Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSilverstone Temjin TJ04-E

En gjenskapt klassiker

Silverstone har oppgradert et stilikon som passer bra for deg med mange harddisker.

Introduksjon

Silverstone er en velkjent kabinettprodusent for de fleste, og er særlig kjent for sine stilrene og rimelige HTPC-kabinetter slik som Silverstone Grandia GD06. Men de lager også kabinetter som hever et øyenbryn eller to i andre kategorier også, slik som mATX-kabinettet Silverstone Fortress FT03, og kjempen Silverstone Raven RV02-E.

Temjin TJ04 ble først lansert i 2004, og har siden den gang vært med på å heve standarden for hvordan et PC-kabinett skal se ut. Men moderne tider krever at vi stadig fornyer oss, og det har Silverstone nå gjort med Temjin TJ04 i form av Temjin TJ04-E (Evolution).

I følge Silverstone var det lite som trengte å gjøres med det utseendet på kabinettet for å ta spranget inn i nåtiden, men på innsiden har det skjedd store forandringer. Mye er blitt temmelig standard de siste årene, slik som bunnmontert strømforsyning, hull i hovedkortplaten til prosessorkjøler og skrueløs montering av optiske stasjoner. Men når det kommer til harddisker har Silverstone noen spennende løsninger som vi utdyper nærmere litt senere i denne testen.

Spesifikasjoner -
Materialer Aluminium og stål, med noen plastdetaljer
Farger Sort, med og uten vindu (TJ04-EW)
Vifter 3 x 120 mm inkludert 3 x 120 mm ikke inkludert
Ekspansjonsspor 8 stykk, festet med ordinære skruer
Støttede hovedkort SSI-CEB ATX micro-ATX
Eksterne tilkoblinger 2 x USB 3.0 Mikrofon og hodetelefon
Strømforsyning Plass til én, nederst i kabinettet
Dimensjoner Høyde: 48,9 cm Bredde: 21,4 cm Dybde: 48,9 cm
Pris Fra ca. 1000 kr

Det mest spennende rent spesifikasjonsmessig er mengden utvidelsesplasser, her kan du altså få plass til hele 15 harddisker internt uten modifikasjoner. I tillegg kan plassene til 5,25-tommers enheter ganske lett byttes ut med harddiskbrønner for enda flere harddisker.

Det er ikke så godt å si hva dette kabinettet kommer til å koste i Norge helt enda, og prisen vi har oppgitt er veiledende i Europa. Det kan godt tenkes at vi må ut med noen hundrelapper ekstra her til lands, eller at veiledende pris er litt høyere enn hva nettbutikkene vil selge det for.

Takk til Silverstone som sendte produktet til test.

Førsteinntrykk og utseende

Rett ut av esken er Silverstone Temjin TJ04-E intet mindre enn et griselekkert skue. Den børstede aluminiumsfronten med en blankfrest kant ser veldig stilren og pen ut, og det er ellers få designdetaljer som ødelegger de rene linjene. Kabinettet virker også temmelig solid og har en sunn vekt på 9,6 kg.

Fremsiden av Temjin TJ04-E består av ett stykke aluminium med hull til 5,25-tommers enheter, og det er stort sett alt. I midten finner vi av/på- og resetknapp med tilhørende indikasjonslys. Knappene har den samme lekre freste kanten som selve fronten har, og alt i alt ser dette kabinettet veldig bra ut forfra.

På toppen har vi et støvfilter for vifter som blåser luft inn i kabinettet. Det er plass til to vifter på 120 mm, og én følger med. Som regel vil vifter montert i toppen på kabinetter blåse luft ut, siden varm luft stiger, men det bryr Silverstone seg pent lite om.

I tillegg til støvfilter er det også et funksjonspanel på toppen av Temjin TJ04-E. Med kun to USB 3.0 og lydtilkoblinger er ikke noe mer enn det mest nødvendige på plass, vi skulle gjerne også sett tilkoblinger for minnekort og harddisker (eSATA eller SATA + strøm).

Det er ingen vifteåpninger på venstresiden av kabinettet for å gi skjermkort og prosessor litt ekstra luft å jobbe med, men på høyresiden finner vi noe spennende. Her i fremkant er det plass til to 120 mm vifter, hvorav én medfølger, som skal blåse luft inn på harddiskene. Dette er nok ikke så dumt dersom noen faktisk klarer å fylle opp de mange harddiskplassene.

På baksiden ser vi i tillegg til den tredje og siste medfølgende vifta på 120 mm, et festesystem for tilleggskort som Silverstone er ganske alene om. Her må et lite metallbur skrus av for at skjermkort og andre tilleggskort kan festes til ekspansjonssporene på kabinettet. Dette er litt tungvint, og hvorfor ikke Silverstone har sluttet med denne løsningen har vi ingen anelse om.

