Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestAsus GeForce GTX 980 Strix OC

Et lydløst skjermkort som driver alle spill du vil

Tåler du prisen, men hater støy, er dette skjermkortet du vil ha.

Varg Aamo, Tek.no / Galyna Andrushko, Shutterstock.com

Hovedside

Med den nylige lanseringen av Nvidia GeForce GTX 970 og GeForce GTX 980 unna vei, er den nye Maxwell-arkitekturen nå for alvor tilstede i markedet. Kombinasjonen av svært høy ytelse, lavt strømforbruk, og enestående mye valuta for pengene har så definitivt falt i smak, og vi har så langt gitt toppkarakter til både flaggskipet og folkemodellen i det nye Nvidia-utvalget.

I dag skal vi imidlertid ta steget opp, til en av de mer kostbare variantene av toppmodellen. Vi har nemlig fått i hus et Asus GeForce GTX 980 Strix OC; en lett fabrikkoverklokket modell for deg som virkelig hater hylende vifter. Siden Maxwell-brikkene fra Nvidia i utgangspunktet bruker lite strøm, og dermed holder seg ganske kjølige, er det god grunn til å tro at viftene på dette kortet virkelig vil kunne ta det veldig rolig.

Svære saker, stille som en ugle

Strix-serien fra Asus slår av viftene når skjermkortet ikke er tungt belastet.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Strix-serien har vi tidligere stiftet bekjentskap med, da vi testet Asus GeForce GTX 780 Strix OC, og den karakteristiske ugle-designen på kortene er ikke valgt uten grunn. Ugler er nemlig dødelige rovfugler, men har også fjær spesielt utformet for å kunne fly uten å lage en lyd – og nettopp «Strix» er også navnet på en type ugler.

Strix-serien fra Asus skal dra inspirasjon fra disse egenskapene. Ved siden av å by på store krefter har skjermkortene i denne serien også en ekstra stor varmespreder, som gjør at viftene kan stå bom stille uten at det griller grafikkprosessoren under. Først når temperaturen går over en viss grense begynner viftene å rotere – som betyr at til dagligdagse oppgaver, når man ikke spiller, skal kortet være hundre prosent lydløst.

For å få til det har Asus altså puttet på en ekstra stor varmespreder, som virkelig trekker opp matchvekten på dagens testmodell. Asus GeForce GTX 980 Strix OC klokker faktisk inn til anstendige 1100 gram, og de ytre målene er 288 x 145 x 40 mm fra tupp til tupp. Ikke like ekstremt som gode gamle Asus ROG Matrix HD 7970 Platinum, med andre ord, men heller ikke så langt ifra. Grunnflaten på de to kortene er nemlig den samme, skjønt det gigantiske Radeon-kortet er både tyngre og tykkere.

Asus GeForce GTX 980 Strix OC er et velvoksent skjermkort.Foto: Varg Aamo, Tek.no

På samme måte som det forrige Strix-kortet vi testet er dessuten dagens testmodell blant de dyreste i sin familie. Ytelsen på forgjengeren var bedre enn referansekortet, men ikke stort bedre enn andre fabrikkoverklokkede – og rimeligere – GeForce GTX 780-varianter, så det er tydelig at Asus tar seg godt betalt for kjøleløsningen sin. Den fungerte imidlertid strålende mesteparten av tiden, kanskje bortsett fra da viftene spant opp til sitt mest aggressive. Men hvordan vil det gå i dag?

Et nytt og bedre utgangspunkt

Under den digre kobberkjøleren på Asus GeForce GTX 980 Strix OC sitter det som nevnt en Maxwell-basert grafikkprosessor, som er littegrann overklokket rett fra fabrikken. Minnehastigheten er helt marginalt oppjustert på vårt eksemplar – fra 7000 til 7012 effektive MHz – mens klokkehastigheten på selve kjernen har fått et litt større dytt på omlag 50 MHz. Dette er neppe nok til at det kommer til å gjøre noen betydelig forskjell i spill, så det er tydelig at lite støy har vært hovedfokuset i utviklingen.

