På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Det aller beste Android-brettet
Det er ikke småtterier Samsung har fikset på for å skaffe seg et forsprang til konkurrentene.
Innhold
- Design, skjerm og menyer
- Mye nytt
- Lettere og penere
- Laget for breddeformat
- Sikkert som Fort Knox
- Mange pennefunksjoner
- Godt skjermtastatur
- Innhold i pakken:
- Teknologi og funksjoner
- Nettbrett du kan ringe med
- Ulike konfigurasjoner
- Støtter alle frekvenser
- Støtte for USB-tilbehør
- Gigantbatteri
- Delt skjerm
- Sikret med Knox
- Luftkommando med egne verktøy for digitalpennen
- Eksperimentelle styringsfunksjoner
- Meget god kontorpakke
- Rikholdig utvalg avapper
- Multimedia
- Videostøtte
- DLNA, HDMI, Allshare Cast
- Flere valg med tilbehør
- Spill
- Musikk
- God equalizer
- Ørepluggene er borte
- Stillbilder og video
- Passe god på videoopptak
- Konklusjon
- Pennefunksjoner
- Flere apper på samme skjerm
- Knallgod kontorpakke
- Suveren på underholdning
- Ny design
- Mange ekstra funksjoner i menyene
- Få reelle alternativer
- Lillebror på 8 tommer
Design, skjerm og menyer
Samsung Galaxy Note-familien består av en mobiltelefon med 5,7 tommer skjerm, et nettbrett med 8 tommer skjerm, og toppmodellen med 10,1 tommer skjerm. Mobilmodellen er kommet til tredje generasjon, mens 8 tommeren er i førstegenerasjon, og 10,1-tommeren nå er kommet i sin andre.
Note 3 og Note 8 har vi testet tidligere, så her er det 10,1-tommeren vi konsentrerer oss om.
Mye nytt
Det er mye som er endret fra den første Samsung Galaxy Note 10.1-modellen, til andre generasjon Note 10.1. De mest synlige forbedringene har med utseendet og skjermen å gjøre.
Skjermstørrelsen er naturlig nok uendret på 10,1 tommer. Men oppløsningen er blitt mye bedre. Samtidig er de brede feltene på siden av skjermen snauet bort, så brettet nå er betydelig mindre volumiøst.
Lettere og penere
Vekten er redusert med 10 prosent, pennen er flyttet fra undersiden av brettet og opp på høyre side, mens høyttalerne sitter i siden på brettet, og ikke på fronten som før. Rammen er i rillet metall, som på Note 3 og Galaxy Mega, mens baksiden ser ut som om den er trukket med et skinn som har en søm i kanten. Baksiden er riktignok av plast, men det ser lekkert ut, og det gir et behagelig grep.
Bunnkontakten er en standard micro-USB-kontakt, uten den ekstra USB 3.0-kontakten Note 3 har ved siden av sin Micro-USB-kontakt. På toppen av brettet er det en IR-port som lar deg betjene utstyr som styres med en vanlig fjernkontroll.
På toppen sitter også strømtast og volumtast, mens brønnen til minnekort (microSD) sitter på høyre side. Velger du 4G-modellen, har denne plass for SIM-kort bak en egen luke ved siden av MicroSD-leseren. Dette er også den eneste synlige forskjellen på Wi-Fi- og 4G-modellene.
Samsung har beholdt den fysiske hjem-tasten som sitter midt under skjermen. Byggekvaliteten ser ut til å være svært god, uten at vi har gjort noe oppriktig forsøk på å finne ut nøyaktig hvor mye som skal til for å ødelegge det.
Laget for breddeformat
Når vi referer til topp og bunn, er det greit å ta med at dette brettet er laget for i hovedsak å brukes med liggende skjerm (breddeformat). Bunnpluggen sitter således midt på den ene langsiden, rett under hjem-tasten. Både Note 3 og Note 8 har stående skjerm som utgangspunkt. Det har også Apple på sine iPad-er.
