Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSilverstone Temjin TJ08-E

Pent, smått og smart

Silverstone leverer nok et kabinett som faller i smak.

Introduksjon

Silverstone er et velkjent navn for oss med over middels interesse for data, og denne store kabinettprodusenten kan tilby mange varierte kabinetter her til lands. Spesielt små kabinetter til HTPC-bruk er Silverstone gode på, slik som Grandia GD06. Men de lager også helt ordinære kabinetter for hvermannsen, slik som Precision PS03.

I dag ser vi litt nærmere på en oppdatering av en gammel traver med navn Temjin TJ08, nemlig Temjin TJ08-E. E står for Evolution, noe som indikerer en viss utvikling. På utsiden er alt temmelig likt, men på innsiden har det meste blitt snudd på hodet, bokstavelig talt.

Temjin TJ08-E er et kabinett myntet på de med hovedkort i formatet micro-ATX. Dette setter noen naturlige begrensninger for de med større hovedkort, men ellers kan du faktisk kalle dette kabinettet relativt romslig, i alle fall etter hva spesifikasjonene lover.

Spesifikasjoner -
Materialer Aluminium og stål
Farger Sort
Vifter 1 x 180 mm inkludert 1 x 120 mm ikke inkludert
Ekspansjonsspor 4 stykk, festet med ordinære skruer
Støttede hovedkort micro-ATX mini-ITX mini-DTX
Eksterne tilkoblinger 2 x USB 3.0 Mikrofon og hodetelefon
Strømforsyning Plass til én, øverst i kabinettet
Dimensjoner Høyde: 37,4 cm Bredde: 21,0 cm Dybde: 38,5 cm
Pris Fra 730 kr

Dette kabinettet ser temmelig enkelt ut, og det enkle er ofte det beste om vi skal tro reklamene. Vi har ikke testet så mange små kabinetter i det siste, så det blir spennende å se hva Temjin TJ08-E har å by på. Utseendet er lovende, og spesifikasjonene likeså. At hovedkortbrettet er vridd på i forhold til normalen har tidligere hatt en varierende effekt på de termiske egenskapene.

Takk til Silverstone som sendte produktet til test.

Førsteinntrykk og utseende

Rett ut av boksen synes vi Silverstone Temjin TJ08-E gjør temmelig lite ut av seg. Det er hverken prangende eller helt minimalistisk, men heller kanskje mer mot funksjonelt. Rette kanter, børstet aluminium og ikke noe tullball, dette liker vi.

Fronten på TJ08-E er ett stykke aluminium med utskjæringer til 5,25- og 3,5-tommers brønner. Det er i tillegg en vifteåpning for den 180 mm store Air Penetrator-vifta, og et lite utvalg av kontakter. Vi ser to USB 3.0 og lydtilkoblinger til hodetelefon og mikrofon. En av/på- og resetknapp er også pent og pyntelig på plass, med tilhørende indikatorlys for strøm og harddiskaktivitet.

På toppen ser vi vifteåpningen til strømforsyningen, for denne skal plasseres helt øverst i kabinettet. Et dekorativt støvfilter med magnetfeste er her på plass for å fange opp det meste av luftens uhumskheter før de kan gjør noen skade på essensielle komponenter inni datamaskinen.

Sidedørene på både høyre- og venstresiden er veldig enkle og har ingen åpninger til vifter, ei heller noen dekorative innslag. Fra denne vinkelen kan du se at i fronten har Silverstone gjort det enkelt å fjerne luftfiltret som sitter foran vifta. Her dyttes det ganske enkelt på selve filteret på den ene siden, og det kommer ut på den andre siden.

Baksiden av TJ08-E har lite spennende å by på. Det er en åpning for en 120 mm vifte som kan blåse den varme luften ut, men dette følger ikke med. Ellers ser vi også et litt merkelig metallbur festet over ekspansjonssporene, som sikkert har en mening vi enda ikke har forstått.

Den 180 mm store vifta i front på Silverstone Temjin TJ08-E vil blåse kald luft inn på komponentene på innsiden og skape et overtrykk. Luften vil deretter mest sannsynlig dyttes ut av vifteåpningen i bakkant, men også andre åpninger i kabinettet. Dette sørger for at det meste av luften som kommer inn i kabinettet må passere et støvfilter, og luftpartikler samles opp i disse, i stedet for kjøleribbene til prosessor og skjermkort.

