Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGalaxy Tab 3 8

Billig og bra fra Samsung

Samsung Galaxy Tab 3 8 er vår favoritt i Samsungs nye Tab-serie.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Samsung Galaxy Tab 3 kommer i tre varianter med henholdsvis 7, 8 og 10,1-tommer skjerm. Men det er mer enn størrelsen som skiller disse fra hverandre. Samsung har nemlig valgt å utruste de tre modellene med ulike prosessorer.

Billig og bra

Vi har tidligere sett nærmere på Galaxy Tab 3 10.1. Nå er det 8-tommeren som står for tur. Mange av funksjonene er de samme som på den store modellen, men det er mer enn størrelsen som skiller de to. Prosessoren er ikke den samme, og 8-tommeren har flere funksjoner 10-tommeren mangler.

Sprekere design

Samsung har også et annet brett med 8-tommer skjerm på markedet. Den heter Galaxy Note 8, og kommer med digitalpenn. Holdt ved siden av hverandre er det lett å se forskjell på Tab 3 8 og Note 8. Tab 3 8 er litt renere i linjene, med betydelig smalere felt på sidene av skjermen.

Tab 3 8 har blank plast på baksiden, og ser ikke like eksklusiv som de nye toppmodellene, som har bakside i imitert skinn. På baksiden sitter også hovedkameraet, som fremdeles mangler fotolys.

Ladekontakt, taster, høyttalere, hodetelefonutgang, logo og frontkamera er plassert på nøyaktig samme måte på Note og Tab. Det er også Ir-porten, som vi hadde fryktet at ville bli borte når Samsung skulle lansere sitt billigbrett. Den virker på samme måte som på Note. Minnekort og SIM-kort har byttet plass, og kameraet på baksiden av Tab 3 8 er flyttet ut til hjørnet på brettet.

Krympet litt

Tab 3 er slankere enn den langt dyrere Note 8, til høyre. Men så er den også enklere spesifisert.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Tab 3 8 er mindre og smalere enn Note 8. Vekten er 314 gram, og Tab 3 er bare 7,4 millimeter tykk. Tab 3 er faktisk merkbart lettere enn den nye iPad Mini-en, som veier 341 gram.

Moderat skjermoppløsning

Både Tab 3 10.1 og Tab 3 8 har 1280 x 800 piksler i skjermen, som er nøyaktig halvparten av det Note 10.1 2014 Edition kan skilte med. Du ser nok antakelig pikslene på Tab 3 10.1 (vi gjør i alle fall det), men dette er mye vanskeligere på Tab 3 8, siden punktene her sitter tettere.

Alt i alt fremstår skjermen på Note 3 8 som skarp og klar med god fargegjengivelse. Innsynsvinkelen er god, og lysstyrken er litt over midt på treet.

Samsungs TouchWiz UX forenklet brukergrensesnitt

Brukergrensesnittet er velkjent. Skjermen fremstår som skarp og god.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet har Android 4.2.2 med TouchWiz UX brukergrensesnitt, som er menyer og ikoner Samsung har utviklet. Det er ikke riktig så mange funksjoner i dette billige brettet som i toppmodellen. Blant annet mangler smartrulling, smartpause og luftvisning. Men 8-tommeren er ikke like ribbet som Tab 10.1, der også skjermdelingen og lesemodus mangler.

Du kan med andre ord kjøre to apper på skjermen samtidig, slik du kan på en del av Samsungs mobiltelefoner og dyrere nettbrett. Vår testmodell har SIM-kort, og dermed fungerer den som en telefon også. Her er brukergrensesnittet det samme som på andre store Samsung-mobiler, som Galaxy Mega.

Kjapp tilgang til snarveier

De ulike funksjonene som lyd, GPS, Wi-Fi, skjermrotasjon med mer, kan du raskt slå av og på fra en hurtigmeny. Menyen henter du ved å stryke med en finger fra toppen av skjermen. Da åpner du også varslingspanelet. Stryker du med to eller flere fingre får du en meny der du kan tilpasse hurtiginnstillingsmenyen. Du kan også veksle mellom disse visningene ved å trykke på symbolet øverst i høyre hjørne på hurtigmenyene.