Skjermen på Note 10.1 er kraftig forbedret fra første versjon. Mens oppløsningen tidligere var på 800 x 1280 punkter, er den nå økt til formidable 1600 x 2560 punkter. Skjermen er av typen Super clear LCD, og fremstår som både lyssterk og ren i fargene. Vi kan måle et lite blåstikk i det som skal være helt hvitt, og rødfargen har et snev av gult. Men avviket er ikke så stort at du vil legge merke til det. Lysstyrken måler vi til 374 Candela, som betyr at dette er en relativt lyssterk skjerm.
Sikkert som Fort Knox
Galaxy Note 10.1 har Samsungs TouchWiz brukergrensesnitt. Dette er menyer som Samsung har finpusset gjennom flere år. Blant funksjonene Samsung tilbyr er en todeling av brettet. Her kan du velge å legge ditt profesjonelle liv bak en sikkerhetsmur som gjør at innholdet ikke er tilgjengelig fra det vanlige brukergrensesnittet.
Løsningen kalles Knox, og vi kommer tilbake til den på neste side.
Mange pennefunksjoner
Det som gjør Note-serien til nettopp en Note-serie, er muligheten for å ta notater med en penn, rett på skjermen. Men det er bare en av mange funksjoner den spesielle skjermpennen S-Pen har. Pennen fungerer også som musepeker, og du kan blant annet forhåndsvise innhold i mapper ved å holde pennen i luften over mapper du ønsker å sjekke innholdet i.
I tilegg kan pennen brukes til såkalte luftkommandoer (se neste side).
Godt skjermtastatur
Tastaturet på skjermen er bra, med alle bokstaver og tall på plass slik du kan forvente på et Android-brett. Men layouten endrer seg litt avhengig av hvor du legger inn tekst. Skriver du for eksempel i et adressefelt, så er @-tegnet plassert synlig på tastaturet, mens mellomromstasten blir litt mindre. I tillegg erstattes spørsmålstegn og utropstegn med bindestrek og understrek.
Tastaturet kan splittes i to, så du kan skrive med tomlene mens du holder brettet. Du kan også velge et mindre tastatur som kan flyttes rundt på skjermen. Av disse løsningene er det unektelig standardoppsettet som fungerer best. De alternative oppsettene gir langt mindre og vanskeligere taster.
Innhold i pakken:
Teknologi og funksjoner
Samsung Galaxy 10.1 2014 Edition kommer til Norge i to versjoner – med og uten 4G. Det finnes en versjon som støtter 3G, men ikke 4G, men denne er ikke i salg her i landet. Handler du i utlandet må du sjekke at det er 4G-versjonen du får med deg. 3G-utgaven vil virke, men da blir du snytt for muligheten til lynrask dataoverføring i mobilnettet.
Nettbrett du kan ringe med
Du kan ringe fra versjonen med SIM-kort, slik du også kan med Samsung Galaxy Note 8. Versjonen uten SIM-kort lar deg sende meldinger, men naturlig nok ikke i form av standard SMS. Skal du ringe med Note 10.1 2014 Edition er håndfriutstyr et must.
Om du ikke liker å stikke deg ut, da.
Ulike konfigurasjoner
Men det er også en annen vesentlig forskjell mellom Wi-Fi/3G og 4G-brettene. De har nemlig to helt forskjellige prosessorer.
4G-versjonen har Snapdragon 800-serie Krait 400-prosessor med fire kjerner klokket til 2,3 GHz. 3G-modellen og den rene Wi-Fi-modellen har to firekjerneprosessorer, der hovedprosessoren er en Cortex A15 på 1,9 GHz. I tillegg har den en 1,3 GHz Cortex-A7-prosessor, mens LTE-modellen har en Adreno 330 grafikkbrikke.
De ulike konfigurasjonene gjør at brettene kommer litt forskjellig ut i ytelsestester. I praksis er det imidlertid lite du vil merke til forskjellen. Kort fortalt har de to brettene sine styrker på litt forskjellige områder, mens det er 4G-versjonen som er kjappest når vi kjører de aller tyngste oppgavene.
Støtter alle frekvenser
4G-versjonen (LTE) har støtte for alle 2G-, 3G- og 4G-frekvensene som er i bruk i Norge. Det støtter også 800-båndet, som vil bli tatt i bruk når bare byråkratiets kvern en gang har malt seg ferdig. Denne frekvensen vil gi 4G over et langt større geografisk område enn hva tilfellet er i dag.
