Til hovedinnhold
NyhetDenne er først i verden med ny teknologi

Denne er først i verden med Thunderbolt

Ny skjerm fra Apple gjør noe ingen andre kan.

Apple åpnet virkelig slusene i kveld, og hele fire store lanseringer har vært å se. Det nye operativsystemet OS X «Lion» ble for et par timer siden tilgjengelig og flere nye MacBook Air-modeller tittet frem sammen med tre nye Mac Mini-maskiner.

En ny skjerm har også blitt lansert, og den er noe utenom det vanlige. Den er på 27" og bærer navnet Apple Thunderbolt Display. Ikke bare skal skjermsignalet overføres via Thunderbolt, det er faktisk den eneste kabelen du skal trenge for å endelig få en dockingstasjon til din bærbare Mac-maskin.

En kabel for alt

Klikk for større versjon

Skjermen i seg selv byr ikke spesielt mye nytt i forhold til forgjengeren LED Cinema. Oppløsningen er fortsatt på 2560 x 1440 piksler spredd utover et IPS-panel, og den har en lysstyrke på 375 cd/m2. Kontrastforholdet er 1000:1, responstiden er 12 ms og vekten ligger på 10,8 kilo.

Den eneste oppgraderingen for selve skjermen er at den nå har fått et nytt webkamera.

Det er i grensesnittet det store nye ligger, hvordan du kobler skjermen til omverdenen. Den får strøm fra veggen som før, men en Thunderbolt-kabel til maskinen din gjør absolutt alt annet.

Thunderbolt er en stilig måte for maskiner å overføre data. Den har langt høyere overføringskapasitet enn den utbredte USB-standarden, og slik Apple nå har implementert teknologien kan den med tiden brukes til «alt» som skal skje utenfor selve maskinen din. Skjermer, lagringsenheter, lydenheter, kameraer, dockingstasjoner og mye mer kan snakke sammen over Thunderbolt.

Det beste av alt er at du kan seriekoble hver eneste dings. I dette tilfellet trenger du bare å koble én Thunderbolt-kabel til maskinen din, for så å koble skjermer og eksterne harddisker i serie – uten å noe mer rot. Bare plugg i og bruk, strømmen kommer også via Thunderbolt.

Har du en MacBook-maskin er det også mulig å lade den bærbare maskinen via Thunderbolt-kablen. Strømmen hentes fra skjermen, så du trenger ikke en dedikert kabel til din bærbare maskin.

Det er også verd å legge til at skjermen bruker DisplayPort-protokollen for å overføre bildet over Thunderbolt. Mini-DisplayPort og Thunderbolt bruker samme kontakt, så det er fullt mulig for deg å bruke den nye skjermen på en eldre Mac.

Pris og tilgjengelighet

Apple Thunderbolt Display har den samme utsalgsprisen som forgjengeren LED Cinema, 8290 kroner. Skjermen er allerede tilgjengelig via Apples vanlige salgskanaler.

Les også
Acer og Asus får Thunderbolt
Les også
BBEdit 10 er blitt lansert
Les også
15 skjulte perler i Mac OS X Lion
Les også
Apple slipper ny MacBook Air
Les også
Dette er nye OS X Lion
Mer om
annonse