Installasjon

For å få av sidedørene til Silverstone Temjin TJ08-E trengs det kun å løsnes to tommelskruer på hver av dem. Men dessverre er ikke dette alt som skal av, for dersom du vil ha inn en strømforsyning i tillegg, må ytterligere seks skruer løsnes for å få av topplokket. Altså ti skruer til sammen i totalt tre forskjellige varianter.

Strømforsyning og optisk enhet er greit å få på plass først. Deretter må du ta ut harddiskrammen, og når denne jobben er gjort er det endelig hovedkortet sin tur. Med små kabinetter er ofte rekkefølgen på maskinvaremonteringen av betydning, og Temjin TJ08-E er intet unntak.

Helt i bunn av kabinettet finner vi en praktisk liten plaststøtte som kan avlaste hovedkortet når det kommer til vekten på en stor og tung prosessorkjøler. Det kan absolutt være nyttig for de som har en stor kjøler og flytter mye på kabinettet.

Selv om hovedkortet monteres opp-ned, er det ikke før skjermkortet skal på plass at dette begynner å føles unaturlig. Skriften står jo feil vei. Men kortet smetter lett på plass, og TJ08-E kan skryte av å kunne romme selv de aller største skjermkortene på markedet i dag.

Alle ekspansjonskort festes på innsiden av det lille metallburet vi omtalte på forrige side. Dette kan være et tiltak for å gjøre kabinettet litt mindre dypt, men det er også den eneste fordelen vi kan se.

Harddisker og optiske enheter

Harddisker og optiske enheter festes i likhet med det meste annet på dette kabinettet med gode, gammeldagse skruer. Harddiskene har sin helt egen ramme der vi har plass til hele fire stykker. Helt i bunn av kabinettet er det også plass til enda en harddisk eller en annen 3,5-tommers enhet.

De optiske enhetene dyttes ganske enkelt inn fra utsiden av kabinettet og sikres med skruer på innsiden.

Resultat

Foruten kablene til harddisken i rammen dens, synes vi det blir lite kabelrot på innsiden av dette kabinettet. Mye plass til å gjemme unna kabler er sjeldent en luksus du blir tillatt i små kabinetter, men i Temjin TM08-E var dette på ingen måte noe problem.

Generelt sett ble det mye skruing når vi monterte maskinvaren vår i dette kabinettet, på tross av at det finnes mange smarte skrueløse løsninger på markedet. Særlig de seks skruene som må ut for å få inn strømforsyning ble i vår mening litt unødvendig, men denne komponenten skifter du jo heller ikke særlig ofte.

Termiske egenskaper

Vi har satt inn den maskinvaren vi tidligere kun har brukt på mATX-kabinetter. Dette er for å kunne sammenlikne mATX-kabinetter med de litt større midi- og fulltower-kabinettene som også støtter ATX-standarden. Vi har som vanlig kjørt noen runder med krevende programmer, og her er oppsettet vi brukte:

Testoppsett -
Hovedkort Gigabyte GA-P55M-UD4
Prosessor Intel Core i5 760 (Kjøler: Intel stock)
Skjermkort ATI Radeon HD 5830
Harddisk Western Digital Caviar Black 640 GB
Strømforsyning Corsair HX 650 W

Det er kun én vifte som følger med når du går til innkjøp av et Silverstone Temjin TJ08-E. Denne sitter i front og er hele 180 mm stor. Det er fullt mulig at dette vil være tilstrekkelig for å presse nok kjølig luft over komponentene. Men hvorvidt det holder til gode temperaturer gjenstår å se.

Først av alt er det helt sikkert mange som vil undre seg over hvordan idle-temperaturen på prosessoren kan være lavere enn romtemperaturen. Dette er ganske enkelt fordi temperatursensoren i prosessoren ikke er justert helt riktig.