Snarveiene finner du ved å trekke fra toppen av skjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Stryker du fra bunnen av skjermen og opp, får du innstillingene som lar deg tilpasse startskjermene. Brettet har fire startskjermer når du tar det ut av esken, men bare en av dem har ikoner og Widgets på seg. Du kan møblere de øvrige som du vil, og du kan enkelt øke antallet startskjermer opp til syv.

Høydeformat

Brettet er designet for bruk i høydeformat.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Samsung Galaxy Tab er i likhet med iPad laget for primært å brukes i høydeformat. Det betyr at brettet kan holdes i en hånd som en mobiltelefon eller en bok. Til tross for at det blir en stor telefon, er rammen så smal at de fleste ikke vil ha problemer med å klare å nå rundt den. Bunnkontakten sitter under på kortsiden, og hjem-tasten er plassert på fronten under skjermen i vertikal stilling. Bunnkontakten er ikke lenger proprietær.

Skjermtastaturet er bra, med store og tydelige taster, og tallene plassert på en egen rad over bokstavene. Layouten er norsk, men kan om ønskelig endres til andre språk. Skjermfølsomheten opplever vi som god.

Samsung Galaxy Tab 3 8 har ingen snarveier på låseskjermen, men dette kan du legge til selv ved å gå inn på menyene og velge «skjermlås». Her kan du også legge til en tekst som vises når brettet er låst, eller sette på aktiveringskommando som lar deg vekke brettet med stemmen.

I esken:

  • Galaxy Tab 3 8
  • Lader til USB
  • Micro USB-kabel

Teknologi og funksjoner

Modellen vi har testet støtter ikke mobilnett, og dermed er du avhengig av Wi-Fi for å komme på nett. Men er du først i en trådløs sone, kjører Galaxy Tab 3 10.1 802.11 b/g/n med to kanaler.

Exynos-prosessor

Prosessoren i brettet er en Exynos 4212, med to kjerner på 1,5 GHz. Grafikkbrikken er en Mail 400MP. Arbeidsminnet er på 1,5 GB, mens lagringsminnet er på 16 GB. Det finnes modeller med større minne, men Samsung har valgt å bare ta inn 16 GB-versjonen. Grunnen skal være at brettene med mer minne er betydelig dyrere, noe Samsung frykter at gjør dem mindre attraktive.

Prosessoren er ikke noen utpreget kraftplugg, men yter greit nok for et produkt som dette. Ytelsesmessig er den omtrent som toppmobilene var for halvannet år siden.

Mange ekstrafunksjoner

Samsung Galaxy Tab 3 10.1 kunne ikke slå i bordet med mange nye og fascinerende funksjoner. Sammenliknet med andre Galaxy-produkter var den snarere strippet ned. Det er også 8-tommeren, men ikke i like stor grad som 10-tommeren. Den mangler riktig nok digitalpennen, og har svakere maskinvare enn Note-modellene. Men funksjoner som lesemodus, skjermdeling (apper i to vinduer) og S-Translator er på plass.

Galaxy Tab 3 8 fungerer overraskende bra i praksis, sammenliknet med hvor dårlig den gjør det i rene ytelsestester..

Brettet kan ikke styres med håndbevegelser foran kameraet, og du må klare deg uten S Health og Photo Reader, for å nevne noen av funksjonene du får på toppmodellene fra Samsung.

Noe av dette skyldes antakelig at Samsung må differensiere produktene sine. De hører når alt kommer til alt hjemme i helt ulike prisklasser.

Spill og del med andre

Du kan spille med andre som har et nytt Samsung-brett eller Galaxy smartmobil.

Du kan også kjøre Group Play, der du deler musikk, bilder eller dokumenter. Her kan du i tillegg spille spill med andre som har mobiler med støtte for Group Play. Du har også S Voice, for talestyrte søk (fremdeles ikke på norsk). S Voice lar deg også bruke talekommandoer for å betjene flere funksjoner i telefonen.

Samsung WatchON lar deg styre forskjellige enheter via Ir-senderen på brettet. Dette er enkelt å sette opp, i alle fall om du har en TV-leverandør som står på Samsungs liste. Vi merker oss at også Altibox nå er kommet med i oversikten, sammen med Riks-TV, Astra, Canal Digital, Get, NextGenTel, Telenor over fiber og Viasat.

To nettlesere

Galaxy Tab 3 8 har infrarødt lys som kan styre mange ulike enheter.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet har som så mange andre Android-brett to nettlesere. Her velger du om du vil bruke Chrome, som synkroniserer faner på tvers av plattformer og enheter, eller den velkjente WebKit-løsningen som har fulgt Android siden starten.