Når det gjelder luftflyt inni kabinettet kan det være litt vanskelig å spå. Vi har én vifte nederst og fremme på høyre side som blåser inn, én vifte i toppen som blåser inn, og én vifte i bakkant som blåser ut. Det blir i alle fall et positivt lufttrykk på innsiden av kabinettet som vil gjøre det lettere å fange opp støv i støvfiltrene. Disse er også lette å ta av og rengjøre.

Installasjon

Det er to tommelskruer på hver av sidedørene som skal løsnes for at moroa med maskinvareinstalleringen i Silverstone Temjin TJ04-E kan begynne. Vi la merke til at det på baksiden av hovedkortplaten var ganske god plass til kabler, og det er mange festepunkter for å holde orden på kablene.

Det føles ganske så romslig på innsiden av Temjin TJ04-E, og montering av hovedkortet gikk helt glatt. Det er plass til prosessorkjølere på opp til 16,8 cm i høyden. Da vi skulle inn med strømforsyningen krevde det litt mer planlegging fordi det ble litt trangt i bunn av kabinettet. Her kan det være en fordel å fjerne harddiskrammene først.

I hovedkortplaten er det nok av hull å dra strømkabler gjennom, og dette gjør at kablene er lette å skjule. Det bør også være plass nok i toppen av kabinettet til en enkel eller dobbel vannkjølingsradiator for de som skulle ønske slik moro.

Som nevnt på forrige side må skjermkort festes ved at en først tar av det lille metallburet på baksiden av kabinettet, for deretter å feste til kortet og skru på buret igjen. Det er nok av plass til selv de lengste skjermkortene på markedet.

Harddisker og optiske enheter

De optiske stasjonene festes ganske enkelt ved å løsne låsemekanismen av plast, for deretter å klemme denne tilbake når stasjonen er på plass. Du må løsne tre skruer for å få av hvert av aluminiumsdekslene på fremsiden som beskytter de 5,25-tommer store brønnene, så løsningen er ikke helt skrueløs.

På bildet over kan du se harddiskrammene som du kan bruke til å montere hele ni 3,5-tommers og seks 2,5-tommers harddisker. Den store rammen med håndtak må du ta helt ut av kabinettet for å montere harddiskene, og det krever at du i tillegg løsner fire skruer. Deretter må harddiskene skrus fast i selve rammen med tre skruer hver. Dette er med andre ord på ingen måte skrueløst. Den lille rammen brukes til 2,5-tommers enheter.

For de som har mange harddisker har Silverstone lagt med litt kjekt ekstrautstyr som vi aldri har fått med et kabinett før. Her fant vi to strømkontakter for opptil fire harddisker hver, og to kjøleribber som også kan monteres på opp til fire harddisker per stykk. Dette sørger for mindre kabelrot og ikke minst lavere temperaturer på harddiskene.

For de med mange harddisker kan dette umiddelbart virke som en veldig god idé, men det finnes helt klart ulemper også. Dersom du må bytte en harddisk, enten på grunn av oppgradering eller en feil, må du altså først skru løs selve rammen, deretter koble fra både strøm og SATA til alle harddiskene, skru løs harddisken og gjenta prosedyren i motsatt rekkefølge. Langt i fra beleiligheten til et hot-swap-system.

Resultat

Totalt sett synes vi resultatet ble helt greit. Med harddiskene vendt inn mot resten av maskinvaren blir det lett mye synlig kabelrot, særlig hvis du har mange harddisker. Med gummiåpninger i hullene i hovedkortbrettet ville vi heller ikke sett så mye til kablene, men slikt trekker vi ikke så mye for siden det er opp til enhver hvor rent det skal se ut inni et kabinett uten vindu.

Termiske egenskaper

Vi har satt inn et oppsett med mATX-hovedkort for å kunne sammenlikne de små kabinettene med de litt større midi- og fulltower-kabinettene som hovedsaklig bruker ATX-standarden. Vi har som vanlig kjørt noen runder med krevende programmer, og her er oppsettet vi brukte:

Testoppsett -
Hovedkort Gigabyte GA-P55M-UD4
Prosessor Intel Core i5 760 (Kjøler: Intel stock)
Skjermkort ATI Radeon HD 5830
Harddisk Western Digital Caviar Black 640 GB
Strømforsyning Corsair HX 650 W

Det følger med tre vifter på 120 mm når du kjøper Silverstone Temjin TJ04-E, to som blåser inn, og én som blåser ut. Det er ikke så godt å si hvordan disse vil påvirke temperaturene til maskinvaren siden de er plassert ganske annerledes fra det vi er vant til. Men det gjør jo også det hele mye mer spennende.

