Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSilverstone Grandia GD06

HTPC-kabinettet vi har ventet på

Det er mye som stemmer med siste skrik fra Silverstone.

Introduksjon

Det er liten tvil om at det kan være kjekt å ha en PC i TV-hylla, enten den brukes som en medieserver eller bare som en avspillingsenhet for filmer og musikk. Problemet er ofte å finne et kabinett som ikke er for stort eller rett og slett ser for mye ut som en PC.

Silverstone er en produsent som i mange år har laget praktiske kabinetter til HTPC-bruk. Men selv om de har et godt balletak på markedet, hviler de så absolutt ikke på laurbærene. I disse dager har de nemlig lansert enda et HTPC-kabinett som ikke vil gjøre skam på TV-benken din.

Produktet heter Silverstone Grandia GD06, og skal være bygget på de tidligere utgavene Grandia GD04 og GD05. Nytt i denne utgaven er blant annet en stor dør i front og to lett tilgjengelige hot-swap enheter for 3,5-tommers harddisker.

Spesifikasjoner -
Materialer Front i aluminium konstruksjon og sideflater i stål plastdetaljer
Farger Sort
Vifter 3 x 120 mm inkludert 2 x 80 mm ikke inkludert
Ekspansjonsspor 5 stykk, festet med tommelskruer
Støttede hovedkort micro-ATX mini-ITX mini-DTX
Eksterne tilkoblinger 2 x USB 3.0 (med intern adapter til USB 2.0) Mikrofon og hodetelefon
Strømforsyning Plass til én, maks 150 mm dyp
Dimensjoner Høyde: 15 cm Bredde: 44 cm Dybde: 34 cm
Pris Fra ca. 900 kr

Med en dybde på kun 34 cm bør Silverstone Grandia GD06 passe inn i de fleste TV-møbler. Dette fører derimot også til at det ikke er plass til et ordinært ATX-hovedkort, men ellers har du plass til det meste du skulle trenge.

Spennende løsninger som hot-swap i front og god ventilasjon gjør at vi har sterk tro på dette kabinettet. Ved å fjerne potensielle støykilder slik som store harddisker kan Silverstone ha gjort en skikkelig genistrek. Vi gleder oss til å sette Grandia GD06 på prøve!

Takk til Silverstone som sendte produktet til test.

Førsteinntrykk og utseende

Rett ut av esken møtes vi av et relativt lett og kompakt kabinett som ser ganske så lekkert ut med sin børstede aluminiumsfront. Vi synes derimot at valget om å slenge en lås midt i fleisen på en såpass enkel fremside er litt merkelig, og bryter med den ellers stilrene designen.

Trykker du nederst på den store døra i front vippes hele herligheten ned i en jevn aksjon. På innsiden er det et lite funksjonspanel, plass til en optisk stasjon, to hot-swap-brønner og en reset-knapp. Under døra i front finner du også en av/på-knapp med tilhørende indikatorlys.

Funksjonspanelet består av to USB 3.0-porter og lydtilkoblinger. Ovenfor disse portene er det plass til et optisk drev. Vi foretrekker denne 5,25-tommers plassen fremfor plass til et slim-drev fordi du også kan bruke denne plassen til annet utstyr. Et litt større drev er også rimeligere enn slim-drevene.

Det er to luker som kan vippes ut for å sette inn 3,5-tommers harddisker. Dette er veldig kjekt dersom du ønsker en så stillegående HTPC som mulig. Da kan filmsamlingen nemlig ligge på en eller flere store eksterne harddisker, mens du kun bruker en liten og stillegående 2,5-tommers harddisk eller SSD til operativsystemet som sitter inni kabinettet.

På venstresiden ser vi åpningen til en 120 mm vifte som blåser luft inn over harddiskene. På høyresiden blåses det luft rett på prosessorkjøleren ved hjelp av to vifter på 120 mm. Av bildene ser vi også at den øvre kanten i fronten blir brutt et lite stykke rett over hot-swap-brønnene, nok en liten detalj som reduserer stilrenheten litt.

