uten og heller oppgradere etter hvert. Da må du kjøpe den gamle versjonen.

Men den andre forskjellen er derimot positiv, og det er at fjernkontrollen er mye mindre enn den forrige. Der den forrige var en diger klump, med fester som får oss til å tenke på barndommens beskyttelsesutstyr for rulleskøyter, ser den nye mest ut som en litt stor smartklokke. Den er dessuten mye enklere å feste andre steder enn rundt hånda, som for eksempel på sykkelstyret, dersom du har behov for det.

4. Det er (mer eller mindre) vanntett uten ekstra hus

Litt vann og snø er ikke noe problem, men du bør ikke dykke uten ekstrahuset.
Kristoffer Møllevik

Det vil si, sprut-tett - altså det skal tåle litt regn og sølesprut, men hvis du planlegger å legge på svøm med kameraet må du bruke det ekstra beskyttelseshuset. Det fine med at det er vanntett uten ekstra hus, er at vi får betydelig bedre lydkvalitet, noe som er veldig fint når vi skal bruke kameraet til noe annet enn å plassere det foran på en vannskuter eller lignende. Som for eksempel på sightseeing på ferieturen, uten at du trenger å pakke det bort når dere blir overrasket av en heftig regnskur. Eller noe slikt, du skjønner tegninga.

5. Innebygget GPS gir oss fartsdata

Når du driver med noe fartsrelatert, som randonee, terrengsykling eller lignende, er det veldig gøy på kunne legge fartsdata på videoene etterpå. Enten fordi du vil bevise for vennene dine hvor høy fart du hadde over hoppkanten, eller du bare vil vite hvor fort det gikk da du gikk skikkelig på trynet, så du vet sånn høvelig hvor fort som var for fort.

Vi får ikke på langt nær så mange grafiske valg som hos Garmin, og vi skulle særlig ønske at vi kunne gjort grafikken litt mindre.
Skjermbilde

Det er riktignok langt fra de samme mulighetene som vi får med Garmins mengder av ekstra sensordata, og Sony har et mye mindre utvalg av grafikk vi kan velge mellom. Grafikken er dessuten litt for dominerende i bildet, etter vår mening. Men det er bedre enn for eksempel GoPro, som ikke gir oss noe som helst av denne typen data.

Argumenter imot:

1. Passer ikke til GoPro-tilbehør uten tredjepartsovergang

Sonys actionkameraer bruker en standard stativskrue, som på et vanlig stillbildekamera, for å sette det fast i Sonys egne klips. Disse er bygget etter samme prinsipp som klipsene du finner på de fleste ryggsekker, som også er samme prinsipp som GoPro bruker, bare at Sonys klips er mye større.

GoPro-overgangen her fulgte egentlig med Olympus TG-Tracker.
Kristoffer Møllevik
Kameraets form gjør at vektarmen blir ganske lang når vi skal montere det for eksempel slik som her.
Sony/YouTube

Sony har et greit utvalg av fester, men langt på nær så mange som er tilgjengelig for GoPro, og vi savner særlig en versjon av GoPros fleksible klemme «Jaws», som gjør det veldig enkelt å plassere kameraet på steder som ellers kan være litt vanskelige. Her burde Sony tatt lærdom fra Olympus, og lagt med et en egen, god overgang. Det finnes tredjepartsoverganger, men de har kun ett festepunkt (selve stativskruen), noe som gjør at kameraet kan løsne hvis det blir utsatt for slag eller press fra høyre (mot klokken). Så med mindre du som oss har Olympus' overgang liggende, blir du litt mer låst til Sonys eget system.

Og Sonys festesystem har et par store svakheter. Det ene er at vi ikke kan justere kameravinkelen opp eller ned uten et ekstra, og ganske stort mellomstykke, noe som gjør det vanskelig å få det utsnittet vi vil ha. Det andre er at kameraet stikker ut hvis vi skal feste det mot noe som ligner på en loddrett flate, som for eksempel på en brystsele. Da må vi bruke en overgang som gjør at kameraet blir stående ut som en slags vektstang, noe som gjør det mer utsatt for risting.

2. Forferdelig lyd i vanntett hus

Lydtesten ble gjort med kameraets vinddemping aktivert, som gir en noe tørr lyd, men vi har forsøkt å justere for det med en EQ på det siste klippet.

