Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGainward GeForce GTX 970 Phantom

Dette «billige» skjermkortet har gjort din gamle toppmodell avleggs

Etter å ha testet det er vi sikre: Vi ville kjøpt GeForce GTX 970.

Hovedside

For litt siden lanserte Nvidia GeForce GTX 970 og GeForce GTX 980, to splitter nye spillskjermkort basert på den ferske Maxwell-arkitekturen. Vi hadde høye forhåpninger etter å ha sett hvordan Maxwell-baserte GeForce GTX 750 Ti klarte seg, men likevel ga testen av GeForce-toppmodellen GTX 980 oss nesten hakeslepp, med fabelaktig ytelse kombinert med lavt strømforbruk og fornuftig pris.

Les mer: Nvidias Maxwell-arkitektur kan åpne helt nye muligheter for overklokking »

Nå har turen kommet til å teste det billigere, men fortsatt Maxwell-baserte GeForce GTX 970 – og dagens test er faktisk minst like spennende som testen av storebroren. At toppmodellen er basert på ny arkitektur er nemlig bare rett og rimelig, men det er årevis siden Nvidia også kom ut med en ny, billigere andreplass-modell som også hadde en helt ny grafikkbrikke under panseret.

Det har de gjort nå, og vi håper det betyr at de samme godsakene som sitter i flaggskipet nå også kan komme de som vil ha litt billigere spillmaskiner til gode.

Les mer om hva som er nytt med GeForce GTX 970 og GTX 980 i lanseringsnyheten »

Et skjermkort for de fornuftige

Gainward GeForce GTX 970 Phantom retter seg mot de som gjerne vil ha noe lynraskt å spille på, men som ikke vil tømme lommeboka fullstendig i prosessen.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Selv om storebror GeForce GTX 980 har en pris som gjør den til Nvidias mest tilgjengelige toppmodell på lenge, skal du nok likevel være spesielt interessert for å betale over 4500 kroner for et enslig grafikkort. Samtidig er det ikke alle som har behov for den elleville ytelsen som flaggskipet leverer. De fleste vil bare kunne spille med greie kvalitetsinnstillinger og OK bildeflyt, og helst ikke betale så altfor mye for dette.

Det er dette markedet GeForce GTX 970 sikter seg inn på. Med en prislapp på rundt 2800 kroner for de vanlige modellene, og drøyt 3000 kroner for mer spesielle varianter som Gainward-kortet vi tester i dag, henvender kortet seg til spillere som vil ha kvalitet uten å blakke seg i prosessen. Et mer fornuftig valg, heller enn det beste av det beste.

På innsiden av det svære «buret» sitter det to vifter, som lett kan fjernes slik at man får tørket støv av dem.Foto: Varg Aamo, Tek.no

«Fornuftig» trenger likevel ikke å være synonymt med «kjedelig». Hvis ytelsen fra storebror er noen indikator kommer GeForce GTX 970 til å levere temmelig saftige testresultater, uten å bruke særlig med strøm – noe som betyr mindre varme, mindre viftestøy, og kanskje bedre overklokkingspotensiale.

At strømforbruket vil bli lavt kan vi for øvrig allerede gjette oss til fra designen på Gainward-kortet vårt. I selskapets Phantom-serie, med det karakteristiske «buret» rundt varmesprederen, finnes det nemlig også en GeForce GTX 770-variant, som er utstyrt med tre vifter. Dagens testeksemplar har imidlertid bare to vifter, og om selskapet har samme temperaturmål for alle kort – og ingen andre endringer er gjort på varmesprederen – kan vi kanskje være optimistiske, og håpe på 30 prosent lavere strømforbruk.

Gainward GeForce GTX 970 Phantom har tre utganger til Mini DisplayPort, en Mini HDMI-utgang, og DVI.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Som vi så da vi testet GeForce GTX 980 har også dagens testmodell fått redusert antall strømpinner sammenliknet med sin forgjenger. Der hvor Gainward GeForce GTX 770 Phantom hadde en seks-pins og en åtte-pins PCI-E-strømkontakt, har selskapets GeForce GTX 970 Phantom bare to seks-pins kontakter.

Helt ny arkitektur i bunn

Som med storebroren er forklaringen på hvordan man har fått ned strømforbruket i prosessorkjernen. Denne er nemlig bygd på Nvidias Maxwell-arkitektur, og er en litt forenklet versjon av den samme kjernen som sitter i GeForce GTX 980. Dermed får man også tilgang til flere nye teknologier som er unike for den nye serien, så som DSR og MFAA.

Viftehuset stikker som vanlig litt ut bak på Gainward sitt Phantom-kort, men ikke mer enn at det fint får plass i alle vanlige kabinetter.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Siden kortet er bygd på samme lest som GeForce GTX 980 er også flere av spesifikasjonene ganske like. Antallet CUDA-kjerner er riktig nok satt ned til 1664, og kortet har bare 104 teksturenheter. Kjernen er klokket til 1050 MHz som standard, og 1178 MHz ved boost, men ellers er det meste likt på de to nye spillkortene.