I esken får du det du trenger.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Prosessoren på dagens kort er jo i utgangspunktet også bedre egnet til stillegående kjølere enn den eldre, sultnere Kepler-arkitekturen. Et høyere strømforbruk betyr nemlig også at flere watt med varme må fjernes fra kortets kjerne, mens et lavere strømforbruk nødvendigvis betyr mindre varme.

At kortet ikke er spesielt mye overklokket fra fabrikken vil nok også bidra til lave temperaturer – men vi merker oss at en av de to 6-pins PCI-E-strømpluggene fra referansekortet har fått to ekstra pinner på dette kortet fra Asus. Det indikerer at strømforbruket også er en del høyere enn på referansemodellen, og at det dermed også vil få noe mer varme å bli kvitt.

Lurer du på hva spesifikasjonene betyr?
Med Tek Ekstra kan du lese vår store guide til hvordan skjermkort fungerer »

Konklusjon

Etter å ha kjørt kortet gjennom alle våre ytelsestester sitter vi igjen med et temmelig positivt inntrykk av Asus GeForce GTX 980 Strix OC. Kortet yter svært godt, som forventet av et GeForce GTX 980. Med et kort av denne typen vil de aller fleste nyere spill ha en bildeflyt så glatt som smør – eller i alle fall så glatt som du får det med bare én grafikkprosessor i aksjon.

Skal du ha noe raskere må du i gang med ganske heftig overklokking, og det har ikke dagens testmodell fra Asus – i alle fall ikke fra fabrikken. Dermed er den heller ikke spesielt mye kjappere enn Nvidias referansemodell; og en forskjell på rundt 2,5 prosent samlet sett kan vanskelig forsvare en pris som er nesten 13 prosent høyere. Men så er det ikke bare ytelse dette kortet har å by på.

Asus GeForce GTX 980 Strix OC er betydelig større enn referansekortet fra Nvidia, det yter litt bedre, men bråker nesten ikke i det hele tatt.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Den særegne kjøleløsningen, hvor viftene står helt stille når man ikke belaster skjermkortet tungt, er nemlig det viktigste på Asus GeForce GTX 980 Strix OC. Denne fungerer da også eksemplarisk, og faktisk merkbart bedre enn i vårt første møte med Strix-serien.

Viftene står bom stille mesteparten av tiden, og selv frem til vi var godt inne i den harde 3DMark Fire Strike-testen rørte de seg ikke. Da de omsider slo inn i del to av testen, så vel som i spill, var det heller ikke snakk om noe jetmotor-hvin. Her snakker vi meget lave og komfortable viftehastigheter til nærmest enhver tid, og i sum er nok dette skjermkortet det aller mest stillegående vi noen gang har testet.

Vi synes egentlig at kortet byr på litt for lite kraft per krone til at vi vil gi det en generell anbefaling. Men hvis du er spesielt på utkikk etter noe som ikke lager lyd mens du surfer på nett – men fortsatt kan sparke kraftig fra til spillbruk uten å støye – så har du en perfekt match i dette skjermkortet. Bare pass på at du har plass til det i kabinettet.

Finn laveste pris på Asus GeForce GTX 980 Strix OC i Prisguide »

På bruktmarkedet vårt kan du legge ut ditt gamle skjermkort for salg, eller finne noen røverkjøp lagt ut av andre som nå skal oppgradere »

Detaljerte resultater

På de neste sidene kan du se nærmere på hvordan dagens testkort ligger an med tanke på ytelse. Aller først har vi listet opp testoppsettet vårt for de som er interessert i slikt, og der ligger også noen flere bilder av skjermkortet. Hvis du heller bare vil se hvordan dagens testmodell yter kan du også hoppe direkte til de første resultatene »

Testoppsett

I dag tester vi Asus GeForce GTX 980 Strix OC, med følgende tekniske spesifikasjoner, sammenliknet med andre relevante skjermkort:

