TestNvidia GeForce GTX 980

Nvidias nye råskinn er den ubestridte kongen på haugen

Leverer formidabel ytelse og flere nye funksjoner – med svært lavt strømforbruk.

Hovedside

I dag har Nvidia lansert et par splitter nye skjermkort for spillere – et helt nytt flaggskip ved navn GeForce GTX 980, samt en litt mindre heftig sak kalt GeForce GTX 970. Ventetiden er dermed over for alle som har ventet siden det strømgjerrige budsjettkortet GeForce GTX 750 Ti ble lansert, men som har hatt bruk for noe med skikkelig heftige grafikkmuskler.

I en uventet vri fra Nvidias side kommer faktisk begge dagens nyheter med en splitter ny, aldri tidligere sett grafikkprosessor ombord – en ny retning fra selskapet, som vanligvis har resirkulert sine gamle toppmodeller når de har presentert nye «nestbeste»-kort – for eksempel var GeForce GTX 770 egentlig et sminket GeForce GTX 680 hvis man så nøye nok etter.

Les mer om hva som er nytt i lanseringsnyheten »

Den aller grommeste nyheten

Vårt testeksemplar av nye Nvidia GeForce GTX 980 kom i en riktig så lekker innpakning.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Det mest spennende av alt er selvfølgelig hvor godt de splitter nye skjermkortene yter, og i dag skal vi finne ut hvordan det aller grommeste av de to nye kortene klarer seg. For å gjøre dette best mulig har vi også satt opp en helt ny testbenk for skjermkort, som med nye spill, testprogrammer og rutiner vil gi oss en god indikator på om GeForce GTX 980 er verdt prislappen.

Spesielt dyrt ser kortet imidlertid ikke ut til å bli, til splitter ny toppmodell å være – vi har nemlig fått opplyst at veiledende pris skal være 4700 kroner, som faktisk gjør det noe billigere enn den nå utgående toppmodellen GeForce GTX 780 Ti. Vi er dog litt avventende til vi ser hva prisen faktisk blir, siden både GeForce GTX 780 og GTX 780 Ti kostet over 5000 kroner da de først ble sluppet.

Det mangler i alle fall ikke DisplayPort-utganger på dagens testmodell.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Utvendig er det umddelbart lite som ser ut til å skille GeForce GTX 980 fra forgjengerne. Når vi får det opp av esken finner vi den samme GeForce GTX Titan-inspirerte kjøleren vi kjenner fra hele serien med GTX 700-kort, dog med noen justeringer. Varmesprederen er blitt sort, og på undersiden har det dukket opp en lekker, sort bakplate.

Grillen på kortets bakside er også ny, og leder tankene hen på det helt ekstreme GeForce GTX Titan Z. Det er også i denne grillen vi finner en av de første virkelige forskjellene fra tidligere GeForce-kort. Nvidia har nemlig utstyrt dagens nylansering med hele tre DisplayPort 1.2-utganger, så vel som én utgang hver til HDMI 2.0 og DL-DVI. Med såpass mange DisplayPort-utganger bør det ikke være noe problem å få koblet til en G-Sync-skjerm, som de nye kortene selvfølgelig støtter, blant mye annet nytt.

Nvidia GeForce GTX 980 har fått en sort bakplate, som kanskje kan hjelpe til med å lede unna litt varme. Den lille luken ved strømkontaktene er ment å kunne fjernes dersom man kjører flere slike kort i SLI for å forbedre luftgjennomstrømmingen.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Det som er mest talende for hva slags teknologi vi har fått fingrene i er imidlertid noe så uskyldig som PCI-E-strømkontaktene. Kortet har nemlig to stykker med bare seks pinner hver. Antall pinner er en indikasjon på hvor mye strøm kortet trenger for å levere varene, og vi har ikke sett så få som dette på en flaggskipmodell siden GeForce GTX 680 kom ut på vårparten i 2012.

Helt ny arkitektur i bunn

Forklaringen på det lave antallet pinner og det lave strømforbruket ligger i prosessorkjernen. Denne er nemlig bygd på Nvidias Maxwell-arkitektur, som kom på markedet første gang i GeForce GTX 750 Ti. Frem til i dag var dét også det eneste Maxwell-baserte kortet på markedet, men nå får det altså selskap av et par betydelig mer velutrustede modeller.

Les mer: Nvidias Maxwell-arkitektur kan åpne helt nye muligheter for overklokking »

Som seg hør og bør for en flaggskipmodell er GeForce GTX 980, som vi altså tester i dag, det aller mest velutrustede av de nye skjermkortene. Spesifikasjonstabellen forteller oss at det har 4096 MB videominne klokket til effektivt 7 GHz på en 256-bits minnebuss, som betyr at tross noe mer minne er båndbredden på dette noe lavere enn på forgjengerne.