Dette er veldig vanlig, og den eneste måten vi kan være 100 prosent sikker på hvilken temperatur prosessorkjernen har, er ved å bruke eksterne målerverktøy. Dette fører igjen til et helt nytt sett med problemstillinger, så vi har istedet valgt å gjengi de temperaturene som prosessoren melder.

Vi ser av resultatene våre at temperaturene for særlig hovedkortet kunne vært bedre. De når ikke på noe som helst tidspunkt farlige nivåer, men luftflyten er tydeligvis ikke helt optimal her.

Skjermkortet storkoser seg derimot, med noen av de beste temperaturene vi har sett. At systemet er snudd på hodet kan altså godt ha en positiv effekt for noen av komponentene.

Når det gjelder harddisktemperaturer, så må vi trekke frem det faktum at kalde harddisker ikke nødvendigvis er bedre enn varme harddisker. Google gjorde en massiv undersøkelse på akkurat dette, og temperaturene vi i dag ser er faktisk litt i laveste laget for en lang levetid på diskene.

Støy

Den medfølgende Air Penetrator-viften har en liten bryter montert på høyresiden av fronten av kabinettet. Med denne kan du velge mellom innstillingene høy eller lav, som utgjør en hastighet på henholdsvis 1200 eller 700 rpm.

Ved hjelp av viftestyringen kan du gjøre Temjin TJ08-E tilnærmet lydløst når du sitter omtrent én meter fra kabinettet. Men maskinvaren på inniden vil du nok fremdeles høre. Det er nemlig ikke så mye som reduserer støy inni TJ08-E, foruten litt vibrasjonsdemping til harddiskene.

Konklusjon

Med Temjin TJ08-E har Silverstone laget et kabinett rettet hovedsaklig mot de som ønsker noe smått og stilrent. TJ08-E er en vidreutvikling av klassikeren TJ08, der de største forskjellene er en innside som er snudd opp ned, en ny vifte er på plass, og to USB 3.0-porter er lagt til.

De termiske egenskapene er helt godkjente, og spesielt skjermkortet skal i alle fall ikke bli for varmt. Det skulle heller ikke være noe problem å ha mange harddisker, da disse får nok av kald luft, og vel så det.

Det mest positive med Temjin TJ08-E i vår mening er det pene utseendet kombinert med en artig vri, bokstavelig talt, på innsiden av kabinettet. En litt knotete installasjonsprosess som inkluderer mange ulike typer skruer trekker litt ned, men ellers er vi ganske fornøyde.

Vi falt rimelig kjapt pladask for denne lille sjarmøren av et kabinett, så her har Silverstone virkelig levert varene. Designen er pen å se på, og kabinettet har noen ess i ermet i form av støtte til prosessorkjøleren, lett tilgjengelig støvfilter og en enkel viftestyring, for å nevne noe. Enkelt sagt er Silvestone Temjin TJ08-E pent, smått og smart.

+  Lekkert utseende
+  Artig vri på innsiden
+  Solid konstruksjon


-  Tungvinn installasjon av maskinvare

Andre alternativer

Ace of Sweden Ecco 250 er et av de få andre mATX-kabinettene vi har testet den siste tiden. Dette kabinettet skiller seg litt negativt ut fra dagens testkandidat når det kommer til både utseende og kvalitetsfølelse.

Ecco 250 gir derimot litt mer kabinett for pengene enn hva Silverstone Temjin TJ08-E kan tilby. Til "kun" 400 kroner fortjener den dermed å vurderes av de som gjerne vil ha en liten formfaktor på både kabinettet og på prislappen.

Har du noen erfaringer eller anbefalinger når det kommer til mATX-kabinetter, eller vil du si noe om denne testen? Skrik ut i kommentarfeltet nedenfor.

Les også
Skal du bygge en god PC, trenger du disse kabinettene
Les også
Antec Sonata Solo II: Her snakker vi konstruksjonskvalitet
Les også
Nytt Micro ATX-kabinett fra SilverStone
Les også
Godt kabinett blir mindre
Les også
Cooler Master Silencio 550: Vi tester Cooler Master Silencio 550
Les også
NZXT Phantom: Nesten helt fullkomment kabinett
Les også
Silverstone Grandia GD06: HTPC-kabinettet vi har ventet på
Les også
Ace of Sweden Ecco 250
annonse