Nye Note 10.1 har også støtte for de raskeste 4G-nettene med teoretisk fart opp til 150 Mbps. I Norge sørger en sosialdemokratisk tankegang for at du ikke kommer i nærheten av slike hastigheter. Operatøren prioriterer å slippe til flere brukere på moderate hastigheter, fremfor å la noen få superbrukere stikke av med all kapasiteten i nettet.
Slik struping av fart har ført til mye diskusjon i ulike nettfora, men det er bare ved nedlasting av svært store filer at det egentlig har noen praktisk betydning. De strupede nettene er mer enn raske nok til at du kan streame flere HD-filmer samtidig – for den som måtte ha behov for det.
Støtte for USB-tilbehør
Mens det er USB 3.0 på Galaxy Note 3, så har nye Galaxy Note 10.1 USB 2.0-port. Dette er en såkalt OTG-port (on the go). Her kan du koble til mange ulike enheter, som mus, kamera, ekstra minne og så videre. Tilleggsutstyr kan også kobles til via Bluetooth 4.0.
Wi-Fi-kortet i brettet fungerer på a/b/g og n, i tillegg til den nye og raskere ac-standarden.
Gigantbatteri
Brettet kommer med et kjempebatteri på 8220 mAh. Det holder til 10 timer med film, eller opp til 98 timer med musikk. Er du glad i lange telefonsamtaler er dette brettet for deg.
Ved samtale på 3G-nettet kan du holde det gående i opp til 49 timer sammenhengende. Om brettet bare skulle ligge standby uten mobilforbindelse, ville det vært tilstrekkelig å lade det fire ganger i året. Men det forutsetter at du ikke bruker brettet, et scenario vi vil mene er ganske utopisk.
Det eneste vi savner når det gjelder maskinvaren, er et romsligere lagringsminne. Brettet vi har til test har bare 16 GB minne ombord, og det kan fort bli i minste laget. Systemet krever minst 4 GB ledig minne for å kunne kjøre. Samsung produserer også en versjon med 32 GB minne, men denne er foreløpig ikke i salg i Norge.
Det hjelper selvsagt at du kan sette et 64GB minnekort i brettet, men vi synes nok Samsung kunne vært noe rausere med lagringsminnet.
Delt skjerm
I likhet med tidligere utgaver av Note, har også dette brettet en funksjon som gjør det mulig å ha to programmer gående på skjermen samtidig. Nytt i denne utgaven er at det er flere programmer som støtter skjermdeling. Du kan trekke i en liten markør i kanten av skjermbildet for å se hvilke programmer du kan velge mellom. Om markøren ikke er synlig, er det bare å holde på tilbakepilen under skjermen et par sekunder, så dukker den opp. Tilsvarende kan du skjule den om du synes den er i veien.
Når du har to apper som kjører samtidig, kan du flytte innhold mellom vinduene ved hjelp av pennen. Du kan for eksempel ha en nettside gående samtidig som du kjører meldingsklienten, og så trekke bilder fra nettsiden rett inn i meldingen du komponerer. Løsningen fungerer også om du har tatt møtenotater med penn. Da kan du lese notatene i det ene vinduet, samtidig som du renskriver dem i det andre. Du kan også åpne samme applikasjon i begge vinduene, og jobbe med forskjellig innhold i hvert vindu.
Sikret med Knox
Vi nevnte innledningsvis at Samsung har gjort mye for å tilpasse Note 10.1 2014 Edition til bruk i bedriftsmarkedet. Gode kontorløsninger, ryddig kalenderoversikt og god batterikapasitet er i så måte bare et minstekrav. I tillegg trengs gode sikkerhetsløsninger.
Samsung har utviklet løsningen Knox, som tilfredsstiller høyere krav til sikkerhet. Knox er et lukket miljø ved siden av det vanlige Android-miljøet, og fungerer litt som når du har to forskjelige brukerkontoer på en PC. Her har du standard Android, i tillegg til at du kan logge deg inn som Knox-bruker. All aktivitet i Knox-konteineren skjer i et sikkert miljø, og innholdet er ikke tilgjengelig fra utsiden.
