Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Asus EeeBox EB1501P

Introduksjon

Markedet for nett-PC-er har for lengst utvidet seg fra bittesmå bærbare maskiner til ministasjonære. Disse er små og plasseringsvennlige, støyer lite, og bruker lite strøm. Medaljens bakside er at de som regel også har ganske dårlig ytelse, og bruken blir begrenset til enkle oppgaver som Internett-surfing, lette kontorprogrammer og ymse småprogrammer.

For mange vil dette muligens være nok, men for de som i tillegg har lyst til å spille av HD-filmer og bruke maskinen som en HTPC, vil den lille Atom-prosessoren man finner i de fleste nett-PC-er være for svak. I tillegg er det praktisk med Blu-ray-spiller på disse maskinene.

Asus EeeBox EB1501P heter maskinen som skal tilfredsstille alle disse behovene. Med sitt integrerte Blu-ray drev, og Nvidia Ion-grafikk skal HD-filmer kunne nytes på både den ene og den andre måten.

Spesifikasjoner -
Maskinvare -
Prosessor Intel Atom D525 (to kjerner, 1,8 Ghz)
Harddisk 2,5 tommer 250 GB 5400rpm 320 GB 5400rpm 500 GB Asus WebStorage (gratis i ett år)
Brikkesett Intel NM10 Express
Optisk enhet Kombinert DVD/CD brenner/leser og Blu-ray-spiller
Trådløs tilkobling 802.11b/g/n WiFi
Operativsystem Windows 7 Home Premium
Størrelse 1,2 kg tung 3,9 cm tykk 19,3 cm høy 19,3 cm dyp
Pris Fra 3.300 kr

Vi har ikke testet komplette maskiner som denne før, men siden innmaten er såpass lik en bærbar nett-PC kjører vi omtrent de samme testene som for bærbare, og sammenlikner ytelsen med den nylig testede Asus Eee PC 1015PED.

Disse testene bør gi en grei pekepinn på hvordan maskinen yter. I tillegg tester vi selvsagt det maskinen er beregnet til, nemlig avspilling av HD-materiale.

I bruk

Rett ut av esken blir vi litt satt ut av størrelsen på denne maskinen. Det er ingen tvil om at man kan gjemme den på mange finurlige plasser dersom man ikke vil vise den frem med den medfølgende "foten". Utseende er veldig funksjonelt, og oser ikke eksklusivitet akkurat.

Det lille kabinettet er veldig solid, men vi ville likevel holdt godt fast når man behandler den, for det er lett å miste taket! Vi tviler på at boksen ville tålt et fall fra halvannen meter.

Tilkoblinger

Inn- og utganger -
Type og grensesnitt
Bilde VGA HDMI
Enhetstilkobling 4 x USB 2.0 2 x USB 3.0 eSATA
Annet Minnekortleser Kensington-lås

Her er det omtrent bare firewire som glimrer med sitt fravær. Spesielt hyggelig er det å se USB 3.0 på plass, og at det er såpass mange USB-porter totalt er absolutt positivt!

Foran: Hodetelefonutgang, mikrofoninngang, 2 x USB 3.0, Minnekortleser og slot-in for optisk stasjon
Bak: Strømplugg, LAN, eSATA, hodetelefonutgang, HDMI, VGA, 4 x USB 2.0 og WiFi antenne

Med lydutganger både foran og bak er det en enkel sak å gjemme unna kabler. Kombinasjonen av hodetelefonutgang og optisk lydutgang på baksiden er ganske så snedig, disse trenger man sjeldent samtidig, og det sparer plass.

Tilbehør

Det følger med en hel del når Asus EeeBox EB1501P pakkes ut. Man får med tastatur, mus og fjernkontroll. Tastaturet er av typen "chiclet" som betyr at hver tast står for seg selv, og stikker opp av tastaturflaten. Det er passe behagelig å skrive på, men avstanden mellom bokstavene og den numeriske delen av tastaturet kunne godt vært litt større.

Både musen og tastaturet er ganske små, og vi ser ikke helt vitsen med det. Hvis man bruker maskinen som en kontor-PC burde man uansett ha noe med bedre ergonomi, bruker man maskinen som en HTPC, er trådløst mye mer praktisk.

Siden både tastaturet og musen er kablet, vil de som skal bruke dette som en HTPC stort sett bruke den medfølgende fjernkontrollen. Denne bruker IR-stråler for å sende signaler, som betyr at den må treffe fremsiden av maskinen direkte. Ikke ideelt for de som monterer maskinen på baksiden av TV-en sin!

Kvaliteten i utstyret er godt, men er ikke ideelt for hverken den som bruker EB1501P som kontor-PC eller HTPC.

Temperatur og støy

Temperaturen på denne lille boksen ble aldri spesielt høy. Det har nok mye med beskjeden maskinvare å gjøre, noe som fører til at det kun var nødvendig med én vifte. Det kommer et konstant svakt viftesus fra maskinen, men på én meters avstand i et ellers stille rom kan vi bare såvidt høre den.

