Tek.no

Test Asus GeForce GTX 980 Strix OC

Et lydløst skjermkort som driver alle spill du vil

Tåler du prisen, men hater støy, er dette skjermkortet du vil ha.

Varg Aamo, Tek.no / Galyna Andrushko, Shutterstock.com
Varg Aamo
13 Okt 2014 05:30

Hovedside

Med den nylige lanseringen av Nvidia GeForce GTX 970 og GeForce GTX 980 unna vei, er den nye Maxwell-arkitekturen nå for alvor tilstede i markedet. Kombinasjonen av svært høy ytelse, lavt strømforbruk, og enestående mye valuta for pengene har så definitivt falt i smak, og vi har så langt gitt toppkarakter til både flaggskipet og folkemodellen i det nye Nvidia-utvalget.

I dag skal vi imidlertid ta steget opp, til en av de mer kostbare variantene av toppmodellen. Vi har nemlig fått i hus et Asus GeForce GTX 980 Strix OC; en lett fabrikkoverklokket modell for deg som virkelig hater hylende vifter. Siden Maxwell-brikkene fra Nvidia i utgangspunktet bruker lite strøm, og dermed holder seg ganske kjølige, er det god grunn til å tro at viftene på dette kortet virkelig vil kunne ta det veldig rolig.

Svære saker, stille som en ugle

Strix-serien fra Asus slår av viftene når skjermkortet ikke er tungt belastet.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Strix-serien har vi tidligere stiftet bekjentskap med, da vi testet Asus GeForce GTX 780 Strix OC, og den karakteristiske ugle-designen på kortene er ikke valgt uten grunn. Ugler er nemlig dødelige rovfugler, men har også fjær spesielt utformet for å kunne fly uten å lage en lyd – og nettopp «Strix» er også navnet på en type ugler.

Strix-serien fra Asus skal dra inspirasjon fra disse egenskapene. Ved siden av å by på store krefter har skjermkortene i denne serien også en ekstra stor varmespreder, som gjør at viftene kan stå bom stille uten at det griller grafikkprosessoren under. Først når temperaturen går over en viss grense begynner viftene å rotere – som betyr at til dagligdagse oppgaver, når man ikke spiller, skal kortet være hundre prosent lydløst.

For å få til det har Asus altså puttet på en ekstra stor varmespreder, som virkelig trekker opp matchvekten på dagens testmodell. Asus GeForce GTX 980 Strix OC klokker faktisk inn til anstendige 1100 gram, og de ytre målene er 288 x 145 x 40 mm fra tupp til tupp. Ikke like ekstremt som gode gamle Asus ROG Matrix HD 7970 Platinum, med andre ord, men heller ikke så langt ifra. Grunnflaten på de to kortene er nemlig den samme, skjønt det gigantiske Radeon-kortet er både tyngre og tykkere.

Asus GeForce GTX 980 Strix OC er et velvoksent skjermkort.Foto: Varg Aamo, Tek.no

På samme måte som det forrige Strix-kortet vi testet er dessuten dagens testmodell blant de dyreste i sin familie. Ytelsen på forgjengeren var bedre enn referansekortet, men ikke stort bedre enn andre fabrikkoverklokkede – og rimeligere – GeForce GTX 780-varianter, så det er tydelig at Asus tar seg godt betalt for kjøleløsningen sin. Den fungerte imidlertid strålende mesteparten av tiden, kanskje bortsett fra da viftene spant opp til sitt mest aggressive. Men hvordan vil det gå i dag?

Et nytt og bedre utgangspunkt

Under den digre kobberkjøleren på Asus GeForce GTX 980 Strix OC sitter det som nevnt en Maxwell-basert grafikkprosessor, som er littegrann overklokket rett fra fabrikken. Minnehastigheten er helt marginalt oppjustert på vårt eksemplar – fra 7000 til 7012 effektive MHz – mens klokkehastigheten på selve kjernen har fått et litt større dytt på omlag 50 MHz. Dette er neppe nok til at det kommer til å gjøre noen betydelig forskjell i spill, så det er tydelig at lite støy har vært hovedfokuset i utviklingen.

