Tek.no

Test Asus GeForce GTX 780 Strix OC

Et av de mest nyskapende skjermkortene på lenge

Asus' nye råtass er perfekt for deg som virkelig hater viftesus.

Varg Aamo, Hardware.no / Ricardo Reitmeyer, Shutterstock 149084399
Varg Aamo
17 Juli 2014 16:30

Introduksjon

I mai kom nyheten om at Asus lanserte en ny gromserie under navnet Strix, hvor man kunne få både hodetelefoner, et Radeon R9 280, og et GeForce GTX 780. I dag skal vi ta en titt på sistnevnte, som går under det fulle navnet Asus GeForce GTX 780 Strix OC.

Som navnet indikerer er dette en fabrikkoverklokket GeForce GTX 780, men Strix-merkelappen har vi ingen erfaringer med fra før av. Spesifikasjonene tilsier at vi burde få greie ytelsesresultater, men kjøleløsningen er vel så spennende som ytelsen.

Lydløs opplevelse

De to store viftene på Asus GeForce GTX 780 Strix OC skal stort sett stå stille.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Det som gjør Strix-serien spesiell er at fokuset ikke ligger på rå kraft, som i Asus' velkjente ROG-produkter, men at det istedet er en behagelig opplevelse står i sentrum. For å få til det er blant annet skjermkortene utstyrt med en svært så særegen funksjon, hvor viftene står bom stille så lenge grafikkbrikken ikke er varmere enn 65°C.

Asus GeForce GTX 780 Strix OC byr på to DVI-utganger, samt DisplayPort og HDMI.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Det betyr at til forholdsvis lett bruk vil dette skjermkortet være fullstendig lydløst. I praksis er det altså et passivkjølt skjermkort, men ett som samtidig kan levere skikkelig solid spillytelse på bare et øyeblikks varsel. Asus lover også at noe mindre krevende spill, som Starcraft 2 og DOTA 2, skal kunne kjøres med viftene i hvilende tilstand.

Akkurat hvor godt dette fungerer i praksis er vi svært spente på å se – og å høre – for å skulle passivkjøle et GeForce GTX 780 slår oss som ganske ambisiøst. Nå har imidlertid Asus ganske greit med erfaring i å bygge effektive kjølere, så vi utelukker det ikke, og kjøleren som står på det nye GeForce GTX 780 Strix OC er heller ikke puslete av seg.

Lurer du på hva ord som «Windforce», «OC» og «DirectCU» betyr?
Ekstra: Vi forklarer alle etternavnene på skjermkort »

Stort skal det være

En 6-pins og en 8-pins strømkontakt må til for å holde kortet gående.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

På toppen av grafikkprosessoren har nemlig Asus montert en ekstra solid variant av sin DirectCU-kjøler, med et par digre 93-millimeters vifter til å blåse unna varmen ved behov. Under alt dette forteller selskapet at de har flikket nok på kortets spenningsregulering til å redusere elektrisk støy, så som kondensatorhvin, med inntil 30 prosent.

Skjermkortet måler 286 x 145 x 42 millimeter, og er altså temmelig omfangsrikt.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Sånt blir det imidlertid greit med dimensjoner av, og det nye Asus-kortet er absolutt ikke av de minste vi har sett. Volumet som kortet måler når man inkluderer alle kjølerør som stikker ut her og der, er faktisk nesten 70 prosent større enn referansekortet fra Nvidia.

Det er også betydelig tyngre – 1120 gram kjenner du godt, men konstruksjonen fremstår som svært solid.

Lekre spesifikasjoner

Vi er litt overrasket over at Asus har valgt å bruke GeForce GTX 780, og ikke den heftigere GTX 780 Ti, som grunnlag for dette skjermkortet. Dette bekrefter jo at Strix-serien ikke er laget for å gi mest mulig ytelse, men til spilling skal det nok likevel holde i lange baner.

Grafikkprosessoren er nemlig ikke treg til å begynne med, og Asus har også overklokket den litt fra fabrikken. Minnet er likevel der hvor selskapet har slått på stortromma, da det står 6 GB GDDR5-minne fra Hynix montert på testmodellen vi har fått tilsendt.

Det er en dobling fra referansemodellen, så dersom du har for vane å fylle opp grafikkminnet ditt titt og ofte vil du komme et godt stykke lengre med dagens testkort i maskinen. For de aller fleste typer bruk spiller det riktig nok liten praktisk rolle – men vi har aldri hørt noen klage på at maskinen deres har for lite av noen type minne.

Over de neste sidene skal vi kjøre en rekke tester for å finne ut hvordan kortet duger, og underveis skal vi også stifte bekjentskap med hvordan denne «vifteløse» ordningen fungerer. Er kortet faktisk lydløst i vanlig bruk?

Bla om, så starter vi den første ytelsestesten »

Les også