Uten det vanntette huset er lyden fin. Vi kan også slå på en eget modus som kutter vindstøy, som vi skulle ønske at kameraet kunne fikse selv, men vi overlever å gjøre det manuelt. Men så fort vi tar på det vanntette huset blir lyden helt ubrukelig. Alt som ligner på bass og varme forsvinner rett i dass, og vi sitter igjen med en tørr, veldig dempet lyd og mye hvit støy. Garmins Virb Ultra 30 klarer seg mye, mye bedre i sitt vanntette hus.

3. Det er veldig lite brukervennlig

Vi som skriver på Tek.no må hele tiden sette oss inn i og lære oss å bruke nye dingser, og etter en tid utvikler de fleste av oss en klar allergi mot lite brukervennlige betjeningsløsninger. Og klok av skade hadde vi omtrent EpiPen-en klar da vi gikk løs på X3000R. Sonys actionkameraer er noen virkelig brukervennlighets-syndere, med et menysystem som er intuitivt halvparten av tiden, og et sted mellom kontraintuitivt og direkte villedende resten. Og X3000R er ikke noe unntak. Dessverre.

Fra venstre: 1. Velge multikameramodus på fjernkontrollen. 2. Hva f...? Dytt fingeren på kameraet? eh...? 3. Forsøk forgjeves å finne ut hvordan det fungerer i Sonys manualer og instruksjonsvideoer, gi opp, let i menyene til du tilfeldigvis finner en slags multikamerafunksjon under Wi-Fi-innstillingene.
Kristoffer Møllevik
Betyr dette at vi flipper bildet rundt? Eller er det en autofunksjon, som hos de fleste andre? Det viste seg å være det første...
Kristoffer Møllevik

Istedet for å bare skrive ut menyene i klartekst, slik som for eksempel Garmin gjorde så enkelt og så bra med sin Virb XE, bruker Sony en boksmeny med små symboler, hvis funksjon ikke alltid er like selvforklarende. De fleste innstillingene er greie nok (for oss som er litt vante med actionkamerer, i alle fall), men når vi for eksempel finner bildestabiliseringen inne i menyen får vi to valg: «Std» og «Act», som vi regner med skal være Standard og Action. Men hva søren betyr det? I manualen står det at Standard gjelder for stillbilder, mens Action gjelder for video – men etter litt testing ser det ut til at Standard bare er optisk stabilisering, mens Action er en kombinasjon av optisk og digital stabilisering.

Koden til sammenkobling med telefonen er særdeles godt gjemt. Hva med et hint neste gang, Sony?
Kristoffer Møllevik

Dette er mye enklere å sette opp inne i appen på smarttelefonen, der ting faktisk står i klartekst (stort sett), men det var bare såvidt vi fikk koblet kameraet og telefonen sammen, da passordet var ytterst godt gjemt.

4. Det er dyrt

Den eneste versjonen vi ser til salg i Norge, er den med fjernkontroll, og da koster kameraet rett under 6000 kroner - nesten 2000 kroner mer enn GoPros toppmodell, og rundt 1500 mer enn Garmin Virb Ultra 30.

Og 6000 kroner er mye for et actionkamera. Et actionkamera er bra til sitt bruk, altså når du trenger et kamera som skal monteres på ellers utilgjengelige steder (som en hjelm), og som tåler både vann og litt juling i tilfelle du tryner.

Ulike kameraer er på en måte ulike verktøy, og et actionkamera er egentlig et spesialverktøy laget for en bestemt type oppgave. Og da synes vi 6000 kroner er mye å betale.

Konklusjon

Nå har vi presentert de viktigste faktorene som vi mener taler for og mot Sony FDR-X3000R, og vi mener det er veldig gode argumenter på begge siden av leiren. Den gode bildekvaliteten er virkelig fin å ha, men hvis du ikke planlegger å bruke bildene side om side med en annen toppmodell, slik vi har gjort for testens skyld, kommer du nok neppe til å merke det. Det blir i så fall mest for profesjonelle brukere som ha best mulig bildekvalitet.

Ja, vi anbefaler X3000R, men ikke uten at du setter deg inn i ulempene med kameraet.
Kristoffer Møllevik

Så de to tingene som virkelig kan gjøre dette til kameraet for deg, er den smarte fjernkontrollen og den svært, svært gode bildestabiliseringen. Den siste er egentlig bare virkelig "nødvendig" hvis du driver mye med aktiviteter der det er mye plagsom risting, som for eksempel motorcross, sykling eller løping i terrenget og skating (med kameraet montert på skateboardet).