ModellNvidia GeForce GTX 970Nvidia GeForce GTX 980Asus GeForce GTX 980 Strix OCAMD Radeon R9 290X
GrafikkprosessorGM204GM204GM204Hawaii XT
Kjernefrekvens1050 MHz1126 MHz1178 MHz-
Boost-frekvens1178 MHz1216 MHz1279 MHz1000 MHz
Prosess28 nm28 nm28 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)7000 MHz7000 MHz7012 MHz5000 MHz
Minnemengde4096 MB GDDR54096 MB GDDR54096 MB GDDR54096 MB GDDR5
Minnebusbredde256-bit256-bit256-bit512-bit
Streamprosessorer1664204820482816
Transistorer5,2 mrd.5,2 mrd.5,2 mrd.6,2 mrd.
TMU104128128176
ROP64646464
Typisk forbruk145 W165 W--

Maskinvaren og rutinene vi tester med, samt en forklaring på hvorfor vi har valgt ut akkurat disse, er også nærmere beskrevet i en egen sak om skjermkort-testriggen vår, men her følger en kort oppsummering av de viktigste komponentene:

Vår testbenk for skjermkort.Foto: Varg Aamo, Tek.no

I dagens test benytter vi ikke-offentliggjorte drivere med versjonsnummer 344.16. De øvrige skjermkortene i utvalget, som vi sammenlikner dagens testmodell med, benytter følgende drivere:

  • Radeon R9 285: Catalyst 14.30.1005
  • Radeon-kort, alle andre modeller: Catalyst 14.4
  • GeForce GTX 970 og 980: 344.07
  • GeForce-kort, alle andre modeller: 340.52

Syntetisk ytelse testes med 3DMark Fire Strike 1.1 og prosesseringskraft med FAHBench 1.2. Spillytelse måles i Battlefield 4, Batman: Arkham Origins, Hitman: Absolution, Metro: Last Light og DCS World. Bildeflyten måles enten med Fraps eller innebygde måleverktøy i spillene, og samtlige spilltester kjøres minimum to ganger for å sikre at vi har stabile, representative resultater.

Temperaturmålinger gjør vi med GPU-Z med mindre annet er oppgitt, og temperaturen som måles er den høyeste som oppnås under det sammenhengende testløpet av Metro: Last Light. Effektmålinger leser vi av ved stikkontakten under samme test.

Asus sendte kortet til test.

Syntetiske tester

3DMark Fire Strike

Første test er gode gamle 3DMark, som belaster hele datamaskinen for å simulere ytelse i moderne spill. Her kommer vårt Asus GeForce GTX 980 Strix OC ut helt på toppen av tabellen, og oppnår nærmere 12 000 poeng. Dette er betydelig bedre enn det forrige toppkortet fra Nvidia, GeForce GTX 780 Ti, så vel som alt AMD har å by på – men bare et lite stykke foran et standard Nvidia GeForce GTX 980.

Her får også kjøleløsningen sin første ildprøve, som den består med glans. De to digre viftene står faktisk bom stille gjennom første del av 3DMark-testen, og spinner ikke opp før vi har kommet i gang med grafikktest nummer to.

FAHBench

Denne testen har ingenting med spill å gjøre, men måler først og fremst skjermkortets prosesseringsevne. Dette er den offisielle ytelsestesten for Folding@Home-programmet, og her klarer vårt Asus-kort lett å henke i land en ny gullmedalje. Forspranget målt mot både Nvidias referansemodell av GeForce GTX 980 og hele resten av feltet øker dessuten litt sammenliknet med i 3DMark-testen.

Batman: Arkham Origins

Spilltest nummer én er Batman: Origins, og på ny briljerer vårt Asus GeForce GTX 980 Strix OC i toppen. Både ved Full HD og på 2560 x 1600 pikslers oppløsning oppnår kortet en førsteplass, med en margin mot referansemodellen som ligger på samme nivå som i 3DMark Fire Strike.

Battlefield 4

I Battlefield 4 klarer fortsatt vårt GeForce GTX 980 Strix OC fra Asus å redde førsteplassen samlet sett, men det er bare på hengende håret. Ved Full HD får vi umerkelige 2 FPS mer i gjennomsnitt enn hva Nvidias referansemodell kunne levere, mens en enda mindre differanse mellom disse to kortene sørger for en andreplass på høyeste oppløsning.

