Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Fractal Design Define XL

Introduksjon

Man trenger ikke ha størrelseskomplekser for å forstå nytten i et ekstra stort kabinett. Men når en produsent setter bokstavene XL inn i et produktnavn skriver nesten vitsene seg selv! Vi kunne for eksempel sagt at Define XL passer best for de velutstyrte, eller de som ikke liker det trangt, men slike billige, vulgære vitser holder vi oss tross alt for gode for her i Hardware.no!

Fractal Design har hittil laget flere kabinetter vi har likt veldig godt, og vi nevner i fleng; Define R3, Array R2 og deres forgjengere Define R2 og Array. Alle disse kabinettene har fått vårt anbefalt stempel fordi man fikk så mye for pengene, både pent design, god kvalitet og gode termiske egenskaper.

På testbenken i dag har vi Fractal Designs Define XL, som på mange måter minner om en forstørret utgave av Define R3. Kabinettet har derimot en ganske annerledes løsning på innsiden, og hvorvidt den ekstra størrelsen virkelig er nyttig gjenstår å se!

De spesifikasjonene som skiller seg ut mest på Define XL er uten tvil plassen til hele ti lagringsenheter, noe som bør tilfredsstille de fleste. Noe annet vi la merke til var den høye vekten, nesten 20 Kg på strømpelesten er ganske heftig, og veldig lite LAN-vennlig. Hvordan kabinettet gjør det ellers på testbenken finner dere ut av på de neste sidene.

Takk til Fractal Design som sendte produktet til test.

Førsteinntrykk og utseende

Bare det å få Fractal Designs Define XL ut av esken er en liten kamp, for dette kabinettet er sabla tungt! Og vi som trodde at Bitfenix Colossus hadde litt for mange kilo på baken, Define XL tar kaka! Når vi omsider har fått kabinettet ut, er det nesten som å se på en forstørret utgave av Fractal Design Define R3.

Fronten består av et stort stykke børstet metall, med vifteåpninger på siden. Helt i toppen ser man et indikasjonslys som viser om maskinen er skrudd på eller ikke.

Når man åpner frontdøren ser man plassene til de fire 5,25 tommers enhetene Define XL kan romme. Det er også enda en liten dør som gir tilgang til støvfiltrene for viftene i front. Her er det ett stykk medfølgende 140 mm vifte.

Funksjonspanelet til Define XL har tilkoblinger nok for de fleste, med 4 stykk USB 2.0, én eSATA og mikrofoninngang og hodetelefonutgang. Vi synes derimot mangelen på USB 3.0 er litt skuffende. På toppen av kabinettet er det overraskende nok ingen lufteåpning.

På sidedøren er det plass til en 120 mm eller 140 mm stor vifte, men dette følger ikke med. Det er litt synd for vi har ofte sett at det rent temperaturmessig er veldig mye å hente i å ha en vifte som blåser kald luft direkte over prosessor og skjermkort.

Her på baksiden er det mye som foregår. Helt øverst er det vifteåpning til den 180 mm store viften som står på skrått inni det øverste hjørnet av kabinettet, og dermed blåser luften i toppen ut bak. Under denne åpningen er det en 140 mm vifte som også blåser luft ut.

Det er i tillegg funnet plass til to vannkjølingshull for ekstern radiator, og noe som likner på et ekspansjonsspor som står vertikalt, antagelig for den medfølgende viftestyringen.

Fractal Design Define XL er på en måte delt opp i to selvforsynte deler, med hver sin luftflyt. Den nederste delen har plass til seks harddisker og en strømforsyning. Det følger ikke med noen vifte til den nederste plassen i front, og siden strømforsyningen ikke drar inn luft som bidrar stort for de seks harddiskene, blir luften stående ganske stille her i vårt tilfelle.

I den øverste delen av maskinen, der resten av maskinkomponentene havner, trekkes det frisk luft inn i front og dyttes ut i toppen og i bakkant. Det vil totalt sett være et undertrykk i kabinettet, noe som ikke er så praktisk med tanke på støv som har en tendens til å finne en vei inn forbi støvfiltrene som er på plass i alle luftinntakene.

Installasjon

Det er kun noen tommelskruer som skal ut før man kan begynne å leke seg med Fractal Design Define XL. Man kjenner umiddelbart at mye av vekten sitter i sidedørene, som er godt polstret med støydempende materiale.

Siden vi har begynt å teste både små og store kabinetter med mATX-testbenken vår, har vi også forstått at vi må vise hvor god plass man har med et vanlig ATX-hovedkort i kabinettene. Vi har dermed slengt inn et Asus P8P67 Deluxe for å vise hvor mye plass man har å boltre seg på her inne.

Det er nok av plass til komponentene våre i Define XL, men det største problemet fikk vi med kabelgjennomføringene. Siden kabinettet er såpass stort blir også lengden på flere av kablene til vår modulære strømforsyning for korte til å gjemmes bak hovedkortet. Dermed må man ta til takke med en løsning som ikke er spesielt vakker.

Et litt spesielt problem, som vi aldri har måttet ta stilling til før, var at vi ble nødt til å snu strømforsyningsfestet for å montere denne korrekt. Kanskje var det bare en feil på kabinettet vi ble tilsendt. Det tok bare to minutter å snu om på, men det fikk oss til å klø oss litt i hodet når vi skulle montere strømforsyningen.

Skjermkortet vårt smetter lett på plass, og her er det plass til selv de lengste og heftigste skjermkortene på markedet i dag. Den medfølgende viftestyringen kunne vi ikke ha i det vertikale sporet vi beskrev på forrige side, da ble kablene for korte! Noen strategisk plasserte hull rundt hovedkortet til baksiden av hovedkortplaten hadde løst dette problemet.