Baksiden av Silverstone Grandia GD06 har plass til to 80 mm vifter som enten kan trekke inn kald luft eller dytte ut varm luft. Foruten fire ekspansjonsspor finner vi også plass til et ekstra kort som ikke festes direkte til hovedkortet. Dette kan være alt fra ekstra USB-porter til enkel viftestyring.

Siden det dyttes kald luft inn fra både høyre og venstre vil denne møtes i midten. Overtrykket sørger for at luften vil dyttes ut av alle åpninger i kabinettet og særlig de store hullene i toppen og på baksiden av kabinettet.

Alle viftene har integrerte støvfiltre, men siden de er skrudd fast i viftene er de ikke særlig enkle å rengjøre. De vil derimot sørge for at maskinen er passe godt beskyttet mot støv og andre luftpartikler.

Installasjon

Det er kun tre skruer som skal ut for å få av topplokket, men disse er ikke av typen du kan løsne med fingrene. Altså må du frem med skrutrekkeren, og du kan like gjerne ha den fremme og lett tilgjengelig for den vil bli flittig brukt i hele monteringsprosessen.

Det er flere rammer som står i veien for å sette på plass maskinvaren. Du må ut med fire skruer for å løsne rammen til den optiske stasjonen. To skruer skal ut for å fjerne avstiveren i midten, og enda fire små skruer fjernes for å komme til under harddiskrammen.

Etter de tretten skruene har gjemt seg i teppet vårt er det en relativt smal sak å montere hovedkort og strømforsyning. Men deretter er det lurt å ha tunga rett i munnen, for når du skal ha skjermkortet, harddiskrammen og rammen til den optiske stasjonen på plass har du ingen muligheter til å sette inn kabler.

Altså er rekkefølgen på kablene noe du prøver og feiler litt med, men for teknologikåte nerder er dette bare moro. Kabler du har til overs kan gjemmes under harddiskrammen.

Det er såvidt plass til det relativt lange skjermkortet vårt og Silverstone lover plass til skjermkort som er 28 cm lange. Dette utelukker altså de aller største skjermkortene på markedet. Har du derimot et slikt kort er kanskje en HTPC uansett ikke den rette veien å gå.

Harddisker og optiske enheter

Det er plass til hele fem harddisker inni GD06, og det bør holde for de fleste. Du kan velge om du vil bruke fire eller tre 3,5-tommers harddisker i kombinasjon med henholdsvis en eller to 2,5-tommers harddisker.

Hot-swap-brønnene i front er et velkomment tiltak for alle som ønsker en stillegående HTPC. At det er gjort plass til en 5,25-tommers enhet slik som en optisk stasjon eller viftestyring er også hyggelig. Den optiske stasjonen skrus ganske enkelt på plass i rammen som festes til resten av kabinettet.

Resultat

Med en time eller to med pusling kunne vi sikkert gjort dette litt penere. Men siden det er ganske trangt i Silverstone Grandia GD06, må du bare finne deg i litt rot. Kabelrot i kompakte kabinetter kan fort føre til dårligere luftflyt, så vi håper det ikke vil påvirke de termiske egenskapene noe særlig.

Termiske egenskaper

Vi har satt inn den maskinvaren vi tidligere kun har brukt på mATX-kabinetter. Dette er for å kunne sammenlikne mATX-kabinetter med de litt større midi- og fulltower-kabinettene som også støtter ATX-standarden. Vi har som vanlig kjørt noen runder med krevende programmer, og her er oppsettet vi brukte:

Testoppsett -
Hovedkort Gigabyte GA-P55M-UD4
Prosessor Intel Core i5 760 (Kjøler: Intel stock)
Skjermkort ATI Radeon HD 5830
Harddisk Western Digital Caviar Black 640 GB
Strømforsyning Corsair HX 650 W

Det er som tidligere nevnt tre stykk 120 mm vifter i Silverstone Grandia GD06 som alle blåser kald luft inn over komponentene og som kolliderer i midten. Hvordan dette påvirker temperaturen på innsiden blir spennende å se.