Nå er dette fremdeles et uhyre sterkt resultat sammenliknet med alle andre skjermkort i utvalget, men vi kunne ønsket oss litt mer fra et GeForce GTX 980 som faktisk er litt overklokket. Som i alle andre tester til nå er det imidlertid fortsatt nesten ikke en lyd å høre fra Asus' stillegående Strix-kjøler; og selv om viftene på kortet spinner lager prosessorkjøleren vår betydelig mer bråk.

DCS World

Neste test ut er kampflysimulatoren DCS World, og her ender – ikke uventet – vårt Asus GeForce GTX 980 Strix OC på atter en førsteplass. Fremdeles er det ikke mye som skiller dagens testmodell fra Nvidias referansekort i ytelse, og på laveste oppløsning er faktisk gjennomsnittlig bildehastighet bittelitt bedre på standardmodellen enn på Asus-kortet vi tester i dag.

Samlet sett er det like fullt den ekstremt stillegående Strix-modellen av GeForce GTX 980 som gir den beste ytelsen, skjønt i praksis er forskjellen mellom de to toppkortene – som i de fleste tester til nå – ikke merkbar.

Hitman: Absolution

Hitman: Absolution har vært med oss en stund, men er fortsatt en av de hardeste testene vi har å by på, som vises på at det er en rekke skjermkort som ikke klarer å drive det på høyeste oppløsning engang. Det er ikke noe problem for dagens testmodell, og Asus GeForce GTX 980 Strix OC innkasserer sin gullmedalje nummer seks av seks mulige så langt.

Nå klarer faktisk AMD Radeon R9 290X som vanlig å dra i land det beste resultatet ved aller høyeste oppløsning, men ikke med god nok margin til at det påvirker den samlede rangeringen – hvor Asus-kortet vårt ender fattige 0,3 prosent foran Nvidia GeForce GTX 980, og 1,5 prosent foran AMDs heftigste enkeltkjerne-skjermkort.

Metro: Last Light

Siste spilltest er Metro: Last Light, og her blir atter en gang Asus GeForce GTX 980 Strix OC det raskeste kortet i utvalget – og attpåtil med litt bedre margin enn i de foregående testene. Som vanlig er det GeForce GTX 980 fra Nvidia selv som kommer nærmest i ytelse, men Asus' nesten lydløse kjøler er det ingen andre kort vi har testet som kan matche.

Effektforbruk og temperatur

Effektforbruk

Selv med den svært strømgjerrige Maxwell-arkitekturen ombord, og selv med en fabrikkoverklokking som må kunne beskrives som mild, ender vårt Asus GeForce GTX 980 Strix OC på en ganske laber plassering når vi ser på effektforbruket. Det er riktig nok mindre sultent enn GeForce GTX 780, samtidig som det leverer resultater i spill som er knusende overlegne det eldre skjermkortet – men 405 watt er en god slump mer enn Nvidias referansemodell av GeForce GTX 980 sine 376 watt.

Dette er et fenomen vi også la merke til da vi testet Gainward GeForce GTX 970 Phantom, hvor den høyeste verdien kun kom til syne i svært korte perioder. Som regel lå forbruket rundt 390 watt, så vi mistenker på ny at disse toppene i forbruket kan skyldes velvoksne kondensatorer som har behøvd solid påfyll i disse periodene, men uten langt mer kostbart måleutstyr enn vi har tilgang på er det vanskelig å si helt sikkert.

Temperaturer

Høyere effektforbruk enn forventet eller ei; temperaturene vi målte er direkte nydelige. Ikke la deg lure av en dårlig plassering på tabellen; den skyldes nemlig at hviletemperaturen er høyere enn på det meste annet i utvalget – men i motsetning til resten av utvalget sto altså viftene helt stille i denne tilstanden.

Asus GeForce GTX 980 Strix OC klarer med andre ord å holde en hviletemperatur på 48°C med fullstendig passiv kjøling. Når viftene så spant opp, stille og rolig, på grunn av belastningen steg heller ikke temperaturen høyere enn 68°C, som er den fjerde laveste temperaturen av alle kortene vi har å sammenlikne med her.

Mer om
annonse