Kan den nye arkitekturen i GeForce GTX 980 hamle opp med spesifikasjonene fra forgjengeren?Foto: Varg Aamo, Tek.no

Også når vi ser på antallet CUDA-kjerner, som er Nvidias streamprosessorer, får vi oss en liten overraskelse. Der hvor GeForce GTX 780 hadde 2304 av disse til disposisjon, og GeForce GTX 780 Ti økte videre til 2880, stiller nye GeForce GTX 980 med kun 2048 stykker.

Dette er en betydelig nedgang. Selv om Maxwell-baserte GeForce GTX 750 Ti med 640 CUDA-kjerner ombord kriktig nok larte å levere på nivå med de 768 CUDA-kjernene i GeForce GTX 650 Ti Boost, er vi spent på å se om Nvidia tross litt rare spesifikasjoner er i stand til å levere bedre ytelse enn de nå utgående toppmodellene fra forrige generasjon var i stand til. Det er verdt å merke seg at antallet transistorer også er lavere enn forrige generasjons kort; kun 5,2 milliarder.

Lurer du på hva spesifikasjonene betyr?
Med Tek Ekstra kan du lese vår store guide til hvordan skjermkort fungerer »

Både ytelse og bildekvalitet i fokus

Nvidia GeForce GTX 980.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Nvidia selv er ikke snauere enn at de sier ytelsen på den nye toppmodellen skal være dobbelt så høy som på det eldre flaggskipet GeForce GTX 680, og omlag 33 prosent høyere enn GeForce GTX 780. Samtidig skal strømgjerrigheten til den nye arkitekturen gjøre at det leverer dobbelt så mange gigaflops med regnekraft per watt som begge disse eldre modellene.

Med all denne ytelsen skal du imidlertid ikke bare få bedre bildeflyt i spill. Også bildekvaliteten skal gå opp, melder selskapet, som introduserer en ny form for kantutjevning kalt MFAA sammen med de nye skjermkortene. En annen nyvinning for å øke bildekvaliteten, ved navn DSR, slår følge med MFAA, men dette kan du lese mer om i lanseringsnyheten.

I tillegg har Nvidia fått med seg alt oppstyret rundt Oculus Rift, og lanserer også støtte for noe de kaller VR Direct – en teknologi som skal være rettet spesifikt mot å redusere forsinkelser i bildet og øke bildekvaliteten for virtuell virkelighet, uten at vi har fått gå særlig mye mer i dybden på dette ennå. Nyheten er i alle fall spekket med finesser, så det er ingenting som tyder på at Nvidia har ligget på latsiden mens de har utviklet dette kortet.

Konklusjon

Nvidia GeForce GTX 980.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Etter å ha testet kortet, tittet på den nye teknologien det kommer spekket med, og tatt i betraktning alle tilkoblingsmulighetene det har, er det veldig fristende å slå til med en anbefaling på GeForce GTX 980. Som vi har listet opp på de kommende sidene er nemlig ytelsen det leverer fullstendig suveren – det er ingen andre skjermkort med én kjerne ombord som kan måle seg med bildeflyten dette kortet stiller opp med, og på toppen av alt bruker det nesten ikke strøm.

Oppdatering: Prisen på kortet er nå bekreftet, og en rekke butikker har fått det inn i hyllene. Det viser seg at den veiledende prisen Nvidia ga oss var helt riktig – og dermed er dagens testmodell faktisk et svært godt kjøp; siden ytelsen altså er svært mye bedre enn tidligere toppmodeller. Det kan være GeForce GTX 970 vil være et enda bedre kjøp, men det skal vi teste en av de nærmeste dagene.

Hvis pris ikke spiller noen rolle for deg, og du bare skal ha det beste, da er det i alle fall ingen grunn til å vente. Enten du verdsetter ha rå styrke, ytelse per watt eller teknologiske finesser høyest, så er det GeForce GTX 980 som er den nye kongen på haugen.

Finn laveste pris på GeForce GTX 980 i Prisguide »

På bruktmarkedet vårt kan du enkelt legge ut ditt gamle skjermkort for salg »

Detaljerte resultater

På de neste sidene kan du se nærmere på hvordan dagens testkort ligger an med tanke på ytelse. Aller først har vi listet opp testoppsettet vårt for de som er interessert i slikt – men hvis du vil se hvordan dagens testmodell yter kan du også bare hoppe direkte til de første resultatene »