Minnebåndbredden er en del lavere enn vi kjenner fra de eldre Kepler-baserte skjermkort Nvidia har hatt tilgjengelig, men dette skal være kompensert for gjennom en ny algoritme for komprimering av fargeinformasjon – litt på samme måte som AMD har gjort det med sitt Radeon R9 285.

Den mest interessante spesifikasjonen er likevel, som vi tidligere har vært inne på, strømforbruket. TDP, et mål på hvor mye varme som genereres som henger tett sammen med strømforbruket, er nemlig bare oppgitt til forsiktige 145 watt, og dette bekrefter langt på vei våre mistanker om at vi her kan komme til å få et kort som genererer svært lite varme sammenliknet med andre kort i samme ytelsesliga.

Lurer du på hva spesifikasjonene betyr?
Med Tek Ekstra kan du lese vår store guide til hvordan skjermkort fungerer »

Ypper med konkurrentens toppmodeller

Gainward GeForce GTX 970 Phantom.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Nvidia sikter for øvrig høyt – de mener nemlig å kunne utfordre selv AMDs nest raskeste modell, Radeon R9 290, med nye GeForce GTX 970. Nå sier de ikke at dagens testmodell alltid vil komme best ut, men peker på muligheten til å få inntil 10 prosent bedre ytelse i enkelte tester – og i snitt mener de at de skal klare å være rundt fem prosent raskere, selv med lavere pris.

Nå er et slikt Radeon-kort, nærmere bestemt Asus Radeon R9 290 DirectCU II OC, noe av det beste vi har vært borti i prisklassen rundt 3000 kroner, så hvis Nvidia klarer å innfri med dagens testmodell vil det helt klart være en respektabel prestasjon.

For å si det pent: Resultatene er mer enn respektable.

Etter å ha kjørt Gainward GeForce GTX 970 Phantom gjennom våre testrutiner sitter vi igjen med en skikkelig bakoversveis. Dette skjermkortet er, når man ser på kombinasjonen av pris og ytelse, utvilsomt noe av det beste vi har sett – noen gang. Vi skjønner godt at Nvidia har kuttet GeForce GTX 780 Ti og GeForce GTX 780 fra utvalget sitt, for nå er de gamle toppmodellene plutselig avleggs.

Konklusjon

GeForce GTX 970 er noe av det beste vi har sett noen gang.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Nvidia har faktisk snudd hele toppsjiktet i skjermkortverdenen på hodet. GeForce GTX 970 leverer ytelse som er nesten fullt og helt på nivå med det som inntil nylig var noe av det beste Nvidias ingeniører kunne pusle sammen – og dét til en latterlig billig penge, relativt sett.

Inntil de nye skjermkortene ble lansert i forrige uke måtte du ut nemlig med nesten 5000 kroner for det enkleste GeForce GTX 780 Ti i billigste butikk, men GeForce GTX 970 koster rett over 2700 kroner. Skal du ha et mer forseggjort skjermkort, som Gainward-modellen vi har hatt til test, må du ut med noen hundrelapper ekstra, men det er for så vidt mindre viktig.

Poenget er at når vi vekter alle testene våre likt ender vi med et kort som yter rundt fem prosent bedre enn den forrige toppmodellen til betydelig lavere pris. Mesteparten av forspranget ligger i syntetiske tester, men selv om vi kun inkluderer spillresultater er GeForce GTX 970 kun slått av storebror GTX 980.

Ytelsen er altså bedre, men prisen nesten halvert, og strømforbruket er kraftig nedjustert sammenliknet med GeForce GTX 780 Ti.

Gårsdagens toppmodeller har dermed blitt feid av banen, og hvis AMD skal hamle opp med dette må de virkelig legge seg i selen litt brennkvikt. Skulle vi kjøpt et nytt skjermkort i dag ville vi uten tvil kjøpt et GeForce GTX 970, som er det som gir aller mest for pengene. Og hvis maksimal ytelse er det du behøver, så er det storebror GeForce GTX 980 som gjelder.

Finn laveste pris på Gainward GeForce GTX 970 Phantom i Prisguide »

På bruktmarkedet vårt kan du legge ut ditt gamle skjermkort for salg, eller finne noen røverkjøp lagt ut av andre som nå skal oppgradere »

Detaljerte resultater

På de neste sidene kan du se nærmere på hvordan dagens testkort ligger an med tanke på ytelse. Aller først har vi listet opp testoppsettet vårt for de som er interessert i slikt – men hvis du vil se hvordan dagens testmodell yter kan du også bare hoppe direkte til de første resultatene »