I esken får du det du trenger.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Prosessoren på dagens kort er jo i utgangspunktet også bedre egnet til stillegående kjølere enn den eldre, sultnere Kepler-arkitekturen. Et høyere strømforbruk betyr nemlig også at flere watt med varme må fjernes fra kortets kjerne, mens et lavere strømforbruk nødvendigvis betyr mindre varme.

At kortet ikke er spesielt mye overklokket fra fabrikken vil nok også bidra til lave temperaturer – men vi merker oss at en av de to 6-pins PCI-E-strømpluggene fra referansekortet har fått to ekstra pinner på dette kortet fra Asus. Det indikerer at strømforbruket også er en del høyere enn på referansemodellen, og at det dermed også vil få noe mer varme å bli kvitt.

Lurer du på hva spesifikasjonene betyr?
Med Tek Ekstra kan du lese vår store guide til hvordan skjermkort fungerer »

Konklusjon

Etter å ha kjørt kortet gjennom alle våre ytelsestester sitter vi igjen med et temmelig positivt inntrykk av Asus GeForce GTX 980 Strix OC. Kortet yter svært godt, som forventet av et GeForce GTX 980. Med et kort av denne typen vil de aller fleste nyere spill ha en bildeflyt så glatt som smør – eller i alle fall så glatt som du får det med bare én grafikkprosessor i aksjon.

Skal du ha noe raskere må du i gang med ganske heftig overklokking, og det har ikke dagens testmodell fra Asus – i alle fall ikke fra fabrikken. Dermed er den heller ikke spesielt mye kjappere enn Nvidias referansemodell; og en forskjell på rundt 2,5 prosent samlet sett kan vanskelig forsvare en pris som er nesten 13 prosent høyere. Men så er det ikke bare ytelse dette kortet har å by på.

Asus GeForce GTX 980 Strix OC er betydelig større enn referansekortet fra Nvidia, det yter litt bedre, men bråker nesten ikke i det hele tatt.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Den særegne kjøleløsningen, hvor viftene står helt stille når man ikke belaster skjermkortet tungt, er nemlig det viktigste på Asus GeForce GTX 980 Strix OC. Denne fungerer da også eksemplarisk, og faktisk merkbart bedre enn i vårt første møte med Strix-serien.

Viftene står bom stille mesteparten av tiden, og selv frem til vi var godt inne i den harde 3DMark Fire Strike-testen rørte de seg ikke. Da de omsider slo inn i del to av testen, så vel som i spill, var det heller ikke snakk om noe jetmotor-hvin. Her snakker vi meget lave og komfortable viftehastigheter til nærmest enhver tid, og i sum er nok dette skjermkortet det aller mest stillegående vi noen gang har testet.

Vi synes egentlig at kortet byr på litt for lite kraft per krone til at vi vil gi det en generell anbefaling. Men hvis du er spesielt på utkikk etter noe som ikke lager lyd mens du surfer på nett – men fortsatt kan sparke kraftig fra til spillbruk uten å støye – så har du en perfekt match i dette skjermkortet. Bare pass på at du har plass til det i kabinettet.

Finn laveste pris på Asus GeForce GTX 980 Strix OC i Prisguide »

På bruktmarkedet vårt kan du legge ut ditt gamle skjermkort for salg, eller finne noen røverkjøp lagt ut av andre som nå skal oppgradere »

Detaljerte resultater

På de neste sidene kan du se nærmere på hvordan dagens testkort ligger an med tanke på ytelse. Aller først har vi listet opp testoppsettet vårt for de som er interessert i slikt, og der ligger også noen flere bilder av skjermkortet. Hvis du heller bare vil se hvordan dagens testmodell yter kan du også hoppe direkte til de første resultatene »

Les også