Størst utbytte av Knox får bedrifter som har implementert løsningen på sin plattform. Da kan IT-ansvarlig blant annet kjøre device management på telefonen og bestemme hvilke apper som skal kunne nå bedriftens systemer via VPN. Samsung har også lagt til sikkerhetsfunksjoner på brikkenivå, som gjør at du ikke får tilgang til andre apper selv om du rooter brettet.
Selv om bedriften ikke kjører hele sikkerhetspakken, vil Knox gjøre det vanskelig for uvedkommende å skaffe seg tilgang til data du har lagt i den krypterte Knox-kontaineren på mobilen din.
Luftkommando med egne verktøy for digitalpennen
Galaxy Note 10.1 har også enkelte funksjoner som er kyttet til bruk av pennen som følger med brettet. Når du tar pennen ut av holderen på siden av brettet, åpnes en meny som kalles luftkommando. Dette er en snarvei til fem ulike pennefunsjoner. Den samme menyen kan du åpne ved å holde pennen like over skjermen, og trykke på knappen nede på pennen i et par sekunder.
Her er funksjonene du kan velge via luftkommando:
- Handlingsnotat
Skriv inn tekst på en "post it-lapp", og bestem hvilken handling som skal utføres. Skriv hva du vil på skjermen, og merk teksten. Er det et navn kan du søke etter vedkommende i kontaktlisten din. Skriver du en adresse kan du søke i kart, og skriver du en e-postadresse kan du sende e-post. Brettet gjør en god jobb med å gjenkjenne håndskriften din og oversette den til maskintekst. Teksten kan også brukes til søk på Google. - Utklippsbøker
Denne funksjonen lar deg slå en sirkel rundt det du vil ta vare på, og så lagre det i en utklippsbok. Du kan ha flere slike utklippsbøker, og samle forskjellig innhold i dem. Her kan du for eksempel lagre utklipp fra nettet. Adressen følger med, så du kan gå inn på nettsiden fra utklippsboka. Du kan lagre bilder, notater, Youtube-klipp, video, musikk eller bilder du har tatt med brettet. - Skjermskriving
All skriving du gjør på Galaxy Note 10.1 skjer på skjermen, så navnet er ikke helt selvforklarende. Det som skjer når du aktiverer skjermskriving i luftkommandomenyen (den heter faktisk det), er at du automatisk lagrer skjermbildet du hadde oppe da funksjonen ble aktivert. Så kan du behandle skjermbildet som et annet bilde, og beskjære det eller tegne på det med pennen før du lagrer det eller sender det videre. - S Finder
Med S Finder kan du søke etter kontakter, dokumenter, apper og filer på brettet ditt. Men du kan også søke på Google og Bing, eller skrive ned formler, og få dem regnet ut for deg. - Pennevindu
Et pennevindu er et vindu du tegner på skjermen. Så kan du velge hvilken app som skal kjøre i dette vinduet. Du kan ikke kjøre hvilken som helst app, men må velge mellom kalkulator, klokkefunksjoner, YouTube, kontakter, ChatON, Hangouts eller Internett (ikke Chrome).
Her kan du se en video som viser hvordan luftkommando fungerer:
De ulike funksjonene i luftkommandomenyen fungerer bra, og vi blir stadig overrasket over hvor god håndskriftgjenkjenningen er blitt. Dessuten er dette nyttige funksjoner, og ikke bare fjas som du prøver en gang og siden aldri henter frem igjen.
Eksperimentelle styringsfunksjoner
Litt mindre funksjonelle er nok de mange spesialfunksjonene som ikke har med pennen å gjøre, men som du styrer med gester og bevegelser. Du kan blant annet rulle i nettsider med blikket, eller bla i bilder ved å veive med hånden i luften. Du kan også ta pause i filmen du ser ved å flytte blikket bort fra skjermen.