Sluttresultatet er så som så. Siden vi ikke fikk gjemt unna alle kablene på grunn av for store avstander ble ikke dette så pent, men det er allikevel greit nok.

Harddisker og optiske enheter

Harddiskene monteres i medfølgende brønner, som det er hele 10 stykker av! Her kan man montere både 3,5 og 2,5 tommers enheter, altså både vanlige harddisker og SSDer. Optiske enheter festes med tommelskruer, og sitter godt fast.

Harddiskene skrus fast i disse brønnene med vibrasjonsdempende gummi. Dette skal sørge for mer stillegående drift. Den øverste harddiskrammen som rommer fire enheter kan roteres 90 grader eller fjernes helt, i tilfelle noen skulle foretrekke det. Vi valgte å montere vår harddisk i denne rammen, siden den sitter rett bak den eneste viften som trekker luft inn i kabinettet.

Termiske egenskaper

Vi har satt inn den maskinvaren vi tidligere kun har brukt på mATX-kabinetter. Dette er for å kunne sammenlikne mATX-kabinetter med de litt større midi- og fulltower-kabinettene som også støtter ATX-standarden. Vi har som vanlig kjørt noen runder med krevende programmer, og her er oppsettet vi brukte:

Det er én vifte på 140 mm som trekker luft inn i Fractal Design Define XL, og to vifter på 140 mm og 180 mm som blåser luft ut. Dette skaper et undertrykk som gjør det litt vanskelig å forutsi hvordan luftflyten blir. At luften fra den store topp-vifta skal presses ut av en liten åpning i bakkant tipper vi vil ødelegge effektiviteten av denne litt.

Først av alt er det helt sikkert mange som vil undre seg over hvordan idle-temperaturen på prosessoren kan være lavere enn romtemperaturen. Dette er ganske enkelt fordi temperatursensoren i prosessoren ikke er justert helt riktig.

Dette er veldig vanlig, og den eneste måten man kan være 100 prosent sikker på hvilken temperatur prosessor-kjernen har, er ved å bruke eksterne målerverktøy. Dette fører igjen til et helt nytt sett med problemstillinger, så vi har istedet valgt å gjengi de temperaturene som prosessoren melder.

Vi ser at Define XL må se seg slått på flere områder, og har blant annet den høyeste temperaturen vi har registrert på hovedkortet. Ingen av temperaturene er faretruende, men med tanke på den relativt beskjedne innmaten i riggen vår, og hvor mye det faktisk er plass til i dette kabinettet bør noen varsellamper lyse.

Når det gjelder harddisktemperaturer, så må vi trekke frem det faktum at kalde harddisker ikke nødvendigvis er bedre enn varme harddisker. Google gjorde en massiv undersøkelse på akkurat dette, og temperaturene vi i dag ser er helt ideelle for en god levetid på diskene. Vi har derimot kun fylt én av 10 harddiskplasser, så dette lover ikke godt for de med mange harddisker.

Støy

De medfølgende viftene er ganske stillegående, og det følger i tillegg med en viftestyring som henter strøm fra en molex-kontakt som kan styre tre vifter med én skrubryter. Dette gjør at man kan finne en fin balanse mellom god kjøling og stillegående kjøling.

På grunn av omfattende støydemping med tykke matter av begge sidedører, og på fronten og toppen av kabinettet, samt gummifester til harddisker og strømforsyning er Fractal Design Define XL et veldig støysvakt kabinett. Eller rettere sagt, man hører lite støy fra viftene og de interne komponentene som er montert inni Define XL.

Temperaturene er derimot ikke i toppklasse, og vi tror mye kunne vært bedre dersom man bare hadde montert en stillegående vifte på den ene sidedøren, som dermed hadde blåst kald luft over hovedkort, skjermkort og prosessor.

Konklusjon

Med en pris som begynner på ca. 1050 kroner her til lands er Fractal Design Define XL sånn passe dyrt. Fractal Design sikter litt mot entusiastene som har et stort plassbehov, særlig for harddisker.

De termiske egenskapene til Define XL er ikke noe skryte av, vi tror derimot at en vifte på sidedøren, som det allerede er hull til, ville gjort en stor nytte. Det svake undertrykket som skapes av kun én vifte som suger luft inn, og to som dytter ut, er heller ikke ideelt med tanke på luftgjennomstrømning og støv.

Det mest positive med Define XL er dessverre også dets største svakhet. Den store størrelsen som gjør montering av maskinvare til en lek fører med seg problemer når det gjelder kabelmontering. Med en vekt på nesten 20 Kg uten innmat er kabinettet tungt å flytte på, og egner seg ikke så godt til hyppige LAN-besøk.

Spørsmålet vi sitter igjen med er hvem Fractal Design Define XL passer best for. Det må i så fall bli en som har mange harddisker i bruk, ikke drar jevnlig på LAN-party, liker det stilrene utseendet til Define-serien, hater støy, og som ikke har ett eller flere varme skjermkort eller en heftig overklokka prosessor.

Alt i alt er Fractal Design Define XL et godt kabinett, men passer absolutt ikke for folk flest, og er ikke noe røverkjøp. Liker man utseendet, men ikke trenger den store plassen, og vil ha bedre termiske egenskaper til en lavere pris i tillegg er Fractal Design Define R3 et bedre valg i vår mening.

+  Pent utseende
+  Godt lydisolert
+  Stillegående vifter med hastighetsjustering


-  Tungt
-  Litt for stort?
-  Ikke spesielt gode termiske egenskaper

annonse