Først av alt er det helt sikkert mange som vil undre seg over hvordan idle-temperaturen på prosessoren kan være lavere enn romtemperaturen. Dette er ganske enkelt fordi temperatursensoren i prosessoren ikke er justert helt riktig. Men siden alle kabinetter blir testet med samme forutsetninger blir sammenlikningene i alle fall riktige.

Temperaturene som Temjin TJ04-E produserte på testbenken vår er ingenting å skamme seg for. Her ser vi at prosessortemperaturen er lav og skjermkortet storkoser seg med en god tilgang på kald luft. Hovedkortet får ikke noen direkte luftstrøm på seg og temperaturen her er dermed ikke like god.

Når det gjelder harddisktemperaturer, så må vi trekke frem det faktum at kalde harddisker ikke nødvendigvis er bedre enn varme harddisker. Google gjorde en massiv undersøkelse på akkurat dette, og temperaturene vi i dag ser er faktisk litt i laveste laget for en god levetid på diskene. Men har du mange harddisker vil nok den gode kjølingen komme mer til sin rett.

Støy

De tre medfølgende viftene har alle en topphastighet på 1200 rpm, og skal i følge Silverstone ikke lage mer enn 21 dB støy. Allikevel synes vi de blåste merkbart høyt på ca. én meters avstand, og ville anbefalt de fleste som kjøper dette kabinettet å investere i en viftestyring.

Kabinettet har heller ikke noe nevneverdig støy- eller vibrasjonsdemping, så dersom du har bråkete innmat vil det høres ganske godt på utsiden av kabinettet også. Dette kan også være greit å merke seg dersom du har planer om å bruke mange av de tilgjengelige harddiskplassene.

Konklusjon

Silverstone Temjin TJ04-E er i følge produsenten selv best egnet for den mer erfarne dataentusiasten. Her er det den lekre designen og smarte løsninger på innsiden som skal friste, og ikke nødvendigvis prisen, som her til lands nok blir litt stiv.

Ytelsesmessig har vi lite å utsette på dette kabinettet. De tre medfølgende viftene lager litt støy, men til gjengjeld holder de maskinvaren kjølig. Det er mulig å installere flere vifter, og vannkjøling får du nok også plass til.

Det mest positive med Silverstone Temjin TJ04-E blir utvilsomt den lekre designen. Det er i tillegg plass til mange harddisker av både 2,5-tommers og 3,5-tommers format. Detaljer som ekstra god kjøling til harddiskene og utstyr som hindrer kabelrot gir også en pluss i margen.

En negativ ting vi bør nevne er den litt tungvinne installasjonen av lagringsenhetene. Skal det være plass til mange harddisker bør det også være lettvint å drive vedlikehold, men det er ikke tilfellet her. Det ser også ut som om prisen i Norge kan bli litt stiv, kanskje over 1000 kroner, men det gjenstår å se.

Alt i alt er Silverstone Temjin TJ04-E et spennende og stilig kabinett. Som et ess i ermet har det plass til mange harddisker som blir tilstrekkelig nedkjølt, og kan skryte av en veldig god konstruksjonskvalitet. De som jevnlig bytter ut harddiskene sine bør enten se etter et annet kabinett, eller forberede seg på å bli bestevenn med skrutrekkeren. Vi kan uansett ikke anbefale dette kabinettet før vi vet hva det vil koste i butikken.

+  Lekker design
+  Plass til mange harddisker
+  Støvfiltre som er enkle å rengjøre


-  Tungvinn harddiskmontering

Andre alternativer

Ser du etter et stilrent kabinett i normal størrelse som har plass til mange lagringsenheter er det nesten umulig å ikke vurdere Fractal Design Define R3. For 700 kroner får du et stillegående, kjølig, og stilig kabinett som på mange måter er "full pakke".

Vi kan ellers anbefale å ta en kikk i vår testavdeling for kabinetter, her finner du til en hver tid alle kabinettene vi har testet, og den laveste prisen i nettbutikkene.

Har du en kommentar til denne testen, eller kanskje en anbefaling av et annet kabinett i samme kategori? Bruk kommentarfeltet nedenfor og spre din visdom med resten av oss!

Les også
Xilence viser frem et enormt beist
Les også
Silverstone Temjin TJ08-E: Pent, smått og smart
Les også
Antec Sonata Solo II: Her snakker vi konstruksjonskvalitet
Les også
Cooler Master Silencio 550: Vi tester Cooler Master Silencio 550
Les også
NZXT Phantom: Nesten helt fullkomment kabinett
Les også
Silverstone Grandia GD06: HTPC-kabinettet vi har ventet på
Les også
Nytt mini-kabinett fra Silverstone
Les også
Fractal Design Define XL: Fractal Design Define XL
Les også
Fractal Design Define R3
annonse