Tanken er god, men i praksis opplever vi det som mer til irritasjon enn nytte. Det hender nemlig at nettsider tilsynelatende begynner å rulle på eget initiativ, eller filmen pauser når den ikke skal. Funksjonene kan enkelt aktiveres eller deaktiveres fra hurtigmenyen du kan trekke ned fra toppen av hjemmeskjemene.
Meget god kontorpakke
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition er spekket med funksjoner, og kontorløsningen fra Polaris er svært god. I den nye versjonen er det også lagt opp til samarbeid, slik at flere kan jobbe på samme dokument. Filene kan du lagre lokalt ellelr på skytjenester, og sammen med brettet får du 50 GB lagringsplass på Dropbox i to år.
Du har alle Googles Android-funksjoner på brettet, som Maps, Google+, Drive og så videre. I tillegg kan du bruke Samsungs egne applikasjoner. Mange av disse er knyttet til pennen, som utklippsbok og S-Note. Men brettet har også en Samsung Hub, der du finner musikk, bøker, spill og filmer.
Rikholdig utvalg avapper
I Samsung Apps finner du apper Samsung anbefaler, mens du under fanen Galaxy Plus finner Dropbox, Evernote, Flipboard, skisseblokk og TripAdvisor.
Flipboard kan du også åpne ved å trekke en hvilken som helst av startskjermene oppover, eller ved å trykke på startskjermtasten mens du allerede er på en startskjerm. Kjenner du ikke Flipboard, så er dette en slags nettavis satt sammen av nyheter fra mange ulike nettaviser og sosiale nettsteder du velger å inkludere. Du velger selv hva slags nyheter du er interessert i, og kan etterpå få en rask oversikt over nyhetsbildet og oppdateringer fra sosiale nettverk ved å feie gjennom Flipboard med fingerstrøk.
Den gode skjermen med den høye oppløsningen gjør også Samsung Galaxy Note 10.1 godt egnet for det mange bruker nettbrettene aller mest til – å surfe på Internett. Brettet har både Chrome og WebKit-nettleser. Chrome-leseren vil du som Google-bruker kunne synkronisere med andre enheter du surfer på. Bytter du maskin får du opp både søkehistorikk og bokmerker du har opprettet på brettet.
Multimedia
Vi skrøt av multimediefunksjonene i den første versjonen av Samsung Galaxy Note 10.1. Nå er skjermen blitt bedre, og brettet har fått mer krefter. Det har gjort film- og spillopplevelsen på Galaxy Note 10.1 enda bedre.
Enten du vil konsumere eller produsere innhold, er Samsung Galaxy Note 10.1 et utmerket nettbrett. Adobes Photoshop Touch er riktig nok blitt borte. Men du kan redigere bilder i album-appen. Ønsker du større funksjonalitet kan du laste ned Photoshop Touch fra Google Play. Den koster 70 kroner.
Du får også med et videoredigeringsprogram der du kan sette sammen videoklipp, legge på effekter, lage overganger og lese inn kommentarspor. Det er ikke verdens mest avanserte videoredigering, men det er raskt og effektivt.
Videostøtte
Før Samsung og LG begynte å støtte videoformater som DivX og WMV var ikke formatstøtte høyt på prioritetslisten blant mobilprodusentene. Samsung har fortsatt å være blant pionerene på denne fronten, og sammen med de andre produktene i Galaxy-serien har også Note 10.1 svært god støtte for ulike videoformater.
Nettbrettet kjører testfilene våre uten problemer. De fleste av disse er i 720p- og 1080p-oppløsning. Formater som DivX, WMV og MP4 tas på strak arm. Dagens mest populære pirat-format, H.264 i MKV-konteiner, spilles også av uten problemer.
Det betyr at du bør kunne spille av så godt som alle videofiler du måtte ha liggende på PC-en hjemme, uten å måtte bruke tid på å konvertere dem til mer passende formater eller oppløsninger.
Skulle du støte på et format som ikke er støttet er det greit å vite at brettet også er kraftig nok til å spille det meste via tredjeparts programvare.
DLNA, HDMI, Allshare Cast
Samsung har inkludert god støtte for trådløse overføringsteknologier i sine nettbrett. Via AllShare Play-funksjonen støtter nettbrettet DLNA, og kan hente eller sende video, bilder og musikk til og fra andre enheter som støtter teknologien.