Først av alt er det helt sikkert mange som vil undre seg over hvordan idle-temperaturen på prosessoren kan være lavere enn romtemperaturen. Dette er ganske enkelt fordi temperatursensoren i prosessoren ikke er justert helt riktig.

Dette er veldig vanlig, og den eneste måten vi kan være 100 prosent sikker på hvilken temperatur prosessor-kjernen har, er ved å bruke eksterne målerverktøy. Dette fører igjen til et helt nytt sett med problemstillinger, så vi har istedet valgt å gjengi de temperaturene som prosessoren melder.

Det er ganske tydelig at de to viftene som blåser kald luft rett på prosessoren er veldig effektive, og vi kan derfor se den laveste load-temperaturen noen sinne for denne testbenken. Når det gjelder hovedkort og skjermkort holder Grandia GD06 også hodet sånn passe kaldt, og havner midt på treet.

Når det gjelder harddisktemperaturer, så må vi trekke frem det faktum at kalde harddisker ikke nødvendigvis er bedre enn varme harddisker. Google gjorde en massiv undersøkelse på akkurat dette, og temperaturene vi i dag ser er helt ideelle for en god levetid på diskene.

Støy

De medfølgende viftene til Grandia GD06 skal visstnok være av den stillegående typen, men i vår mening støyer de ganske heftig. Det følger med en splitter fra én firepins periferikontakt til tre viftekontakter som gir viftene full guff hele tiden. Vi hadde foretrukket en enkel viftestyring slik at vi selv kunne styre støy- og kjøleegenskaper.

På grunn av fullstendig manglende støy- og vibrasjonsdemping hører vi lett maskinvaren på innsiden av kabinettet. Dette gjør hot-swap-brønnene enda viktigere, slik at du kan ta ut støyende harddisker når de ikke trengs.

Konklusjon

Når vi leser om Silverstone Grandia GD06 på produsentens hjemmesider mener de selv at dette kabinettet kan huse kraftig maskinvare og være liten, pen og praktisk samtidig. I skrivende stund koster Grandia GD06 fra omtrent 900 kroner.

I våre termiske tester produserte Grandia GD06 imponerende lave prosessortemperaturer, og temperaturene på hovedkort, skjermkort og harddisk var heller ikke dårlige. Du kan altså trygt fylle dette kabinettet med godsaker uten å bekymre deg for temperaturene.

Det mest positive vi har å si om Silverstones siste bidrag i HTPC-verdenen er at kabinettet har et lekkert ytre. I tillegg er hot-swap-brønnene et helt genialt tiltak for å senke støynivået. På toppen av det hele kommer solide termiske egenskaper som stiller mye større og dyrere kabinetter i skammekroken.

Av negative ting vi kan finne med Grandia GD06 kan vi trekke frem at monteringen er ganske tungvinn. I tillegg synes vi Silverstone har ødelagt litt av det stilrene ytre med låsen i front som vi ikke helt ser vitsen med på en HTPC. Viftestyring bør dessuten være påbudt ved kjøp av dette kabinettet.

Rundt 900 kroner må du ut med for å få et skikkelig bra HTPC-kabinett i form av Grandia GD06. Dette kabinettet bør lett få plass i enhver TV-benk både hva utseendet og størrelse angår, og byr på smarte løsninger og gode termiske egenskaper. Vi vil varmt anbefale Silverstone Grandia GD06 med ett forbehold, kjøp en viftestyring i samme slengen.

+  Pent utseende
+  Smarte løsninger
+  Plass til mye utstyr
+  Lave temperaturer


-  Noen rare designvalg
-  Tungvinn installasjon
-  Ingen viftestyring

Andre alternativer

Antec Fusion er et annet lekkert HTPC-kabinett som koster nesten 200 kroner mer. Dette kan friste med en integrert skjerm, medfølgende fjernkontroll og et utseende som likner litt mer på en tradisjonell HiFi-komponent.

I Antec Fusion finner du derimot ikke mange harddiskplasser, og dybden i kabinettet på 41,4 cm kan bli litt i største laget for mange TV-benker.

Ellers har Silverstone også mange andre gode HTPC-kabinetter i Grandia-serien og i Lascala-serien.

annonse