Begge fungerer bra, og Samsung Tab 3 8 er ypperlig for sofasurfere med trådløst nett i stua.

Brettet har også to e-postklienter, slik du er vant til på Android-brett eller Android-mobiler. Den ene leser de aller fleste e-post-servere, mens den andre er en ren Gmail-klient. Gmail-leseren har en god søkefunksjon, og vil i tillegg være ferdig konfigurert så snart du har lagt inn brukernavn og passord på Google. Dette vil du uansett trenge for å kunne lagre kontakter og annet på skytjenester som Google Drive, eller for å handle apper i Google Play (tidligere Google Store).

Samsung-apper og god Office-pakke

Skjermtastaturet er lett å skrive på. Her under nettleseren Chrome.

Appene på brettet er stort sett de samme som følger med på alle Android-produkter, som Maps, Hangout, Galleri, Play Music, YouTube og hele Google-sortimentet. Men du har også Chat On, filleser, Paper Artist og S Voice, i tillegg til Historiealbum og Peel (til fjernstyring av TV via Ir-porten på brettet).

For den som vil bruke brettet til noe mer enn bare underholdning, kan du bruke fullversjonen av Polaris Office 4.0, som gir deg regneark, lysbilder og tekstbehandling. Løsningen fungerer bra, men mangler norsk stavekontroll og ordtelling. Studenter og andre som er avhengige av å vite hvor mange tegn eller ord de har skrevet, kan med fordel laste ned QuickOffice Pro, som kan utvides med disse funksjonene.

Lagring i skyene

Men stoler du på egne staveferdigheter er Polaris-løsningen enkel å bruke. Begge alternativene kan bruke skytjenester som lagringsplass for dokumentene du jobber med. Det betyr at de vil være tilgjengelig også når du bytter til PC, mobil eller en annen enhet som er koblet til Internett.

Det følger med 50 GB lagringsplass på Dropbox, men dette tilbudet gjelder bare én gang. Har du fått 50 GB lagringsplass med et annet Samsung-produkt, kan du ikke øke dette til 100 GB ved å kjøpe to produkter.

Underholdning

Samsung Galaxy Tab 3 8 har innebygde stereohøyttalere som er plassert i bunnen av brettet. Det betyr at du kan holde i brettet i en hånd uten å dekke høyttalerne. Lyden i brettet er ikke så kraftig, og siden de fleste foretrekker å se film med skjermen liggende, er det også en fare for at du holder foran høyttaleren.

Vårt råd er at du bruker hodesett til film og musikk. Men til navigasjon og telefonsamtaler er de innbygde høyttalerne helt greie.

Enkel tilkobling til PC

Programvaren Kies gjør det enkelt å sortere og overføre mediefiler, men du kan utmerket godt koble brettet til en PC og overføre innholdet via USB-kabelen som følger med brettet. Dette er en standard MicroUSB-kabel, så om du har forlagt den. har du antakelig en tilsvarende som fulgte med mobilen.

I tillegg kan du sette inn et minnekort som er lastet klart med musikk, film eller hva det måtte være. Brettet har en vanlig filutforsker, så du enkelt kommer til mappene på minnekortet eller internminnet i brettet.

Formatstøtten for video er god, og du kan også strømme innhold fra brettet trådløst til en TV, om du har en mottaker som er kompatibel.

Filutforskeren gjør det enkelt å holde orden på filer av så mange slag.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

God musikkspiller

Brettet har også en god musikkspiller. Du har imidlertid to nesten identiske ikoner – ett for Music Hub der du finner betaltjenester, og ett som heter Musikkspiller. Begge lar deg spille av musikken du har lagret på brettet eller minnekortet. I tillegg kan du laste ned Spotify eller Wimp, og få tilgang til millioner av låter. For å ha fullt utbytte av disse appene trenger du abonnement. Nå kan du få Spotify med reklamefinansiering, men her ligger også en del begrensninger.

Les også: Spotify gjør musikk på mobilen gratis

Middels bra kamera

Kameraet er flyttet ut til hjørnet. Det mangler fremdeles fotolys.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kameraet på brettet er ikke i supert, men heller ikke dårlig. Det er i alle fall mye bedre enn det som sitter i storebror Tab 3 10.1. Oppløsningen er på 5 megapiksler, og i godt lys kan resultatet bli OK. Men kameraet mangler fotolys.