Aller best støtte for formater og funksjoner får du når du kobler Galaxy Note 10.1 til Samsungs eget utstyr, men nettbrettet kan også fint kommunisere med utstyr fra andre produsenter.
Flere valg med tilbehør
Ved siden av den vanlige DLNA-støtten har Samsung laget et tilbehør for deg som ikke har smart-TV eller mottakerboks med DLNA-støtte fra før. Tilbehøret har fått navnet AllShare Cast Dongle og er en boks med svært kompakte mål. Den har tilkobling for HDMI og strømtilførsel, og er liten nok til å henges bak på en TV.
Når du har koblet til Galaxy Note 10.1 2014 Edition til en slik boks, speiles skjermbildet til storskjermen. Unntaket er når du viser video – da viser nettbrettet bare avspillingskontroller, mens videoen er flyttet til storskjermen.
Galaxy Note 10.1 har ikke innebygget HDMI-utgang, men brettet kan bruke de samme overgangene som de eldre nettbrettmodellene fra Samsung. Dermed kan du vise video og bilder på storskjerm ved hjelp av en vanlig kabel også.
Spill
Det følger ike med et eneste spill, når du kjøper Galaxy Note 10.1 2014 Edition. Selv ikke tegnespillet Crayon Physics har overlevd oppgraderingen til 2014-versjonen.
Men brettet har enorm kapasitet, og kan kjøre alt du finner av spill på Google Play. Grafikken kan ta pusten fra deg, særlig om du velger et avansert spill som er tilpasset de mulighetene denne maskinvaren gir.
Musikk
Musikkspilleren Samsung har lagt ved i Galaxy Note 10.1 2014 edition er en real tour de force. Her får du støtte for absolutt alle de vanlige musikkformatene i dag – og ikke bare MP3 og WMA. Spilleren spiser entusiastformatene Flac og OGG Vorbis helt uten problemer. Hele listen over støttede formater ser slik ut: MP3, M4A, 3GA, AAC, WMA, ASF, OGG, FLAC, AMR, AWB, WAV, MID, XMF, MXMF, iMY, RTTTL, RTX, OTA Kodek: MP3, AAC, AAC+, eAAC+, WMA, OGG, FLAC, AMR-NB / WB, WAV, MIDI.
I tillegg til formatstøtten får du mange og gode funksjoner i Samsungs musikkspiller. Musikkfirkanten som vi kjenner fra tidligere Samsung-produkter er fortsatt med. Her katalogiserer spilleren selv musikken slik at du enkelt kan velge musikk som passer humøret ditt. Den er ikke alltid like treffsikker, men det fungerer forholdsvis godt.
God equalizer
Det som sannsynligvis er markedets beste equalizer følger også med. Her kan du velge blant et godt utvalg ferdige innstillinger, hvis du bare ønsker å bytte lydprofil fort. Vil du gå mer detaljert til verks kan du lage dine egne lydprofiler ved hjelp av skyvebrytere slik som på en klassisk equalizer.
Som om ikke det var nok har du også et utvalg effekter som kan justeres ved hjelp av skyvebrytere. En god equalizer kan avhjelpe litt hvis lyden i ørepluggene ikke er god nok.
Oversikten du får i Samsungs musikkspiller er også bortimot uslåelig. Det hele er organisert i tre faner på skjermen. Den ene fanen lar deg velge mellom ulike sorteringsvalg, som sang, mappe, artist eller til og med år. I midten får du opp utvalget du har sortert ut, og helt til venstre får du selve spilleren med aktiv låt, spilleliste og styringsknapper.
Ørepluggene er borte
Samung har sluttet å legge ved øreplugger i salgspakken. Det er litt synd, for Samsungs øreplugger har ikke vært av de dårligste. Nå kan du selvsagt velge å bruke et annet headsett du allerede har, eller du kan kjøpe et for en relativt billig penge.
Lydkvaliteten vi får ut av Galaxy Note 10.1 med et skikkelig sett hodetelefoner er svært god.