Ulempene med kameraet, da særlig at designet er lite kompatibelt med tilbehør fra GoPro, og den grusomme lyden i det vanntette huset, er også helt klart verdt å ha i bakhodet. Brukervennligheten (eller, mangelen derav) er fryktelig irriterende, men etter litt fikling, testing og googling skal nok de fleste som kan både Google og engelsk greie å lære seg å bruke det i løpet av en helg.

Her hos oss lander vi på at vi godt kan stemple kameraet med en anbefaling, for det kameraet gjør bra, gjør det virkelig bra. Men den anbefalingen kommer med en klar formaning om at du bør vurdere ulempene nøye, for de er ikke ubetydelige.

Neste actionkamera ut på testbenken blir GoPro Hero5 Session,
i mellomtiden kan du sjekke alle actionkameraene vi har testet her »

Sony FDR-X3000R
8
Meget bra
Anbefalt

Sony FDR-X3000R

8
Meget bra
sitatEt svært bra actionkamera, men ulempene må vurderes nøye før kjøp.

Fordeler

  • +
    Svært god bildestabilisering
  • +
    Svært god bildekvalitet
  • +
    Smart fjernkontroll med skjerm
  • +
    Sprutsikkert uten ekstra hus
  • +
    Fartsdata via GPS
  • +
    Helt grei batteritid

Ting å tenke på

  • Tidvis lite brukervennlig
  • Passer ikke GoPro-tilbehør uten tredjepartsovergang
  • Svært dårlig lyd i vanntett hus
  • Svært kostbart

Spesifikasjoner

Forrige side ble full nok som den var, så denne gangen legger vi spesifikasjonstabellen her for de som er interesserte i mer data på kameraet sammenlignet med noen av konkurrentene. Det som er mest verdt å merke seg har vi egentlig gått gjennom på side 1, altså den høye bitraten, optiske bildestabiliseringen og GPS-en som gir fartsdata på videoene

Sony FDR-X3000VSony FDR-X1000VGoPro Hero5 BlackGarmin VIRB Ultra 30GoPro Hero5 Session
*Pris:5989,-2495,-3990,-4349,-2990,-
Maks FPS i 4K:30/2530/2530/2530/2530/25
Maks FPS i full HD:120/100120/100120120/10090
Maks FPS i 720p:240/200240/200240 (kun narrow)240/200120
Høyeste bitrate/format:100 Mbps/X AVC100 Mbps/X AVC60 Mbps60 Mbps60
Skjerm:Via fjernkontrollVia fjernkontrollJa, berøringsskjermKrysse avBytt
HøydepunktsmerkingByttByttKrysse avKrysse avKrysse av
**Batteritid:1 time og 57 minutter60 minutter-1 time og 41 min.-
Utskiftbart batteri:Krysse avKrysse avKrysse avKrysse avBytt
Bildestabilisering:Optisk og elektronsikElektroniskElektroniskElektroniskJa, elektronisk
GPS:Krysse avKrysse avKrysse avKrysse avBytt
Vekt med/uten hus:114 gram114/89 gram144/118 (ramme, ikke hus)158/88 gram-
Vanntett:Med ekstra hus, sprutsikkert utenMed ekstra hus, sprutsikkert utenJa (til 10 meter)Med ekstra hus, til 50 meterJa (til 10 meter)
Tilkobling:Wi-Fi, NFC, Micro SD, Mini-jack mikrofon, Micro USB, Micro HDMIWi-Fi, NFC, Micro SD, Mini-jack mikrofon, Micro USB, Micro HDMIWi-Fi, Bluetooth, USB-C og Micro HDMIWi-Fi, Bluetooth, ANT+, Mini-USB, Micro SDWi-Fi, Bluetooth, USB-C og Micro HDMI
Annet:Fartsdata, tidskode og NFCTidskode og NFCStemmekontrollStemmekontroll og mye ekstra sensordataStemmekontroll

Mer informasjon om

Sony FDR-X3000R
8
Meget bra
Anbefalt

Sony FDR-X3000R

8
Meget bra
sitatEt svært bra actionkamera, men ulempene må vurderes nøye før kjøp.

Fordeler

  • +
    Svært god bildestabilisering
  • +
    Svært god bildekvalitet
  • +
    Smart fjernkontroll med skjerm
  • +
    Sprutsikkert uten ekstra hus
  • +
    Fartsdata via GPS
  • +
    Helt grei batteritid

Ting å tenke på

  • Tidvis lite brukervennlig
  • Passer ikke GoPro-tilbehør uten tredjepartsovergang
  • Svært dårlig lyd i vanntett hus
  • Svært kostbart
annonse