Når den monteres bak en TV klarer vi ikke lenger å høre viften når vi planter rompa i sofaen, så her er det stort HTPC-potensiale!

På innsiden

Det bryter alt som heter garanti, men vi klarte ikke å la være, her er innsiden av maskinen. Det trente øyet vil legge merke til at viften ikke blåser direkte over hverken prosessoren eller brikkesettet, men kjøler ned et varmerør som overfører varmen til en radiator som den deretter kjøler ned.

Her kan man enkelt oppgradere minnet, harddisk og det trådløse nettverkskortet. Vi ser at maskinen bruker en 2,5-tommers harddisk og dette holder nok både temperatur og støy nede i forhold til en mer konvensjonell 3,5-tommers harddisk.

Programvare og ytelse

Det følger med Windows 7 Home Premium på denne maskinen. Man kan ikke kjøpe maskinen uten operativsystem, og det er jo litt synd for de som ikke vil betale "Windows-skatten". Vi har testet flere nett-PC-er med Atom-prosessorer med Windows 7 Starter som ikke klarer å holde følge.

Men med Asus EeeBox EB1501P går dette operativsystemet ganske greit. Vi merker litt lugging med tunge programmer og heftig multitasking, men det er tydelig at den ekstra kraften i dobbeltkjerneprosessoren og de 2 GB RAM er akkurat det nett-PC-ene mangler for at ting skal gå litt mykere.

Etter å ha fyret opp Ubuntu fra minnepennen vår fungerer alt som det skal. Det er ingen tilsynelatende problemer med å legge inn Ubuntu på denne maskinen. Det følger med et lite Linux-basert operativsystem som starter opp rimelig kjapt, men vi synes det ble litt for enkelt, og ikke særlig brukervennlig.

Spillytelse

Dette er på ingen som helst måte en spill-maskin, men Nvidias Ion gir likevel nok kraft til å dra eldre spill som Doom 3 rimelig greit. Å spille nye, krevende spill kommer ikke på tale, men det er det vel heller ingen som forventer av EB1501P.

Systemytelse

Asus EeeBox EB1501P scorer jevnt over litt bedre enn Asus Eee PC 1015PED i alle tester, og den testen vi legger mest vekt på er SYSmark, som tester maskinen i kjente og kjære programmer til all slags bruk. Særlig i VideoCreation-delen av testen scorer maskinen godt, denne delen inkluderer krevende oppgaver i Adobe Photoshop, Illustrater, After Effects 7, Windows Media Encoder og Sony Vegas. Den doble kjernen og Ion-grafikken gir gode tall her.

HD-materiale

Ved bruk av Blu-ray-drevet er det lett å spille av HD-filmer. Men å spille av .mkv-filer i HD-oppløsning med undertekster blir litt verre. Bruken av undertekster bryter muligheten til hardware-akselerasjonen fra Ion-skjermkortet. Det fører til at den relativt svake Atom-prosessoren må gjøre all jobben, noe den ikke er kraftig nok til når den gjelder 1080P-materiale. Selv om det finnes måter å sno seg rundt dette på, vil det for den gjengse bruker være litt vanskelig.

Konklusjon

Asus EeeBox EB1501P er en maskin som helt klart har livets rett. Den er liten og plasseringsvennlig, støysvak og bruker lite strøm. Det følger med et feste som gjør at den enkelt kan festes til baksiden av en TV eller PC-skjerm, som bør gjøre den til en favoritt for de som bygger hjemmekino, eller trenger en billig og enkel stasjonær arbeidsplass.

Ytelsen i denne lille boksen er litt bedre enn de raskeste nett-PC-ene. Det er akkurat nok til å vise til en respektabel ytelse i Windows 7, og kjøre noen eldre spill. Det er også nok kraft til å spille av HD-filmer.

Det vi vil trekke fram som mest positivt med EB1501P er den lille størrelsen, lavt støynivå, mye tilbehør, og nok av tilkoblinger. Det er i tillegg enkelt å oppgradere både minne og harddisk.

Av det mer negative vi erfarte i testen av denne maskinen er først og fremst et ganske intetsigende utseende. Skal man ha denne fremme i stuen bør den helst enten gli rett inn, eller skille seg positivt ut. EB1501P har et funksjonelt design, som også blir litt kjedelig.

Vi kan trygt anbefale Asus EeeBox EB1501P, den vil fungere godt som en enkel kontor-PC, men også som en HTPC. Med en pris på litt i overkant av 3300 kroner, føler vi Blu-ray-spilleren rettferdiggjør denne utgiften.

+ Blu-ray-spiller
+ Liten og plasseringsvennlig
+ Stillegående


- Ikke trådløst tastatur og mus
- Kan bli knotete å spille av .mkv filer med undertekster

annonse