Stillbilder og video
Kamera er sjelden førsteprioritet for nettbrett, men nye Galaxy Note 10.1 har fått et langt bedre kamera enn forgjengeren hadde. Brettet er utstyrt med et hovedkamera som kan ta stillbilder med 8 megapikslers oppløsning, eller filme video med 1080 x 1920 pikslers oppløsning – kjent som 1080p.
Stillbildene fra Galaxy Note 10.1 2014 Edition er ikke fantastiske, men plasserer seg omtrent midt på treet sammenliknet med andre mobilkameraer med denne oppløsningen. Nytt i denne versjonen er at du kan bruke et annet nettbrett eller en mobiltelefon som søker. Du kan altså plassere brettet der du vil at det skal ta bilder, og så bruke mobilen som fjernkontroll, med skjermbilde og det hele.
En annen positiv ting er at kameraet gjør det helt greit i vanlig innendørs belysning. Bilder av ansikter på forholdsvis nært hold har forholdsvis lite støy i seg, og ser bra ut.
Passe god på videoopptak
Videoopptakene er bedre enn på mange andre mobilkameraer, noe som antakelig skyldes at brettet endelig har prosessorkraft nok til å behandle videobildene på en brukbar måte. Det blir slett ikke fantastisk, og det er fremdeles litt sørgelig å se hva mobil- og nettbrettprodusenter mener er HD-bilder. Et høyt antall piksler i kameraet hjelper ikke så mye om bildet etterbehandles så detaljene flyter i hverandre.
Det er mye mindre hakking i bildene enn tidligere, men ved panorering forsvinner detaljene og de dukker ikke opp igjen før vi holder brettet i ro.
Her er noen bilder vi har tatt med Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition:
Konklusjon
Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition er en kraftig oppgradering fra det opprinnelige Note-brettet. Brettet er blitt tynnere, slankere og lettere, mens batterikapasiteten er økt, og ytelsen er skrudd kraftig i været. I størrelse er Note 10.1 2014 Edition nesten identisk med Apples nye iPad Air, men Note er en anelse tykkere og tyngre enn erkerivalen.
Til gjengjeld har Note 10.1 egenskaper som gjør brettet unikt. Viktigst er pennefunksjonene, sikkerhetsløsningen Knox, og muligheten for å kjøre to applikasjoner på skjermen samtidig. Todeling av skjermen finnes også på Microsofts Windows RT-brett, Surface 2, men dette støtter ikke bruk av skjermpenn.
Pennefunksjoner
Pennen kalles S-Pen, og kan brukes til langt mer enn å rable notater. Blant annet kan du bruke den som musepeker, eller du kan få opp en egen meny med verktøy til samling av utklipp, søk basert på håndskrift, og mye mer.
Et annet sted pennen kommer til nytte er i den ekstremt omfattende notatapplikasjonen. Appen heter S-Note, og selv om den har vokst ganske kraftig i funksjoner er den fortsatt rask og hendig når du trenger at den skal være det.
Du kan for eksempel bruke pennen til å skrible matematiske formler. Appen gjenkjenner formlene dine, og den kan til og med gi deg svar og informasjon om dem hvis du klikker på søkeknappen.
Pennen er behagelig å skrive med , og fungerer omtrent som et analogt skriveverktøy. Trykker du hardere blir streken kraftigere, og friksjonen mot skjermen er passe kontant.
Flere apper på samme skjerm
Når du søker etter svar åpenbarer en annen unik funksjon seg. Det er nemlig nettleseren som åpner seg ved siden av S-note på skjermen. Denne funksjonen kom med den første versjonen av Note, men det er nå blitt flere apper som støtter deling av skjermen.
Når du kjører to apper på skjermen kan du trekke innhold fra den ene appen over i den andre, avhengig av hvilke apper du har oppe.
Knallgod kontorpakke
Samsung har lagt ved fullversjon av en av de beste kontorpakkene for nettbrett. Polaris Office støtter i dag dokumentformatene fra Office 2003 og Office 2007. Dermed utveksler du uten problemer dokumenter, regneark og presentasjoner mellom PC og nettbrett. Du trenger faktisk ikke kabel, siden appen kan laste opp filene direkte til Dropbox-kontoen din.