Du kan også gjøre videoopptak i 720p, men her vil antakelig mobiltelefonen din gjøre en bedre jobb.

Brettet vi testet er en 16 GB-variant. Brettet produseres også med 32 GB, men denne versjonen får vi ikke se i Norge. Grunnen er at det gjør brettet for dyrt i forhold til hva du får igjen. Trenger du mer minne er det derfor bedre å bruke pengene på ekstra minnekort.

Under kan du se noen bilder vi har tatt med brettet.

Konklusjon

Samsung Galaxy Tab 3 8 LTE.Foto: Samsung

Samsung Galaxy Tab 3 8 er et svært lett og hendig nettbrett med 8 tommer skjerm. Det stiller i samme klasse som iPad Mini, men har litt enklere spesifikalsjoner og betydelig lavere pris enn Apples nyeste mini-brett.

Kraftig krympet

Brettet minner mye om forgjengeren, Galaxy Note 8. Skjermen er den samme, mens ytelsene er litt svakere. Ellers er det designen som er endret mest. Mens forgjengeren hadde brede felt på hver side av skjermen, er dette feltet nå snauet ned.

Skjermoppløsningen er betydelig lavere på dette nettbrettet enn det er på mobiltelefonen Samsung Galaxy S4. Pikseltettheten på brettets 1280 x 800-skjerm er på 189 ppi, mens S4 har full HD 1080 x 1920 med 441 ppi. Du kan muligens skimte rutenettet mellom pikslene på skjermen, men da skal du se nøye etter..

Brettet veier bare 314 gram, og er med det relativt lett. Det er for eksempel over 40 prosent lettere enn storebror Note 10.1. Det er også en del lettere enn Apples nye iPad Mini, som veier 341 gram.

Smal og lekker men mye plast

Skjermen er skarp og klar.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet er i samme type plast som mobiltelefonene, med unntak av de nyeste modellene, som har en skinn-look på plasten. Den blanke plasten Samsung bruker gjør brettet litt glatt å holde i.

Samsung Galaxy Tab 3 8 er noe billigere enn forgjengeren var da denne kom.

God til det grunnleggende

Galaxy Tab 3 8 fungerer greit hvis du vil se film, surfe på internett og høre på musikk, eller lese bøker og blader, eller følge med i sosiale nettverk. Du kan spille spill også, men må selvfølgelig leve med at du ikke kan kjøre like heftig grafikk som på toppmodellene.

Ellers kan du lese e-post, jobbe med dokumenter, holde orden på kontaketer og avtaler, eller sende og motta e-post fra mange ulike servere. Her er fullverding navigasjon, men skal du bruke brettet i bil, er det nok best du overlater kjøringen til noen andre.

Brettet kan brukes som mobiltelefon.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Denne versjonen har også 3G/4G, og det betyr at du ikke trenger å ha lastet ned kart på forhånd. Du kan snakke i brettet som i en vanlig mobiltelefon, og med dagens utvikling mot stadig større telefoner ser du ikke lenger like rar ut når du gjør det. Vi vil anta at du fremdeles vil føle deg mer komfortabel om du tar samtalen via et handsfresett.

Alternativer du bør vurdere

Brettet kommer bare i 16 GB-versjon her til lands. Samsung har innsett at dette er en type brett som bare er salgbart om prisen er lav. Øker du prisen litt, vil kundene straks få langt flere brett å velge i.

Fjorårsmodellen av iPad Mini selges nå til nedsatt pris, og er et alternativ du bør vurdere. Brettet har omtrent samme størrelse, og ser med sitt metalchassis noe mer eksklusivt ut enn Tab 3 8. Det har også kraftigere innmat.

Et annet alternativ er Samsung Galaxy Tab 3 10.1, som i størrelse minner mer om en vanlig iPad. Dette brettet har samme antall piksler i skjermen som Note 8, og dermed blir det ikke riktig like skarpt.

Et brett som koster omtrent det samme, men som har bedre spesifikasjoner, er Google Nexus 7. Her får du bedre skjermkvalitet og en kraftigere maskinvare, samtidig som brettet har litt mindre skjerm og mangler minnekort.

annonse