Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestGalaxy Tab 3 8

Billig og bra fra Samsung

Samsung Galaxy Tab 3 8 er vår favoritt i Samsungs nye Tab-serie.

Design, skjerm og menyer

Samsung Galaxy Tab 3 kommer i tre varianter med henholdsvis 7, 8 og 10,1-tommer skjerm. Men det er mer enn størrelsen som skiller disse fra hverandre. Samsung har nemlig valgt å utruste de tre modellene med ulike prosessorer.

Billig og bra

Vi har tidligere sett nærmere på Galaxy Tab 3 10.1. Nå er det 8-tommeren som står for tur. Mange av funksjonene er de samme som på den store modellen, men det er mer enn størrelsen som skiller de to. Prosessoren er ikke den samme, og 8-tommeren har flere funksjoner 10-tommeren mangler.

Sprekere design

Samsung har også et annet brett med 8-tommer skjerm på markedet. Den heter Galaxy Note 8, og kommer med digitalpenn. Holdt ved siden av hverandre er det lett å se forskjell på Tab 3 8 og Note 8. Tab 3 8 er litt renere i linjene, med betydelig smalere felt på sidene av skjermen.

Tab 3 8 har blank plast på baksiden, og ser ikke like eksklusiv som de nye toppmodellene, som har bakside i imitert skinn. På baksiden sitter også hovedkameraet, som fremdeles mangler fotolys.

Ladekontakt, taster, høyttalere, hodetelefonutgang, logo og frontkamera er plassert på nøyaktig samme måte på Note og Tab. Det er også Ir-porten, som vi hadde fryktet at ville bli borte når Samsung skulle lansere sitt billigbrett. Den virker på samme måte som på Note. Minnekort og SIM-kort har byttet plass, og kameraet på baksiden av Tab 3 8 er flyttet ut til hjørnet på brettet.

Krympet litt

Tab 3 er slankere enn den langt dyrere Note 8, til høyre. Men så er den også enklere spesifisert.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Tab 3 8 er mindre og smalere enn Note 8. Vekten er 314 gram, og Tab 3 er bare 7,4 millimeter tykk. Tab 3 er faktisk merkbart lettere enn den nye iPad Mini-en, som veier 341 gram.

Moderat skjermoppløsning

Både Tab 3 10.1 og Tab 3 8 har 1280 x 800 piksler i skjermen, som er nøyaktig halvparten av det Note 10.1 2014 Edition kan skilte med. Du ser nok antakelig pikslene på Tab 3 10.1 (vi gjør i alle fall det), men dette er mye vanskeligere på Tab 3 8, siden punktene her sitter tettere.

Alt i alt fremstår skjermen på Note 3 8 som skarp og klar med god fargegjengivelse. Innsynsvinkelen er god, og lysstyrken er litt over midt på treet.

Samsungs TouchWiz UX forenklet brukergrensesnitt

Brukergrensesnittet er velkjent. Skjermen fremstår som skarp og god.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Brettet har Android 4.2.2 med TouchWiz UX brukergrensesnitt, som er menyer og ikoner Samsung har utviklet. Det er ikke riktig så mange funksjoner i dette billige brettet som i toppmodellen. Blant annet mangler smartrulling, smartpause og luftvisning. Men 8-tommeren er ikke like ribbet som Tab 10.1, der også skjermdelingen og lesemodus mangler.

Du kan med andre ord kjøre to apper på skjermen samtidig, slik du kan på en del av Samsungs mobiltelefoner og dyrere nettbrett. Vår testmodell har SIM-kort, og dermed fungerer den som en telefon også. Her er brukergrensesnittet det samme som på andre store Samsung-mobiler, som Galaxy Mega.

Kjapp tilgang til snarveier

De ulike funksjonene som lyd, GPS, Wi-Fi, skjermrotasjon med mer, kan du raskt slå av og på fra en hurtigmeny. Menyen henter du ved å stryke med en finger fra toppen av skjermen. Da åpner du også varslingspanelet. Stryker du med to eller flere fingre får du en meny der du kan tilpasse hurtiginnstillingsmenyen. Du kan også veksle mellom disse visningene ved å trykke på symbolet øverst i høyre hjørne på hurtigmenyene.

Snarveiene finner du ved å trekke fra toppen av skjermen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Stryker du fra bunnen av skjermen og opp, får du innstillingene som lar deg tilpasse startskjermene. Brettet har fire startskjermer når du tar det ut av esken, men bare en av dem har ikoner og Widgets på seg. Du kan møblere de øvrige som du vil, og du kan enkelt øke antallet startskjermer opp til syv.

Høydeformat

Brettet er designet for bruk i høydeformat.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Samsung Galaxy Tab er i likhet med iPad laget for primært å brukes i høydeformat. Det betyr at brettet kan holdes i en hånd som en mobiltelefon eller en bok. Til tross for at det blir en stor telefon, er rammen så smal at de fleste ikke vil ha problemer med å klare å nå rundt den. Bunnkontakten sitter under på kortsiden, og hjem-tasten er plassert på fronten under skjermen i vertikal stilling. Bunnkontakten er ikke lenger proprietær.

Skjermtastaturet er bra, med store og tydelige taster, og tallene plassert på en egen rad over bokstavene. Layouten er norsk, men kan om ønskelig endres til andre språk. Skjermfølsomheten opplever vi som god.

Samsung Galaxy Tab 3 8 har ingen snarveier på låseskjermen, men dette kan du legge til selv ved å gå inn på menyene og velge «skjermlås». Her kan du også legge til en tekst som vises når brettet er låst, eller sette på aktiveringskommando som lar deg vekke brettet med stemmen.

I esken:

  • Galaxy Tab 3 8
  • Lader til USB
  • Micro USB-kabel