Dropbox-kontoen kan du sette opp idet du aktiverer nettbrettet første gang. Den vanlige størrelsen på skylagringen er 2 gigabyte, men med dette nettbrettet får du 50 gigabyte gratis i to år, før du eventuelt må betale for tjenesten eller gå ned til vanlig gratis størrelse.
Suveren på underholdning
Som vanlig har Samsung full kontroll på underholdning og multimedia. Galaxy Note 10.1 2014 Edition er utstyrt med den beste støtten for ulike mediefiler som du kan få på et nettbrett. I tillegg har den en av de beste musikkspillerne du får på et nettbrett. Lydkvaliteten er også god, forutsatt at du kobler til et godt sett hodetelefoner.
Dette er egentlig bare toppen av isfjellet. Samsung har proppet Galaxy Note 10.1 så full av nyttige funksjoner at vi ikke får plass til alle på denne siste siden, slik vi vanligvis gjør.
Ny design
Galaxy Note 10.1 er ellers et slankt nettbrett, og med en matchvekt på 547 gram er det blant de lettere nettbrettene på markedet.
Skjermen i har en oppløsning på 1600 x 2560 piksler. Dette plasserer Note helt på topp hva skjermoppløsning angår. Oppløsningen er så god at det er umulig å se enkeltpiksler, selv om du tegner de tynneste linjer på brettet
Samsungs egne TouchWiz-menyer ligger oppå Android, og gjør at brukeropplevelsen skiller seg noe fra det vi er vant til på Android-enheter. Likevel er forandringene ikke større enn at du enkelt finner frem i dem.
Mange ekstra funksjoner i menyene
Tidligere var TouchWiz mest av alt grafikk. I Galaxy Note 10.1 har Samsung lagt til mer eller mindre nyttige funksjoner, så som ekstra god oppgavestyring og en funksjon som ser om du bruker nettbrettet eller ikke. Sistnevnte skal sørge for at skjermen ikke skrur seg av mens du bruker den.
Om vi skal ha noe å utsette på dette brettet, så må det være at vi gjerne skulle hatt vekten ytterligere noen gram ned. Galaxy Note 10.1 er ti prosent lettere enn forgjengeren, og 540 gram (547 gram med LTE) er ikke veldig mye. Men hvert gram teller om du skal holde brettet i hendene over tid. Vi hadde også gjerne sett at det var med enn 16 GB lagringsminne på brettet. Du kan sette i større minnekort selv, men likevel.
Kamerafunksjonene er forbedret, og både stillbilder og video er av akseptabel mobilkamera-kvalitet. Men noen kompaktkameradreper er Note 10.1 fremdeles ikke.
Få reelle alternativer
Galaxy Note 10.1 2014 Edition er et nettbrett med få reelle konkurrenter. For det første har det den unike støtten for sikkerhet, som ligger i Knox. I tillegg har Samsung bakt inn funksjonalitet for den digitale pennen i store deler av programvaren. Der pennen ikke brukes har de lagt inn flere andre nyttige og til dels uvanlige funksjoner.
Er du ikke så opptatt av sikkerhet, eller av mulighetene pennen gir, er det likevel noen konkurrenter å velge blant. Et selvfølgelig valg for deg som bare skal surfe på nett eller spille spill er Apples iPad Air. Her får du litt lavere vekt og et annet skjermformat (4:3), men du mister en del av nyttefunksjonaliteten som er unik for Galaxy Note 10.1 2014 Edition.
Lillebror på 8 tommer
Synes du Galaxy Note 10.1 er i dyreste og største laget, så finnes Galaxy Note også i en 8-tommer-utgave. Men Galaxy Note 8 har ikke like god skjerm, eller like mye kraft som Note 10.1 2014 Edition.
Du kan eventuelt også se nærmere på nye Nexus 7 fra Asus. Dette er Googles referanseprodukt for Android 4.4. Til under halv pris av Galaxy Note 10.1 får du god ytelse og kompakt formfaktor. Nexus 7 har imidlertid svært begrenset støtte for tilbehør og har ikke plass for minnekort.